Artikkelit

Keskituloiset eivät vaurastu

Taloudellinen Ajattelija |
Jaa Twiittaa

Olen viime viikot kahlannut läpi Tilastokeskuksen tuoreita varallisuustilastoja. Päällimmäisenä mieleeni ovat jääneet kysymykset miksi varallisuutta on Suomessa niin vähän ja miksi se on keskittynyt harvoille hyvätuloisille. Toisin sanoen, miksi suomalaiset eivät vaurastu?

Kireällä verotuksella on tietysti oma roolinsa yhtälössä, mutta ehkä suurin syy on kuitenkin se, että suurin osa suomalaisista ei vain yksinkertaisesti tavoittele merkittävää varallisuutta. Keskituloisten eli 3000-3500 euroa kuukaudessa tienaavien voimakas vaurastuminen olisi omalla tavallaan paradoksi. Ne keskituloiset, jotka ovat päättäneet vaurastua, ovat todennäköisesti todenneet, että nopein ja tehokkain tie vaurastua on kasvattaa tuloja. Ja kun tuloja kasvattaa tarpeeksi, ei enää ole keskituloinen, vaan hyvätuloinen. Tämän lisäksi keskituloista pienempituloisilla on Suomessa hyvin pienet mahdollisuudet vaurastua johtuen kireän verotuksen ja korkeiden elinkustannusten yhtälöstä.

Tällä tavalla varallisuus keskittyy parhaiten ansaitseville, koska tähän ryhmään hakeutuvat ne, joilla on tavoitteena kasvattaa varallisuuttaan. Suomessa muuten 10% suurituloisimpien kotitalouksien joukkoon pääsee jos kaksi henkilöä molemmat ansaitsevat noin 4000 euroa kuukaudessa tai enemmän bruttona.

Omakohtainen kokemus

Erityisen mielenkiintoista tästä kaikesta omalla kohdallani tekee se, että olen viime vuosina itse käynyt läpi tämän saman päättelyketjun. Asetin itselleni muutama vuosi sitten tavoitteen saavuttaa miljoonan euron nettovarallisuuden ennen 40 ikävuotta. Tällöin skenaariolaskelmia tehdessä totesin hyvin nopeasti, että sen hetkinen tulotasoni ei tulisi riittämään mitenkään tavoitteeseeni pääsemiseksi. Vaurastumisen alkuvaiheessa nopein tie kasvattaa varallisuutta on kasvattaa tuloja. Tästä oivalluksesta ja toteamuksesta alkoi henkinen kasvu ja niiden keinojen etsiminen, joilla saisin tulojani kasvatettua.

Kun sopiva tilaisuus lopulta tuli vastaan, oli siihen tarttuminen helppoa. Tuo tilaisuus oli rekrytoijan soitto, mikä ei toki vielä itsessään takaa mitään, mutta sillä on väliä kuinka annettuun mahdollisuuteen reagoi. Jos olisin epäröinyt, olisi paikka jäänyt saamatta, mutta kun laskelmat oli tehty, ei epäröinnille jäänyt sijaa oli helppo laittaa 'all-in' tämän mahdollisuuden puolesta.

Tämä yksi mahdollisuus olisi jo yksin riittänyt siihen, että tavoitteestani tuli mahdollinen olettaen, että sijoitukset onnistuisivat kohtuullisesti. Myöhemmin sain kuitenkin vielä toisen mahdollisuuden, joka on entisestään kiihdyttänyt tahtia ja auttanut varmistamaan sen, että tulen pääsemään miljoonan euron tavoitteeseeni asetetussa määräajassa. Tähänkin rekrytoijan tekemään tarjoukseen oli erittäin helppo tarttua, kun pitkän aikavälin tavoite on ollut kirkkaana mielessä. Elämä on liian lyhyt epäröinnille.

Tulevaisuus on vielä avoinna, mutta uusia mahdollisuuksia tulee vielä varmasti eteen. Aion varmistaa mahdollisuuksien saamisen jatkuvalla uuden oppimisella ja tauottomalla itseni kehittämisellä. Loppupeleissä se ratkaisee kohtaavatko kysyntä ja tarjonta; mikäli joku kokee, että osaamiselleni on tarvetta ja minä koen, että voin jotenkin auttaa, on uusi mahdollisuus syntynyt.

Keskitulojen paremmalle puolelle

Mikäli haluat vaurastua nykyistä nopeammin, tulojen kasvattaminen on ylivoimaisesti nopein tie etenkin vaurastumisen alkuvaiheessa, kun korkoa korolle -ilmiö ei pääse vielä vaikuttamaan. Myöhemmin kun varallisuutta on kertynyt, jää tulojen osuus sivurooliin ja varallisuuden tuotot alkavat dominoida varallisuuden kehitystä. Tässäkin vaiheessa korkeilla tuloilla voi vielä kiihdyttää entisestään varallisuuden kasvunopeutta.

Jaan seuraavaksi muutaman vinkin, jotka ovat itselleni toimineet erittäin hyvin apuna tulojen kasvattamisessa viimeisen seitsemän vuoden aikana.

  1. Toimiala ja työtehtävä määrittävät tulopotentiaalin. Keskituloja parempia tuloja etsivien kannattaa suuntautua toimialalle, jossa muutkin kuin johtoportaassa työskentelevät pystyvät tahkoamaan erinomaisia ansioita. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että esimerkiksi koodaus ja dataosaaminen ovat tällaisia ammatteja. Ylipäänsä IT-puolella yritysten kannattavuudet ovat hyviä, hyvistä työntekijöistä on pulaa ja henkilöstöstä pidetään huolta, koska pois lähteneiden tilalle on niin vaikea löytää uusia osaajia. Myös myyjät tienaavat erinomaisesti ilman, että erityistä koulutusta vaaditaan, mutta tässä pitää työnhakijan olla tarkkana komissiosopimusten kanssa – tulospalkkauksen pitää olla tarpeeksi houkutteleva, jotta leikkiin kannattaa ryhtyä.
  2. Sisäinen motivaatio on kriittisen tärkeä. Huippuosaajat ovat järjestään omistautuneita työlleen. Omistautuminen on vaikeaa mikäli sisäistä motivaatiota työtä kohtaan ei ole. Siksi kannattaa hakeutua sinne mistä sellainen löytyy. Hyvätuloiset poikkeavat määrityksellisesti keskituloisista ja heiltä odotetaan keskimääräistä vaikuttavampia tuloksia. Suuri osa hyväpalkkaisista töistä on asiantuntija-ammatteja ja asiantuntijoilta odotetaan perehtyneisyyttä omaan alaansa. Tämä voi tarkoittaa hyvinkin syvällistä ja yksityiskohtaista osaamista, jonka keräämiseen voi mennä vuosia. Kukaan ei tule opettamaan asiantuntijaa tämän oman eritysalansa saloihin, joten ilman sisäistä motivaatiota ja halua ottaa asioista selvää elämä käy nopeasti rankaksi.
  3. Valmistaudu jatkuvasti seuraavaan positioon. Jos työskentelet nyt tiimin jäsenenä, valmistaudu toimimaan tiimin esimiehenä. Jos olet tiimin esimies, valmista itseäsi johtoryhmäpositiota varten. Jos olet johtoryhmän jäsen, valmistele itseäsi toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen rooliin. Jos olet hallituksen jäsen, valmistele itseäsi hallituksen puheenjohtajan rooliin. Näin toimiessa olet valmis, kun mahdollisuus edetä uralla tulee eteen. Onni tulee usein heille, jotka ovat valmistautuneet huolella.
  4. Tartu eteen tuleviin mahdollisuuksiin. Älä missään nimessä kieltäydy suoraan eteen tulevista mahdollisuuksista. Pidä korvat ja silmät auki ja hyppää rohkeasti uusiin haasteisiin. Uusi positio on haastavuustasoltaan juuri sopiva silloin, kun etukäteen ajateltuna siitä suoriutumiseen liittyy pientä epävarmuutta ja ehkä epäuskoakin. Olen urallani neljä kertaa hypännyt uuteen rooliin, jossa en ole ollut täysin varma menestymisestäni. Joka kerralla pelko on ollut turha. Tekevä oppii ja työ on paras opettaja.
  5. Pelaa pitkää peliä. Ole kärsivällinen. Kolme tai viisi vuotta yhdessä positiossa on loppupeleissä lyhyt aika, vaikkakaan käytetty aika ei ole paras mittari sille, milloin on valmis hyppäämään uusiin haasteisiin. Jos huomaat olevasi työpaikan fiksuin ja kollegoilla tai työnantajalla ole enää sinulle annettavaa oppimismielessä, on tullut aika edetä uralla. Työelämä toimii vähän kuin sijoittaminen. Välillä tulee pitkiä jaksoja, kun tuntuu siltä, että asiat eivät etene, mutta sitten yhtäkkiä saattaa tapahtua paljon kerrallaan. Lopputuloksen määrittää se, kuinka huolellisesti on valmistautunut sitä varten, että jotain tapahtuu.

Näillä eväillä olen itse pärjännyt työelämässä ja päässyt keskitulojen paremmalle puolelle. Kyse on hyvin pitkälti sopivan polun valitsemisesta ja jatkuvasta etenemisestä tällä polulla. Pitää olla selvä visio siitä, mihin polku johtaa ja missä on päätepiste. Tällöin pystyy jatkuvasti valmistautumaan seuraavaa etappia varten. Huolellinen valmistautuminen näkyy ja säteilee koko olemuksesta. Riittää, että yksi sopiva henkilö huomaa tämän oikealla hetkellä ja mahdollisuus edetä uralla on koittanut. Ulkopuoliset kutsuvat tätä onneksi, mutta hyvin valmistautunut tietää paremmin mistä on kyse.

T.A.

Keskustele aiheesta

Yhteistyökumppanit: Esa Juntunen

Tilaa nyt huippusuositut -ja arvostelut saaneet Esa Juntusen sijoitus- ja henkilökohtaisen talouden kirjat kirja.fistä

Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Hedge fundit shorttaavat nyt aktiivisesti

Johannes Ankelo
9.1.2025
east Lue lisää