Artikkelit

Kolme markkinasoturia: Matikainen vetäytynyt mummo -osakkeisiin

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Uudessa julkaisusarjassamme kysymme kuukausittain kolmelta aktiiviselta eri sijoitustyylin asiantuntijalta, mikä heille on ajankohtaista juuri nyt. Ensimmäisen julkaisun markkinasoturit ovat yksityissijoittaja Kimmo Matikainen, krypto-osaaja Antti Hyppänen ja sijoituskirjailija Heikki Keskiväli.

Matikainen vetäytynyt mummo -osakkeisiin

2021 on ollut itselleni melko hyvä sijoitusvuosi tähän mennessä. Nordnet-salkkuni on tuottanut vuoden alusta 45 %.

Marraskuun epävarmuus on saanut minut sijoittamaan lisää vahvoiksi kokemiini suomalaisyhtiöihin. Suureen painoon ovat nousseet sekä Sampo että Fortum.

Sammon suhteen uskon, että keskittyminen vakuutustoimialaan on hyvä liike, jota sijoittajat tulevat arvostamaan. Yhtiön mojova kannattavuuskehitys, omien osakkeiden hankintaohjelma sekä osingonmaksun näkymät antavat odottaa hyvää kurssikehitystä ennen kevättä.

Fortumissa mielenkiintoni kiinnittää eurooppalaisen sähkömarkkinan tila, jonka uskon hyödyttävän yhtiötä vielä talven yli. Päästöoikeuksien hintataso on hakenut edelleen viime päivinä uusia huippuja, ja tämä tukee hintatasoa jatkossakin.

Kimmo Matikainen, yksityissijoittaja

Bitcoin-profeettojen ennustukset heitetään romukoppaan?

Keskustelu Bitcoinin kurssista on pyörinyt jo pari vuotta Stock-To-Flow -mallin ympärillä. Kyseessä on keväällä 2019 julkistettu teoria Bitcoinin kurssikehityksestä. Se on pitänyt toistaiseksi hyvin paikkansa. Malli ehdittiin jo tuomita vuoden 2020 covid-dipissä sekä kesän 2021 romahduksen aikana. S2F on kuitenkin ”noussut kuolleista” joka kerta.

Bitcoinin kurssi on edennyt toistaiseksi selkeissä boom & bust -sykleissä. Vielä kuukausi sitten näytti siltä, että Bitcoin on matkalla kohti 100.000 dollarin kurssia ennusteiden mukaisesti. Marraskuu kuitenkin muutti paljon. Kurssi romahti, ja samalla myös sijoittajien euforia vaihtui pelkotilaksi.

Edellisen syklin huippu nähtiin 17.12.2017. Nyt lienee selvää, että tämän syklin huippua ei nähdä jouluun (tai edes uuteen vuoteen) mennessä. Vuoden 2021 lopun piti olla ilotulitusta vuoden 2017 tapaan. Taivaalla ei kuitenkaan näy raketin rakettia.

Luvassa on mielenkiintoisin kuukausi Bitcoin-markkinoilla pariin vuoteen. Pitävätkö vanhat mallinnukset lopulta paikkansa, vai joutuvatko Bitcoin-profeetat etsimään täysin uusia narratiiveja? Pian se nähdään!

Antti Hyppänen - Norjassa asuva yrittäjä sekä Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja. Seuraan Bitcoinin lisäksi myös muita kryptovaluuttoja sekä alan uutisia päivittäin.

Kaikkien aikojen marginaalit

Viimeinen vuosi on ollut äärimmäisyyksien aikaa. Sitä se on ollut myös yritysten voittomarginaaleille, jotka ovat korkeimmalla tasollaan yli puoleen vuosisataan. Liikevoittomarginaalit esimerkiksi SP500-indeksin yhtiöillä (14 %) ovat miltei kaksinkertaiset verrattuna 1990-lukuun (7 %).

Nykytulosten ekstrapolointi pitkälle tulevaisuuteen sisältää kuitenkin omat vaaransa. Koronapandemian aikana varastot täyttyivät kysynnän ja hyödykehintojen romahtaessa. Toisin sanoen, varastot täyttyivät edullisin kustannuksin. Koska voitot raportoidaan varastotuotteet myytäessä, nämä edullisesti hankitut varastot myydään nyt hyvällä voitolla inflaation nostamin hinnoin eteenpäin. Tilanne voi myös kääntyä ylösalaisin; yritysten kokemat tuottajahinnat nousevat kuluttajahintoja enemmän. Tällä hetkellä näin tosiaan on Yhdysvaltojen tuottajahintaindeksin (PPI) huidellessa yli 20 prosentin kasvussa ja kuluttajahintaindeksin (CPI) yli 6 prosentin kasvussa vuodentakaisesta. Marginaalipaine kasvaa.

Sijoittajilla on tapana lätkäistä kovimmat arvostuskertoimet aikoina, jolloin yritykset nauttivat parhaimmista tuloksista ja marginaaleista. Voisi olla järkevää tehdä juuri päinvastoin.

Heikki Keskiväli, sijoittaja, sijoituskirjailija (Tähtäimessä osakkeet).

Keskustele ja toivo tulevia vieraita tässä ketjussa

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää