Kolumnit

Kolumni: Saavutetut edut ja turhat toiveet

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Olen aina toivonut jokaiselta hallitukselta jotain kokoonpanosta huolimatta. Punamultahallitusten esimerkiksi olen kuvitellut leikkaavan ainakin typerimpiä yritystukia. Sinipunan olen aina luullut tinkivän maataloustuista. Nykyiseltä oikeistohallitukselta odotin puuttumista ay-liikkeen veroetuihin. Lisäksi kun oppositiossa on pitkästä aikaa myös RKP, toivoin pakkoruotsin poistamista. Jotta Ville Niinistöllä riittäisi lisää vaahtoamista, voitaisiin myös säätää laki, joka kieltää moottoritien rakentamisen pysäyttämisen yhden liito-oravan paskan tähden ja laitettaisiin tuulivoima markkinaehtoiseksi.

Nämä ovat sinänsä perusteltuja toiveita. Oppositiossa voi lähinnä räksyttää, nykyisellä perustuslailla hallitus pystyy varsin radikaaleihinkin päätöksiin. Kun jonkun eturyhmän pääedustaja on oppositiossa, luulisi nyt ainakin siltä leikattavan.

Mitään ei ole koskaan tapahtunut. Hallituspuolueet eivät tunnu edelleenkään tajuavan, että ne häviävät seuraavat vaalit, tekivät ne lähes mitä tahansa. Varjobudjeteissa on kiva opposition budjetoida epärealistisia odotuksia vaikkapa panostuksista harmaan talouden torjuntaan. Äänestäjät kannattavat kovasti sitä, että rahaa otetaan harmaasta taloudesta. Melkoinen mellakka nousi, kun talousrikospoliisin määrärahoja leikattiin ja hallitus perui tämänkin hiljan. Omien leikkaustensa peruuttamisessa Sipilän hallitus onkin osoittautunut poikkeuksellisen kyvykkääksi.

Minua on sinänsä ihmetyttänyt kovasti, että melko älykkään oloiset ihmiset kuvittelevat, että harmaan talouden torjunnasta saadaan valtiolle lisätuloja, kunhan sen torjuntaan vain laitetaan lisää budjettirahaa. Jokainen hallitus on tätä sisukkaasti yrittänyt, mutta Graalin malja on edelleen löytymättä. Harmaa talous on kuin työttömyys, kokonaan siitä ei pääse eroon, vaikka miten panostaisi. Esimerkiksi Neuvostoliitossa oli määrätty todella ankarat rangaistukset mustan pörssin kaupalle ja parhaimmillaan sitten hyödykkeistä yli puolet vaihtoi käsiä valtion kontrollin ulkopuolella.

Minä itse asiassa uskon, että pääministeri Sipilä ei juuri välitä siitä, valitaanko hänet uudelleen vai ei. Hän kuitenkin aliarvioi pahasti, miten paljon puolue- ja hallitustoverinsa välittävät. Lisäksi hän kuvitteli, että suomalainen ay-liike olisi valmis ”tuottavuushyppyyn” eli tinkimään saavutetuista eduista. No, minäkin kuvittelin joskus nousevani pokerimaailman huipulle tai ainakin tuntumaan. Siperia opettaa meitä kaikkia.

Yritysmaailmassa irtautuukin pahasti poliittisista realiteeteista. Jos siellä joku (tai ainakin pääjohtaja) esittää jotakin järkevän oloista, ei esitystä tyrmätä vain siksi, että esittäjä on väärä. Asiaa tutkitaan, ja sitten vähän ehkä kokeillaan ja jos tuntuu toimivan, laitetaan lisää hanaa. Jos idea osoittautuu mahoksi, se hylätään.

Politiikassa kun päätöksiä soutaa ja huopaa, vaikuttaa suuren yleisön silmissä epäpätevältä ja päättämättömältä. Yrityselämässä tiedetään, että päätösten vaikutukset ovat epävarmoja ja virheliikut täytyy paikata mahdollisimman nopeasti.

Politiikassa epävarma ajamansa hankkeen vaikutuksista ei saa kerta kaikkiaan olla. SDP:n varjobudjetti lupaa esimerkiksi 35.000 työpaikkaa. Hallitus vaikuttaa vastuuttomalta, kun ei ota tästä kiinni. Todellisuudessa työpaikkojen lupaaminen talouspoliittisilla toimenpiteillä on parhaimmillaankin jossain määrin valistunut arvaus reippaasti yläkanttiin liioiteltuna. Sosiaalidemokraattien tempputyöllistämisohjelma nyt ei ole edes tätä.

Vaikutuslupaukset toki ymmärtää fiktioksi vähänkään aiheesta sivistynyt väki. Niissä on toimittajilla tapana antaa anteeksi kirkkaimmatkin värikynät. Tämä on luonnollista, koska toimittajat ovat tavallisesti perehtyneet hyvin vähäisessä määrin kansantalouden toimintaan. He vaativat esityksen konkreettisia vaikutuksia, ja niitä heille sitten annetaan ja molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

Sen sijaan menneisyyden faktoissa ei kannata poliitikon pahasti kompastella. Minä totesin, että kokoomus ei muuten Alexander Stubbin johdossa seuraaviin eduskuntavaaleihin aja, kun hän eduskunnassa kertoi, että noin 90 prosenttia hallintorekisterilain viranomaislausunnoista on myönteisiä. Olen nimittäin lukenut nuo lausunnot, ja ei niistä 90 prosenttia ole kielteisiäkään, kuten Hesari antaa ymmärtää. Mutta HS on selkeästi valtiovarainministeriämme lähempänä totuutta.

Lisäksi totesin, että eiköhän se Euroclearin monopoli sitten toistaiseksi säily. Onnea vaan sinne, ammattitaitoisesti lobattu. Hallituksella ei mitenkään ole munaa enää ajaa tätä hanketta läpi. Suomalaiset monopolit ovat yllättävän sitkeähenkisiä. Ne ovatkin onnistuneet omalta kannaltaan tärkeimmässä asiassa eli lobbaamisessa hämmästyttävän hyvin.

Olen huvittanut itseäni kyselemällä uuden hallintarekisterilain tuomitsijoilta, mitä he asiasta tai yleensä arvopaperimarkkinoista ja niiden vaikutuksista yhteiskuntaan ymmärtävät. Toistaiseksi vastauksena on ollut lähinnä ”en mitään”. Hämmästelen kovasti, että tuuletellaan iloisesti sellaisen lakihankkeen kaatumisesta, josta ei edes ymmärretä mistä on kysymys.

Tosin Helsingin Sanomat on edesauttanut asiaa kovasti kertomalla päivästä toiseen kyseessä olevan valtiovarainministeriön hanke, jotta suomalaiset voisivat piilottaa omistuksiaan ulkomaille. Jos en tietäisi asiasta mitään, olisin lehtitietojen perusteella täysin vakuuttunut siitä, että Stubb ajaa hanketta, jotta hän ja intressipiirinsä voisivat tehdä rauhassa veropetoksia. Propagandasodan hallintarekistereistä voitti siis Helsingin Sanomat ylivoimaisesti.

Politiikassa sillä on kovin vähän merkitystä miten asiat ovat. Paljon tärkeämpää on, miltä ne näyttävät. Poliittisten puolueiden edut ajavat kansakunnan edun edelle liki kerran kerrasta.

Sijoittajalle tämä merkitsee sitä, että Suomi pitää sisällään merkittävää poliittista maariskiä. Koska kirjepostin määrä on romahtanut ja Postilla on sopeutustarpeita, pysäyttää AKT ulkomaankaupan. Sillähän sitä postia sitten lähetellään entistä enemmän.

Olen vähän ihmetellyt miksi suomalaiset osakkeet ovat niin halpoja verrattuna moniin muihin markkinoihin. Venäläisten osakkeiden alehinnat olen ymmärtänyt oikein hyvin. Vaikka olinkin odottanut lakkoja, en sentään ymmärtänyt odottaa viennin ja tuonnin pysäyttämistä postin työehtosopimuskiistan vuoksi. Luulin olevani keskimääräistä paremmin perehtynyt Suomen poliittisiin riskeihin, mutta oikeasti nyt hirvittää maata ison Suomi-position päällä.

Olin toivonut tältäkin hallitukselta paljon kaikenlaista, mutta näyttää vahvasti siltä, että toivo on pääosin menetetty. Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen voi jäädä porvarihallituksen merkittävimmäksi edistysaskeleeksi. Turhana toiveena olen jo vuosikymmeniä pitänyt, että ay-liike tai kukaan muukaan Suomessa luopuisi saavutetuista eduista sovinnolla. Hallituskin saattaa pikku hiljaa ymmärtää tämän.

Kansantaloutemme kannalta toivoisin, että hallitus ottaisi väistämättömän lakkoaallon vastaan ja irtautuisi ay-liikkeen kiristysotteesta poistamalla sen veroedut ja työehtosopimusten yleissitovuuden siinä samassa rytäkässä. Osakepositioni kannalta ainakin lyhyellä aikavälillä tämä tosin olisi varsin ikävää. En kuitenkaan usko tämänkään toiveeni toteutuvan. 

P.S. Finlandia-voittajalta Laura Lindstediltäkin haluaisin kovasti tiedustella, mitä hän asiasta ymmärtää, kun hän puheessaan sanoi ”Nyt perusoikeistolainen hallituksemme haluaa helpottaa hallintarekisterihankkeellaan rikkaiden veroparatiisipuljausta”. Veikkaan, että kokeessa määrittele 1.) osake 2.) arvopaperipörssi 3.) arvo-osuustili 4.) hallintarekisteri, tulisi Lauralle 0/4. Voin toki olla väärässäkin. Lindsted voi sittenkin olla hyvin perehtynyt arvopaperimarkkinoihin ja niiden verotukseen. Ainakaan minä en ilkeäisi paljon näkyvyyttä saavassa suorassa televisiolähetyksessä ottaa vahvaa kantaa tuntemattomaan aiheeseen.

Toisaalta jos joku oikeasti kuvittelee, että nykyinen hallitus oikeasti haluaisi helpottaa rikkaiden veroparatiisipuljausta, hänen olisi parempi uskottavuutensa kannalta keskittyä siihen mistä oikeasti ymmärtää, eli esimerkiksi taiteen tekemiseen verovapailla palkinnoilla ja apurahoilla. Kannatan sananvapautta kyllä, taiteilijoilla on oikeus ottaa poliittisia kantoja siinä missä muillakin. Tämä ihan vain neuvoksi.

P.P.S. En ole ottanut ainakaan toistaiseksi kantaa soteuudistukseen enkä siihen mitä pakolaistilanteellemme pitäisi tehdä. Kompetenssini ei vain mielestäni riitä. Vaikuttaa siltä, että olen epäkelpo yksilö, koska kaikilla muilla politiikkaa vähänkään seuraavilla vaikuttaa olevan helppo ratkaisu näihin minulle aivan liian monimutkaisiin ongelmiin.

14.8.2013 http://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/platinalusikka-perseessa-syntyneet.html

13.9.2015 https://www.sijoitustieto.fi/blogit/sijoitustieto/kolumni-suomen-nykyaikainen-ay-liike-murtovaras

18.10.2015 https://www.sijoitustieto.fi/blogit/sijoitustieto/kolumni-propagandasota-hallintarekistereista

25.102015 https://www.sijoitustieto.fi/blogit/sijoitustieto/kolumni-oikeat-sisapiirikauppiaat-eivat-jaa-kiinni

Keskustele kolumnista täällä 

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää