Tunnen itseni rikkinäiseksi levyksi. Edelleen sama aihe – oliko se korjaus nyt sitten tässä? Näyttäisi siltä, että suunta olisi vaihteeksi ylös.
Trumpin tullikauhu
Erityisesti ärsyttää, että Daytrader kolumnissaan varasti yhden kaavaillun aiheeni: Trumpin tullit ja median kohkaamisen niistä. Daytrader laittoi mielestäni aiheen oikein hyvin pakettiin ja siksi en enempää kommentoi. Finanssimediakin on mediaa, ja tekee shokkiotsikoita kaikista aiheista. Poliitikot politikoivat. Trumpin ilmoituksen kauhistelu ja maailmanlaman ja Lehman-hetkien povaaminen on sitä samaa, mitä on nähty jo vuosien ajan (Kts. Väärin noustu).
Kuva: Populismiyllätykset ovat johtaneet vain hetkellisiin dippeihin
Euroopan superyllätyksettömyys
Se pitkään esillä pitämäni Euroopan politiikan superviikonloppu on nyt sitten takana. Saksassa demarit äänestivät hallitusyhteistyön puolesta ja maa jatkaa demareiden ja kristillisdemokraattien ohjauksessa kuten tähänkin asti.
Italiassa niinsanotut populistit pyyhkivät vaaleissa pöytää niinsanotuilla vastuullisilla puolueilla. Se on jännä, että euroon Italian väkisin ängenneet puolueet, jotka velkaannuttivat maan ja jättivät uudistukset tekemättä, ovat niinsanotusti vastuullisia.
Vaaleissa tapahtui EU-byrokraattien mielestä pahin mahdollinen - arvaamattomin populistipuolue Viisi Tähteä sai odotettua enemmän ja eniten ääniä, kun taas Silvio Berlsuconin varaan toivonsa laskeneet joutuivat pettymään. Hallituksen muodostaminen saattaa kestää Saksan tavoin hyvin pitkään.
Tämä kai oli se tekijä, mikä sai markkinat piristymään maanantain alkupudotuksen jälkeen. Ymmärrettiin, että mikään ei varsinaisesti ole muuttunut, eikä muutukaan vähään aikaan. Ennen vaaleja nähty uho rajusta budjettielvyttämisestä jäänee puheeksi, sillä se nostaisi korkotasoa välittömästi, ja Euroopan keskuspankki ei varmasti lähtisi kyseistä hanketta tukemaan. EU-mailla on valmis malli eurokriisin ajoilta. Sekä Irlannin että Italian poliittisten johtajien päät käännettiin tuolloin keskuspankkirahoitusta vaikeuttamalla.
Suhdannenäkymät rauhoittumassa, mutta edelleen positiiviset
Euroopan pirteä talous ei lukujen valossa ole ihan niin riehakasta kuin ylistysotsikoita lukemalla voisi äkkiseltään lukea. Eurooppa jäi pitkään talouskasvussa muita keskeisiä alueita jälkeen, ja iso osa kasvusta onkin muiden ”imussa” tapahtuvaa kasvua. Kiinniotettavaa etumatkaa on paljon. Löysä raha- ja budjettipolitiikka ovat osaltaan auttaneet asiaa.
Kuva: Euroalueen ostopäällikköindeksi on laskenut hieman, mutta on edelleen korkealla
Rahapolitiikan käänteet
USA:n keskuspankki sai uuden pääjohtajan, ja kuten markkinoilla on tapana, uutta miestä testattiin. Ehkä keskeisin syy oliostetun tilanteen lisäksi viime viikkojen kurssilaskulle oli epävarmuus siitä, onko Powellista ”puttimieheksi” (Kts. Euroopan keskuspankin ostojen loppu häämöttää – mistä seuraava puttimies?). Kurssien rymistellessä alas Powell ei puheissaan pahemmin hötkyillyt, mikä antoi markkinoille arvokasta informaatiota.
Nyt tiedetään, että Fed on edelleen enemmän kiinnostunut korkotason nostamisesta normaalille tasolle ennen seuraavaa taantumaa, ja inflaation- sekä kasvunäkymät ovat edelleen positiiviset. Powell ei tullut puttimieheksi muutaman laskupäivän jälkeen, eikä edes kymmenen prosentin kohdalla. Sijoittajat arvuuttelevat, että Fedille ”häpyrajana” toimisi n. 20 prosentin kurssipudotus.
Euroopan keskuspankki puolestaan kokoustaa torstaina, ja vaikka EKP:n ei ennakoida tekevän mitään, pieni muutos guidancessa tiukempaan suuntaan on todennäköinen. Markkinat ovat olleet todella herkkiä pienillekin vihjauksille. EKP:n odotetaan ensin poistavan lausunnostaan keventävän suuntauksen, sitten ilmoittavan, koska osto-ohjelmia supistetaan taas, ja lopulta koska osto-ohjelmat loppuvat. Koska yksi asia johtaa toiseen, pienikin sanamuutos voi aiheuttaa kohtuuttoman reaktion. Trump saa rauhassa twiittailla levottomia, mutta keskuspankeilta pienikin sanamuutos voi tarkoittaa paljon.
Japanin keskuspankki BOJ teki muuten myös täyskäännöksen. Tähän asti BOJ on ilmoittanut toimivansa rajoittamattomasti ja ilman loppupäivämäärää. Nyt BOJ ilmoitti, että rahapoliittisia elvytystoimenpiteitä voitaisiin alkaa supistaa noin vuoden päästä, eli 2019 alkuvuodesta.
Muutaman päivän heilumisia lukuunottamatta kurssireaktiot ultrakevyen rahapolitiikan päättymiseen ovat jääneet vaatimattomiksi. Mikään näistä tapahtumista ei ole varsinaisesti tullut markkinoille yllätyksenä, mikä on merkki onnistuneesta keskuspankkien viestinnästä.
Markkinagraafi povaa hyviä viikkoja
USA:ssa pörssi-indeksi testasi helmikuun pohjalukeman pikaisesti kerran, mitä seurasi sahaileva nousu. Euroopassa nähtiin syvempi pudotus, mikä toi kurssit vielä viime maanantaina helmikuun pohjalukemien tasoille. Yleisindeksin, palveluntarjoajan CFD-sopimusten tai futuurinoteerausten kuvat näyttävät aina vähän erilaisilta.
Esimerkiksi DAX-indeksi kävi aamuyöstä 6. helmikuuta alimmillaan 11.716 pisteessä futuureista laskettuna, kun taas pörssikaupankäynnin aikana indeksin alin noteeraus oli selvästi korkeampi. Ei liene sattumaa, että viime maanantain pohjalukema puoli kymmenen aikaan oli 11.730, eli hyvin lähellä helmikuun alun yöllistä pohjalukemaa.
Kuva: Arvaan, että kevät menee nousevan sahailun merkeissä
Juuri tällä hetkellä näyttäisi siltä, että markkina olisi kunnialla suorittanut jokavuotisen n. kymmenen prosentin korjausliikkeensä, ja seuraavaksi yritetään taas ylöspäin. Ellei eurokriisihetkiä lasketa, kymmentä prosenttia selvästi suurempaa kurssilaskua on nähty nykyisen nousumarkkina aikana vain kerran – 2016 kurssit tulivat 30 prosenttia alas.
Keskeiset markkinan terveysmittarit, kuten osakeindeksin implisiittinen volatiliteetti ja korrelaatio sekä korot näyttävät olevan edelleen rauhoittumaan päin.
Sijoittaja on aina ”tappiolla”, jos huippuun vertaa
Laitan vielä lopuksi DAX-indeksin drawdown-graafin. Graafista näkyy, kuinka monta prosenttia kurssit ovat edellisen huipun alapuolella. Sijoittajan arkeen kuuluu, että salkku ei juuri koskaan ole päivän, tai viikon huippuarvossa. Aina ollaan vähän all-time-high:n alapuolella. Ehkä tämän graafin näkeminen vähentää pelkoja ja impulsiivisia ratkaisuja.
Kuva: 10% korjaus on ostopaikka
Trendi on edelleen ylös, ja vaikka jatkonousu joutuukin tapahtumaan ilman keskuspankkien turboboostia, piristynyt talouskasvu ja politiikan rauhoittuminen riittävät kantamaan vielä nousua.
Seuraava taantuma tulee joskus, mutta siihen on vielä aikaa ehkä pari vuotta. Hyvässä lykyssä USA:n keskuspankki on siihen mennessä saanut korot normaalitasoille, ja voi jopa keventää rahapolitiikkaa. Siihen ei tule Euroopalla olemaan mahdollisuuksia vielä useaan vuoteen. Ollaan siis kilttejä Trumpille ja nauretaan kohteliaasti silloin, kun hän yrittää olla hauska. Ja pidetään naama peruslukemilla, kun hän on hauska, vaikka ei yritä olla.