Valtioneuvoston kansliassa puuhastellaan paljon muutakin, kuin yritetään olla luovuttamatta tietoja pääministerin ravintoeduista. Siellä toimii myös Sipilän hallituksen 2016 perustama lainsäädännön arviointineuvosto. Asiantuntijaneuvoston tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esityksistä ja niiden vaikutusarvioinneista.
Veikkausperhe luultavasti tällä hetkellä kovasti toivoo, että neuvostoa ei olisi koskaan perustettu. Neuvosto nimittäin arvioi hallituksen esitysluonnoksen uudeksi arpajaislaiksi:
Esitysluonnoksen keskeisimmät puutteet ja kehittämiskohteet ovat:
-Esitysluonnoksessa käsitellään suppeasti eri vaihtoehtoja ja niihin liittyviä kustannuksia ja hyötyjä tavoitteiden saavuttamiseksi. Esityksen lähtökohta on yksinoikeusjärjestelmän säilyttäminen. Esityksessä tulisi käsitellä esimerkiksi lisenssijärjestelmää, jossa ulkomaiset peliyhtiöt voisivat ostaa lisenssin toiminnan harjoittamiseksi.
-Veikkaus Oy:n toiminnan kehittämiseksi esitetään perustettavaksi tytäryhtiö.
Tytäryhtiö tarjoaisi digitaalisia pelituotteita ja palveluita toisille yrityksille. Esitysluonnoksen perusteella jää epäselväksi, mitä esityksen tavoitetta tytäryhtiön perustaminen edistää.
-Esitysluonnoksessa tulisi kuvata suuntaa antavasti rahapelaamisen vuoksi ongelmiin joutuneiden kotitalouksien määrä ja missä määrin uuden sääntelyn arvioidaan parantavan näiden kotitalouksien asemaa.
-Rahapelikoneita on jatkossakin runsaasti saatavilla päivittäistavarakaupoissa, kioskeissa, ravintoloissa jne. Esitysluonnoksessa tulisi käsitellä, miten tehokkaasti pelaamisen vähentämiskeinot toimivat, kun pelikoneiden tarjonnalle altistuu arkipäivän asioita hoitaessa.
-Arviointineuvosto katsoo, että hallitusohjelman kirjaus yksinoikeusjärjestelmän ylläpitämisestä keinona tavoitteiden saavuttamiseksi on heikentänyt virkamiesvalmistelun mahdollisuuksia arvioida eri vaihtoehtoja.
Jumalauta sanon mie, vaikka Matti Kuortti on paheksunut kiroiluani 26 vuotta ja kolmannella käskylläkin on asiaan jotain huomauttamista. Mitään näin fiksua ei mikään viranomaistaho ole Suomessa uudesta arpajaislaista koskaan sanonut.
Lisäksi:
”Arviointineuvosto kiinnittää huomiota esityksen kokonaishyötyihin ja -kustannuksiin. Arpajaislain vastaista rahapelaamista on tarkoitus rajoittaa maksuliikenteen estotoimenpiteillä, jotka aiheuttavat kustannuksia ja sääntelytaakkaa pankeille ja maksupalvelutarjoajille. Euroopan komission raportin perusteella maksuliikenteen estojärjestelmät vaativat kattavia toimia, mutta estojen kiertäminen on helppoa. Esitysluonnoksen perusteella estojärjestelmät tepsisivät todennäköisesti satunnaisiin pelaajiin, mutta juuri ongelmapelaajien osalta estojärjestelmien toimivuus on heikompi. Näin ollen valittu keino ei mahdollisesti ole kovin tehokas ongelmapelaamisen vähentämiseksi.
Arviointineuvosto katsoo, että osa rahapelaamisesta suuntautuu todennäköisesti ulkomaalaisille toimijoille, vaikka maksuliikenteen esto saataisiin kohtuullisesti toimimaan. Estot voivat myös johtaa maksuliikenteen siirtymiseen suomalaisen viranomaisvalvonnan ulkopuolelle, mikä mainitaan myös esitysluonnoksessa riskinä.”
Tätä olen länkyttänyt vuosikausia. Vihdoinkin joku ”virallinen” taho on kuunnellut. Tai sitten arviointineuvostossa on täysipäisiä jäseniä, joilla eivät ole kädet kainaloita myöten veikkaushäviövaroissa. Ja jotka ovat itse nähneet, että Viisikolla ei ole arpaislakiasioissa vaatteita.
Lapa jäässä ja nimi arviossa
”Maksuliikenteen estojen käyttöönotto vaikuttaisi esimerkiksi pokeria ja urheiluvedonlyöntiä ammatikseen harjoittavien henkilöiden toimeentuloon ja siten myös heidän kotitalouksiensa asemaan.”
Mie elän tällä ainakin puoli vuotta. Ellen kuole riemuviinan yliannostukseen. Suomen Pokerinpelaajat ja Urheiluvedonlyöjät eivät ole ainakaan täysin turhaan lausuntojaan laatineet.
Jonkun verran nimittäin vilutti, kun Annika ”Vain jalat edellä hallituksesta” Saarikko syyskuussa tuuletteli onnistuneensa myymään Henrikssonille maksublokit. Siinä vaiheessa oli vielä esimerkiksi sidosryhmien kuulemistilaisuus pitämättä. Valitettavasti mikään irtoliski ei tähän käsittämättömän rivoon tempaukseen tarttunut.
Mitä tästä seuraa?
Ei tietenkään tällä hallituskaudella yhtään mitään. Mutta mie pääsen linkkailemaan tätä arviota mukaan, kun Kauhavan Olavi Virta, eli uunituore tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen laulaa lisää veikkauskielellä sanoitettuja laulujaan.
Viisikko tuskin edes ymmärtää, että he ovat päättäneet ajaa Veikkauksen ”kanavointikyvyn” alas. Veikkauskielen sana kanavointikyky tarkoittaa siis käytännössä yhtiön kilpailukykyä netissä. Mutta kun monopoli ei lähtökohtaisesti tunnusta kilpailua, käytetään termiä kanavointikyky. Ah, niin kaunista.
Veikkausperheelle onneksi Marinin hallitus on sitä mieltä, että sillä on rahaa rajattomasti.
Jostain miulle epäselvästä syystä lainsäädännön arviointineuvosto vaikuttaisi ymmärtäneen, että ainoa kestävä keino rahapelimonopolille internetissä sekä yrittää pitää rahoista kiinni että ehkäistä peliongelmaa olisi lisenssijärjestelmä. Ehkä pokeri- tai jotkin muut jumalat ovat sittenkin olemassa.
Lisenssijärjestelmän toteuttaminen jää joka tapauksessa seuraaville hallituksille. Senaatintorin hullunkurinen perhe ei varmasti pääse yksimielisyyteen mistään hallitusohjelmaan kirjaamattomasta.
Mutta seuraavalla hallituksella on käytössään sekä tämä että Liikasen työryhmän raportti, jossa suositeltiin veikkaushäviövarojen siirtämistä valtion yleiskatteellisiksi tuloiksi.
Pitäisinkin tällä hetkellä todennäköisenä, että näen elinaikanani Suomessa vielä sekä nettirahapelien lisenssijärjestelmän että veikkaushäviövarojen ja Veikkauksen edunsaajien napanuoran katkaisun.
Lisäksi pidän mahdollisena, että silloin vielä etsitään syyllisiä Veikkauksen nettimarkkinaosuuden romahtamiseen. En kuitenkaan näe sen enempää Veikkauksen hallituksen kuin Viisikonkaan nostavan käsiään ylös virheen merkiksi.
P.S. Olisi hauska tietää varmasti, kuka sai selitettyä Viisikolle maksublokkien pelastavan Veikkauksen tuloksen. Samanhenkinen kaveri varmaan kertoi 2008 Mikheil Saakašvilille joukkojen lähettämisen Etelä- Ossetiaan olevan oikein hyvä idea. Yllättäen seuranneessa sodassa Georgia otti Venäjältä iloisesi pataan.