”On tosi tyhmää hävitä johonkin Razziin” kuulin eläköityneen pokeriammattilaisen valittavan toiselle, kun tämä kertoi pelailleensa vähän 8-Gamea. ”Voihan ne pelit opetella”, oli mielestäni tähän täydellinen vastaus.
Suomalaisille pokerinpelaajille on vain uusien pelien opettelu ollut aina kovin tuskaisaa. Oikeat sököäijät eivät todellakaan suostuneet vetämään kuin sököä, ja buumin lapset pelasivat pitkään vain teksasia. Kai tämä on sitä Rajat Kiinni – henkeä, joka meissä metsäläisissä vahvasti tuntuu vaikuttavan. Joko pelataan miun peliä, tai ei pelata ollenkaan, perkele!
Minä olen joutunut vaihtamaan pääpeliäni kymmenkunta kertaa, joten olen aina vähän ihmetellyt, mikä siinä on niin hirveän hankalaa. Jos ymmärrät pokeria, pystyt opettelemaan uuden lajin suhteellisen vähällä vaivalla. Pokeriammattilaisen kuuluu minun filosofiani mukaan pelata sitä peliä, mitä viihdepelaajat haluavat pelata eikä sitä missä itse on maksimaalisen hyvä.
Odotin Badugi-kolumnista epäsuosittua, enkä pettynyt odotuksissani. Tämä kertoo buumin olevan todellakin ohi. Pokeribuumin aikaan kun Saha kirjoitti tyyliin ”Taidan kesällä vähän dokailla”, oli lukijoita helposti kymmeniä tuhansia. Jopa jotkut minunkin raapustukseni saivat kepeästi viisinumeroisia klikkimääriä. No mas, kuten Roberto Duran sanoi. Nelinumeroisiin lukijamääriin jäänen, vaikka laittaisin otsikkoon ”Suomalainen pokerinpelaaja ajoi pilvessä”. Juttuhan olisi tietenkin sitten parhaaseen iltapäivälehtityyliin tietoturvasta ja pilvivarmistuksista.
Tiedän, että kaikki pokeriharrastajat eivät tykkää lukea englanniksi. ”Mixed Gamea” tuskin koskaan käännetään. Joten jatkan sisukkaasti uusien pelien esittelyä. Tällä kertaa vuorossa on Razz ja edelleen suosittelen Ken Lon kirjan lukemista.
Razzin säännöt
Razz on splittiseveniä, jossa pyritään mahdollisimman pieneen käteen. Värit ja suorat eivät haittaa ja ässä on ykkönen. Saletti on siis A2345 eli wheel. Kaikille jaetaan aluksi kaksi korttia pimeänä ja yksi auki. Isoimman kortin on pakko avata (forced bet). Tämän voi sitten täydentää (complete) pienen betsin suuruiseksi ja sen jälkeen kaikki mahdolliset korotukset ovat samansuuruisia viidenteen korttiin asti, jolloin koko tuplaantuu. Jokaisella uudella kortilla on betsausmahdollisuus ja korotuksia yleensä sallitaan vain kolme. Seitsemäs kortti jaetaan pimeänä.
Miksi pelata Razzia?
Razz on yhtenä mukana H.O.R.S.E:ssa, joten jos hevostelu maistuu, kannattaa peli osata. Pelin säännöt ovat niin helpot, että ne pystyy nopeasti selittämään hoksottimillaan vähän Lucky Lukea hitaamminkin vetävälle. Pelistrategia taas vaikuttaa niin yksinkertaiselta, että monet luulevat olevansa heti mestareita. Joten peli soveltuu hyvin tuotavaksi kotipeleihin lisämausteeksi.
Pottinakin peliä voi painaa. Pariisissa ja Lontoossa olen pelannut isoa London Lowballia pottina (ransk. Nullo), jossa tosin suorat ja värit laskettiin huonoiksi käsiksi. Salettipeli oli siis A2346 ja merkit saatiin yleensä keskelle viimeistään viidennellä. Pelailemalla lähinnä kortteja ässästä kuutoseen onnistuin luultavasti tekemään Nullo-urallani pienen kuopan. Peli on siinä mielessä hilpeä (kuten Razzkin), että tosi usein on toisen oikein lyödä ja toisen maksaa ja sitten päästäänkin jännäämään seuraavia kortteja.
Kuolleet pitäisi muistaa
Razzissa on hyvin tärkeää muistaa palaneet kortit. Mie teen tämän tekemällä muckatuista korteista ässästä ylöspäin yleensä aukollisia suoria. Joskus onnistun pitämään mielessä kaikki nähdyt kortit jaon loppuun asti, yleensä en.
Omien ja vastustajien korttien elävyys ei ole aina ratkaisevaa, mutta se voi olla elintärkeää eli monen betsin arvoista. Joskus voi esimerkiksi tajuta vastustajan olevan potissa nekrofiilinä, kun tämän tarvitsema viimeinen kortti löytyy omasta hoolista. Tämä on tietenkin erinomainen tilanne pelata isosta potista. Razzissakin toivoo pelikavereidensa vetävän kuollutta mahdollisimman usein.
Lähtökädet
Kolme wheel-korttia, esim. (A2)3
Tästä ei lähtökäsi parane kuin sillä, että omassa kädessä olevia kortteja on palanut mahdollisimman paljon ja nelosesta ylöspäin on pieniä kortteja mahdollisimman paljon elossa.
Slouvaaminen on lähinnä hönöä, ja näillä voi vuorollaan painaa melko huoletta aina reissuun. Tosin huolena on pakassa seuraavana mahdollisesti tulossa olevat kaksi kuningasta.
Kolme korttia kutoseen, esim. (A6)2
Nämäkin ovat kaikki laatukäsiä. Suotavaa Razz-kädessä aina olisi, että pinnassa olisi wheel-kortti, mutta kuutonen pinnassakin on pelattava.
Kolme korttia seiskaan, seiska hoolissa, esim. (A7)2
Edelleen ollaan vahvoissa käsissä. Seiska on parempi hoolissa kuin pinnassa, koska pintaseiskasta vastustajat tietävät, että vedät korkeintaan seiskaa
Kolme korttia seiskaan, seiska pinnassa, esim. (A2)7
Tämä on selkeästi heikompi kuin edellinen käsi, mutta pelattavissa kuitenkin lähes aina.
Kolme korttia kasiin, kasi hoolissa, esim. (A8)2
Nyt ollaan siellä, mistä voi löytää tiukkoja mutta oikeita kippejä. Jos kolmonen komppaa ja toinen reissaa, voi tämän melko huoletta irrottaa. Aika harvat tosin näin tekevät.
Kolme korttia kasiin, kasi pinnassa, esim. (A2)8
Tämä on taas edellistä selvästi heikompi. Joku (67)8 on tosi harvoin pelattava. Toki jos kaikilla muilla on ysi tai isompi, ei kun reippaasti reissuun.
Loput
Pieni kortti pinnassa voi ensimmäisenä toki aina yrittää varastaa. Tiukkoja pelaajia vastaan tämä on hyvin voitollista. Limiittipelissä reraisebluffi on kallista urheilua. Toki jos oma kortti on iso, mutta pienempi kuin muilla, voi ja pitääkin pelata. Sokeiden maassa silmäpuoli on kuningas.
Vedä hoolikorteilla, betsaa pinnalla
Mukaan kannattaa lähteä siis lähinnä hyvillä hoolikorteilla. Jos pintasi näyttää pelottavalta ja vastustaja(t) saa(vat) ison, pitää käytännössä aina betsata, vaikka olisit osunut pariin. Kaveri kippaa tosi usein ja ainakin seuraavalla, jos edelleen saa ison.
Avokorteilla ei kannata Razziakaan pelata.
Kaikki vähänkin kokeneet Razz-pelaajat lyövät hyvillä boardeillaan, joten kannattaa olla tarkkana. On vaikea tietää, osuiko vihu hooliinsa, vai onko sillä tavoittamattomat saletit. Osasta livepelaajia näkee naamasta, netissä on tietysti sitten vähän vähemmän readinottomahdollisuuksia. Jos on päätynyt kuudennelle kortille, on potti yleensä niin iso, että ilman kunnon riidejä vetää pitää, vaikka veto voi olla jo kuollutkin. Jos tiukka vastustaja sai pienen kortin, paritteli se hooliin 20-40 prosenttia kerroista. Prosentti riippuu nähdyistä korteista, ja nehän me tietysti muistamme.
Älä kiukuttele turhista
Razzissa, kuten muissakin limiittipeleissä tulee valtaisa määrä ohivetoja. Ne on vaan kestettävä paremmin kuin Paavo Väyrynen vaalitappionsa. Joo, lähdit A23 ja kaveri puolusti kuninkaan forceaan ja voitti potin. Älä tule ainakaan miulle avautumaan, en ole ainakaan oikeasti kiinnostunut.
Razziakin kuuluu pelata iloisesti tai olla pelaamatta kokonaan!