Kryptovaluutat ovat teknologian ja sijoitusmaailman uusinta hypetystä. Bitcoin ja Ethereum täyttävat otsikot ja vievät palstatilaa kun niiden hintakehitystä ja teknologisia askelia seurataan suurennuslasin alla. Näiden kahden suurimman ja seuratuimman kryptovaluutan lisäksi markkinoilta löytyy yli 900 kilpailijaa. Seuraavaksi suurimmat ovat nimeltään Ripple ja Litecoin, ja uusia valuuttoja syntyy jatkuvasti. Vuonna 1998 Nick Szabo kehitti ”Bit Gold”-elektronisen valuuttasysteemin, jossa toimijat ratkaisivat ja julkaisivat kryptograafista työtä ja saivat vastineeksi valuuttaa. Vuonna 2009 mystinen Satoshi Nakamoto kehitti ensimmäisen hajautetun kryptovaluutan, Bitcoinin, joka on tämän hetken johtava kryptovaluutta. Kryptovaluutat aiheuttavat yleisössä pelkoa ja hämmennystä, mutta antavat myös toivoa monelle. Niiden arvoa ei takaa mikään yksittäinen markkinaosapuoli, vaan niiden hinta määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Älä huoli jos et tunne olevasi expertti asiassa, sillä monen pankkiirin, konsultin ja kehittäjän tietämys kryptovaluutoista on myös varsin rajallista.
Digitaalinen raha tarvitsee toimiakseen tilejä, saldoja ja transaktioita. Jokaisessa maksuverkossa ongelmana on estää kaksinkertainen kulutus, ettei toimija voisi käyttää samaa määrää kahdesti. Pankeissa tämä ongelma ratkaistaan keskusserverillä, joka tallentaa tiedot saldoina. Hajautetussa verkossa tätä serveriä ei ole olemassa. Hajautetun verkon jokaista toimijaa tarvitaan ylläpitämään tietokantaa. Verkon jokaisella toimijalla tulee olla lista jokaisesta verkossa toteutetusta transaktiosta, jotta voidaan tarkastaa voidaanko tulevat transaktiot kelpuuttaa. Jos verkon toimijat ovat eri mieltä yhdestä ainoasta saldosta verkossa, koko systeemi on vioittunut. Pankeissa tilintarkastus selvittäisi tilanteen ja palauttaisi saldot ajan tasalle. Satoshi Nakamoto osoitti että tämä on mahdollista myös virtuaalisissa, hajautetuissa verkoissa ilman yhtä valvovaa osapuolta. Kryptovaluutat syntyivät tämän oivalluksen seurauksena.
Kryptovaluutat ovat yksinkertaisimmillaan rajoitettuja tapahtumia tietokannassa joita kukaan ei voi muuttaa täyttämättä tiettyjä vaatimuksia. Näin itse asiassa voidaan määritellä kaikki valuutat. Kaikki raha on hyväksyttyjä tapahtumia jonkinlaisessa tietokannassa tilitapahtumia, tilejä ja saldoja.
--- mainos ---
---
Miten kryptovaluuttaa luodaan ja vaihdetaan?
Kryptovaluutta-verkko, kuten Bitcoin, koostuu toimijoista, joilla kaikilla on lista kaikista verkossa tapahtuneista transaktioista. Transaktio on tiedosto jossa neuvoo ”Matti antaa Maijalle 2 Bitcoinia” ja se allekirjoitetaan Matin henkilökohtaisella kryptografiaan perustuvalla avainkoodilla. Tämän jälkeen transaktio julkaistaan verkossa kaikille toimijoille. Tietyn ajan kuluessa transaktion vahvistetaan. Vahvistus on kryptovaluuttaverkon olennainen ja elintärkeä konsepti. Kun transaktio on vahvistettu, se on kiveen kirjoitettu. Myöskaan vahvistamatonta transaktiota ei voida väärentää odottavassa tilassa. Sitä ei voida peruuttaa tai väärentää ja se menee tiedoksi kaikille verkon toimijoille ja siitä tulee osa verkon tietokantaa, lohkoketjua.
Ainoastaan louhijat voivat vahvistaa transaktioita, tämä on heidän työtään ja työstä heille maksetaan verkon kryptovaluuttana. Kuka tahansa voi toimia kryptovaluuttaverkon louhijana. Louhijat käyttävät tietokoneidensa tehoa kryptograafisten ongelmien ratkaisemiseen. Näiden ongelmien vaativuus kasvaa sitä mukaa mitä enemmän tehoa koko verkko käyttää, sillä tietyssä ajassa voidaan louhia vain tietty määrä kryptovaluuttaa.
Tällä tavoin hajatettu verkko ylläpitää kaikkien toimijoiden toimesta tietokantaa, jossa kaikki transaktiot, tilit ja saldot ovat kaikkien tiedossa. Tieto on suojattu matematiikan ja kryptografian avulla. Jotta yksittäinen toimija voisi aiheuttaa muutoksen verkossa, tulisi hänen murtautua kaikille verkon toimijoiden koneille ja muuttaa tietoja samanaikaisesti. Käytännössä verkko on siis murtovarma.
Transaktioiden ominaisuuksista
- Kaikki kryptovaluuttojen transaktiot ovat vahvistuksen jälkeen peruuttomattomia.
- Verkon tilit ja transaktiot eivät ole sidottuja reaalimaailman henkilöihin tai instituutioihin. Esimerkiksi Bitcoineja vastaanotetaan osoitteisiin, jotka koostuvat 30 merkin ketjusta.
- Transaktiot toteutetaan ja vahvistetaan nopeasti globaalissa verkossa. Vahvistukseen menee normaalisti muutama minuutti. Tavallisten pankkitilisiirtojen toteutumiseen eri maiden välillä kuluu useita päiviä.
- Kryptografian ja suurten lukujen ansiosta vain kryptovaluutan omistaja voi lähettää kryptovaluuttaansa.
- Et tarvitse kenenkään lupaa että voisit käyttää kryptovaluuttaa, voit ladata vaadittavat ohjelmat koneellesi ilmaiseksi ja käyttää niitä välittömästi.
Kryptovaluutan ominaisuuksista
- Suurin osa kryptovaluutoista rajoittaa tarjolla olevien kolikoiden määrää. Esimerkiksi Bitcoinin rajoitettu määrä on 21 miljoonaa Bitcoinia, jotka kaikki louhitaan noin vuoteen 2140 mennessä.
- Pankkitilisi valuutta perustuu velkajärjestelmään, kryptovaluutat eivät sen sijaan perustu velkaan. Ne edustavat itse itseään.
Paitsi luohimalla, voi kryptovaluuttaa hankkia avoimilta markkinoilta. Voit myydä tavaroita tai palveluita kryptovaluuttaa vastaan. Toisaalta voit vaihtaa pankkitilisi valuuttaa kryptovaluutaksi kryptovaluuttapörsseissä.
Kryptovaluutat ovat digitaalista, poliittisista kiemuroista vapaata kultaa. Ne poistavat tarpeen keskuspankeille ja keskuspankkien kontrollilille inflaatiosta, deflaatiosta tai valuutan määrän manipulaatiosta. Kryptovaluuttaa on tarjolla rajoitettu määrä eikä siihen voi yksikään yksittäinen valtio, hallitus tai pankki vaikuttaa, joten niiden hinta määräytyy puhtaasti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Taloudellisesti epävakaissa talouksissa, kuten monissa Etelä-Amerikan valtioissa, Bitcoin on jo saanut jalansijaa vaihdon välineenä.
Kryptovaluuttoja käytetään maksujen lisäksi spekulatiiviseen kaupankäyntiin. On vaikea puhua kryptovaluuttasijoittajista kun niiden markkinat ovat nuoria ja erittäin volatiileja. Kryptovaluuttatraderit etsivät satojen eri vaihtoehtojen joukosta ”uutta Bitcoinia”, joka voisi syrjäyttää johtavan valuutaan asemastaan. Bitcoin-traderit keskittyvät yhteen valuuttaan ja käyvät aktiivisesti päiväkauppaa Bitcoinilla. Tämän hetken suurin kryptovaluutta pörssi on nimeltään Poloniex, jonka kautta on tätä kirjoitettaessa viimeisimmän 24 tunnin aikana vaihdettu eri kryptovaluuttoja yli 280 miljoonan euron arvosta. Se on hieman yli puolet Helsingin pörssin keskimääräisesta päivävaihdosta.
Alla lista 10 suurimmasta kryptovaluutasta, lähde coinmarketcap.com
Kryptovaluuttamarkkinat ovat jatkuvassa muutoksessa, vanhoja kuolee ja uusia syntyy. Olemassaolevat valuutat kohtaavat teknologisia haasteita, jotka heiluttavat valuutan hintaa. Kryptovaluutat kokonaisuutena ovat kuitenkin täällä pysyäkseen.
Keskustelua kryptovaluutoista täällä.
- Aiheeseen liittyviä mainoksia -