Kolumnit

Kolumni: Tiliä teknisellä analyysillä

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Tiliä teknisellä analyysillä

Hankenilla oli luonnollisesti Reutersin pääte ennen suomalaista kauppakorkeakoulua. Kävin siellä silloin tällöin, ennen kuin Chydeniaankin tuli sellainen. Sen viereen oli liimattu lappu, joka vapaasti käännettynä oli nykyisin yleinen varoitustarra rahastojen kyljessä: historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Aika monet Reuters-traderit tuntuivat olevan eri mieltä. Sen verran kiimaisesti he käppyröitään vääntelivät.

Tekninen analyysi tarkoittaa, että vanhoista käppyröistä yritetään ennustaa tulevia. Huomioon otetaan tavallisesti hinnan lisäksi volyymi. Lisäksi koitetaan ratkaista arvoitusta, mikä käppyröistä vaikuttaa mihinkin.

Nuoret rahoituksen opiskelijat perehtyvät tekniseen analyysiin jossain vaiheessa. Minä en ole juuri tutkinut aihetta sitten 80-luvun. Tätä aihetta tutkivat niin monet tietokonefriikit maailmassa, että en voi kuvitella löytäväni siitä itselleni markkinoilla mitään etua.

Lisäksi hyväksyin tuon Hankenin lapun sisällön pitkälti jo vuonna 1986, joten 80-luvun tutkimukseni olivat lähinnä käsitteisiin perehtymistä. Astrologiaan en halunnut hukata aikaa. Sen sijaan oli kivaa tietää, mistä kollegat höpisivät. Osaan paljon golftermejäkin ilman mitään pelikokemusta tai suunnitelmaa pelin aloittamiseen.

Elliotin aaltoteoriaa (=oletus samojen aaltojen toistuvuudesta) varmana rahantekokoneena on vakavissaan esitellyt minulle ainakin kolme sijoittajaa. Minun tietojeni mukaan kaikki nykyään sijoittavat joko muiden tai eivät mitään rahoja. Omat eivät ole mainittavasti lisääntyneet.

Erilaisia valuutta-, raaka-aine-, ja/tai osakemarkkinat biittaavia ohjelmia kaupataan minulle aina välillä. En ole katsonut edes esittelyjä. Jos sinulla on Viisasten Kivi, miksi myisit sen?

Vital-Invest Oy listautui Helsingin pörssiin 80-luvun loppupuolen listautumisbuumissa.

Kuuntelin esityksen, miten pukumiehet vakavalla naamalla selittivät, että se on sama, vaikka markkinat laskisivat, koska kurssit kuitenkin menevät alas aaltoina. He tekevät teknisellä analyysillään tiliä joka tapauksessa. Yhtiö asetettiin konkurssiin 1989.

Itse asiassa kaikki, joiden tiedän käyttäneen kaupankäyntivälineenään pelkkää teknistä analyysiä, ovat joko poikki tai siirtyneet vääntämään käppyröitään kuukausipalkalla. Muutama tuntemani fundamenttisijoittaja (=yritysten arvostukseen nojaava) on sen sijaan onnistunut pysyttelemään poissa palkkatöistä ja jatkavat teknikkojen mielestä mutuanalyysillä omien rahojen sijoittamista.

Olen kuullut suomalaisesta omaisuudenhoitajasta, joka hankki asiakkaita esittelemällä hienoa regressioanalyysiin ja erilaisten indikaattoreiden vaikutuksen pörssikursseihin huomioon ottavaa vuorenvarmaa systeemiään. Ennen uutta asiakastapaamista parametrit säädettiin siten, että systeemi näytti maksimaalista historiallista tuottoa. Tällä metodilla saa asiakkaita varmasti, tosin nykytiedot ko. omaisuudenhoitajasta eivät indikoi merkittäviä varallisuuskertymiä.

Sijoittajien halukkuus ulkoistaa päätöksentekonsa tietokoneohjelmalle niin osakemarkkinoilla kuin pokerissakin on ymmärrettävää. Olisihan se leppoisaa antaa botin raksuttaa ja itse keskittyä SM-liigan ja NFL:n seuraamiseen.

Paras tapa tehdä tiliä teknisellä analyysillä onkin myydä analyysejään hyväuskoisille tai tehdä niillä muuten vaikutus asiakkaisiin.

Minäkin tosin katselen käppyröitä kauppaa tehdessäni. Katselen onko päätä ja olkapäitä, etsin tuplapohjia tai huippuja ja tarkkailen leikkaako kohteen kurssi 20 päivän liukuvan keskiarvon ja onko 200 päivän liukuva nousussa vai laskussa. Tämä on lähes välttämätöntä, koska niin monet käyttävät näitä. Pohdiskelen siis lähinnä sitä, mitähän tekniset hörvelöt seuraavaksi tekevät.

Lisäksi gradussamme tutkimme put/call-ration (=missä suhteessa vaihdetaan myynti- ja osto-optioita) vaikutusta Suomen optiomarkkinoihin. Toinen hyvä tapa hyödyntää teknistä analyysiä on tehdä gradumme kaltainen nollatutkimus ja valmistua.

Teknisen analyysin uskovaiset ovat tervetulleita puolustamaan uskontojaan palstalle. Fundamentalisteja on tosin paha käännyttää.

P.S. 80-luvulla Helsingin Suomalainen Säästöpankki vei lähes koko sijoituspalveluosaston viikonlopuksi kurssille Kuopioon. Pohjois-Savon Säästöpankin sijoitusjohtaja tms. piti esitelmän teknisestä analyysistä. RSI:t ja tuki- ja vastustasot kolahtelivat vauhdikkaasti. Pankki kuulemma käytti omissa sijoituksissaan pelkästään teknistä analyysiä.

Tuollaisissa tilaisuuksissa yleensä 90 prosenttia odottaa kuumeisesti koska syödään ja juodaan ja harrastetaan ehkä jotain muutakin ilta-aktiviteettia. Lisäksi on aina joku, jonka täytyy päästä ääneen. Esityksen lopuksi teknikko luonnollisesti kysyi, että onko jotain epäselvää. Yksi daami nosti kätensä ja kysyi, että mikä tuo RSI olikaan. Vastaus oli tyhjentävä ”Suhteellisen voiman indeksi.” Hitaasti lausuttuna, että kaikki varmasti saivat kirjattua ylös.

Molemmat pankit menivät muutaman vuoden päästä nurin. Konttorit splitattiin muiden pankkien kesken ja ongelmaluotot kipattiin Arsenaliin.

Keskustele kolumnista sekä teknisestä analyysistä tässä ketjussa

Yhteistyökumppanit: Esa Juntunen

Tilaa nyt huippusuositut -ja arvostelut saaneet Esa Juntusen sijoitus- ja henkilökohtaisen talouden kirjat kirja.fistä

Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2025

Sijoitustieto
26.12.2024
east Lue lisää

Suurimpien kryptovaluuttojen näkymät vuodelle 2025

Antti Hyppänen
26.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2024. Miten kävi? (Päivitetty 12/2024)

Sijoitustieto
23.12.2024
east Lue lisää