Peder Svenssonin taalainmaalaiset järjestivät tanskalaisille verilöylyn Brunbäckissä vuonna 1521. Tämä oli Kalmarin unionin lopun alku. Kustaa Vaasan kuningastie pohjustettiin siis Taalainmaalla.
Minä taas merkitsin Taalainmaan johtavaa rakennusliikettä ByggPartneria sen listautumisannissa viime vuoden loppupuolella. Sijoituspäätös pohjautui monen vuosikymmenen sijoitushistoriani hiomaan tieteelliseen analyysiini. Selailin nimittäin meklarin lähettämää sijoitustutkimusta ainakin vartin.
Osaketta tuli annissa niin vähän, että en ole seurannut yhtiötä muuten kuin pörssikurssin perusteella. Koskaan loppumattomalla todo-listallani on ollut jo pitkään rakennuskumppaneihin syventyminen.
Olen pokeriturnausmatkalla Tallinnassa. Ikääntymisen haittavaikutuksia on, että kunnollista pokeria ei pysty enää pelaamaan kaikkea valveillaoloaikaansa. Niinpä torstai-iltana pelattuani päivän turnausta en illallisen ja normaalien ruokajuomien jälkeen mennyt enää alakerran kännikäteispelien kimppuun, vaan vetäydyin hotellihuoneeseen.
Koska en ollut turnauksessa mielestäni pelannut ihan parasta kauttani, päätin rankaista itseäni teeskentelemällä yöllä työntekoa. Jostain minulle edelleen vähän epäselvästä syystä päädyin lukemaan ByggPartnerin tiedotteita.
Yhtiön ensimmäisen neljänneksen tulos oli numerojen valossa heikohko, ja kurssi oli tästä vähän notkahtanut. Toimitusjohtaja Sverker Lähdepuisto kuitenkin oli ihan positiivinen loppuvuoden suhteen ja perustelikin ihan järjellisesti, miksi loppuvuodesta voisi tulla vähän parempaakin lukua. Osarin jälkeen yhtiö on tiedottanut muutamasta uudesta yhteistyösopimuksesta.
Kun Ruotsissa eletään vahvaa nousukautta ja ByggPartnerilla on vahva tase, keveä organisaatio ja tuloksen teon historiaa, päätin osin uskoa Sverkeriä ja lisätä panostani yhtiössä maltillisesti. Laitoin pienen ostomääräyksen sisään ja tekstari napsahti toteutuneen kaupan kunniaksi jo ennen kuin onnistuin tippumaan Tallinn Summer Showdownin pääturnauksesta.
Perjantain käteispeleissä vasemmalla puolellani istunut PikkuPro kysyi, mitä nyt pitäisi ostaa. Sanoin läpällä, että ByggPartneria, koska se oli viimeinen oma ostokseni. Yleensä en nimittäin vastaa juuri mitään tähän kohtuullisen tyhmään kysymykseen, jossa vastaaja voi vain hävitä.
Myös kaksi muuta peluria alkoivat kyselemään, että mistä sitä oikein puhutaan. Kerroin, että olin pienessä hönössä yöllä lueskellut osaria ja päättänyt uskoa hiuspussipäätä, mikä yleensä on ollut väärin. Olen nimittäin useampaan kertaan joutunut toteamaan ruotsalaisten yhteistyökumppanien kanssa sovitut asiat lähinnä vaalilupauksiksi.
Tänään perehdyin yhtiöön vielä vähän tarkemmin. Tykkäsin muun muassa omistajarakenteesta, jossa pitkän linjan yrittäjä omistaa paljon ja hänellä on tukenaan toisena ankkuriomistajana pääomasijoittaja. Menestyksekkään yrityksen muodostanut yrittäjä osaa yleensä yrittää ja pääomasijoittajat taas osaavat muuttaa tämän markkinoilla rahaksi. Lisäksi huomasin, että pääomistaja oli alkuvuodesta hieman nostanut omistusosuuttaan.
Niinpä rohkaistuin kirjoittamaan yhtiöstä oikein kolumnin. Sellaisille kyselijöille, jotka eivät missään nimessä koskaan kirjoita palstalle mitään, mutta ottavat mielellään kaiken ilmaisen informaation vastaan, voi nyt heittää minkä tahansa yhtiön nimen, jos siltä tuntuu. Lisäksi ”sijoitusneuvoja” saanut kolmikko koostui pokeriammattilaisista, jotka hyvin tietävät, että ihan joka jaossa ei välttämättä aina voita. Kolumnin kirjoittaminen on siinä mielessä ikävää, että se mikä on internetissä, on ikuista.
ByggPartner hinnoitellaan 426 miljoonaan kruunuun, ja viime vuonna se teki liikevaihtoa 1,25 miljardia ja tulosta 42 miljoonaa. Jos se tekee tänä vuonna saman, kurssi noussee väkisin. Yhtiö on myös hyvä osingonmaksaja, kurssi on 35,20 SEK ja viime vuodelta jaettiin 2,50 rähmää.
Toisaalta voi olla, että ymmärrykseni Taalainmaan rakennusmarkkinoista on sittenkin rajallista ja Sverker lupaili viime osarissa liikoja. Mutta todella lyhyellä aikavälillä näyttää hyvältä. Näiden kolmen kaverini lisäksi varmaan muutama muukin kolumnin lukija lämpenee maanantaina sijoittamaan Ruotsin ylikuumentuneille kiinteistömarkkinoille.
Edelleen varoittelen siitä, että kun ihmiset oikealla rahalla ostavat osakkeita jonkun pokeripöytäkeskustelun perusteella, eletään yleensä nousukauden loppuvaiheita.