Hyvässä seurassa voi pelata isompaa
Pokerinpelaajat tapaavat ottaa ”shotteja” (=pelata lyhytaikaisesti) isompiin peleihin. Laskujenmaksukyvystään välittävä osasto tekee näin, kun löytävät ringin, jossa on pari jalkapalloammattilaista ja yksi arabisheikki. Poikkimenemishaluiset taas pelaavat isompaa, kun illan sessiosta on tullut kuraa uikkariin ja normaalikokoisesta pelistä ei ole enää realistisesti voitolle pääsyä. Useimmiten tämä johtaa siihen, että laskujenmaksuhaluisemmat hoitavat laskunsa edelleen ja poikkimenemishaluisemmat menevät poikki.
Sen ymmärtäminen, että tavallista isompaa peliä voi aivan vastuullisesti pelata, kun odotusarvo ringissä on parempi, on harvinaista sijoitusmaailmassa. Pokeriammattilaiselle tämä on itsestäänselvyys.
Pokeritaustaisille sijoittajille on hyvin tyypillistä, että he ottavat ulkopuolisen tarkastelijan silmin käsittämättömiä riskejä. Portfolioteorian kannattajat eivät välttämättä tyrkkäisi 300 prosenttia nettovarallisuudesta yhteen ainoaan kiinteistökohteeseen tai kolmannesta warrantteihin.
Näissä tapauksissa oli kuitenkin kyse harkitusta eikä holtittomasta riskinotosta. Ilman riskiä on turha kuvitella saavansa kovin suuria tuottojakaan. Tosin harkitulla riskinotolla voi päätyä pokeriammattilaisen kunniakkaalta uralta vähemmän kunniakkaaksi ammattisijoittajaksi.
Jos hylkää portfolioteorian nurkkaan pölyttymään ja sijoittaa munansa yhteen ainoaan koriin, olisi syytä kuitenkin sekä munien että korin olla laadukkaita.
Laadukas kori:
Tunnet kohteen
Jos olet sijoittamassa kohteeseen, josta tietosi rajoittuvat nimen kirjoitusasuun sinnepäin, olet pelaamassa rulettia. Vaikka sitä olisi suositellut lapsuudenystävä, jonka serkkupoika on pankkiiriliikkeessä töissä, et vielä ole kovin hyvillä vesillä.
Tiliäkin voi tulla
Jos otat isoa riskiä, olisi tarpeen olla myös mahdollisuus isoon tiliin. Jos esimerkiksi yhtiö kamppailee ison onnistumisen ja konkurssin välimaastossa, ei ole tavallisesti kovin viisasta ostaa yhtiön liikkeelle laskemaa joukkovelkakirjalainaa. Osta osakkeita suoraan. Osakkeissa voit saada moninkertaiset, joukkovelkakirjalainasta saat onnistuessasi koron ja pääoman takaisin. Konkurssitapauksessa kaikki menee kuitenkin.
Eroonkin pääsee
Voi olla, että alkuperäinen arviosi muuttuu matkalla tai löydät houkuttelevamman kohteen. Jos kohteella ei ole mitään jälkimarkkinoita, mitäs sitten tehdään?
Laadukkaat munat:
Vahdi koria
Jos on munat yhdessä korissa, on sitä syytä vahtia huolella. Jos olet ”osta ja unohda”- tyyppinen laiska sijoittaja, on parempi sijoittaa hyvin moneen kohteeseen pieniä summia kerralla.
Vaihda koria tarvittaessa
Hankintahinnan merkityksettömyydestä ei voi liikaa saarnata. Jos kohde ei tunnu enää hyvältä, myy se pois. Erityisesti tappiolla olevista kohteista kannattaa esittää joka päivä itselle kysymys ”ostaisinko kohdettani tänä päivänä?” Jos vastaus on ”en varmasti”, on aika irtautua uppoavasta laivasta.
Jos et kykene tappiolla myymiseen missään tapauksessa, ei kannattaisi tehdä isoja sijoituspäätöksiä lainkaan.
Tunne munasi oikeasti
Tämä tarkoittaa, että sijoittajan täytyy olla rehellinen itselle. Ymmärrätkö oikeasti sijoittamisesta yhtään mitään? Jaksatko oikeasti seurata sijoitustasi? Pystytkö oikeasti myymään tappiolla?
Pää kestää isojakin tappioita
Jos sijoitat isosti, ei voi välttyä kokonaan ison tappion mahdollisuudelta. Jos olet tyytyväinen nykyelämääsi, ei varmaankaan kannata ottaa elämänlaatua vaarantavia riskejä.
Useimpien sijoittajien kannattaa todellakin hajauttaa sijoituksensa huolella.
Mutta jos oikeasti löytyy kohde, jonka tuntee, ja jossa on hyvät näkymät, voi siihen painaa vastuullisesti enemmänkin kuin pari prosenttia sijoituspääomasta.
Vanha pokeriviisaus kannattaa pitää mielessä sijoittaessakin:
When you have the best of it - make the most of it.
P.S: Voittavat pokerinpelaajat ominaisuuksiensa puolesta muuten voisivat olla laadukkaitakin riskisijoittajia. Miksi näin ei useimmiten ole, on minulle hieman mysteeri.