Kolumnit

Julkaisemattomat marginaalit

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kojamo allekirjoitti pikkuveljeni syntymäpäivän kunniaksi maanantaina 425 miljoonan euron uuden lainasopimuksen. Tämä jatkoi trendiä, jossa isojenkin kiinteistösijoitusyhtiöiden velat vaihtuvat kiinteistövakuudellisiksi. Takana ovat siis ajat, jolloin Euroopan Keskuspankki osti Cityconin bondia osakkeenomistajan perspektiivistä naurettavan matalilla tuottotasoilla.

Lisäksi lainojen hinta jätetään vastuullisesti kertomatta. Toki se mainitaan, että ”Lainasopimuksen marginaali on sidottu Kojamon tärkeimpiin vastuullisuustavoitteisiin.” Ay-liikkeen omistaman kioskin onkin erityisen tärkeää korostaa vastuullisuuttaan, samaan aikaan kun se taantuman alla lakkoilee laillista hallitusta vastaan. Mie taas olen sen verran vastuuton, että olisin enemmän kiinnostunut lainan hinnasta kuin sen kylkeen kuorrutetusta ESG-hömpästä.

Tähän kohtaan on syytä lainata graduntarkastajaani professori Puttosta, jolta kysyttiin uudessa Talouselämässä

Mitä varmaa ESG-sijoittamisen tuotoista tai vaikutuksista maailmaan voidaan sanoa?”

”Ei mitään.”

oli vastaus, joka lienee saanut fiksuimpien vastuullisuuspäälliköiden omantunnon kolkuttamaan ja idealisminsa sokaisemien veren kiehumaan.

Citykaninkin korot pomppivat piilossa

Kojamoa miulla ei ole osin uskonnollisista syistä koskaan ollut. Mutta Cityconiin olen sen sijaan tärvännyt esimerkiksi yhden sijoitusyhtiöni lokakuussa päättyneen tilikauden tuloksen.

Kaneja on salkussa edelleen riittävästi, joten olisi hyvinkin kiinnostavaa tietää, millä hinnalla pankit sille vakuudellista rahaa antavat. Luulisin, että melko matalilla marginaaleilla, koska yhtiössä on vaikea nähdä konkurssiriskiä. Ja sitten on vielä ne kiinteistötkin vakuutena.

Mutta aina Kojamosta Cityconiin sama kaiku on askelten: Citycon allekirjoitti 650 miljoonan egen luottosopimuksen toukokuussa. Hintaa ei kerrottu, mutta tietenkin marginaali on sidottu Cityconin keskeisimpien vastuullisuustavoitteiden saavuttamiseen. Oh yes, oh yes, oh yes, olen Diogenes.

Kyllä ilmaston lämpeneminen nyt pysähtyy. Toivottavasti myös monikulttuurisuuden edistäminen ja sukupuolivaikutusten arviointi on tavoitteissa huomioitu.

Mutta kun Cityconilla on 1,8 miljardia velkaa ja se ennustaa tekevänsä 174-182 miljoonaa euroa operatiivista tulosta, on osakkeen arvon kannalta hyvin olennainen kysymys arvioida, mihin asti lainojen keskikorko Q1-Q3 2,46 prosentista nousee. Kuukauden euriborin ollessa 3,88%, on vaikea kuvitella Citykanin olevan niin vastuullinen, että uutta rahaa sen alle saisi. Prosenttiyksikkö lainan hintaan lisää vie tuloksesta 18 megaa. Nykyisellä markkinakorkotasolla pitäisi budjetoida, rahoituksen muutaman vuoden kuluessa uusiutuessa, ainakin kaksi lisää. Mutta pitäisikö ehkä jopa kolme? Emme tiedä.

Yllättävä osaripomppu

Kuten kaikki sivistyneet pörssiyhtiöt, Citycon julkaisee osavuosikatsauksensa vähän pörssin sulkeutumisen jälkeen. Ei tarvitse geelitukkien silmät ristissä hätäpäissään aamuhämärissä raapia kasaan pikakommentteja. Ja miekin saan kaikessa rauhassa perehtyä osariin jo ennen markkinan aukeamista. Kaupunkihuijari onkin ainoa suomalainen tietämäni tässä mielessä sivistynyt pörssiyhtiö.

Lueskelin osaria keskiviikkona kasinolla, jossa hetken aikaa jonottelin omahapöytään. Miulle vakuutettiin, että toinen omahapöytä ei aukea, joten luovuin laillisista pelisuunnitelmista. Myöhemmin Helsingin vähemmän laillisessa yössä kuulin pöydän sittenkin avautuneen noin kymmenen minuuttia myöhemmin. Kaikenlaista.

Citycon laski tulosennusteensa keskiarvoa, mikä oli miulle pettymys. Tosin isossa kuvassa ei ollut tapahtunut mitään kovin vakavaa, kauppakeskuksissa kun olivat vuokrat nousseet ja kävijämäärät lisääntyneet. Tästä jää viivan alle nihkeämmin kuin ainakin jotkut, incl. me haluaisivat, koska sekä Norjan että Ruotsin kruunut ovat vahvoja kuin vaalilupaukset, eli ainakin puolen vuosisadan pohjissa. Ja lisäksi Norjassa alkuvuodesta romahti yksi kauppakeskus.

Toimitusjohtaja F. Scott Ball toki kertoi, kuten aina, että hyvin on mennyt ja menee jatkossakin. Vaikka tulosohjausta viilattiin alaspäin. Cityconin webcastien kuunteleminen vaatiikin antihistamiinia, jos sattuu olemaan jenkkihehkutukselle allerginen.

Osakehan on ottanut alkuvuodesta osumaa kuin ohjusristeilijä Moskva, joten arvelin osarin olevan pehmeydestään huolimatta markkinoille neutraali.

Ei riittäneet pikkukikkailut voitolliseen tulokseen asti, sniif. Vihreät pieniä ostojani, punaiset pieniä myyntejäni.

Ei ole muuten pankkiiriliikkeet tällä vuosituhannella kyselleet, tulisinko analyytikoksi. Kurssi siis nousi osarista kahdessa päivässä pyöreästi vitosesta viiteen puoleen. Mie valoin kylmää vettä orastavalle erektiolle viiden sentin välein. Onneksi kävin torstaina iltapäivällä salilla, ja jäi sen takia muutama hintataso myymättä.

Tulos alitti myös kuukausipalkallisten tulosarvaajien odotukset. Cityconin torstaireaktio oli malliesimerkki siitä, että analyytikkojen odotus voi olla jotain aivan muuta kuin markkinoiden odotus. Olin olevinani auttavasti hajulla markkinoiden odotuksista, koska miulla ei sormet riitä laskemaan niitä kertoja, kun miulle on kerrottu olevani mielenvikainen, kun kuvittelen ihmisten ostavan kauppakeskuksista enää koskaan mitään, koska he haluavat käyttää elämänsä nettikauppojen tilausten päivystämiseen ja Woltin laatikoiden roskikseen raahaamiseen.

ESG-kansalle kysymys: Omaan wolttaamattomuuteeni vaikuttavat myös eettiset syyt. Mites teillä, jotka pelastatte maailmaa vastuullinen sijoitus kerrallaan? Onko tullut mahdollisesti wolttailtua?

Toki myötätuulesta luultavasti isoin osa oli loppuviikosta vallinnut korkoeuforia, jossa markkinoiden korko-odotukset laskivat ilman varsinaista kunnon syytä ihan semiradikaalisti. Ja pyöreästi kaikki kiinteistösijoitusyhtiöt nousivat kuin nuorella miehellä.

Tappiollisesta tilikaudesta huolimatta aion jatkaa valitsemallani osakespekulantin tiellä joko hiekkahoitoon tai Alzheimer-diagnoosiin asti. En nimittäin nähnyt mitään järkeä Cityconin hinnan lyömisessä vitosen alle. Enkä kyllä varsinaisesti allekirjoita akuuttia syytä, jonka takia yhtiön piti olla kymmenen prosenttia tai sata miljoonaa arvokkaampi perjantaina kuin keskiviikkona. Uskon siis edelleen pörssikurssien lyhyellä aikavälillä käyttäytyvän miten sattuu ja pitkällä hyvinkin fiksusti. Ja tässä välissä sattuvien kurssimuutosten hyödyntämisen olevan mahdollista.

Cityconin pitäisi lopettaa osingonjako

Suututtaakseni ihmisiä mahdollisimman laajasti, rengastan vähän myös osinkohaukkoja. Rahoituksen ollessa kallista, Cityconin kannattaisi omistaja-arvoaan maksimoidakseen ostaa osinkorahoillaan joko velkojaan tai omia osakkeitaan tai molempia. Verollisten osinkojen jakamisessa ei ole nykyisellä pörssikurssilla ja rahoitusmarkkinatilanteessa mitään järkeä.

Tämä toki oli sama kuin olisi toivonut Vasemmistoliitolta vastuullista talouspolitiikkaa. Cityconin pääomistaja Chaim Katzman päättää asiasta, ja hänen muut kiinteistösijoituksensa ovat enemmän uuden pääoman tarpeessa kuin Citykani. Joten paras arvaukseni ensi vuoden osingoista Kissamiehelle on sama 0,50 euroa per kani kuin tällekin vuodelle. Joka antaa yhdeksän (9) prosentin osinkotuoton.

Tarkkaile norjalaisia kauppakeskuksia

Cityconin kaikkien kiinteistöjen tuottovaatimus on 5,6%. Ilman rahoitusmarkkinoiden loppuviikon keventymistä kutsuisin tätä ylioptimistiseksi. Nyt vain optimistiseksi. Mr. Palli on luvannut myydä norjalaisia kauppakeskuksia vielä 350 miljoonalla eurolla korkeintaan vain hyvin pienillä alennuksilla tasearvoista. Norjan tuottovaatimus on 5,7%. Jos nämä kaupat toteutuvat, olisin hyvin kiinnostunut siitä, millä tuotolla ne myytiin. Jos menee alle kuuden pinnan, Cityconin osake on edelleen nauruhalpa. Jos kovin paljon korkeampaan, voi nykyhintakin (5,50€) olla pitkä.

Ilman uusia yrityskohtaisia uutisia, mitä luultavimmin myyn osakkeitani, jos kurssi nousee, ja ostan juuri hiljan myytyjä takaisin, jos kurssi laskee.

Pörssissä on muuten kiinteistösijoitusyhtiö, joka uskaltaa kertoa luottojensa viitekoron ja marginaalin. Se on Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj, jonka hallituksessa olen ja jonka senkin osakkeita omistan.

Joulupukilta toivon, että paljon isommatkin veljet uskaltaisivat.

-Juicen Diogenestä mukaellen:

Kun hallitsijan tapaan,

ESG polkee minut rapaan

ja kysyy mikä on.

Kiitä, kiitä, kiitä,

mene, mene siitä,

eestä auringon.

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää