Artikkelit

Karhumarkkinarallista vauhtia laskuun

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mikäli pohdit viimeisen kolmen viikon markkinatapahtumia pohjakosketuksen jälkeen, kannattaa pitää mielessä kolme kirjainta: FED. Osakemarkkinat ovat V-mallisessa korjausliikkeessä totaalisen paniikin jäljiltä, mutta talouden tulevaisuus näyttää synkältä. Voiko helpotusralli osakkeissa jatkua?

Onko kyseessä raju karhumarkkinaralli, joka on tyyntä myrskyn edellä? Milloin talouden tuleva todellisuus heijastuu osakkeiden hintoihin? Mikäli pelko palaa markkinoille, tuleeko FED vielä avuksi? Takuuvarmasti tulee.

Volatiliteetti-indeksi VIX on pudonnut jo puoleen maaliskuun puolivälin piikistään, joka oli indeksin historian toiseksi korkein lukema.

Lyhyellä aikavälillä FED pönkittää pankkien likviditeettiä massiivisilla rahamarkkinaoperaatioilla estääkseen toisen finanssikriisin syntymisen. Pankit eivät kuitenkaan halua lainata rahaa, jotka eivät ole FEDin takaamia, joten ylimääräinen likviditeetti valuu rahoitusmarkkinoille.

Tummalla viivalla kuvattu pankkien käteisvarantojen kasvu näkyy voimakkaana piikkinä viruspaniikin lieventämiseksi. Epäilemättä FEDin seteliprintteristä ei ihan heti muste lopu, siitä on nimi QE-Infinity (rajaton setelirahoitus).

Osakkeet 50 prosentin nousussa pohjilta

Viimeisen kahden viikon aikana markkinat ovat olleet ”ylimyydyssä” tilanteessa, mutta nyt tilanne on palautunut kriisiä edeltäville tasoille ja S&P500 on toteuttanut 50 prosentin pompun pohjilta.

Indeksin kokonaistappio huipuilta pohjille oli 1148 indeksipistettä, helmikuun 19. päivästä maaliskuun 23. päivään. 574 indeksipisteen nousu siis vastaa 50 prosentin pomppua, joka puolestaan vastaa indeksin tasoa 2811.

Viime viikon perjantaina S&P500 kävi parhaimmillaan 2815 tasolla.

On vaikeaa kuvitella volatiilissa tilanteessa tuotto/riski-suhteen olevan sijoittajalla edullinen indeksin 2800 yläpuolella.

Ylimääräiset käteisvarannot tulevat virtaamaan osakkeisiin lyhyellä aikavälillä. Lopulta markkinat joutuvat reagoimaan talouden vallitsevaan todelliseen tilaan.

Finanssikriisi oli vaikeaa aikaa, mutta talouden sulkeminen viruksen takia voi aiheuttaa sitäkin pahempaa jälkeä monesta syystä:

  1. Vuonna 2008 talous oli jo valmiiksi hidastumassa, työttömyys oli nousussa ja yritykset olivat reagoimassa muuttuvaan tilanteeseen. Huolimatta asuntolainamarkkinoiden kriisistä, kaikki markkinat pysyivät auki läpi kriisin. Pankkeja ja kiinteistömarkkinoita lukuunottamatta monet sektorit kokivat vain marginaalisia menetyksiä.
  2. Tällä kertaa talous yllättettiin kuten jää yllättää autoilijat loppusyksyllä.
  3. Tämän kriisin raju nousu työttömyydessä yhdistettynä talouden sulkemiseen tulee vaikuttamaan kuluttajien käyttäytymiseen paljon voimakkaammin kuin finanssikriisin aikaan.
  4. Vastoin kuin finanssikriisin aikana, tällä kertaa moni ovensa sulkenut ei tule avaamaan oviaan lainkaan. Moni firma joutuu käymään selviytymistaistelua pitkään ja muut voivat palkata uutta henkilöstöä vasta kysynnän palautuessa.

Markkinat rallaavat tällä hetkellä likviditeettipurkauksen seurauksena. Samalla shorttipositioiden sulkemiset nostavat osakkeita. Tämä vaihe lienee olevan lopuillaan. Odotettavissa on osakkeiden aloittavan hinnoittelemaan talouden todellisia vahinkoja.

V-mallinen osakkeiden palautuminen huipuille on utopiaa vallitsevassa tilanteessa, kun maailma seisoo edelleen paikoillaan.

Elvytyshistoriaa

Vuonna 2008 FED aloitti pankkien pelastamisen Bear Stearnsin kaatuessa. Samalla ohjauskorkoa ajettiin kohti nollaa. Osakemarkkinat nousivat FEDin toimien seurauksena jopa uusiin huippuihin, mutta taloudellinen kriisi kupli pinnan alla. Syvin sukellus alkoi Lehman Brothersin kaaduttua syyskuussa 2008, oranssilla kuvattuna:

Lehmanin kaaduttua ja FEDin elvytyksen jatkuessa markkinat nousivat 20 prosenttia pohjiltaan.

Rallin jälkeen talouden tilanne alkoi valjeta työttömyyden noustessa, kulutuksen ja sijoitusten laskiessa ja yhtiöiden tuottojen romahtaessa. Osakkeet lähtivät taas 26 prosentin laskuun. Tällöin FED julkaisi ensimmäisen elvytyskierroksen (QE1).

Likviditeetti virtasi markkinoille ja osakkeet nousivat taas 25 prosenttia pohjistaan.

Tämäkään ei kuitenkaan kestänyt, vaan osakkeet putosivat 28 prosenttia ”karhumarkkinarallin” huipuistaan.

Kun pohjakosketus lopulta saavutettiin helmikuussa 2009, ei kukaan halunnut ostaa osakkeita ja tilanne vaikutti toivottomalta.

Onko kysesssä vain karhumarkkinaralli?

Markkinat uskovat tämänhetkisessä rallissa FEDin toimenpiteiden korjaavan talouden ongelmat. Moni voi jopa uskoa härkämarkkinan olevan aluillaan, vaikka osakkeet ovat vahvassa ”yliostetussa” tilassa:

Markkinat eivät ole hinnoitelleet sisään vielä seuraavia vaikutuksia jenkkilässä:

  • Talouden lähes totaalinen sulkeminen
  • 15 miljoonaa työttömyyshakemusta kolmessa viikossa
  • Yli 20 prosentin työttömyys
  • 20-25 prosentin negativiinen BKT-kasvu
  • 30 prosenttia asuntolainojen maksuista lykätty
  • Dramaattinen lasku kuluttajien ja yritysten kysynnässä
  • Massiivinen lasku yksityisten ja yritysten sijoituksissa

Yhtiöt eivät ole vielä raportoineet Q1-lukemiaan ja odotukset ensimmäisen kvartaalin tappioille ovat marginaaliset. Q1/2020 voittojen odotetaan laskevan vain 2-3 prosenttia.

Moni toivoo karhumarkkinan olevan ohitse ja ovat jo olleet ostopuolella osakkeissa. Osakerallissa on vielä monta tiukkaa mutkaa edessä.

Ostaa vai myydä karhumarkkinaralliin? Jaa mielipiteesi foorumilla.

 

 

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää