Lockdownien alkamisesta on kulunut noin yhdeksän kuukautta. Osakkeet viilettävät kaikkien aikojen ennätyslukemissaan, mutta miten reaalitalous on toipunut kesän jälkeen?
Covid19 toinen aalto on valloillaan rapakon takana. Uudet tartunnat, sairaalahoitoon joutuneiden määrä ja kuolleiden määrä ovat kaikki uusissa huipuissaan.
Tutkitaan seuraavaksi reaalitalouden ja eri markkinoiden kuvaajasatoa internetin syövereistä.
Reaalitalous
Aloitetaan työttömyysluvuista. Työttömyysprosentti on ollut laskussa huhtikuun 15 prosentin huipun jälkeen. Uusien lockdownien voi odottaa nostavan työttömyyttä uudelleen, joskin maltillisemmin kuin kevään paniikissa.
Jenkkien bruttokansantuote alkaa palautua raiteilleen ennennäkemättömän pudotuksen jälkeen.
Kuten olettaa saattaa, vähiten tienaavat ovat kärsineet tämän vuoden aikana eniten. Heidän työpaikoistaan on tammikuun lukuihin verrattuna kadonnut viidennes. Eniten tienaavien työttömyys on tilastojen mukaan jo palautunut entiselleen.
Pienten yritysten liikevaihto on edelleen murheellista katsottavaa. Niiden liikevaihto on pudonnut kolmanneksella tämän vuoden aikana. Kun pidetään mielessä, että puolet USA:n työpaikoista tulee pienyrityksistä, alkaa muodostua kuva talouden todellisesta tilanteesta. Pienyritysten myynnin voimakkaan laskun toissijaiset vaikutukset eivät välttämättä edes näy tilastoissa.
Yksi kummallisuuksista tilastoissa on pienyritysten heikko suoriutuminen korkeatuloisten alueilla. Köyhemmillä alueilla pienyritykset ovat pärjänneet paremmin.
Vähemmän yllättävää on vapaa-ajan ja vieraanvaraisuusalojen liikevaihdon romahtaminen. Ne ovat menettäneet myynnistään kaksi kertaa enemmän kuin muut alat.
Analyysistä mielenkiintoisen tekee kuluttajien aktiivisuuden tarkastelu. Kokonaiskulutus on lähestulkoon tammikuun tasoilla, vain kolmisen prosenttia alempana.
Kun kulutusta tutkitaan tuloluokittain, voidaan vähätuloisimpien havaita kuluttavan jopa tammikuuta enemmän. Keskituloisten ja parhaiten tienaavien kulutus sen sijaan on tammikuuta alhaisempaa.
Keskimääräinen amerikkalainen käyttää tällä hetkellä noin kymmenen prosenttia vähemmän aikaa kotinsa ulkopuolella. Allaolevasta kuvaajasta voidaan punaisella havaita puistojen suosio kesäkuukausina ja sitä seuraava laskeminen syksyn ja Covidin toisen aallon saapuessa. Vaaleansininen data kuvaa työpaikoilla käytettyä aikaa, joka on tällä hetkellä neljännes vähemmän kuin vuoden alussa.
Nämä kuvaajat kertovat tietysti vain pienen osan vallitsevasta tarinasta, mutta niiden seuraaminen on tärkeää tulevien kuukausien aikana. Ihmiset oletettavasti ovat jo tottuneet koronakriisin mukanaantuomiin taloudellisiin ongelmiin ja “uusi normaali” on arkipäivää. Se ei kuitenkaan muuta pienyritysten jatkuvaa taistelua olemassaolosta ja köyhempien tuskaa laskujen maksamisesta.
Opportunity Insightsin tilastoja voi tutkia täältä.
Markkinat
Reaalitalouden takkuillessa maailmanlaajuisesti, eivät huolet ole levinneet osakemarkkinoille asti. Koko maailman osakkeiden markkina-arvo on pian jo 100 biljoonaa euroa.
Alla S&P500-indeksin kuvaaja käänteisenä. Joko ollaan pohjilla, eli onko aika avata shortit?
Yksi vuoden tärkeimpiä kuvaajia on M1-rahamäärän räjähdysmäistä kasvua havainnollistava käppyrä. M1-rahamäärään kuuluvat käteinen ja heti nostettavissa olevat pankkitalletukset. Tämän rahamäärän pystysuora nousu on ollut omiaan ajamaan esimerkiksi osakkeiden, kullan ja Bitcoinin hintoja ylös tämän vuoden aikana. Saman voi olettaa jatkuvan ensi vuonna hallitusten ja keskuspankkien yrittäessä löytää keinoja koronakriisin taloudellisen katastrofin välttämiseksi. Osakkeiden nousu ja M1-rahamäärän kasvu ovat kulkeneet käsi kädessä.
Samalla USA:n valtionvelka on paisunut 27 biljoonaan dollariin vuoden kolmannella kvartaalilla. Finanssikriisin jälkeen lainamäärä on kasvanut 17 biljoonaa taalaa, mikä vastaa 63 prosenttia koko lainamäärästä.
M2-rahamäärän kasvu ja inflaatio ovat aiemmin korreloineet vahvasti, mutta nyt inflaatio laahaa perässä. Pitää huomioida ettei inflaatio ole sama kaikille, mutta se on aihe toiseen artikkeliin.
USA:n osto-optioiden volyymi kasvaa tasaisesti FEDin taseen paisuessa.
Mielenkiintoinen tekijä optiomarkkinoilla on pienten kauppojen määrän voimakas kasvu. Robinhoodilaiset lienevät suosion takana.
Morgan Stanley odottaa QE-elvytysohjelmien jatkuvan voimakkaana ensi vuonna. Sekä FEDin että EKP:n odotetaan tarjoavan markkinoille likviditeettiä noin 1,44 biljoonan taalan edestä.
Dollari-indeksi DXY on aina dollarin ollessa ylimyyty ja “Bollinger Bandin” alapuolelta noussut voimakkaasti Bandin alitusta seuranneina viikkoina. Taalaralli luvassa?
Vuoden kolmannella neljänneksellä dollareita virtasi kullasta Bitcoiniin. Monet uskovat kullan ja muiden jalometallien nousuun jatkossa.
Osakemarkkinat ovat historiallisen euforisessa tilassa, jopa teknokuplaan verrattavissa.
Osakkeiden takaisinostot ovat laskeneet tänä vuonna voimakkaasti ymmärrettävistä syistä, mutta palautunevat takaisin nousuun ennen pitkää.
Kaikki osakemarkkinat treidaavat ennätyksellisissä arvostuksissa. Nuolen pää kuvaa nykyistä arvostustasoa, neliö mediaanitasoa. Erityisesti USA:ssa arvostukset ovat karanneet “normaalitasoista”.
CAPE-kerroin, eli osakkeiden arvostukset, on korkeimmillaan sitten teknokuplan ja samalla tasolla kuin ennen 1930-luvun suurta lamaa. CAPE lasketaan jakamalla indeksin osakkeiden hinnat yhtiöiden kymmenen vuoden inflaatiokorjatuilla voitoilla.
Osakkeiden arvostukset ovat historiaan peilattuna erittäin korkealla, mutta onko tällä kertaa kaikki toisin? Kerro mielipiteesi Sijoitustiedon palstalla.