Kolumnit

Helsingin pörssi ei ole rikki

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Sanovat sitten Alexander I Kultasormi tai Varma-Risto mitä hyvänsä, Helsingin pörssi ei ole rikki. Kurkatkaapa vaikka valitettavan harvoin tarkasteltavaa tuottoindeksiä OMXHGI, joka pitää sisällään myös osingot. Osakekurssillakin käydessä olisi syytä tarkastella pidempää periodia kuin poliitikot tavallisesti. Ja nimenomaan pitäisi katsoa tuottoindeksejä, hintaindeksien (=ei osinkoja) tarkoitus on lähinnä saada mörnivät rahastot näyttämään paremmilta.

Vähän vajaaseen viiteentoista vuoteen on tullut 256 prosenttia plussaa, joten ei Helsinkiin keskimääräisesti sijoittaminen nyt ihan yhtä kurja ihmiskohtalo ole ollut kuin vastuullista talouspolitiikkaa kannattavan joutua limboon vasemmistoliiton puoluekokoukseen. Vaikka Eläke-Varman Risto Murto alkukesästä pelotteli suomalaisten eläkeyhtiöiden vetävän rahansa pois Helsingin pörssistä, elleivät tuotot täällä parane.

Epäilevä Aki pitää Murron lausuntoa ilmiselvänä bluffina. Kukaan oikeasti myymässä oleva Big Swinging Dick ei kerro etukäteen olevansa nostamassa kytkintä, vaan joko vaikenee tai valehtelee olevansa ostamassa. Marraskuussa 2019 Kyösti Kakkonen kertoi pohtivansa Reveniossa lisäostoja. Tähän looginen jatko oli, että K2 myi kaikki Revenionsa kesäkuussa 2020.

Kun ostelimme puhelinosakkeita Vaasasta Kuopioon, annoin maakuntalehdillekin paljon haastatteluja. Aina ne kysyivät, mihin luulen paikallisen puhelinyhtiön hinnan menevän jatkossa. Joka kerta vastasin olettavani hinnan laskevan hiukan. Koskaan kukaan ei kysynyt, miksi ihmeessä sitten ostamme niitä kuitenkin joka päivä. Ihmettelen tätä vähän vieläkin, mutta käytän toimittajien hönöyttä perusteena suoran osakesijoittamisen jatkamiseen.

Puolet naisista on nimittäin keskimääräistä tyhmempiä. Jos joku bööna tästä läpästä vetää hirveät pinnat, en suosittele kanssaan naimisiin menemistä, ellei tämä ole suoraan alenevaa sukua Göran Robert Ehrnroothille ja avioehtoa ei vaadita. Itse asiassa oletan toimittajien yleensä hyppäävän satasessa olevan äo-riman yli. Toki mahtuu sinne kaikenlaista hazardiakin joukkoon.

Arvailen Murron kiukutelleen oikeistohallitusta tekemään Suomen olosuhteille jotain muuta, kuin perustavan uusia Lupa- ja Valvontavirastoja palkkaamaan negatiivisen tuoton virkamiehiä yrittämään blokkata pelureiden rahansiirtoja. Olemme toki kusessa ylisuuren julkisen sektorimme kanssa, koska nuoret eivät enää ryyppää eivätkä nussi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Helsingin pörssi olisi rikki.

Ellei oikeistolaisin mahdollinen hallitus puutu rakenteisiin, vaan pystyy pelkkään juustohöyläämiseen ja tunnin junaan, niin mikä hallitus sitten? Iiro Viinasta ja Esko Ahoa taas tarvittaisiin. Valitettavasti näistä toisella on Parkinson ja toisella peliongelma, eivätkä ole enää käytettävissä.

Murto on oikealla asialla, mutta saanut lausuntokoulutuksensa Mauno Koivistolta ja Sauli Niinistöltä. Eli puhuu riittävän epäselvästi, ettei väitetä yrittävän puuttua puoluepolitiikkaan.

Alexander I grillattavana

Karo Hämäläinen trollasi miut xitterissä katsomaan Alexander Ehrnroothin Karon Grillissä. Karo nimittäin kertoi siellä Alexanderin kertoneen uskottavan tiekartan Purmolle. Suhtauduin epäluuloisesti ja jäähdyttelevän pokeriammattilaisen bullshit-tunnistin vinkuikin melkein koko haastiksen. Selväksi tuli, että Alexander Göraninpoika tykkää kovasti omasta äänestään. Lastenkirjailijan ei tarvinnut varsinaisesti grillata miestä puhumaan.

En tällä kertaa jää jänkäämään Purmosta. Toteanpahan vain, että väistelen von Rettigien ja Viraloiden hankkeita jatkossakin. Ja pidän hyvinkin huvittavana väittää, että pakkolunastettavien pienomistajien edun mukaista on yhtiön hyvä pärjääminen jatkossa.

Sen sijaan nostan mellakkaa Alexander I:n vaatimuksista yritysveron nostosta ja perintöveron poistosta. Miten häpeilemättömästi voikaan ajaa omaa asiansa väittäen sitä yleiseksi hyväksi? Yritysveron nosto olisi pyöreästi tyhmintä, mitä veropolitiikassa voisimme tehdä. Perintövero taas kuuluu ryhmään melko vähän haitallinen vero. Joku vasemmistolaisempi voisi jopa argumentoida, että parempi rahat valtiolla, kuin degeneroituneilla sukupolvilla.

Sen verran rauhoittelen talousoikeiston kuumakalleja, että toki mie perintöveron poistaisin, jos siihen olisi varaa. Mutta veronalennukset aloittaisin silti työn marginaaliverotuksen puolelta enkä niinkään perillisten ansiottomasta arvonnousun verottamisesta.

Koska saimme kiitos Jutta Urpilaisen laskettua yritysverotuksen pohjoismaisesti kilpailukykyiselle tasolle, olisi sen ruuvaaminen ylöspäin itsemurhaista. Aika moni pohjoismainen toimija on päätynyt näyttämään tuloksensa ja siten myös maksamaan veronsa Suomeen. Tällainen tulojen kohdistaminen matalan veroprosentin maihin on toki lähtökohtaisesti kiellettyä. Joten sitä tehdään kansainvälisissä yrityksissä aika sumeilematta.

Antakaa meille toivoa

Poliitikoiden, murtojen ja ehrnroothien kuuluisi tarjota meille toivoa, eikä niinkään surkutella tilannettamme. Ymmärrän kyllä, että huonoja sijoitustuottojaan on kiva puolustella haukkumalla Helsingin pörssiä. Mutta on se silti aika arveluttavaa touhua.

Alexander grillissä hoki niin moneen kertaan Suomen olevan pääomaköyhä maa, että luultavasti joku muukin kuin mie vakuuttui, että tämä ei enää pidä paikkansa. Meillähän aina vingutaan, kun joku suomalainen kioski myydään ulkomaan pelleille. Mutta ei tajuta, että kauppahinnat hyvin todennäköisesti lähtevät uudelleen kiertoon myyjien kotimaassa. Meillä on kahdeksannumeroisia varallisuuksia tällä hetkellä varmasti enemmän kuin koskaan historiassamme. Jaa, ehkä ennen vuoden 1963 rahauudistusta (leikattiin seteleistä kaksi nollaa pois) oli kymmenmiljonäärejä vielä enemmän.

Olen melko paljon lukenut ja kuunnellut, miten tyhmää on sijoittaa kotimaiseen vaihtoehtoon. Hilpeimpiä argumentteja on, että maapallolle laskeutuva zorgi tuskin ottaisi Suomea niin isolla painolla kuin eläkevakuutusyhtiöillämme on. Tai että on hyvin epätodennäköistä löytää paras mahdollinen sijoituskohde juuri Suomesta.

Zorgien yliallokointihaluttomuus sinne missä ei small talkia harrasteta varmaan pitää paikkansa, mutta jälkimmäiseen huomauttaisin, että on hyvin epätodennäköistä, että koko maailmaa nuuskiva Mustanaamion hevonen löytäisi parhaan mahdollisen sijoituskohteen. Vaikka skannaisi tunnuslukuja Nuukista Wellingtoniin.

Lisäksi on selvää, että Suomesta varmasti löytää myös hyviä sijoituskohteita. Meillä on keskimääräisen pörssiyhtiön P/E 13. Tämä tarkoittaa, että ilman tuloskasvua (tai sen hiipumista) tulee osakesijoittajalle tuottoa 7,7%. Tällä tuotolla voisi muuten ottaa euribor + 2% sijoituslainaa ja oma pääoma vivuttuisi näppärästi. Meillä kuitenkin pörssiyhtiöt yleensä omistavat ne assetit, mitä väittävätkin omistavansa. Tosin mikään källivapaa yhteiskunta emme ole, mutta pidetään mielessä, että Uros ei ollut pörssiyhtiö.

Voi olla, että Fabianinkadun kertoimet eivät enää ikinä veny, koska zorgit ovat keksineet, että meillä on munattomat poliitikot ja 1344 kilometriä rajaa sotaa käyvän ydinasevallan kanssa. Sitten voi käydä niinkin, että lontoolaiset keksivät, että nuo metsäläisethän ovat Naton jäseniä ja niillä on vakaa yhteiskunta ja alhaiset kertoimet. Ja painavat taas puntia Suomeen niin että Charles III uhkaa heiketä.

Lisäksi kehottaisin Alexander I:tä muistelemaan sitä aikaa, kun oli Gyllenbergin deskissä, eli -89 alkaen. Silloin nimittäin Helsingin pörssi meni oikeasti rikki. Kukaan ei 1990-luvun alussa ostanut pörssistä mitään. Paitsi Alexanderin setä Casimir (R.I.P) Nokiaa, mutta pyöreästi ei kukaan. Pakkomyyjiä oli sen sijaan enemmän kuin sakkia SaiPan maalilla.

Vuoden 2024 elokuun loppumetreillä meillä on pörssissämme sekä kuplaantuneita että unohdettuja osakkeita. Kuten muissakin pörsseissä on aina. Se etteivät Varman tai Viralan osakkeet maksa niin paljon kuin Murto tai Ehrnrooth haluavat, on heidän kannaltaan valitettavaa.

Miulle on kuitenkin melko yhdentekevää, mihin osakkeet Helsingissä arvostetaan. Jos ne ovat kovin halpoja, toimin netto-ostajana. Jos taas tuntuu, että elämme teknokupla kakkosta, keventelen aika raskaallakin kädellä. Eli painan sijoitusasteeni ainakin alle sadan.

Ja Aki antaa

Tällä hetkellä näen Helsingin pörssi edullisena. En tosin niin halpana kuin muutama viikko sitten, koska 5.8. pohjista on noustu yli seitsemän prosenttia.

Lisäksi olen vakuuttunut, että maanantaista ikuisuuteen Helsingin pörssi tuottaa melko saman, kuin maailman muutkin pörssit keskimäärin.

Vielä tulee sellainenkin aika, kun half-wittedejä ja semiviraloita voi taas työntää hyvällä hinnalla tuulipukujen taskut täytteen.

P.S. Tässä yhteydessä täytyy mainita, että Kultasormi-Aki on pääsalkussaan tehnyt tänä vuonna tiliä -1,45% ja on vertailuindeksiään OMXHGI:täkin perässä 5,43 prosenttiyksikköä. Tästä voi ottaa sitten perspektiiviä pohdintojeni oikeellisuuteen.

Karon Grilli: Onko Helsingin pörssi rikki, Alexander Ehrnrooth?

HS 26.5.2024: Helsingin pörssin sukellus on historiallisen syvä – Risto Murto varoittaa, että tilanne voi pahentua entisestään

Taloustaito 15.5.2024: Onko pörssin ulkopuolella kivempaa kuin pörssissä, Alexander Ehrnrooth?

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Sijoitustiedon käyttäjätapahtuma 25.10.2024: Hesulin Tuskaretki

Sijoitustieto
13.9.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Amer Sports: Houkuttelevalla hinnalla huippubrändejä vai liikaa kiina-riskiä?

Pentti Jokinen
13.9.2024
east Lue lisää

Kryptovaluuttojen markkinakatsaus: Hiljainen kesäkausi tulossa päätökseen

Antti Hyppänen
11.9.2024
east Lue lisää