Kolumnit

Kolumni: Itsetutkiskelun aika - osalle

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Valmistauduin USA:n presidenttivaaliyöhön toivomalla punaniskoille naispresidenttiä. Koska olin peloissani muistakin mahdollisuuksista, olin reivannut osakesalkkuni hyvin defensiiviseksi (=vähän suhdanteille herkiksi). Mitään en kuitenkaan vaalien alla myynyt, sillä vain uniinsa uskovat varjoaan pelkäävät. Vaalivalvojaisissa ajattelin, että tästä pääsee pian nukkumaan, kunhan Hillary hoitaa Floridan. Jos appelsiinit jäätyisivät ja ruostevyöhykekin kääntyisi punaiseksi, arvelin osakemarkkinoiden tulevan iloisesti alas.

Tiesin toivoneeni pahaa abortin vastustajille turhaan, kun jenkkimarkkinat olivat kääntyneet kolme prosenttia miinukselle. Ammattimaisesti sijoittamiseen suhtautuvana vedin lärvit ja menin nukkumaan aamulla puoli kahdeksan maissa. Herätessäni iltapäivällä Donald Trump oli pitänyt sovinnollisen voittopuheensa ja osakemarkkinat kääntyneet hivenen plussan puolelle. Tosin minun defensiiviset osakkeeni olivat ottaneet iskua ja karttamani sykliset (=suhdanteille herkät) sitten mukavasti nousseet.

Jos on seurannut osakemarkkinoita yli kolmekymmentä ja politiikkaa reippaat neljäkymmentä vuotta, tämän enempää väärässä oleminen vaatii jo erityisiä lahjoja. Hyvää tuuria oli, että päädyin pään painamiseen pensaaseen markkinoiden seuraamisen sijaan. Olisin varmuudella tehnyt kaiken väärinpäin.

Olen nyt ollut hetken mietintämyssy päässä. Selkeästi Pelle Pelottomalla on parempi, koska en ole vielä saanut selkeää visiota. Pitäisi varmaan kajauttaa vasaralla päähän. Ymmärrän, että kaikki jenkkiyhtiöt hyötyisivät Trumpin vaaliohjelman mukaisista laskevista veroista ja iso osa suojatulleistakin. Obaman ympäristömääräysten ja Pariisin ilmastosopimuksen roskiin heittäminen hyödyttäisi teollisuusyhtiöitä, joten niiden kurssinousulle on ihan perusteita. Toisaalta pitemmän päälle protektionismi ei hyödytä yhtään ketään. Näissä olosuhteissa teollisuusosakkeiden ostaminen tuntuisi vanhalle miehelle liian riskialttiilta puuhalta.

Toisaalta tajusin jo ennen vaaleja, että diilintekijä puhuu kaikille yleisöille mitä ne haluavat kuulla, todellisuudesta turhia välittämättä. Marcus Antoniuskin olisi kateellinen, miten nerokkaasti Donald otti eliitin syleilyynsä kiitospuheessaan. Tuleva politiikkansa on lähinnä arvausten varassa. Jos hän toteuttaa kaikki vaalilupauksensa, minä olen suuressa vaarassa alkaa uskoa Jumalaan. Jos osaisin ennakoida, minkä korkuisen muurin Trump saa Meksikon rajalle rakennettua, paljonko rahaa ruostevyöhykkeen kannattamattomalle teollisuudelle tungettua ja mitkä kauppasodat sytytettyä, olisin itse Jumala tai vähintään profeetta.

Koska olin viime viikolla yhtä oikeassa kuin Richard Nixon kertoessaan ”I am not a crook”, on nyt ankaran itsetutkiskelun aika. Pidän epätodennäköisenä, että päädyn antamaan jäljellä olevat rahani muiden hoidettavaksi, vaikka yhden viikon perusteella tämä olisi ihan perusteltu johtopäätös. Alustavien pohdintojeni tuloksena näyttää siltä, että korot eivät euroalueella ihan lähipäivinä nouse, koska epävarmoina aikoina on monilla tarvetta pitää edes pääomansa tallessa ja TTIP:n lopullinen kaatuminen ja potentiaalinen kauppasota eivät meitä varsinaisesti hyödytä. Pysynen puolustusasemissa, eli defensiivisissä osakkeissa.

Harkitsen lisähajauttamista ulkomaille, koska NATO-jäsenyytemme näyttää entistä epätodennäköisemmältä, mutta itäraja yhtä pitkältä kuin ennenkin.  EU:n hajoaminenkin näyttää mahdolliselta, koska jos Trump voi voittaa, saattaa Marine Le Penkin voittaa. Siinähän sitten houkutellaan investointeja ja neuvotellaan vapaakauppasopimuksia kotimaisin voimin Itämeren pohjukasta käsin. Tosin Venäjän kaupan lännen asettamista pakotteista päästäisiin uudesta neuvotteluasetelmasta johtuen rivakasti eroon. 

Valtamedia ei sen sijaan ole vaikuttanut juuri itsetutkiskelua harrastaneen. Lähinnä on pohdiskeltu sitä, miten niin monet amerikkalaiset voivat uskoa Mr. Trumpin valheisiin ja käyttää Mrs. Clintonista niin rumaa kieltä. Olen ainakin vuosikymmenen länkyttänyt, että poliittisen korrektiuden vaatimukset johtavat pelkästään populistien suosion kasvuun. Toki jo valmiiksi tekopyhyyteen uskovat taputtavat olalle, että hyvin sanottu, kaikille pitää puhua nätisti. Liberaali media voisi ottaa päänsä pois perseestä ja ymmärtää, että trumpit menevät voitosta voittoon niiden ansiosta eivätkä niistä huolimatta. 

Keskustelu kolumnista ja vaalien seurauksista USA Vaalit - ketjussa

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2025

Sijoitustieto
26.12.2024
east Lue lisää

Suurimpien kryptovaluuttojen näkymät vuodelle 2025

Antti Hyppänen
26.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2024. Miten kävi? (Päivitetty 12/2024)

Sijoitustieto
23.12.2024
east Lue lisää