Kryptovaluuttojen markkinakatsaus: Hiljainen kesäkausi tulossa päätökseen

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Kryptomarkkinassa on takana noin puolen vuoden mittainen alamäki, joka on turhauttanut monet sijoittajat. Hiljainen kesäkausi on päättymässä, ja pian siirrytään vuonna 2023 alkaneen bull-markkinan toiseen vaiheeseen. Käyn seuraavaksi läpi kryptosektorin tärkeimpiä teemoja ja omia odotuksiani tulevasta.

Yleistä

Kryptomarkkina vaikuttaa toistaiseksi seuraavan historiallisia nousu- ja laskusyklejä. Viime vuonna nähtiin vahvaa nousua, kuten on nähty aiemminkin syvän karhumarkkinan jäljiltä.

Kryptomarkkina on ollut vahvasti Bitcoin-vetoinen. Tämä on tyypillistä noususyklin alussa ja Bitcoin-halvingin tienoilla. Tänä vuonna Bitcoin on ollut poikkeuksellisen vahva johtuen spot Bitcoin ETF -hyväksynnästä Yhdysvalloissa. Kyseessä oli yli 10 vuotta odotettu tapahtuma, jota ei ole aiemmissa sykleissä nähty.

Bitcoin rikkoi tämän buustin myötä ATH-lukeman jo maaliskuussa, mikä oli poikkeuksellista. Ilman spot ETF:iä Bitcoinin kurssi olisi todennäköisesti jossain 30.000–40.000 dollarin välimaastossa.

Suurin Bitcoin-huuma hyytyi Q1:n päätyttyä. Sen jälkeen markkina liikkui sivuttain kesäkuun alkuun saakka. Tämän jälkeen Bitcoinin kurssi on hivuttautunut koko ajan alemmille tasoille ja vetänyt muun markkinan perässään.

Heinäkuun puolivälissä nähty hetkittäinen noste selittyy Donald Trumpilla ja Bitcoin 2024 -konferenssilla. 

Moni teknisen analyysin tietäjä piirtää Bitcoinin kurssin laskevan kanavan sisään. Riippuu henkilöstä, onko kanava pohjastaan laajeneva vai ei. Trendi on kuitenkin varsin selkeä.

Kesäkuukaudet ovat historiallisesti heikkoja kryptovaluutoille. Täysin sama trendi nähtiin myös viime vuonna, jolloin Bitcoin sahasi sivuttaisliikkeessä maaliskuusta aina lokakuun loppuun. Syyskuu on myös historiallisesti heikko, mutta lokakuusta alkaen on nähty usein vahvoja nousuja.

Tänä kesänä Bitcoinia on painanut alas myös poikkeuksellinen myyntipaine, kun mm. Saksan valtio ja Bitcoin-louhintafirmat ovat dumpanneet valtavasti kolikoita markkinoille.

Juuri nyt ollaan vuoden 2023 tammikuussa alkaneen bull-markkinan puolivälissä. Ensimmäinen näytös päättyi maaliskuussa, ja toinen näytös alkaa todennäköisesti tulevina kuukausina. En itse usko siihen, että maaliskuun huippu olisi ollut tämän syklin lakipiste.

Käyn seuraavaksi läpi yksittäisiä pointteja ja kryptovaluuttoja.

Bitcoinin dominanssi

Bitcoinin dominanssi eli markkinaosuus on ollut nousutrendissä vuoden 2023 alusta lähtien. Kun bull-markkina käynnistyi, Bitcoinin dominanssi oli 40 prosentin tienoilla. Tällä hetkellä lukema on tasaantunut 57 prosentin tienoille.

Alla on Tradingview-palvelusta löytyvä BTC.D -indikaattori päiväkohtaisilla kynttilöillä. Bitcoinin dominanssi vaihtelee hieman lähteen mukaan, mutta trendi on joka tapauksessa hyvin selvä.

Bitcoinin markkinaosuus nousi samalla tavalla myös edellisessä syklissä. Altcoin-sijoittajat nuolevat haavojaan aina härkämarkkinan alkaessa eivätkä palaa helposti ostamaan 95–99 prosenttia romahtaneita kolikoitaan.

Edellisessä syklissä Bitcoinin kurssi kääntyi laskuun elokuussa 2019, josta altcoinit vahvistuivat aina syyskuuhun 2020 asti. Tämän jälkeen Bitcoin aloitti hurjan nousun, ja dominanssi saavutti lakipisteensä tammikuussa 2021. Tästä alkoi sitten altcoin-buumi.

Tällä kertaa Bitcoinin dominanssi on jatkanut tasaista nousuaan aiempaa pidempään johtuen edellä mainitusta spot Bitcoin ETF:stä. Se on tuonut Bitcoinille poikkeuksellista kysyntää, mikä ei ole valunut muihin kryptoihin.

Top 50 -listalla on tällä hetkellä 9 altcoinia, joiden kurssi on noussut Bitcoinia enemmän vuonna 2024. Top 10 -listalla Bitcoinin ovat biitanneet vain BNB (+23 % vs. BTC), Toncoin (+71 % vs. BTC) ja Tron (+6 % vs. BTC).

En usko, että Bitcoinin dominanssilla on hirveästi enää nousuvaraa. Todennäköisesti bull runin toinen osa käynnistyy myös Bitcoin-vetoisesti, mutta uskon vuoden 2025 olevan altcoinien juhlaa vuoden 2021 tavoin.

Ethereumin synkkä vuosi

Vuosi 2024 ollut Ethereum-sijoittajille synkkä. Itse asiassa niin synkkä, että Ethereumin sentimentti on mielestäni alimmillaan vuosikausiin.

Ethereumin tilanne ei ole numeroilla katsottuna mikään katastrofaalinen. Sen kurssi on yhä plussalla vuoden 2024 ajalta, tosin vain dollareissa mitattuna. Ethereumin markkinaosuus on pysynyt myös vakaana DeFi-sektorissa edeltävät kaksi vuotta.

Mistä synkistely sitten johtuu?

Suurin syy on Ethereumin ankea suorituskyky Bitcoiniin verrattuna. ETH/BTC -chartti on ollut alamäessä pian kolme vuotta. Tämän lisäksi moni Ethereumin fundamentteja parantanut asia ei ole näkynyt odotetusti Etherin kurssissa.

  • ETH on ollut kaksi vuotta deflatorinen The Merge -päivityksen jälkeen
  • Layer 2 -ratkaisujen suosio on ollut todella kovaa
  • Yhdysvaltoihin saatiin spot Ethereum ETF -rahastot

Kaikkien näiden fundamenttiparannusten jälkeen Etherin kurssi on yhä 52 prosenttia vuoden 2021 ATH-lukeman alapuolella. Jos sama pitäisi paikkansa Bitcoinin kohdalla, BTC:n kurssi olisi tällä hetkellä 57.000 dollarin sijasta 33.000 dollaria. Moni Bitcoin-sijoittaja olisi varmasti yhtä ärtynyt tässä tilanteessa.

En itse usko Ethereumin olevan suuremmissa ongelmissa. Se on sementoinut asemansa markkinoilla johtavana älysopimusalustana, ja spot ETF oli todella iso kädenojennus Yhdysvalloissa regulaattoreiden suunnalta. 

Tällaiset sentimenttipohjat ovat yleensä tarjonneet hyvän ostopaikan pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Suurimmat altcoinit

Seuraavassa listaa suurimmista altcoineista. Odotan yleisellä tasolla markkinan nousevan seuraavan 12–18 kuukauden aikana, mikä tulee nostamaan kaikkien altcoinien kursseja. Tämän vuoksi näkymää (positiivinen / neutraali / negatiivinen) pitää tarkasteella suhteessa verrokkeihin tai keskimääräiseen markkinan nousuun.

Esimerkiksi: negatiivisilla näkymillä oleva altcoin voi nousta 2025 vuoden loppuun mennessä 50 %, mutta kilpailevat vaihtoehdot saattavat nousta 200 %.

BNB: neutraali

BNB asettuu tällä hetkellä neutraalin statuksen tuntumaan tai hieman sen alapuolelle. BNB on pitänyt sitkeästi asemansa 4. suurimpana kryptovaluuttana, ja DeFi-sektorissa BNB on myös samalla sijalla. Trendi on kuitenkin jatkuvasti laskeva. BNB oli pitkään DeFi-alustojen vahva kakkonen, ja Solana ohitti sen aiemmin tänä vuonna markkina-arvossa.

Sijoittajan näkökulmasta BNB näkyy huolestuttavan vähän otsikoissa. Olemme lähinnä nähneet viime vuosina Binanceen liityvää negaa. Mielenkiintoiset uutiset BNB Chainista ovat kuitenkin vähissä.

BNB:n vahvuutena on sen taustalla oleva tuki Binancelta ja tokenin yllättävän vahva suorituskyky. BNB:n kurssi on noussut peräti 64 % tänä vuonna. Top 20 -listalla on vain yksi paremmin pärjännyt kryptovaluutta - Toncoin.

BNB-token suorittaa omia odotuksiani ja fundamentteja paremmin. Sen painolastina tulevassa syklissä on pitkä ikä; BNB on jo vuoden 2017 buumin aikainen kolikko. Tämän lisäksi pian vankilasta poistuva ex-Binancen toimari, Changpeng Zhao, ei ole enää tuomassa näkyvyyttä BNB:lle. 

Solana: positiivinen

Solana on ehdottomasti yksi tämän syklin voittajista. Sijoittajat alkoivat herätä Solanan potentiaaliin noin vuosi sitten, jolloin SOL-tokenin kurssi oli 20 dollarin tienoilla. Alustan suosio räjähti toden teolla tänä keväänä, kun Solanasta tuli kryptomarkkinnan virallinen meemikasino.

Solana saa myös pian kohutun Firedancer-päivityksen, joka nostaa sen kapasiteetin uudelle tasolle. Solana on ohittanut DeFi-likviditeetissä BNB Chainin, ja kryptojen top 100 -listalle on noussut jo useita Solana-tokeneita. Solana-alustan aktiviteetti on jatkuvasti korkeammalla tasolla kuin kilpailjoilla (transaktiot, uudet osoitteet, tokenit).

Solanan kurssi on noussut vuoden 2023 alusta yli 1200 prosenttia. Sen markkina-arvo on jo sen verran korkea, että Solana on tuskin top 30 -listan suurin raketti tästä hetkestä eteenpäin. Uskon projektin silti olevan keskimääräistä parempi sijoituskohde.

XRP: negatiivinen

Oma mielipiteeni XRP:stä on ollut negatiivinen jo vuosia. En ole nähnyt tässä projektissa suurempaa ideaa sijoituskohteena kahdesta syystä: teknologia ja suuren markkina-arvon tuoma painolasti. XRP alkaa olla myös sen verran vanha projekti, että uusien sijoittajien kiinnostus sitä kohtaan vähenee jatkuvasti.

XRP:n kannalta hyvä puoli on se, että emoyhtiö Ripplen oikeudenkäynti SEC:tä kohtaan on tulossa päätökseen. Lisäksi Ripple on julkaisemassa oman stablecoininsa, ja XRP-platform saa myös teknisiä päivityksiä. 

Fakta on kuitenkin se, että XRP on yhä huikeat 86 prosenttia vuoden 2018 ATH-lukeman alapuolella. Kyseessä on ollut heikko sijoituskohde jo vuosia, enkä näe syytä, miksi XRP olisi kilpailevia vaihtoehtoja parempi myöskään tulevassa bull-runissa.

Dogecoin: neutraali

Markkinoiden vanhin meemikolikko on pitänyt hienosti pintansa top 10 -kryptovaluuttojen listalla. Dogecoin on itse asiassa 12 % plussalla myös vuoden 2024 ajalta, mikä on mm. Ethereumia parempi suoritus.

Dogecoin on muiden meemikolikoiden tavoin gämbläys härkämarkkinan euforiavaihetta varten. Jos haluat tehdä tällaisella sijoituksella rahaa, osto on tehtävä hiljaisina aikoina, kuten nyt. Sijoittajan kannalta kysymys kuuluu: onko Dogecoinin potentiaali parempi kuin muiden tunnettujen meemikolikoiden?

Olen itse Dogecoinin suhteen neutraali. Tulevan bull-runin aikana luodaan miljoonia uusia meemejä, mutta vain muutama onnistuu nousemaan suurempaan suosioon. Suurin osa piensijoittajista gämblää jatkossakin tunnetuilla nimillä, kuten DOGE, SHIB, PEPE ja WIF.

Dogecoinin brändi on meemien maailmassa omaa luokkaansa. Ongelmana on tosi korkea markkina-arvo ja Elon Muskin kiinnostuksen hiipuminen. Muskin somesekoilut ovat aiheuttaneet 2020-luvulla suurimmat Dogecoin-rallit. 

DOGE on yli 10 vuotta vanha projekti, eikä se pudonnut top 10 -listalta edes vuoden 2022 karhumarkkinan aikana. Tämä kryptovaluutta ei ole top 10 -listan huonoin sijoitus seuraavan vuoden aikana, mutta meemigämblääjä tekee todennäköisesti parempia tuottoja pienemmän markkina-arvon kolikoilla.

Toncoin: positiivinen

Toncoin on Solanan lisäksi tämän syklin selkeä voittaja. TON-tokenin kurssi on peräti 127 % plussalla myös vuonna 2024. Vertailun vuoksi, Bitcoin on dollareissa mitattuna plussalla 34 %.

Toncoin on vahvasti Telegramiin linkittyvä älysopimusalusta. Se ei ole virallisesti Telegramin projekti, mutta Telegramissa on sisäänrakennettu Toncoin-lompakko, ja TON-tokenin suosion taustalla ovat monet Telegram-pelit. Esimerkiksi Hamster Kombat -minipelistä tuli maailman kuumin mobiiliappi tänä keväänä yli 200 miljoonalla käyttäjällä.

Telegramilla on pian miljardi käyttäjää, minkä lisäksi Toncoinin vahvuutena on sen tuoreus. Tämä on ensimmäinen TON-tokenin sykli, mikä tekee siitä paljon kiinnostavamman kuin esimerkiksi BNB:stä, XRP:stä tai Cardanosta.

Moni sijoittaja pohtii kuitenkin Telegramin tulevaisuutta. Jokainen lukija on varmasti perillä Telegram-perustaja Pavel Durovin pidätyksestä Ranskassa. Uskon itse, että Telegram tekee lopulta vaadittavaa yhteistyötä viranomaisten kanssa, ja palvelu jatkaa toimintaansa normaalisti.

Toncoinin markkina-arvo on vain 20 % Solanasta ja 5 % Ethereumista, joten sillä on myös kasvuvaraa reilusti. En olisi yllättynyt, jos TON-token olisi sekä vuoden 2024 että 2025 paras nousija top 10 -kryptovaluutoista.

Lyhyesti muista trendeistä

Sijoittajat pohtivat tällä hetkellä seuraavaa kryptojen megatrendiä. Onko se vihdoin GameFI, onko vuosi 2025 NFT:n vuosi vai nouseeko RWA-sektori huipulle? Ovatko Layer 2 -tokenit parempia sijoituskohteita kuin Layer 1:t?

Tähän kysymykseen on juuri nyt vaikea vastata. Se on mielestäni selvää, että meemikolikot ovat tulleet jäädäkseen jokaiseen kryptovaluuttojen noususykliin. Sijoittajien kiinnostus niitä kohtaan ei osoita hiipumisen merkkejä. Erona aiempiin sykleihin tulee olemaan se, että jatkossa jokainen älysopimusalusta saa omat kilpailevat meeminsä. 

Vielä 2021 bull-markkinassa nähtiin Dogecoinin lisäksi vain Ethereum-alustalle luotuja meemejä. Tässä syklissä Solana-meemit ovat nousseet esiin ensimmäistä kertaa. Seuraavana vuorossa lienee Tron.

Layer 2:t ovat olleet hitti aktiviteetin ja likviditeetin näkökulmasta. Arbitrum, Base, Blast ja Optimism ovat keränneet miljardeja dollareita likviditeettiä, ja alustoille on luotu miljoonia uusia osoitteita. Tämä ei kuitenkaan lohduta sijoittajaa, sillä ARB, BLAST ja OP -tokenit ovat olleet karmivan huonoja sijoituksia tänä vuonna. Ne ovat 55-70 prosenttia miinuksella dollareissa mitattuna.

Ongelma on se, että Layer 2 -tokenit ovat hallintotokeneita, joten niiden kurssi ei nouse tai laske alustan aktiviteetin perusteella – toisin kuin Layer 1:n natiivitokenit (SOL, ETH, BNB, jne). DeFi-tokeneilla on täysin sama ongelma.

Jos top 20 -listan ulkopuolelta olisi pakko valita sijoituksia, keskittyisin itse sellaisiin projekteihin, jotka eivät olleet mukana vuoden 2021 -rallissa. Nämä tuoreet tokenit kiinnostavat enemmän sijoittajia vrt. ikivanoihin kolikoihin, kuten Litecoin, Ethereum Classic, Filecoin, VeChain jne.

Esimerkkejä potentiaalisista sijoituksista ovat:

  • Kaspa (KAS), + 44 % YTD
  • Pepe (PEPE), +452 % YTD
  • Aptos (APT), -35 % YTD
  • Sui (SUI), +13 % YTD
  • Immutable X (IMX), -41 % YTD

Käynnissä oleva nousumarkkina on kaikille yllä oleville tokeneille ensimmäinen. Sui löytyy myös omasta kryptoportfoliosta 4. suurimmalla osuudella Bitcoinin, Ethereumin ja Solanan jälkeen. 


Tule keskustelemaan tulevan vuoden kryptotrendeistä Sijoitustiedon foorumille!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää