Artikkelit

Kryptomarkkinan yhteenveto Q3-2022

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2022 kolmas kvartaali oli täynnä draamaa kryptovaluuttojen maailmassa. Tässä artikkelissa vedetään yhteen viime kuukausien tärkeimmät tapahtumat ja spekuloidaan myös tulevaa kvartaalia (Q4).

Synkkä alkuvuosi sai jatkoa

Kryptomarkkina on seurannut jo pitkään osakkeiden suuntaa, joten otetaan alkuun pikakatsaus Yhdysvaltojen markkinoista.

Vuoden kolmas kvartaali lähti käyntiin synkissä merkeissä, sillä suuret osakeindeksit (sekä kryptot) tekivät vuoden pohjat kesäkuun puolivälissä. Markkina päätyi selvästi ylimyytyyn tilaan, jota seurasi muutaman viikon ’relief rally’.

Hyvä meno jatkui heinäkuussa, kiitos Jerome Powellin. Fedin pääjohtaja antoi heinäkuun FOMC:n pressitilaisuudessa kuvan, että Yhdysvaltain keskuspankki reagoisi jatkossa yhä enemmän heikkenevään talousdataan. Tämä sai sijoittajat innostumaan ja kurssit nousuun aina elokuun puoliväliin saakka.

Nousurallin pysäytti sen alullepanija, Jerome Powell. Hän ymmärsi tehneensä heinäkuussa virheen, ja teki elokuun Jackson Hole -konferenssissa täyskännöksen. Powellin mukaan sijoittajien olisi turha kuvitella Fedin löysäävän rahapolitiikkaansa ennen kuin inflaatio on saatu painettua takaisin lähtöpisteeseen.

Powell jatkoi samalla linjalla myös syyskuun lopulla pidetyssä FOMC:n kokouksessa. Sijoittajien viimeisetkin toivonrippeet Fedin pivotista eli rahapolitiikan löysentämisestä katosivat. Syyskuu oli heikoin kuukausi markkinoilla sitten maaliskuun 2020 romahduksen.

Kaikki toivo ei ole kuitenkaan mennyttä, sillä viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia Iso-Britanniasta. Bank of England joutui käynnistämään printterin uudelleen, sillä maan suuret eläkeyhtiöt olisivat ajautuneet konkurssiin korkojen nousun vuoksi.

BoE:n toiminta on nostanut ilmoille kysymyksen: milloin vastaava täyskäännös (eli Fed pivot) nähdään myös Yhdysvalloissa? On selvää, että jossain vaiheessa Fed joutuu tekemään saman liikkeen. Voisiko tämä tapahtua jo Q4:n aikana? Uudesta bull-markkinasta on ainakin turha haaveilla ennen sitä.

Bitcoinin tärkeä tukitaso pitää edelleen

Bitcoinin kurssi on ollut jo pitkään makrotalouden sekä Yhdysvaltain keskuspankin armoilla. Sama koskee toki muitakin sijoituskohteita. Valitettavasti makrotalouden tila on Q3:n aikana heikentynyt entisestään.

Yhdysvaltain talousdata huononee jatkuvasti, mutta Fed jatkaa siitä huolimatta kiristystoimiaan. Samaan aikaan inflaatio raivoaa korkealla, Ukrainan sota ei näy loppuvan, ja viime viikkoina on aloitettu myös huhut uudesta pankkikriisistä.

On selvää, että korkean riskin asseteiksi luokitellut kryptovaluutat eivät menesty tällaisessa ympäristössä. Tilanne ei ole kuitenkaan niin huono, mitä voisi kuvitella. Bitcoinin kurssi on pitänyt viime viikot pintansa yllättävän hyvin.

Bitcoin kurssi

Yllä olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys viikkotason kynttilöillä. Noin 18.500-19.500 dollarin väliin on muodostunut selkeä tukitaso, jonka alapuolelle viikkokynttilä ei ole clousannut. Yhdysvaltain suuret osakeindeksit tekivät viime viikolla uudet pohjat vuodelle 2022. Bitcoin on yhä ~10 prosenttia kesäkuun pohjaa korkeammalla.

Sama koskee myös muita kryptovaluuttoja. Esimerkiksi Ethereumin kurssi on yli 40 prosenttia kesäkuun mittausta ylempänä, vaikka ETH on pudonnut edeltävän kuukauden aikana melkoisesti.

Tilanne on tästä huolimatta haastava. Bitcoinin kurssi on kolkutellut edellä mainittua tukitasoa kolme kuukautta. Lattia ei kestä loputtomiin, jos Yhdysvaltain osakemarkkina jatkaa samaan aikaan laskua.

Pidän yhä kiinni ajatuksesta, että Bitcoinin kurssi käy tekemässä vielä yhden ison laskun ennen kuin kurssit aikanaan kääntyvät taas nousuun.

Ethereumin The Merge -päivitys onnistui täydellisesti

Vuoden 2022 suurin puheenaihe on ollut Ethereumin The Merge. Kyseessä on Ethereumin historian suurin ja tärkein päivitys. Se on ollut käytännössä työn alla Ethereumin lohkoketjun julkaisusta lähtien eli reilut seitsemän vuotta.

The Mergeä on testattu ja valmisteltu todella huolellisesti kevään ja kesän ajan. Päivityksen lopulliseksi ajankohdaksi muodostui torstai 15.9. noin klo 9:40 Suomen aikaa. Ethereum siirtyi tuolloin pois Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. Tosiin sanoen, Ethereumin louhinta loppui.

Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta löytyy kattava video The Mergen vaikutuksista. Kannattaa tsekata.

Näkyvin vaikutus oli siis louhinnan päättyminen. Tuhannet Ethereum-louhintafarmit ovat joko lopettaneet tai siirtyneet louhimaan muita kryptovaluuttoja. Toinen merkittävä vaikutus näkyy Ethereumin inflaatiossa. Voit seurata tätä kehitystä reaaliajassa osoitteessa ultrasound.money.

The Mergen uutisoitiin tekevän Ethereumista jopa deflatorisen valuutan. Näin myös aikanaan tapahtuu. Verkon aktiviteetti on kuitenkin karhumarkkinan pohjalla sen verran matalaa, että transaktiomaksuja poltetaan nyt vain pieni osa pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

Ethereumin inflaatio on pudonnut kaikesta huolimatta noin 95 prosenttia pienemmäksi. Se on tällä hetkellä vain 0,18 prosenttia. Vertailun vuoksi, Bitcoinin inflaatio on 1,7 prosenttia. Markkinoille on tullut noin 215.000 ETH-tokenia vähemmän mitä olisi tullut Proof of Work -konsensuksen aikana.

The Merge ei parantanut vielä Ethereumin skaalautuvuutta, eli transaktiomaksut sekä lohkoajat pysyvät ennallaan. Tämä vaihe on roadmapissa edessä seuraavaksi. Ethereum on perustaja Vitalik Buterinin mukaan noin 55-prosenttiesti valmis. Työtä on siis paljon edessä.

The Mergen suurimmat vaikutukset Ethereumiin (ja Etherin kurssiin) nähdään tulevien vuosien aikana.

Regulaatio puhuttaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa

Kryptovaluuttojen regulaatio on noussut viime kuukausina tapetille Atlantin molemmin puolin. Sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa on käynnissä iso lainsäädännön valmisteluprosessi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vaakakuppi on kääntymässä jopa EU:n eduksi.

Vuoden alussa tilanne oli vielä toinen. EU:ssa äänestettiin mm. Bitcoinin de facto bännistä (Proof of Work), ja lisäksi uudesta regulaatiosta tihkui huolestuttavaa dataa.

EU:n uudesta MiCa-paketista on äskettäin vuodettu ns. final draft -versio, jonka pohjalta virallinen lakiteksti sorvataan loppuvuoden aikana. Suosittu Coin Bureau -kanava on tehnyt aiheesta videon, joka kannattaa katsoa.

Yleiskuva on varovaisen positiivinen, mutta ilmassa on yhä paljon kysymysmerkkejä etenkin DeFi- ja NFT -sektoreiden osalta.

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC herättää jatkuvasti keskustelua rapakon takana. SEC on ollut hyvin aggressiivinen kryptoprojekteja kohtaan ja saanut paljon kritiikkiä toimintatavoistaan. Elokuussa myös tapaus Tornado Cash nousi kaikkien huulille.

Tornado Cash on ns. mikseripalvelu, jonka tarkoituksena on hävittää varojen alkuperä. Yhdysvallat asetti Tornado Cashin sekä 40 sitä käyttänyttä Ethereum-osoitetta OFAC:n mustalle listalle. Tämä ei ole mikään pieni juttu, sillä sanktioiden rikkojaa uhkaa maksimissaan 10 vuoden vankilatuomio.

Tapaus herätti paljon keskustelua protokollatason sensuurista. Mitä jos Ethereumin uudet staking-poolit alkavat sensuroida tiettyjä osoitteita Yhdysvaltain vaatimuksesta? Samaa aihetta on käsitelty aiemmin myös Bitcoinin louhinnan yhteydessä.

Sekä Yhdysvaltoja että EU:ta huolestuttaa stablecoinien tilanne. Terra UST:n kevällä tapahtunut romahdus kiihdytti prosesseja stablecoin-regulaation suhteen. Todennäköisesti Q4:n aikana saadaan lisää selvyyttä Atlantin molemmilta puolilta.

Yleisellä tasolla näyttää siltä, että kryptovaluuttoja ei olla laajemmin bännäämässä. Uhka on tämän suhteen todellinen Proof of Workin eli Bitcoinin sekä muiden louhittavien kryptovaluuttojen suhteen. Vaikea uskoa laajaan louhintabänniin, mutta yksittäiset EU-maat tai Yhdysvaltain osavaltiot saattavat valita tämän linjan.

Nähdäänkö karhumarkkina pohja Q4:n aikana?

Sijoittajat ovat spekuloineet alkukesästä lähtien karhumarkkinan pohjaa. Heinä- ja elokuussa nähty ralli sai monet vakuuttuneiksi pohjan olleen kesäkuussa. Nämä illuusiot on kuitenkin murennettu. Osakemarkkinat ovat tehneet jo uudet pohjat, ja kryptoilla sama on todennäköisesti vielä edessä.

Alussa mainittu Bank of Englandin täyskäännös tuo kuitenkin valoa tunnelin päähän. Koko vuosi on puhuttu siitä, että Fed nostaa korkoja ”kunnes jotain menee rikki”. Nyt ”jotain” on alkanut mennä rikki ainakin Euroopassa. On selvää, että Fed joutuu myös aikanaan vaihtamaan kiristykset tukitoimiin.

Uskon edelleen yhteen isoon laskuun kryptomarkkinassa. Bitcoinin pohja voisi löytyä jostain 12-14K tuntumasta. Tähän on ainakin hyvä henkisesti varautua.

Kulunut vuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen osakemarkkinoiden historiassa. Kryptoissa karhumarkkinoita on nähty ennenkin, mutta niistä on toivuttu melko nopeasti suotuisassa ympäristössä. Tällä kertaa nousu kohti uusia huippuja voi olla aiempaa hitaampaa.

Mikään ei mielestäni viitaa siihen, että kryptovaluuttojen korrelaatio osakemarkkinoihin olisi lähiaikoina katkeamassa. Osakkeet ovat ohjanneet kryptoja paljon kauemmin mitä aiemmin on uskottu. Kirjoitin aiheesta jo toukokuussa.

Takana on pitkä ja raskas vuosi, mutta turhaan synkistelyyn ei kannata sortua. Tästäkin karhumarkkinasta noustaan aikanaan ylös ja uusiin ATH-lukemiin. Kuten on tehty aina ennenkin. Kärsivällinen ja pitkäjänteinen sijoittaja hyödyntää alennusmyynnit ja korjaa niiden hedelmät tulevina vuosina!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Kultakaivoksilta odotetaan vahvaa tuloskasvua

Antti Leinonen
22.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Trumpin tariffien vaikutus markkinoihin ensimmäisenä virkapäivänä

Johannes Ankelo
22.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää