Kulta on jalometalleista tunnetuin ja arvostetuin jo muinaisista sivilisaatioista lähtien. Historiallisesti sitä on pidetty arvossaan esimerkiksi vaihdon välineenä ja valuuttana. Se on suosittu korujen raaka-aine, erityisesti valtavilla Aasian markkinoilla. Kultaa voidaan kuitenkin käyttää hyväksi myös teollisissa sovelluksissa. Kullan helpon muokattavuuden ja hyvien välitysominaisuuksien ansiosta sitä on käytetty eletroniikkatuotteissa, erityisesti johdoissa. Myös lääketeollisuudesta löytyy kullalle sopivia käyttötarkoituksia. Sijoitusmaailmassa kultaa käytetään nykyaikana suojana poliittista epävarmuutta ja inflaatiota vastaan. Se on myös erinomainen lisä hyvin hajautettuun salkkuun kokonaisriskin pienentämiseksi.
Kysyntä ja tarjonta
Maailman suurin kullantuottaja on Kiina. Muita merkittäviä tuottajamaita ovat Australia, USA, Venäjä, Etelä-Afrikka, Kanada, Ghana, Indonesia ja Uzbekistan. Suurin kullan maahantuoja on Intia, jossa kultaa käytetään pääasiassa koruina, erityisesti hääsesongin aikaan.
Kullan maailmanmarkkinahintaan liittyviä tekijöitä on monia. Kullan hinta voi reagoida eri tavoilla eri talousalueilla johtuen kullan eri käyttötarkoituksista eri maissa ja alueilla. Erityisen tärkeää kullan hintaa seuratessa on pitää silmällä USA:n dollarin kehittymistä. Kullan ja taalan suhde on negativiisesti korreloitunut, eli kun dollarin arvo nousee, kullan hinta normaalisti laskee. Toisaalta kulta on historiallisesti ollut sijoittajien turvasatama taloudellisesti epävakaina aikoina. Kriisiaikoina sijoittajat käyttävät kultaa suojauksena inflaatiota, eli rahan arvon alenemista vastaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kullan arvo voisi nousta myös kasvavan talouden aikana; luksustuotteiden ja korujen kysyntä kun kasvaa talouden kohentuessa.
Kulta vuonna 2018
Vuonna 2017 kullan hinta otti vuositasolla suurimman harppauksen eteenpäin sitten vuoden 2010. Sijoittajat lisäsivät kultasijoituksiaan tulojen kasvaessa, epävarmuuden lisääntyessä ja kullan positiviisen kehityksen jatkuessa. Kullan hinta nousi yli 13 % viime vuonna.
Globaalin talouden kasvu – Talouden kasvulle ei näy akuutteja uhkatekijöitä ja kasvun odotetaan jatkuvan loppuvuonna. Euroopan ja USA:n taloudet kasvavat, työttymyysluvut pienenevät ja palkat kasvavat inflaation säilyessä matalana. Kiinan talouden odotetaan myös jatkavan marssiaan eteenpäin, huolimatta kasvun vauhdin hidastumisesta. Intian, maailman toiseksi suurimman kultamarkkinan, positiviinen talousvire ei näytä hiipumisen merkkejä. Maailmanlaajuisen talouskasvun odotetaan lisäävän kullan kuluttujakysyntää luksustuotteina ja sijoituksena.
Tiukentunut rahapolitiikka – Markkinat hinnoittelevat sisään Yhdysvaltojen keskuspankin, FEDin, korkokiristyksiä loppuvuodelle 2018. Normaalisti nousevat korkotasot tarkoittavat korkeampaa vaihtoehtoiskustannusta kultasijoitukselle, mutta historiallisesti matalana säilyvät korkotasot eivät välttämättä merkittävästi vaikuta kullan hintaan.
Kuplivat osakehinnat – Osakemarkkinat jatkavat porskuttamistaan eteenpäin ja ylöspäin. Tämä on saanut sijoittajat lisäämään riskiä sijoittamalla vähemmän laadukkaisiin yhtiöihin velkakirjamarkkinoilla tai muihin omaisuusluokkiin. Esimerkiksi Kiinan kiinteistöjen hinnat tuplaantuivat tammikuun 2015 ja lokakuun 2017 välillä ennenkuin markkinavalvojat puuttuivat asiaan. Osakemarkkinat trendaavat edelleen ylöspäin luottostandardien löyhentyessä, mikä saa sijoittajat pohtimaan markkinoiden arvostuksia. Globaalin markkinan korjatessa voimakkaasti sijoittajat voivat hyötyä kultasijoituksesta, sillä historiallisesti kulta on toiminut puskurina osakemarkkinoiden tappioita vastaan.
Markkinoiden läpinäkyvyys – Kullan maailmanmarkkinoiden läpinäkyvyyden parantamiseksi on menossa eri projekteja. Esimerkiksi Lontoon metallipörssi lanseerasi LMEprecious-projektin markkinoiden tehokkuuden parantamiseksi. Intiassa on suunnitteilla maan oma kullan spot-markkinapaikka ja maan hallitus aikoo parantaa kultakorujen standardointia väärinkäytösten estämiseksi.
Miten käydä kauppaa kullalla?
Kulta on erittäin likvidi sijoituskohde ja sillä käydään kauppaa kellon ympäri työviikon aikana. Vaihtoehtoja sijoitustapaan löytyy aina fyysisen kullan ostamisesta kultafutuureihin, ja kaikkea siltä väliltä. Helpoin tapa piensijoittajalle päästä mukaan kullan nousu- ja laskutrendeistä rahastamiseen ovat Nordnet Marketsin tarjoamat kulta-Turbot. Niiden toimintaperiaate on yksinkertainen, sillä ne seuraavat kullan hintakehitystä yhden-suhde-yhteen. Long Kulta -tuotteiden arvo nousee, kun kullan hinta nousee. Short Kulta -tuotteella voi tienata kullan hinnan laskiessa.
Kulta-Turbot pähkinänkuoressa
- Long Kulta -Turbon arvo nousee kullan hinnan noustessa, ja laskee kullan hinnan laskiessa. Short Kulta-toimii päinvastoin, eli sen arvo nousee kun kullan hinta laskee. Valitsemalla oikeantyylisen tuotteen treidaaja voi siis tehdä tuottoa sekä nousevilla että laskevilla kullan hintatrendeillä. Kaupankäyntikoodista tunnistaa Turbon T-kirjaimesta. Jos kaupankäyntikoodista puuttuu T-kirjain, on tällöin kyseessä kullan hintaan sidottu Mini Futuuri, joka eroaa turbosta rahoitustason ja Stop Loss -tason eri arvoina.
- Kun kullan hinta saavuttaa Turbon ennaltamäärätyn Stop Loss -tason, se erääntyy arvottomana. Jos Stop Loss -tasoa ei saavuteta, Turbo jatkaa kullan hinnan vivuttamista pörssin listalla treidaajan iloksi.
- Turbot noteerataan euroissa, kohde-etuutena oleva kulta USA:n dollareissa, joten sijoittaja kantaa valuuttariskin.
- Yhtä unssia kultaa vastaamaan tarvitaan 100 Kulta-turboa, eli Turbojen kerroin on 1:100.
- Kullalla käydään kauppaa viikolla kellon ympäri, mutta Turboilla voi käydä kauppaa ainoastaan Helsingin pörssin ollessa auki. Turbot sopivat sekä lyhyeen kauppaan että pidempiin sijoitushorisontteihin.
- Turboon sijoittajanut maksaa rahoitustasolle korkoa Turbon sijoitusajalle, toinen sijoittajan kulu on Turbon osto- ja myyntikurssin erotus, eli spreadi.
- Turbo on viputuote, joka vahvistaa kohde-etuuden liikkeitä Turboon sisäänrakennetulla vipuvaikutuksella. Mitä suurempi vipu, sitä suurempi riski, ja sitä suurempi tuottopotentiaali. Nordnet tarjoaa Kulta-turboja monella eri riskiprofiililla, sillä vipuvaikutus liittyy rahoitustason suhteen kullan tämänhetkiseen hintaan. Jos Long Kulta-Turbon vipu on 5.29x, kullan hinnan laskiessa 1 % ko. Turbon arvo laskee 5.29 % ja puolestaan nousee 5,29 %, jos kullan arvo nousee prosentilla.
Tutustu Nordnet Marketsin tuotevalikoimaan täällä!
Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.
- Kaupallinen yhteistyö | Nordnet