Kolumnit

Kymppi Stubbille

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Humputtelin presidentinvaaleissa lyömällä pikkubetsejä sekä Olli Rehnille että Jutta Urpilaiselle. Nämä vedot olen jo tappiolla sulkenut, koska kummankin kampanja nähdäkseni lensi jo Ikaroksena aurinkoon.

Vedonlyöntipörssi on samaa mieltä. Rehniä voisi juuri nyt lyödä vähintään kertoimella 85 ja Urpilaisesta saisi jo kolminumeroisia. Ei mopolla taivaaseen eikä kahden kuukauden kampanjalla presidentiksi.

Kertoimien perusteella valitsemme pyöreästi 80 prosentin todennäköisyydellä Alexander IV:n. Alle 20 prosentin hevonen Pekka I juoksee selvästi perässä, ja muut näyttävät jääneen jo toivottoman kauaksi.

Olen vähän shorttaillut Mestaria alle neljänkympin kertoimilla, koska en näe Jussin voittavan toisella kierroksella oikein ketään. Toki jos demarit äänestäisivät Juttaa, voisi toiselle kierrokselle luiskahtaa myös Stubb/Halla-aho -kaksari, mutta siellä maalissa Alexander hymyilisi leveästi kuin triathlonin ikämiesten EM-kilpailuissa toissa vuonna. Ja eiköhän vasemmistomme kokoonnu Pekan lipun alle jo kolmannen kerran peräkkäin.

Laidat näyttävät varmasti tarkkasilmäisille kovin ohuilta. Siitä huolimatta kertoimet ovat pysyneet hämmästyttävän linjassa omiin näkemyksiini, joten en ollut merkittävää rahaa peliin lyönyt ennen tätä viikkoa.

Luin lauantaiaamuna Sijoitustiedosta Uutissuomalaisen (= maakuntalehtiä ja kaupunkiläpysköitä) uudesta gallupista, jossa Haavisto oli johdossa 22 prosentilla vastaan Stubbin 21 prosenttia.

Tarkistuslaskennassani jengi (otanta tuhat) oli vastannut kysymykseen ”Kuka ehdokkaista on suosikkisi Suomen tasavallan presidentiksi?” Tämä on aivan eri kysymys, kuin ”Ketä aiot äänestää presidentinvaalien ensimmäisellä / toisella kierroksella”.

Lisäksi toisesta kierroksesta ei kysytty yhtään mitään. Tällaisella kyselyllä ei pyritäkään selvittämään, kuka mahdollisesti valitaan presidentiksi, vaan pyritään saamaan klikkiotsikoita. Ilta-Pulut luonnollisesti kliksauttivat rivakasti:

IL: Yllätyskäänne USU-gallupissa: Pekka Haavisto nousi ykköseksi

IS: USU:n gallup: Haavisto täpärästi suosituin presidentti­ehdokas

Sitten tarkistin vedonlyöntipörssin tilanteen toivossa, että joku olisi vetänyt USU-gallupista sellaisia johtopäätöksiä, joita siitä ei voi perustellusti vetää.

Ainakaan itse en ole vielä törmännyt tuoreehkoon mielipidetiedusteluun, joka Ticon ja Pekan pukkitappelussa jättäisi Pekan pukille. Ja ei-sosialistienemmistöisessä Suomessa punavihreä ehdokas lähtee toiselle kierrokselle lähtökohtaisestikin takamatkalta, vaikka kuinka yrittäisi pukea vaalien alla sinistä päälle.     

Stubbin kerroin olikin aavistuksen noussut ja ostolaita oli 1,20. Löin laidan pariinkin kertaan puhki yhteensä tuhannella eurolla ja jätin tarjouksen sisään. Vähän ajan päästä menin tarkistamaan, olisiko loputkin menneet. Todella suureksi yllätyksekseni Stubbin kerroin oli 1,25 ja ostossa oli melkein kymppitonnilla kamaa.

Googlailin hetken raivokkaasti, olitko Stubb mennyt taas Duudsonien tikkatauluksi tai Pirkko Mannola liittynyt Haaviston kampanjaan. Kun en löytänyt kumpaakaan näistä uutisista, länttäsin reunan puhki kymppitonnin kertalaukauksella.

Siinä oli paikka – ja miehän lauoin

Näyttäisin tehneeni toistaiseksi hyvän kaupan, koska kerroin pörssissä on liukunut alaspäin. Eikä ole tullut ilmi mitään sellaista tietoa, jota Stubb-shorttaajalla olisi voinut olla, ja miulla ei.

Kyky tehdä nopeita päätöksiä on pörssimarkkinoillakin hyödyksi. Paukuttelen ainakin vielä hetken aikaa henkseleitä, kun kykenin muuttamaan viihdebetsin vakavammin otettavaksi pelkän hintainformaation valossa. Olen vähän jopa pohdiskellut, että pokerin verisiltä taistelukentiltä jäänyt kyky tehdä puutteellisellakin informaatiolla nopeita päätöksiä saattaa olla yksi harvoista vahvuuksistani sukellellessani osakepörssin syvässä päädyssä.

Olin siis ajatellut betsailla vain pienillä, mutta kun näin omasta mielestäni ylikertoimen, löin sitä selkäydinreaktiolla sen kummemmin märehtimättä asiaa.

Printtaanko rahaa?

Vaalivedonlyönnit ovat yleensä riskibisnestä. Paitsi trumpetistien kanssa, jotka lyövät omaa suosikkiaan vielä hävittyjen vaalien jälkeenkin.

Nassim Taleb väittää, ettei 538:n (amerikkalainen ennustustehdas) Nate Silver ymmärrä todennäköisyyksistä mitään. Ja että vaalitulosten ennustaminen muutenkin on lähinnä penis developer -kauppaa. Mie taas väitän, että Taleb on niitä narsisteja, jotka luulevat olevansa keskimääräistä reilusti älykkäämpiä Albert Einsteinin ja Marie Curien lehtolapsia. Ja poliittisesta vedonlyönnistä löytyvän helpommin ylikertoimia kuin paljon kilpaillummasta urheiluvedonlyönnistä. Kunhan lyö vetoa vain sellaisten tahojen kanssa, jotka myös maksavat hävityt vedot.

En ole kyllä Ticon voitosta mitenkään varma. Voihan se vielä ennen vaaleja vaikka kaatua kuntopyörällä. Toisaalta Stubbilla on enää hyvin vähän aikaa möläytellä mitään yksityisajatteluaan julkisuuteen. Vaalitiiminsä on havaintojeni mukaan tehnyt tälläkin kertaa erinomaista työtä ja Stubb hoitanut huolellisesti valmistellut esiintymisensä odotetun hyvin. Kampanja heittää jopa läppää Ticon olemattomasta matikkapäästä, mikä yleensä puree suomalaisiin. Tai ainakin itäsuomalaisiin. Totiset torvensoittajat puhuttelevat tietojeni mukaan lähinnä Suomenselän länsipuolista kansanosaa.

Uskon luonnollisesti Alexander I:n valintaan yli 80 prosentin todennäköisyydellä. Muutenhan olisi jäänyt vedot lyömättä. Olenko oikeassa, on epäselvää. Valitettavasti pörssisijoituksissanikaan ei ole Bitcoin-maksimalistien itsevarmuutta. Nuorten miesten ylitsevuotava, mutta perusteeton itsevarmuus on ominaisuus, jonka olisi muuten luullut evoluution myötä katoavan. Mitään merkkejä tällaisesta kehityksestä en ole havainnut.

Arvelen toisella kierroksella ensimmäisellä Rehniä ja myös Halla-ahoa äänestävien tekevän surutyönsä rivakasti ja laittavan lapun enimmäkseen Ticolle kakkosella. Useimmat suomalaiset ymmärtävät, että kahdesta pahasta kannattaa valita pienempi. Myös ne, jotka aiemmin ovat uhonneet jäävänsä kotiin, jos toisella kierroksella on Stubb ja Haavisto. Valittavana on virkaansa omiin vendettoihinsa käyttänyt Haavisto ja hallintarekisterilain esittelyn numerosekoiluillaan sössinyt Stubb. Eli vaikka molemmat ovat abortinvastaiselle kansanosalle vastenmielisen arvoliberaaleja, löytyy miehistä toki erojakin.

Nukkuvat narsistit

Äänestän aina, kun mahdollista. Tänäänkin esimerkiksi Kiasman Ars Fennica -näyttelyssä yleisönsuosikkia. Ja olen kolmella vuosikymmenellä kannustanut lukijoitanikin äänestämään.

"Kukaan ei ole ääneni arvoinen" -asenne kertoo lähinnä vääristyneestä minäkuvasta ja/tai puutteellisesta analyysistä. Aina voi kuitenkin valita kaikista rötösherroista kaikkein vähiten rötöstelevän.

Nukkuvien puolueen jäsenet nukkuvat meitä unihäiriöisiä paremmin, koska heidän joukossaan ovat narsistit ja psykopaatit reilusti yliedustettuina.

P.S. Ostin mie Ticon lisäksi tällä viikolla kaikenlaisia osakkeitakin. Enimmäkseen niitä samoja, mitä ihan tammikuun alkumetreillä myin.

19.11.2023: Puolivaloisa presidenttipeli

Keskustele Suomen presidentinvaaleista

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Marimekko Q3/24: Unikon 60-vuotis juhlavuodesta olisi toivonut juhlavampaa

Almanakka
9.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Harvia Q3/24: Saunassa käyminen lisää saunassa käymistä

Almanakka
8.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Talenom Q3/24: Palikat näyttävät olevan valitettavan sekaisin

Almanakka
5.11.2024
east Lue lisää