Kolumnit

Kryptokuume nousee taas

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Bitcoinin arvo helmikuussa oli 3.300 dollaria ja tänään se kävi kurkkaamassa jo yli 7.500 dollarin. Joo, tänään on sunnuntai ja Jumala pyhitti lepopäivän. Mutta kryptovaluutat eivät nuku koskaan. Ne, jotka pilkkasivat kryptokansan hönöyttä Bitcoinin luisuessa joulukuun 2017 yli 19.000 taalasta kohti viime joulun 3.200:a ovat olleet vaiti kehityksestä.

Vanhan liiton sijoittajat ja ekonomistit pitävätkin kryptovaluuttoja enimmäkseen ilmapalloina, joihin voi puhaltaa rajallisen määrän ilmaa. Heillä olikin juhlapäivät tammikuussa 2018 laskiessaan Bitcoinin puoliintumisaikoja sekä hakatessaan toisiaan selkään onnistuneesta kryptokuumeen välttämisestä.

Mie en omasta mielestäni yrittänyt heitellä putoavien puukkojen päällä istuvia bitcoinsijoittajia mädillä tomaateilla. Jo kauan sitten opin, että ole ystävällinen ihmisille, joita ohitat matkallasi ylös, koska voit tavata samat kaverit omalla matkallasi alas. Tämä ei tarkoita, etteikö yksikään kryptokiihkoilija olisi kokenut tulleensa toimestani pilkatuksi. Tosin sellaisia ihmisryhmiä, mistä mie en olisi yrittänyt sanoa mitään omaa hauskaa, löytynee vielä Amazonin viidakoista, mutta tuskin muualta.

Kuulun kuitenkin siihen suomalaisten sijoittavien pokeriammattilaisten vähemmistöön, joka ei ole Ethereumia etsinyt eikä Tetherin kanssa tuskaillut. Jos miut olisi Jim Beamin vieläkin korkeammilla tuontitulleilla uhkaamalla pakotettu ottamaan positio jompaankumpaan suuntaan Bitcoinissa helmikuussa, olisin varmasti mennyt shortiksi. Tämä olisi ollut massiivinen virhe, nyt olisin jo yli 100% pakkasella. Tämän vuoksi harrastankin lähinnä longina (=nousua toivova positio) olemista, koska voi menettää korkeintaan 100%.

Viimeaikainen Bitcoin-ralli on varmasti yllättänyt monet aika paljon enemmän kuin Jari-Matti Latvalan keskeytys Chilen rallissa. Esimerkiksi mie oletin kuplan puhjenneen ja Bitcoinin menevän takaisin kohti kolminumeroisia noteerauksia.

Ääneen en tosin sanonut tai ainakaan nettiin laittanut tätä näkemystä, koska tiesin sen hyvin voivan mennä pieleen. Osumattoman ennusteen voinee uskottavasti julkistaa jälkikäteenkin.

En ole sijoittanut kryptoihin, koska sijoitan vain sellaiseen, minkä ymmärrän. Sen vähän minkä niistä tiedän, ei erityisesti tue position ottamista. Lisäksi kryptovaluuttasodissa muita spekulantteja vastaan olisin hyökkäämässä miekalla ja kilvellä panssarivaunuja päin.

Minulle työnnettiin kuitenkin pokeripöydässä väkisin syliin Bitcoin-positio. Päädyin suostumaan vetoon, jossa voitan kaksi rahaa, jos Bitcoin on vuodenvaihteessa alle 10.000 dollaria. Jos hinta on kymppitonnin yli, häviän kolme rahaa. Veikkauksen termein annoin kertoimen 2,5. Lontoossa sanottaisiin vedon olevan miun kannaltani 3:2. Kun lyödään kavereiden kesken vetoa, kannattaa muuten ennen kädenojentamista olla tarkkana, että sovitaan samasta asiasta.

Kertoimien tarkistamisen lisäksi kannattaa heti vaihtaa viestejä siitä, mistä on lyöty vetoa. Olisin yhden Bitcoin-vedon jo varmasti voittanut, jos viestini aiheesta olisi luettavissa ilman kryptoavaimia. Ainoa selvä asia viestissä oli summa. Tosin ei ollut selvä kyllä viestin lähettäjäkään.

Olen siis periaatteessa shorttina Bitcoiniin, joskin rajatulla riskillä. Tästä huolimatta

Kryptokansan ei ole syytä kyräillä

Olen havainnut, että kryptoihin rahansa laittaneet eivät halua keskustella kanssani sen enempää rahan siirtymisestä altcoineista Bitcoiniin kuin keskuspankkijärjestelmän sortumisen todennäköisyydestä.

En ymmärrä yhtään, miksi kryptokiihkoilijoidenkaan kannattaisi lähteä Mayflowerilla karkuun osakesijoittajien vainoa. Kyllä argumentoivia denialistejakin kannattaisi yleensä kuunnella ihan omaa teoriaansa testatakseen. Mie esimerkiksi pidän Ovaro-ketjussamme parhaimpina nimimerkki petterin postauksia, vaikka hän on tunnettu Ovaro-denialisti ja mie viidenneksi suurin omistaja.

Toki jos on sellainen Karpaattien Nero, ettei koskaan erehdy, niin sitten kannattaa kuunnella vain saman uskonnon edustajia. Tosin tälläkin nimellä tunnettu Nicolae Ceaușescu päätyi lopulta teloituskomppanian kiväärien sille puolelle, jota Mao ei suositellut.

Nimimerkki Castelieron mukaan Sijoitustiedon Kryptovaluutat sijoituskohteina -ketju on suomenkielisistä laadukkain. Miulla eivät riitä kompetenssi eikä intressit vänkäämään vastaan. Sen verran aiheeseen kuitenkin puutun, että Casteliero vaikuttaa ketjun asiantuntevimmalta aktiivipostaajalta.

Tarkoituksemme on säilyttää tämä asema. Joten kaikki kryptonäkemykset ovat tervetulleita. Mutta mikään keskustelu ei kestä henkilökohtaisuuksiin menemistä. Sijoitustiedon moderaattorit ovatkin epädemokraattisia, mutta armottomia.

Oman position perusteleminen on toivottavaa, hehkuttaminen arveluttavaa ja toisten epäonnistumisille ilkkuminen voi johtaa rangaistuksiin. Sijoitustiedolla on nimittäin käytössään erityisen ankara rangaistusmuoto, josta Iivana Julmakin olisi ollut kateellinen: Mongeronin puujalkavitsien pakkokuuntelu. 

Humoristista on, että pahimmat henkilökohtaisuudet kryptokeskusteluissa eivät lennä osakesijoittajien ja kryptospekulanttien mutapaineissa. Oppositiota vaaditaan vääräuskoisena roviolle paljon aggressiivisemmin tyyliin Bitcoin vs Ethereum tai Altcoin vs Altcoin -väännöissä. Tämä ei mitenkään vanhaa liberaalia yllätä. Jos kolme liberaalia kokoontuu jossakin, illan kuluessa linjaerimielisyyksien vuoksi eroaa ryhmästä ainakin yksi. Muita kuin liberaaleja liberaalit yleensä pitävät aivovammaisina, joten mitä niiden kanssa sitten keskustelemaankaan.

Sijoitustieto ei ehkä erota Stellaria Cardanosta, mutta argumentaation vittuilusta se kyllä erottaa. Joten pidetään keskustelu vilkkaana, mutta asiallisena, vaikka oltaisiin eri mieltä, jookosti!

Hodlaajien käyräanalyysi

Hodlaajat ovat väkeä, jotka pitävät kryptoistaan kiinni kuin keskustapuolue hallituspaikasta. Itse termi tulee kuulemma keskustelupalstatyposta ”I AM HODLING”.

Tämä on varsin arveluttava strategia sijoituskohteelle, jonka arvo muodostuu vain mahdollisuudesta myydä toisille sijoittajille. Joskus ne uudet kryptorahavirratkin ehtyvät, vaikka hillopurkkihallitus suunnitteleekin ohjelmaansa ilman rahallisia rajoitteita.

Olen kuunnellut aika käsittämättömiä selityksiä, miten fiat-rahani menettävät kohta arvonsa, koska inflaatio ne syö. Tämä siis aikana, jolloin deflaatio on inflaatiota isompi riski, riskikohteista saa kahdeksan prosentin tuottoja ja velkaraha maksaa korkeintaan kaksi. Olen melko varma, että olosuhteet rahan arvon säilymiselle eivät ole juuri koskaan olleet niin hyvät kuin juuri nyt.

Mutta tämä ei ole mitään verrattuna siihen, miten hodlaamista perustellaan vanhoilla käppyröillä. Kun aiemminkin on ollut monikymmenkertaistumisia, niitä täytyy tulla jatkossakin. Tällä vauhdilla olisivat kohta kaikki fiat-rahatkin kryptosijoittajilla.

Perustellumpi argumentti on perinteisten pankkien kiinnostus kryptovaluuttoihin. Tämä on totta, mutta kryptomarkkina on niin iso, että olisi ihmeellistä, elleivät kannattavuusongelmissa olevat pankit yrittäisi sinne siivuttamaan. Eri asia on, laittavatko omaa rahaansa peliin. Rahaston perustaminen on eri asia kuin rahan sijoittaminen.

Hodlaamalla Bitcoinia vaikka viisi vuotta on tehnyt aika messevät tilit. Tämä ei tarkoita sitä, että se on varmasti paras strategia seuraavalle viidelle vuodelle. Suosittelenkin hodlaajia vähän pohtimaan, mitkä muut perusteet kuin historiallinen kehitys tukevat position säilyttämistä.

Miksi pokeriammattilaisilla on kryptoja?

Olen kuullut monelta perustelun: ”Koska muillakin on”.

Yksityisajatteluani on, että eivät näille jampoille riitä mitkään matalat kaksinumeroiset oman pääoman tuotot. Kovin paljon enempää on listasijoittamisessa aika epärealistista lupailla. Itse asiassa mitä tahansa kaksinumeroista tuottotavoitetta pitävät useimmat ”vastuulliset” tahot mielisairaina.

Mutta ei jäädä märehtimään realistisia tuottotavoitteita. Koska Pokeriammattilaisten Kryptokerho ry. nähdäkseni haluaa moninkertaistaa sijoituksensa niiden marginaalitilien sijaan, mitä esimerkiksi osakkeilla tai kiinteistöillä voi kuvitella saavansa.

Kryptojen lähiajan näkymät

Laitoin ilkeänä ihmisenä klikkiväliotsikon. Lueskelin kryptouutisia, ja siellä väitettiin, että Bitcoinin nousu johtuu rahan siirtymisestä altcoineista Bitcoiniin eli kyseessä ovat kryptokansan sisäiset siirrot eivätkä niinkään markkinoille tullut uusi raha.

Olin arvellut, että shorttaajat ovat kusessa kuin kenraali Custer Little Big Hornissa. Niin veikkailtiin lukemillani ulkomaisilla palstoillakin. Mie muistan hyvin, kuinka kivaa on olla longina, kun shorttaajat yrittävät epätoivoisesti sulkea positioitaan (eng. short squeeze). Lisäksi muistan yrittäneeni epätoivoisesti ostaa myytyjä calleja (osto-optioita) takaisin, kun amerikkalaiset sijoitusrahastot päätyivät näyttämään vähän voimaa optioiden erääntymispäivänä.

En mie tietenkään tiedä miten pitkään kryptojuna puksuttaa. Ehkä vielä näemme elokuvan Kryptokiiman paluu. Ainakin traileri pyörii jo markkinoilla.

Eli en ota varsinaista kantaa Bit- tai minkään muunkaan Coinin näkymiin. Mutta jos perisin vanhemmiltani Bitcoinia, yrittäisin kyllä tässä noususyklissä hypätä junasta pois. Varmaan keventäisin osan heti. Jos nousu jatkuu, jatkaisin keventelyä. Ensimmäisestä selkeästä dropista länttäisin kaikki loput menemään.

Mutta olenkin tylsä osakesijoittaja, joka ei ymmärrä lohkoketjuteknologian maailmaa mullistavaa vaikutusta☹.

Sijoitustiedon Kryptovaluutat sijoituskohteina -ketju

Mainos: Sijoitustiedon erikoistarjous suomalaiselle Coinmotionille: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Ripple (XRP). Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaari 25.11. klo 17

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää