Laiho ja monopoliyhtiöt ilmiriidoissa

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Katsoin kolme tuntia Rahapeliareenaa 2015 Youtubesta. Tämä vaati aika paljon harrastuneisuutta asiaan ja hyviä hermoja. Osanottajiksi paneelikeskusteluun oli saatu Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton toimitusjohtajat, Unibetin Marja Boman, Bisonsin Aleksi Valavuori ja omistajien edustajana kansanedustaja Susanna Koski.

Tilaisuus pidettiin Vermon raviradalla. Tilaisuuden ensimmäisen puheenvuoron käytti Fintoton Pertti Koskenniemi, joka kertoi raviurheilun palvelevan tärkeää yhteiskunnallista tehtävää Suomessa ja työllistävän paljon väkeä. Hän kertoi myös, että tilaisuuden jälkeen alkavissa raveissa pelaaminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Hän ei kertonut, että raveissa kannattaa istua aina eturivissä, mutta ehkä tämän kaikki jo tiesivät etukäteen.

Hallitusneuvos Jouni Laiho oli tällä kertaa jätetty yleisöön. Merkittävin uutinen paneelissa oli, että monopoliyhtiöt ja niiden valvoja ovat käytännössä ilmiriidoissa. Poliisihallitus antoi 2.6. päätöksen, joka rajoitti Veikkauksen ja RAY:n markkinointia. 4.6.

Sisäministeriö pyysi selvitystä Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten Poha on arpajaislakia tässä tulkinnut. Tällainen julkinen kirjelmöinti on poikkeuksellista, koska Suomessa yleensä hoidetaan tällaiset erimielisyydet julkisuudelta piilossa ja sitten annetaan ”yksimielinen” päätös.

Huomattavaa oli, että sekä Veikkauksen Koponen että RAY:n Nummikoski vaikuttivat hyvin kypsiltä Pohan päätökseen. Velipekka Nummikoski totesikin yhdessä lausunnossaan, että mitenkähän tämänkin muotoilisi, että pysyisi välilöissä Riihimäen (missä Laihon pulju fyysisesti sijaitsee) kanssa.

Minä veikkaan, että tässä asiassa käydään vielä kova vääntö. Tilaisuuden päättänyt kansanedustaja ja Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Mika Lintilä kiteytti asian siten, että jos arpajaislain tulkinta ei vastaa lainsäätäjän tahtoa, lakia tulee muuttaa. Arpajaislaki avataan varmuudella. Säätämisvaiheessa Laiho tullee argumentoimaan löyhempiä markkinointirajoituksia EU-lain vastaisiksi. Mielestäni on varmaa, että poliisihallinnon ja monopoliyhtiöiden välit eivät muuten korjaannu ennen Laihon eläköitymistä, jos silloinkaan. Ilmeisesti Laiho tykkäsi kupitella enemmän Niemisen ja Mönkäreen kuin Koposen ja Nummikosken kanssa.

Aiheesta käytti hilpeän puheenvuoron myös yleisössä mukana ollut emeritusprofessori Risto Nuolimaa. Hän ihmetteli, miten monopoliyhtiöt uskaltavat alkaa riitelemään poliisin kanssa. Tosiaan jännä nähdä, voittaako lainsäädäntö- vai toimeenpanovalta. En siis oikeasti ennusta lainsäädäntövallan varmaa voittoa, kuten olisi aina tuloksena vähemmän virkamiesvaltaisissa valtioissa.

RAY:n ja Veikkauksen yhdistämisestä puhuttiin yllättävän vähän. Tätähän käsiteltiin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa eilen. Asia jäi muuten pöydälle, en tiedä mistä hankaa. Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että ainakin RAY ja Veikkaus lyödään yhteen.

Fintoto saattaa tulla kimppaan mukaan, tai jäädä myös yksinäiseksi toimijaksi.

Ykkösrahapelilobbariksi Brysseliin Harri Syväsalmen nenän edestä hiljan valittu Petri Lahesmaakin vähän jututti Laihoa siitä, että lisenssimallissa ei EU-tasolla puhuta rahapeliongelmaisista yhtään mitään. Laiho vastasi ennustamalla, että jatkossa kyllä puhutaan ja ennusti myös Maltan lisenssillä Euroopassa operoimisen loppuvan jossain vaiheessa, vaikka ei nyt ihan lähitulevaisuudessa.

Laiho myös totesi ruotsalaisista pörssiyhtiöistä osan olevan rikollisia (eng. criminal).

Unibetin legal counsel Boman ja Valavuori argumentoivat kovasti lisenssimallin puolesta. Nummikoski, Koponen ja tilaisuuden juontaja Riku Riihilahti puolustivat kovasti monopolimallia. Sinänsä hauskaa on, että vaikka olisit ideologialtasi minkälainen markkinatalousmies tahansa, alat puolustaa välittömästi sen alan monopolia, jos siirryt yhtiöön, jolla on joku monopoli. Tämän ymmärrän sinänsä ihan loogisena toimintana. Kenen konjakkia juot, sen lauluja laulat.

En käy tätä keskustelua tällä kertaa laajasti läpi, koska poliittinen realiteetti on, että tällä vaalikaudella ei tule mitään lisenssimallia Suomeen. Tätä eivät ole välttämättä ruotsalaisomisteiset peliyhtiöt vielä ymmärtäneet, kun aina näihin tilaisuuksiin lähetetään joku tavoittelemaan kuuta tai ainakin matalasti verotettua lisenssimallia taivaalta. Kuten Mika Lintilä kiteytti asian, hallitusneuvotteluissa Smolnassa ei rahapeliasioista puhuttu yhtään mitään kuin korkeintaan käytäväkeskusteluissa. Mitään vakavasti otettavaa poliittista halua asettaa uhan alle nykyjärjestelmän tuottamaa 1,2 miljardia euroa ei ole olemassa.

Valavuori oli sitä mieltä, että nykyjärjestelmä tuhoutuu omaan mahdottomuuteensa joka tapauksessa ennen pitkää. ” Rahapelilainsäädäntö- ja markkinat” kirjan kirjoittaja ja vahva keskustalainen taustavaikuttaja Mikko Alkio (ei sukua Santerille) oli sitä mieltä, että kehitys Euroopassa on menossa lähinnä toiseen suuntaan. Koska ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden, toivon että Aleksi on oikeassa ja pelkään, että konservatiivien viivytystaistelu markkinavoimia vastaan voi jatkua voitollisena vielä pitkään.

Lisäksi ainakin hereillä olleelle osalle yleisöstä tuli selväksi, että jos tulee lisenssimalli, sen mukana tulevat myös blokit muille kuin lisenssinhaltijoille. Blokit toki vuotavat, sen myönsivät jo kaikki, mutta blokkaava lisenssijärjestelmä ei pokerinpelaajia varsinaisesti ilahduttaisi.

Poliittisesti toteuttamiskelpoinen ei ole Jorma Vuoksenmaankaan ehdotus myydä 49 prosenttia monopoliyhtiöistä sijoittajille nyt, kun markkinat ovat kuumat. Minä varmaan diktaattorina toteuttaisin tämän, mutta tämänkin asian ajaminen on ruudin haaskuuta. Ainakin seuraavat neljä vuotta jatkamme nykymallilla, todennäköisesti vielä paljon pidempäänkin.

Rahapeliareenankin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että pokerinpelaajat saavat edelleen jatkaa Suomessa tilanteessa, jossa pelaaminen on sallittua minne tahansa. Kukaan ei vaatinut blokkeja, ei tällä kertaa edes SOSTE:n pääsihteeri Vertti Kiukas, joka tosin vastasi tilaisuuden paksuimmasta jutusta. Hän nimittäin sanoi, että RAY:n edunsaajat eivät kannata mallia, joka maksimoisi tuotot. Valtionyhtiöt eivät etsi viimeistä euroa, ja hyvä näin. Jos jotkut tahot ovat vuosien varrella halunneet erityisen kovasti monopoliyhtiöiden maksimoivan tuottojaan, ne ovat juuri olleet RAY:n ja Veikkauksen edunsaajat.

Totuudenpuhuminen nyt ei toki ole ollut kovin yleisenä tapana rahapelijärjestelmässämme, joka perustuu EU:lle annetulle valheelle peliongelmaisten suojelemisesta. Peliongelmaisistakaan ei muuten juuri puhuttu. Tällä kertaa vängättiin lähinnä juuri siitä mistä oikeasti onkin kysymys, eli rahasta.

Askel totuuden suuntaan on sinänsä suomalaisessa rahapelikentässä ihan positiivinen askel.

P.S. Valavuori arveli EU:n rahanpesudirektiivin pakottavan RAY:n hoitamaan tunnistettavan pelaamisen kaikille 21.000 peliautomaatilleen. Tältähän se direktiivin teksti minustakin vaikuttaa. Mutta pidin Nummikosken argumentaatiota hilpeänä, joskin ihan solidina siitä, että jos yrittää Pöytyän Essolla pestä rahaa peliautomaatissa, poishakijat ovat valkotakkisia eivätkä poliiseja.

Itse asiassa epäilen, että ne sadat miljoonat, mitä automaateista kerätään, jotta palkkioviroissa olevilla palkka juoksisi, ovat niin arvokkaita, että Suomi voisi operoida tässä asiassa kerrankin jopa etelä-eurooppalaisittain eli tarvittaessa vaikka direktiivin vastaisesti. Lisäksi on itsestään selvää, että raha-automaateissa ei voi a) voittaa b) pestä rahaa.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää