Artikkelit

Kurssit pohjamudissa - kaksi hirmuosinkoa

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Korkean osinkotuoton tavoittelu on usein turmiollista. Korkea osinkotuotto kielii tyypillisesti sijoittajien epäuskosta osingon pysyvyyteen. Joskus harvoin korkea osinko voi toimia hyvänä pohjatuottona, kun yhtiön liiketoiminnan käänteestä on orastavia merkkejä. Liiketoiminnan käänteet, jos onnistuvat lainkaan, kestävät yleensä pidempään kuin sijoittaja odottaa.

Korkeaa osinkotuottoa maksavat osakkeet näyttävät usein edullisilta. Alhainen arvostus voi johtua pysyvistä ongelmista, kuten rakenteellisesta kannattavuuden heikkenemisestä tai suuresta velkataakasta. Tällainen osake voi jäädä pysyvästi halvaksi, koska markkinat hinnoittelevat jatkuvasti heikkeneviä näkymiä.

Osakepoimijan on uskottava, ettei markkina hinnoittele osakkeita aina aivan oikein. Yhdysvalloista, pankkitoiminnan, energian ja kiinteistöjen ulkopuolelta, löytyy tällä hetkellä kaksi yhtiötä, jotka maksavat lähes kymmenen prosentin osinkoa ja on arvostettu alle viiden P/E-luvulla. Yhtiöillä on toki omat vaikeutensa, mutta niiden liiketoiminta ei ole kriisissä. Molempien toiminnassa on havaittavissa merkkejä suunnasta, joka voi palkita sijoittajaa myös kurssinousulla.

Western Union: Goliat daavidien kynsissä

Western Unionin (WU) tarina alkoi jo muinaisesta villistä lännestä, missä yhtiö oli rakentamassa lennätinjärjestelmää Yhdysvaltain itä- ja länsirannikon välille. Tänä päivänä Western Union yhdistää siirtolaiset ja heidän kotiväen taloudellisesti toisiinsa. Yhtiö siis pääasiassa välittää rahalähetyksiä, mutta sen palveluvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi valuutanvaihto ja luottokortit. 

Western Unionin vahvuus, ja samalla rasite, on sen noin 600 000 agenttia levittäytyen koko maapallon laajuisesti. Digitalisoituvassa maailmassa agenttiverkosto voi vaikuttaa vanhentuneelta. Todellisuudessa rahalähetysten vastaanottajilla ei aina ole keinoa käyttää varoja digitaalisessa muodossa. Näin agenttiverkostolla on vielä oma, vaikkakin pienentyvä, rooli.

Viimeisen viiden vuoden aikana yhtiön liikevaihto on laskenut 4,8 miljardin dollarin tuntumasta 4,2 miljardiin dollariin. Western Unionin osakekohtainen tulosohjeistus on 1,6 dollaria ja P/E-luku näin ollen hieman alle kuusi. Nykyinen arvostus on selkeästi alle viiden vuoden keskiarvon. Western Union on yhä erittäin kannattava yritys. Sen nettotulosmarginaali oli viime vuonna 22 prosenttia. 

Western Unionin brutto- ja nettomarginaalien, osakekurssin, osinkotuoton ja osakkeiden lukumäärän kehitys.

Yhtiö jakaa osinkoa lähes dollarin osakkeelta, ja osinkotuotto yltää näin lähes kymmeneen prosenttiin.  Osinko on pysynyt paikoillaan vuodesta 2021 suurten korotusten jälkeen. Sekä yhtiön tulos että kassavirta piisaavat kattamaan osingon ainakin vielä. Western Union ostaa lisäksi vauhdilla takaisin omia osakkeitaan tukien osakekohtaisen tuloksen kehitystä. Viidessä vuodessa osakkeiden määrä on vähentynyt viidenneksen. Ilman takaisinostoja osakekohtainen tulos olisi laskutrendissä. 

Sijoittajien yksi huoli on, että Yhdysvaltain tiukentuneen maahanmuuttopolitiikan vuoksi rahalähetykset esimerkiksi Meksikon ja Yhdysvaltain välillä pienentyvät. Digitaalinen rahansiirtomarkkina kasvaa kuitenkin 10-20 prosenttia vuodessa. Liiketoiminta on osin suojattu uusilta tulokkailta voimakkaan sääntelyn takia.

Western Unionilla on kymmenittäin kilpailijoita, jotka nakertavat hiljalleen sen markkinaosuutta. Lontooseen listattu Wise ja tulevaksi listautujaksi povattu Revolut ovat tunnettuja eurooppalaisia rahansiirtoon ja muihin pankkipalveluihin keskittyviä kilpailijoita. Yhdysvalloissa listattuja rahanvälittäjiä ovat Remitly (RELY) ja International Money Exchange (IMXI), jonka toimintamalli on lähellä Western Unionia.

Kun Western Union yhä nojaa pitkälti sen laajaan ja paikalliseen agenttiverkostoon, kilpailijat ovat hyödyntäneet puhtaasti digitaalisen toimintamallin helppoutta ja halpuutta. Lisäksi digitaalinen palvelualusta on lukuisten muiden palveluiden tarjoamisen. Kilpailijat ovat ajaneet alas siirtokohtaisia hintoja, jolloin kasvava markkina ei ole auttanut Western Unionia lainkaan.

Remitlyn ja Western Unionin liikevaihdon kehitys vuosineljänneksittäin.

Amerikkalainen Moneygram myytiin pääomasijoittajille vuonna 2023 EV/EBITDA-kertoimella 5,5. Western Union ja International Money Exchange arvostetaan tällä hetkellä kertoimin viisi ja neljä. Remitly ja Wise arvostetaan EV/S-kertoimin 3 ja 5, kun Western Unionin yritysarvo suhteessa liikevaihtoon on 1,2-kertainen.

Mikä voisi saada Western Unionin kurssin nousuun? Sijoittajat ovat todennäköisesti skeptisiä yhtiön kasvunäkymien suhteen. Western Union on luonnollisesti tehnyt vuosien mittaan monia eri kokeiluja ja lanseerauksia onnistumatta kasvattamaan uutta merkittävää tulonlähdettä. Yhtiö vannoo yhä kaksikanavaisuuden nimiin.

Western Unionin digitaalinen kanava kasvaa kaksinumeroisin luvuin, mutta se ei vielä riitä peittämään fyysisen kanavan jatkuvia liikevaihtomenetyksiä. Myönteistä on kuitenkin se, että digitaalisen kanavan kasvu vaikuttaa kiihtyvän. Käänne osakekurssin kehityksestä lienee eniten kiinni sijoittajien mielialasta. Muutama vuosineljännes lisää kasvua voi saada muutoksen aluilleen.

Organon: Pohjalle hakattu spin-off

Organon (OGN) on amerikkalainen lääkeyhtiö, jonka Merck eriytti omaksi yhtiökseen vuonna 2021. Spin-offeille tyypilliseen tapaan Organon ladattiin täyteen velkaa. Yhtiö on edelleen velkaantunut sen uudistaessa tuoteportfoliotaan epäorgaanisesti. Sen nettovelka on viisinkertainen suhteessa käyttökatteeseen.

Organon on keskittynyt naisille tarkoitettuihin lääkkeisiin kuten ehkäisyyn ja hedelmällisyyteen. Sillä on valikoimassaan lisäksi lääkkeitä esimerkiksi astmaan, korkeaan verenpaineeseen ja osteoporoosiin. Vuonna 2024 Organon teki liikevaihtoa 6,4 miljardia dollaria ja liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuuttakurssein kolme prosenttia. Pörssitaipaleen alussa Organonin liikevaihto laski muutamana vuonna, mutta on sittemmin kääntynyt hienoiseen kasvuun.

Yhtiö maksaa osinkoa 1,12 dollaria osakkeelta, mikä tarkoittaa liki yhdeksän prosentin osinkotuottoa. Sekä tulos että kassavirta kattavat osingon reilulla marginaalilla. Viime vuonna Organonin vapaa kassavirta oli noin 600 miljoonaa dollaria ja osinkoa se maksoi omistajille 300 miljoonaa dollaria.

Organonin nettomarginaalin, osakekurssin, osinkotuoton, velkaantuneisuuden ja P/FCF-kertoimen kehitys.

Organonin P/E-luku on noin kolmen tuntumassa, kun sen viiden vuoden keskiarvo on noin viisi. Verrattuna muihin lääkeyhtiöihin Organon on pelkästään arvostuskertoimilla katsottuna erittäin edullinen, mutta ei kannattavuudessa merkittävästi eroa Pfizerista, toisesta edullisesta lääkeyhtiöstä. Nykyisellä arvostustasolla Organonin olisi todennäköisesti järkevämpää ostaa takaisin omia osakkeitaan kuin maksaa jättiosinkoa.

Useampia lääkeyhtiöitä rasittavat niin sanotut patenttiriskit, joita maallikon on vaikea arvioida. Esimerkiksi Organonin myydyimmän lääkkeen, Nexplanonin, patentti päättyy vuonna 2030. Se tuo yhtiön myynnistä noin 16 prosenttia. Vain noin neljännes Organonin liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista. Sen altistus mahdollisille kauppatulleille on siis verrattain alhainen. Sen sijaan heikentyvä Yhdysvaltain dollari on toki voimakas vastatuuli yhtiön luvuille.

Mikä voisi saada Organonin osakekurssiin vauhtia? Yhtiöllä palaa yli 500 miljoonaa dollaria korkokuluihin. Merkittävä osa yhtiön arvonluonnista menee siis yhtiön rahoittajille. Toistaiseksi yhtiö on pyrkinyt varmistamaan liiketoiminnan jatkuvuuden investoinneilla. Se on erityisesti laajentanut tuotevalikoimaansa hankkimalla oikeuksia eri lääkkeisiin, usein niin kutsuttuihin biosimilaareihin, joilla kilpaillaan alkuperäislääkkeiden kanssa.

Yhtiön strategian mukaan, ensi vuodesta lähtien, Organon aikoo keskittyä enemmän kannattavuuteen ja alentaa velkaantuneisuutta pykälän verran. Muutos pääoman allokaatiossa voi olla sijoittajalle edullinen taitekohta, jossa kurssia kohottaa parhaimmillaan kolme eri voimaa: velan pienentyminen, tulos ja kerroin.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Puoliväliriihi ja asuntomarkkinat

Miika Vuorensola
27.4.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Tarkkana tullirajalla

Aki Pyysing
27.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Fondia Q1/25: Myrsky jatkuu ja vastatuulta on luvassa myös jatkossa

Almanakka
27.4.2025
east Lue lisää