Haastattelut

Haastattelussa Karo Hämäläinen: Sijoituskirjailija sijoittajana

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Karo Hämäläinen (kuva: Harri Hinkka) on vapaa kirjailija ja toimittaja, jonka sijoitusaiheisia kirjoituksia voi lukea Taloustaidosta, Suomen Kuvalehdestä sekä Kauppalehdestä. Hämäläinen toimii myös kirjallisuuslehti Parnasson vastaavana tuottajana.

Sijoituspiireissä sinut tunnetaan sijoituskirjailijana, mutta tuotannostasi löytyy muun muassa romaaneja, tietokirjoja sekä nuorten kirjoja. Oletko enemmän kirjailija kuin sijoituskirjailija?

Sijoituskirjat ovat pieni mutta tärkeä osa kirjallista tuotantoani. Pidän niitä luontevana jatkeena muulle osakesijoittamiseen liittyvälle kirjoittelulleni.

Tavoitteeni on saada suomalaiset a) sijoittamaan b) paremmin. Siksi kirjoitan sijoittamisesta kansantajuisesti eri areenoilla. Tuon esiin tietoa, havaintoja ja näkemyksiä. Pyrin perustelemaan, miksi sijoittaminen on järkevää ja kuinka sijoittajana ehkä pärjäisi paremmin.

Sijoittajille on tarjolla laaja valikoima erilaisia sijoituskirjoja, mitä haluat omillasi sanoa?

Sijoittaminen ei ole pelkästään absoluuttisesti parhaan tuoton tavoittelua, vaan aktiivisijoittajille se on myös mukava harrastus. Toivon, että kirjoituksistani lukijat saavat sytykkeitä omaan sijoitustoimintaansa – niin älyllisiä oivalluksia kuin jotain rahanarvoiseksi kääntyvää.

Parhaillaan työn alla on taas uusi, erilainen sijoituskirjahanke, jota teen yhdessä toisen sijoittajan kanssa.

Mitkä kolme muiden sijoituskirjaa ovat tehneet sinuun vaikutuksen, miksi näin?

Vesa Puttosen ja Tero Kivisaaren Mitä missä miljoona ja Vaurastuminen – varteenotettava vaihtoehto ilmestyivät samoihin aikoihin, kun itse innostuin uudelleen osakesijoittamisesta. Puttonen ja Kivisaari kirjoittavat kihelmöivän provokatorisesti, erittäin innostavasti ja vankalla asiantuntemuksella. Hotkaisin kirjat oitis.

Peter Lynchin One Up on Wall Street on varsin hauska teos. Fidelity Magellanin menestyssalkunhoitaja antaa itsestään vaikutelman maalaistollona, joka vain sattumalta hoksaa hyviä sijoituskohteita, joiden arvo kymmenkertaistuu. Anekdootteja sivusaumoistaan ulos pursuava teos kannustaa yksityissijoittajaa tekemään omia havaintoja ja sijoittamaan niiden pohjalta.

Burton G. Malkielin Sattuman kauppaa Wall Streetillä (A Random Walk Down Wall Street) naulaa tehokkaiden markkinoiden teesit lukijansa takaraivoon vakuuttavin tutkimusargumentein. Vaikka professori on lieventänyt kantojaan teoksen uusien painosten myötä, Sattumankauppa on sellaista indeksisijoittamiseen ohjaavaa teholinkousta, että sen luettuaan salkkuaan taatusti tarkastelee uudella tavoin. Olen käyttänytkin indeksirahastoja sijoitustoiminnassani jo 1990-luvulta alkaen.

Milloin aloitit sijoittamisen ja mikä herätti kiinnostuksen siihen?

Ostin ensimmäiset pörssiosakkeeni vuonna 1988, kun Suomen Viestintäkehitys järjesti listautumisannin. Olin silloin 12-vuotias. Sitä ennen olin säästänyt viikkorahoista, kielojen keräämisestä ja marjanpoiminnasta tulleita säästöjä Suomen valtion obligaatioihin.

Tuolloin elettiin 1980-luvun buumin kiihkeää nousuvaihetta. Aikakauslehdissä oli juttuja sijoittamisesta, televisiossa pyöri sijoitusohjelma. Haaveilin toimittajantyöstä, ja kun näin Suomen Viestintäkehityksen antimainoksen, marssin Kansallis-Osake-Pankin Mikkelin konttoriin Porrassalmenkadulla ja kerroin haluavani merkitä osakkeita.

Huonostihan siinä kävi.

Sijoitusurasi paras ja huonoin sijoitus?

Euroissa oman asunnon myyminen Kalliosta vuonna 2005 toi parhaan arvonnousun, ja suurin tappio on se, että myin asunnon enkä pannut sitä vuokralle. Kaiken lisäksi siirsin asuntomyynnistä saamani rahat eQ:n lyhyen koron rahastoon, jonka salkunhoitaja Ilari Härkönen myöhemmin kämmäili ansiokkaasti muun muassa Lehman Brothersin kanssa Lehmanin mennessä nurin ja rahaston arvo laski merkittävästi. Vaan Suomessahan rahastoyhtiöt saavat tehdä melkein mitä tahansa ilman, että yhdeltäkään viranomaiselta edes nousee sormi nuhtelun merkiksi.

Kolme vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle?

1. Selvitä itsellesi, mitä sijoittamiselta haluat.

2. Laadi suunnitelma ja paiskaa kättä päälle itsesi kanssa.

3. Nauti!

Mitä olet mieltä pörssin markkinatilanteesta nyt?

Ollaan lähempänä huippua kuin pohjaa. Uskon tai ainakin toivon, että kurssit kuitenkin vielä nousevat nykyiseltä tasoltaan, mutta voimakas volatiliteetti kielii minusta siitä, että osa suursijoittajista jo käteistää osakesijoituksiaan.

Sijoitussalkkusi kolme suurinta osakeomistusta?

Tällä hetkellä suorien osakesijoitusten kärkikolmikon taitavat muodostaa UPM, Nordea ja Hannover Rück.

Kolme osakevinkkiä Helsingin pörssiin vuodelle 2016?

Aktia: Pankkisektorin houkuttelevin. Mukavaa osinkotuottoa, ja tulos paranee vielä säästämälläkin.

UPM: Kassavirtaa ja kohoavia osinkoja. Hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on varmasti tarkkana, kun markkinoilla aukeaa mahdollisuuksia järjestellä UPM:n divisioonia uusiksi tavalla, joka luo arvoa omistajalle.

Fortum: Sähkön nykyhinnan pohjalta lasketun tuloksen valossa Fortum on kallis, mutta osingot pitävät yhtiön kurssia yllä, kunnes sähkön hinta taas nousee ja Pekka Lundmark saa yhtiöön uutta virtaa.

Keskustele Karon haastattelusta täällä

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää