Tämän vuoden ensimmäinen puolisko oli sijoittajien kannalta heikoin sitten vuoden 1970. Talousmediassa on julkaistu artikkeleita, joiden mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon karu pudotus enteilisi sesonkipomppua loppuvuodelle. Tämä on toki yksi varteenotettava mahdollisuus, mutta tilastoja tutkimalla tappiollista alkuvuotta seuraava loppuvuosi on historiallisesti ollut sahaavaa ja latteaa.
Bank of American viimeisimmän analyysin mukaan S&P500-indeksin tuoton ollessa negatiivinen vuoden ensimmäisellä puoliskolla, toisella puoliskolla markkinoilla on ollut tapana toipua, muttei keskimäärin kovin vakaasti. Toisen puoliskon keskimääräinen tuotto on 1,33 prosenttia (mediaani 2,09 prosenttia) , mikä on selkeästi vähemmän kuin positiivisen ensimmäisen puoliskon jälkeinen toisen vuosipuolikkaan 5,67 prosentin tuotto (mediaani 6,45 prosenttia).
Tämän lisäksi ensimmäisen puoliskon ollessa tappiollinen, toisella puoliskolla päästään harvemmin plussalle kuin tuottoisan alkuvuoden jälkeen ja tuotot ovat myös volatiileja, sillä tuottojen skaala on tuplasti suurempi kuin positiivisen alkuvuoden jälkeen.
Yhdysvaltain välivaalivuodet (tänä vuonna välivaalit ovat marraskuussa) on poikkeus: ensimmäisen puolikkaan ollessa tappiollinen, välivaalivuosina toisen puolikkaan tuotto on positiivinen 55 prosenttia ajasta, keskimääräisen tuoton ollessa 4,42 prosenttia (mediaani 3,38 prosenttia).
Toisaalta myös karmeimpien alkuvuosien jälkeen loppuvuosi välivaalivuosina on tarjonnut myötätuulta indeksille.
Mikäli markkinat alkavat hinnoitella USA:n demokraateille valtavaa tappiota välivaaleissa, ei olisi kummallista nähdä osakkeet noususuhdanteessa vuoden toisella puoliskolla.
Ensimmäisen vuosipuoliskon tappiot usein edeltävät tappiollista toista vuosipuolikasta karhumarkkinoilla, jossa teknisesti tällä hetkellä markkinat ovat. Bank of American analyysin mukaan “kun S&P500 putoaa karhumarkkinassa vuoden ensimmäisellä puoliskolla, toinen vuosipuolikas on voitollinen vain 39 prosentin todennäköisyydellä ja sen keskimääräinen tuotto on -2,10 prosenttia (mediaani -5,35 prosenttia).
Toisen vuosipuoliskon tuoton vaihteluväli on myös korkeampi karhumarkkinassa kuin markkinoiden ollessa nousutrendissä.
Kahden kvartaalin ollessa tappiollisia peräjälkeen sitä seuraavat tuotot ovat olleet vaisuja. Tänä vuonna S&P500 tuotti Q1:lla tappiota 4,95 prosenttia ja Q2:lla indeksi tuli alas 16,46 prosenttia. Kahden tappiollisen kvartaalin jälkeen S&P500 treidaa hieman useammin tappiolla, seuraavien 1-4 neljänneksen tuottojen ollessa vaisuja. Suurin harmi tuleville tuotoille on nimenomaan kaksi perättäistä tappiollista neljännestä.
Vuosi kahden tappiollisen peräkkäisen kvartaalin jälkeen S&P on nousussa 59 prosentin todennäköisyydellä, tuottaen keskimäärin 6,25 prosenttia (mediaani 5,31 prosenttia), mitä voidaan verrata S&P500-indeksin historialliseen 7,90 prosentin tuottoon (mediaani 9,54 prosenttia), indeksin ollessa nousussa 67 prosentin todennäköisyydellä.
Välivaalivuosina kaksi peräkkäistä tappiollista kvartaalia analyysin mukaan “tarjoaa stressitestin presidentin vaalisyklille. Tämä skenaario osoittaa heikompia tuottoja yhdestä kahteen vuosineljänneksestä ennen parempaa kolmen neljänneksen tuottoa ja vakaampaa neljättä neljännestä. Mielestämme tämä on riski vuoden 2022 toisen vuosipuoliskon S&P500-indeksin tuotoille”.
Bank of America tutkii myös pitkää kuvaa ja toteaa, että markkinat ovat pitkässä juoksussa vahvassa nousutrendissä, mutta matkalle mahtuu lukuisia isoja dippejä.
Vuoden 1929 markkinaromahduksen ja vuoden 1932 pohjakosketuksen jälkeen S&P500 trendasi ylös, mutta saavutti edelliset huippunsa vasta 25 vuoden kuluttua vuonna 1954.
Allaolevaa kuvaaja tutkittaessa huomataan, miten isot rallit ovat keskeytyneet merkittävän kokoisilla korjauksilla, mutta trendi indeksissä on selkeästi koilliseen.
Keskimääräisen korjauksen koko on negatiiviset 36,7 prosenttia (mediaani 29,6 prosenttia).
Keskimääräinen 36,7 prosentin pudotus kestää 17 kuukautta, mediaanipudotuksen ollessa 14 kuukautta ja vähemmän turmiollinen -29,6 prosenttia.
Suurimpien romahdusten pohjilta rallit edellisiin huippuihin kestävät keskimäärin 55 kuukautta, rallin keskimääräisen tuoton ollessa 91,4 prosenttia. Mediaaniralli kestää 25 kuukautta ja tuottaa 42,1 prosenttia.
Keskimäärin uusiin huippuihin päästään hieman yli kahdessa vuodessa, eli 25 kuukaudessa.
Härkämarkkinassa paluu uusiin huippuihin tapahtuu keskimäärin 15 kuukaudessa, keskimääräisen rallin tuottaessa 36,8 prosenttia. Myös mediaaniralli uusiin huippuihin kestää 15 kuukautta, mediaanituotoksi muodostuessa 33,2 prosenttia. Vuosien 1957, 1962, 1982 ja 1987 pohjilta uusiin huippuihin noustiin 22-25 kuukaudessa, mutta 1990, 1998, 2018 ja 2020 siihen meni vain 4-8 kuukautta.
Keskustele muiden sijoitustietolaisten kanssa markkinatilanteesta foorumilla.