Viime vuoden päätteeksi Bank of American ikikarhu ja pääsijoitusstrategi Michael Hartnett teki kaksi rohkeaa ennustusta: 1) myy Fedin viimeinen koronnosto ja 2) jokainen Fedin korkojen kiristyssykli päättyy kyyneliin ja markkinoiden romahdukseen.
Veikkauksista jälkimmäinen oli maaliskuussa jo lähes todellisuutta USA:n suurimpien aluepankkien ja Kalifornian suurimpien pankkien taistellessa olemassaolostaan. Tämä episodi teki JP Morganista entistä suuremman sen niellessä pienempien, vaikeuksien kanssa painivien pankkien talletuksia. Fed pelasti tilanteen BTFP-ohjelmallaan, joka lähetti osakkeet rapsakkaan ralliin markkinoiden nauttiessa tuoreesta likviditeetistä satojen miljardien dollareiden edestä. Tämä oli kuitenkin vaan väliaikainen ratkaisu ja vaikka BTFP-ohjelmalla on yhden vuoden kesto, Fed tuskin pystyy purkamaan ohjelman likviditeettiä, ja se todennäköisesti kasvaa entisestään.
Hartnett ennustaa samaa “520 korkopisteen kiristys viimeisen 24 kuukauden aikana todennäköisesti tulee vielä rikkomaan jotain markkinoilla…pysy karhumaisena ja defensiivisenä ja myy Fedin viimeinen koronnosto.”
Seuraavassa muistutus, mitä Hartnett sanoi joulukuun 10. päivänä viime vuonna:
“Wall Streetin tappiot vuonna 2022 johtuivat massiivisesta rahapoliittisesta kiristyksestä (275 pisteen korkokiristys YTD), mutta vuonna 2023 Fed tulee nostamaan korkoja viimeisen kerran BofA:n ennustaessa viimeisen koronnoston osuvan maaliskuun 22. päivän FOMC-kokoukseen. Viimeaikainen disinflatoorinen osakemarkkinahistoria neuvoo “osta viimeinen koronnosto”, mutta oikea strategia inflatoorisella 70- ja 80-luvulla oli “myy viimeinen koronnosto”.”
Hartnett näyttää myös sijoitusten historiallisen kolmen ja kuuden kuukauden tuoton viimeisen koronnoston jälkeen viimeisen 50 vuoden ajalta ja paketoi sen treidisuosituksiin seuraavasti:
- Osta aina Treasury-bondeja, ne ovat tarjonneet positiivista tuottoa yhdeksän kertaa kymmenestä viimeisen koronnosto jälkeen.
- Osta aina luottoa, Investment Grade-bondit ovat tuottaneet myös yhdeksän kertaa kymmenestä.
- Myy osakkeet viimeiseen koronnostoon inflaatorisella kaudella, mutta viimeisen 30 vuoden disinflatoorisella kaudella oikea päätös on ollut ostaa osakkeita viimeiseen koronnostoon. Kysymys kuuluu, onko inflaatio peitottu kokonaan tällä erää, vai tuleeko se vielä takaisin.
Miten Hartnettin teesit ovat toimineet viimeisen kymmenen kuukauden aikana?
Alta löytyvästä kuvaajasta nähdään, miten Hartnett voi potentiaalisesti olla täsmälleen oikeassa ennustuksessaan, mikäli Fedin heinäkuinen koronnosto jää viimeiseksi. Korkoa nostettiin 26. heinäkuuta, seuraavana päivänä S&P500 hetkellisesti treidasi 4 600 indeksipisteen yläpuolella, vuoden 2023 huipuissaan. Sen jälkeen osakkeet ovat lasketelleet alas.
Jos ja kun Hartnettin toinen ennustus osoittautuu myös oikeaksi, osakkeiden laskusuhdanne kiihtyy seuraavan likviditeettikriisin tapahtuessa. Sen ei välttämättä tarvitse tapahtua USA:ssa, vaan se voi saada kipinän Japanista.
Hartnettin mukaan Japanin 30-vuotisen deflaation päättyminen ja jenin 20 prosentin nousu ovat omiaan luomaan globaalin luottokriisin, mikä olisi jatkoa sarjaan: LTCM 1998, jakso ennen Bear Stearnsin kaatumista 2007-2008, finanssikriisi 2008-2009, Kiinan devalvaatio 2015-2016. “Missä olemme nyt”, Hartnett kysyy. “Japanin jenin on reaalipohjillaan 52 vuoteen, Japanin inflaatio 42 vuoden huipuissaan…Japanin keskuspankin muutos rahapolitiikassa seuraavan 3-4 kuukauden aikana nollakoroista ja massiivinen 1 biljoonan dollarin taseen supistaminen viimeisen 12 kuukauden aikana tarkoittaa globaalia volatiliteettitapahtumaa.”
Hartnett odottaa siis Japanin laukaisevan seuraavan luottokriisin. Samalla hän pitää silmällä jenkkien 30-vuoden Treasury-bondia: “40 vuoden velkasykli on päättymässä…jos 30-vuoden US Treasury yield nousee viiteen prosenttiin, tällöin kumulatiivinen tappio USA:n bondeista on 50 prosenttia kolmessa vuodessa….vain hienoinen ero “USA:n ekseptionalismin” ja “USA:n valuutan arvon menetyksen” välillä.
Keskustele markkinoista Sijoitustiedon foorumilla.