Heti aamusta kahvia Berkshire Hathaway -mukista tietenkin.
Alkaa matka Nebraskan Omahaan, jossa Buffett isännöi jälleen legendaarista yhtiökokousta. Ensimmäistä kertaa ilman Mungeria.
Kerään tähän kuvien värittämään kirjoitukseen vinkkejä ja kokemuksia matkasta kiinnostuneille.
Kirjoittaja Heikki Keskiväli on yksityissijoittaja, sijoituskirjailija sekä energia-alan ammattilainen.
Vuonna 2020 julkaistu, huippuarviot saanut Tähtäimessä osakkeet -sijoituskirja on saanut nyt jatkoa sijoituskurssin muodossa! Sijoittamisen verkkokurssi tekee sijoittamisen aloittamisesta ja taitojen täydentämisestä entistä helpompaa.
Käy tutustumassa Heikkiin ja hänen kirjoituksiinsa paremmin osoitteessa heikkikeskivali.com
Yhtiökokoukseen osallistuminen ei edellytä $600,000 maksavaa A-osaketta, ei edes $400 B-osaketta.
Itse liput (4x per omistaja) tilasin välittäjäni Nordnetin kautta. Paikan päällä kaikilla on extralippuja ja niitä saa eBaystakin muutamilla dollareilla tilattua esim. hotellille.
Matkaseurue jälleen täyttä timanttia. Keskusteluja sijoittamisesta ja sen ulkopuolelta odotettavissa. Tämä reissu on mahtava tapa tutustua paremmin mielenkiintoisiin ihmisiin.
Myöhästyneen Chicago-lennon vuoksi otamme pienet unet lentokenttähotellissa ennen jatkoa Omahaan. Shuttle vie kätevästi unille. Omahassa aamukymmeneltä paikallista.
Mobiilidata on jenkeissä todella kallista ja useampi satanen saattaa mennä helposti viikonlopussa. Aiemmista oppineena, hankin puhelimeen nykyisin aina todella näppärän eSim-palvelun, jossa rajaton 5G-tiedonsiirto. Alle parilla kympillä selviää ja nopeuskin kohdillaan.
Pari tuntia unia ja töitä takana, nyt kentällä valmiudessa lentoa odottelemassa. Päivä käyntiin Dunkin’ Donutsin kahveilla ja aamupalaleivillä. Perijenkkiläinen Dunkin’ ostettiin pois pörssistä 2020 noin $11.3 miljardin kauppahinnalla.
Kaikista viivästyksistä saatiin kentälle vouchereita, mitkä ei lopulta tuntunut kelpaavan missään. Starbucks $SBUX käytti kuitenkin pelisilmää ja miellytti asiakasta ”Hikki”. Pitääpä paineessa olevaa osaketta taas vilkuilla viime tuloksen pohjalta.
Lento Chicagosta Omahaan ylibuukattu. Koneesta vapaaehtoisesti poistuvalle tarjottiin heti kättelyssä $1,000 - ei huono. Koneessa törmättiin ruotsalaiseen sijoitusaktiiviin ja Guy Spierin kanssa työskentelevään saksalaisnuoreen. Juuri tällaiset kohtaamiset parasta!
Lentokentältä Uber suoraan lounaalle. Kuski oli viime viikolla ajanut 200m päästä valtavaa tornadoa, jotka lähialueilla aiheuttanut tuhoja. Näytti videoita todisteena. Samalla kertoi paljon Omahan tarinoita ja vinkkasi parhaan pihvi- ja Reuben Sandwich -ravintolat.
Pitihän se tälläkin kertaa kokeilla eli lounaspaikkana Gorat’s Stakehouse. Uber-kuski sanoi kylläkin, että Johnny’s Cafe on parempi, yli satavuotias pihviravintola. Voipi olla, että pitää sekin käydä kokeilemassa.
Hauska sattuma, kun Gorat’sissa viereisestä pöydästä nousi mies, tuli luokse ja esittäytyi. Oli aiemmin lukenut Omaha-kirjoituksiani ja päättänyt lähteä itsekin ensimatkalle. Mahtia, että jutut tavoittaa ✌🏼
Tien toisella puolella AutoZone. Käyttänyt 90-luvulta >90% kassavirroista omien ostoihin, ostanut 95% osakekannasta. CAGR 20%. Kassalla selvisi, että vakituiset työntekijät saavat osakkeita -40% alella. Yksi työntekijä ei tiennyt ja alkoi heti udella muilta lisätietoja.
Seuraavaksi sulateltiin pihvejä kävelemällä maili Buffettin kotiin. Naapurustosta ei tietäisi, kuka täällä oikein asustelee. Pyhiinvaeltajia enemmän kuin viime vuosina. Keli helli ja suut hymyssä.
Financial Times haastatteli, miksi ihmeessä tultiin ihmettelemään vanhan herran kotia. Suomi kartalle!
Reuben-leipä keksittiin Omahassa 1925. Useammalta paikalliselta kysytty, missä saa parasta. Siispä Crescent Mooniin, leivällä hintaa $14 ja on kyllä todella mehukkaan maukas.
Viiden tunnin unet kaaliin ja herätys perjantaihin. Tänne tultaessa aikaeroon tottuminen yllättävänkin vaivatonta, kun menee tosi aikaisin nukkumaan ja herää aikaisin.
Aurinko paistaa ja jonot perjantain messukeskukseen kasaantuu. All things Berkshire myynnissä tytäryhtiöiden omissa kojuissa eli luottokortit esiin. CHI Health Center -messukeskus auki pe klo 12-17.
Iloisia messukävijöitä, happy campers. Matkaseurue väijytti paikan päältä myös Buffettin operatiivisen seuraajan, Greg Abelin.
Shoppailun jälkeen tulee kyllä nälkä. Kävelyä messukeskuksessa ja kaupungilla 15 km päivään. Tankkailua sitten paikallisittain rafloissa Block 16 ja Beer Blatt & Table (messukeskuksen vieressä). Loaded fries toimii aina. Samoin shrimp tacos. Kuituja ikävä.
Aamuneljältä herätys ja jonoon. Aiempaa viileämpi keli ja vähän tihkuinenkin, ei kuitenkaan väkimassoja tunnu haittaavan. Hiljalleen päivä valkenee, väkeä riittää. Osa porukasta osaa jonottaa, osa ei ja painelee sivuilta ohi. Ovet aukeaa klo 7.
Samana aamuna julkaistiin Berkshire Hathawayn Q1-tulos. Tim Cookia kuvattiin salissa samalla, kun CNBC raportoi yli 100 mlj Apple-osakkeen myynnistä. Salkusta myyty noin $20 miljardilla osakkeita. Vakuutuksella loistava kvartaali, rautateillä ei.
Ensimmäistä kertaa alun elokuva näytettiin myös verkossa; Charlien muistelmat. Kun Q&A:ssa tuli ensimmäinen kysymys Greg Abelille, Warren ohjasi puheenvuoron hänelle ja sanoi tuttuun tapaan ”Charlie?”
Yleisö nauroi ja taputti. Jotkut tihrustivat liikuttuneesti kyyneleen.
Kysymys Buffettille tekoälystä. ”En tiedä mitään tekoälystä.” Harvinaista rehellisyyttä yritysjohdolta.
Warren osaa yksinkertaistaa vaikeat: ”Taloudellinen tavoitteemme Berkshiressa on kasvattaa operatiivista tulosta ja vähentää osakemäärää. Se on niin yksinkertaista.”
Kun Buffettilta kysyttiin $20 mrd Applen osakemyynneistä: ”Apple todennäköisesti suurin omistuksemme 2024 lopussa”. Apple nyt $139 mrd, kun Bank of America seuraavaksi suurin $39 mrd. Liikkumavaraa on.
Kommentti käteiskassasta antaa myös olettaa, että Apple-myynnit jatkuisivat Q2:lla. Buffett nimittäin mainitsi, että käteiskassa todennäköisesti kasvaisi kvartaalissa $182:sta $200 miljardiin. Useasti Berkshiren toimet ovat johdonmukaisia ja jatkuvia, antaen samalla omistajille näkyvyyttä tulevaan (esim. IBM- ja Apple-ostot aiemmin).
Buffett kommentoi kysyttäessä nykymarkkinaa: ”Emme tiedä, kuinka käyttää $189 mrd tehokkaasti, joten emme tee niin. Emme laittaisi rahaa töihin 5.4% koroilla emmekä 1.0% koroilla. Älkää kertoko tätä FEDille. Huomioiden nykymarkkinan ja maailman tilan, käteinen on houkutteleva vaihtoehto.”
Yksi tunteikkaimmista hetkistä syntyi Andrew-pojan kysymyksestä: ”Jos sinulla olisi päivä lisää Charlien kanssa, mitä tekisit”
Buffett summeerasi: ”Etsi elämääsi ihminen, kenen kanssa haluat olla ja vietä hänen kanssaan mahdollisimman paljon aikaa. Tee se heti.”
Lounastauolla väki haki ruokaa kokoussaliin. Aiempina vuosina heikoiksi ja kalliiksi osoittautuneet lounasboksit olivat loppu, joten matkatoveri pelasti porukan loppupäivän pitsasiivuilla.
Buffett reflektoi iltapäivän kokousosiossa upeasti Charlie Mungerin elämää: “Hän oli niin kiinnostunut ympäröivästä maailmasta, että maailma lopulta kiinnostui hänestä.”
Hän myös jakoi, kuinka parhaat hetket Charlien kanssa eivät olleet silloin, kuin kaikki toimi, vaan silloin kun yhdessä piti ratkaista vaikeita ongelmia. ”Yhdessä työskentely vaikeiden ongelmien parissa oli paljon hauskempaa ja viihdyttävämpää, kuin vain seurata vieressä onnistuneiden sijoitusten kasvamista vuosikymmenestä toiseen.”
Hyvin eletystä elämästä Buffett kommentoi seuraavaa: ”Jos olet kiltti, teet jotakin, mitä valtaosa rikkaista ei edes tee – vaikka he antaisivat rahaa hyväntekeväisyyteen. Jos olet onnekas elämässä, varmista, että mahdollisimman moni on myös onnekas.”
Kuuden tunnin kysymysmaraton päättyy ikimuistoisiin sanoihin: “Kiitos todella paljon tulemisesta. En toivo ainoastaan, että tulette myös ensi vuonna, toivon, että minä tulen ensi vuonna.”
Yleisö nousee seisomaan ja antaa raikuvat aplodit.
Väki purkautui ulos tilaisuudesta, me mukaan lukien. Matkalla terassille, näen ensimmäistä kertaa Tesla Cybertruckin. Jopa kamalampi kuvatus livenä kuin kuvissa. Autokin aika paha.
Terasseilla voi pelata sijoitusteeman mukaisesti mm. “who is who” -yrityspeliä. Otsaan jokaiselle listattu yritys. Jokainen vuorollaan kysyy kyllä-ei -kysymyksen ja saa vastauksen. Nopeimmin omansa arvaava voittaa. Mainiota ajanviihdettä osakepoimintaniiloille ja -niilottarille.
Hakeuduimme seuraavaksi viime vuonna bongattuun tunnelmalliseen Havana Garage -baariin. Valtava valikoima väkeviä ja sikareita. Henkilökuntaa myöten kaikki tunnelmaan sopivasti viritetty. Normaalisti en koskaan polttele, mutta harvoissa juhlahetkissä syttyy kyllä.
Seuraavaksi vuorossa oli legendaarinen Nebraska Furniture Mart (NFM), mikä oli oiva paikka tuliaisten löytämiselle. Paikallinen erikoisuus on myydä alkoholia liikkeessä. Vallan toimiva tapa löysentää lompakon nyörejä. Blue Moon siis kouraan ja menoksi!
Kävimme ensimmäistä kertaa myös tien toiselta puolelta löytyvässä ”Mrs. B’s” -huonekaluliikkeessä, jolla on värikäs Berkshireen liittyvä historia; 96-vuotias ”bisnesmummo” Rose Blumkin myi NFM:n Buffettille vain perustaakseen kilpailevan liikkeen tien toiselle puolelle, jonka myös Buffett osti. Tituuleerattiin liike Omahan JYSKiksi.
Tässä vaiheessa päivää alkoi jo hiukomaan ja burger-aiheinen ruokavaliomme sai jatkoa useimman meistä suosikissa, Five Guys. Kaikki täytteet kuuluvat hintaan ja niitäkin löytyy toista kymmentä kastikkeineen. Yksityinen Murrell-perheen omistama.
Targetin päivittäistavaraostosten kautta kotiin nukkumaan. Uberia odotellessa paikallinen huomaa kaulapassimme. Toteaa, että kannattaa näillä seuduilla laittaa hieman piiloon. Herättää kuulemma vääränlaista huomiota. Passit piiloon.
Sekä meno- että paluulentojen suhteen oli jatkuvaa perumista ja siirtelyä. Näin ollen alun perin Omahassa vietettävä sunnuntai muuttui aikaiseksi lähdöksi lentokentälle. Pari tapahtumaa jäi välistä, mutta keskeisimmät jo takanapäin ja koti kutsuu.
Reissussa jäi vielä hieman auki, mikä hampurilaisketju vetäisi pisimmän korren, koska In’n’Out ja Shake Shack oli vielä kokematta. Onneksemme Dallasin kenttä tarjoili Shake Shack -hetken. Neljän miljardin listattu yritys, tunnettu poimuranuistaan.
Kotiin tullessa huomasin, että viimeinen kolmesta erästä lippuja oli saapunut vasta reissun aikana. Hyvä huomata, että liput saa käytännössä aina tarvittaessa paikan päällä. Ei kannata siis ottaa ylimääräistä stressiä näistä.
Vihdoin kotona!
Mikäli täydentävät reissufiilistelut taitavasta kynästä kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti lukea Esa Juntusen upea blogikirjoitus aiheesta.
Loppuun on syytä jakaa, kuinka Buffett kysyi kerran hallitusjäseneltään Chris Davisilta, miksi ihmiset tulevat vuosi toisensa jälkeen yhtiökokoukseen, vaikka viesti säilyy pitkälti samana. Davis vastasi: ”Ihmiset menevät myös kirkkoon kuulemaan samoja asioita”. Kyse on avainasioiden iskostamisesta syvälle selkärankaan.
Upea reissu kaikkinensa eikä harmittanut lainkaan iskeä kolmatta kertaa putkeen paikan päälle.
Yhtiökokous oli sisällöltään aiempia parempi ja aina ilo tutustua kunnon ajan kanssa mielenkiintoisiin tyyppeihin. Sijoittaminen yhdistää ihmisiä hyvin omalaatuisella tavalla, jota on hankala kuvailla.
Kiitos paljon lukemisesta ja toivottavasti matka Omahaan on tämän myötä piirun verran helpompi toteuttaa myös itse!