Haastattelut

Haastattelussa Jorma Vuoksenmaa: Miten pelisijoittaja pärjää pörssissä?

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Jorma Vuoksenmaa tunnetaan parhaiten urheiluvedonlyöjänä, kertoimenlaskijana ja raviasiantuntijana. Hän on kuitenkin ennen kaikkea perheenisä. Perheenisä, joka kasvattaa ravihevosia, fiilistelee reggae- ja punk-musiikkia ja omaa lähes neljänkymmenen vuoden kokemuksen sijoitustoiminnasta. Hän tekee itse aktiivista kauppaa ja hän kiinnostui riskisijoittamisesta jo lukioiässä.

- Minulla on erittäin suuri tieteellinen mielenkiinto osake- ja optiosijoittamiseen ja niihin liittyviin ilmiöihin. Aina välillä, kun tulee mielenkiintoisia markkinatilanteita, saatan tehdä jopa indeksivedonvälittäjillä kauppaa sekä aika ajoin myös optioilla. Harjoitan sekä lyhytaikaista että pitkäaikaista sijoittamista, omaa ja yrityksensä salkkua hallinnoiva Vuoksenmaa kertoo sijoitusaktiivisuudestaan.

- Oma psykologia, joukkopsykologia, riskienhallinta, matemaattiset lainalaisuudet, tiedon hankinta, varastointi ja käsittely, tutkimusmenetelmät ja tutkimuksen optimointi... Vuoksenmaa listaa nopeasti molempiin, sekä pelisijoittamiseen että sijoittamiseen, liittyvät tärkeät huomioon otettavat osa-alueet.

Työnsarkaa tutkimuksen puolella siis riittää. Vuoksenmaan osaamisalueet tukevat kuitenkin toisiaan. Suurin pelisijoittamisesta ja sijoittamisesta yhdistävä tekijä on oman kallon hallinta.

- Se sama ahneus ja pelko. Perusmotiivit, mitkä jylläävät pokerinpelaajalla ja urheiluvedonlyöjällä, jylläävät myös pörssissä. Ajatteluun liittyvät virheet ja vinoutuvat ovat myös yhteisiä tekijöitä... Osaamisharhaa, ihmisten halukkuutta voittaa pienellä paljon ja kotiuttaa pieniäkin saavutettuja voittoja, Vuoksenmaa listaa ja mainitsee myös itsepäisyyden ja tappiollisista positioista kiinni pitämisen aloja yhdistäväksi sudenkuopaksi.

- Sekä pelisijoittamisessa että sijoittamisessa ihmiset näkevät sattumassa lainalaisuuksia ja välillä selvät lainalaisuudet sotketaan tai kyseenalaistetaan. Parempi tietäminen ja jälkiviisaus ovat erittäin tyypillistä sijoitusmaailmassa.

- Urheiluvedonlyönnin ja pokerin parissa kokee, oppii ja testaa useita sellaisia juttuja, jota nämä Wall Streetin ja Aleksanterinkadun ruutuhousut eivät ole ikinä tavallaan joutuneet omalla rahallaan, egollaan tai työtunneillaan testaamaan. Pelisijoittaminen on samalla siitä syystä aika armoton juttu, Vuoksenmaa lataa.

Vuoksenmaan pelisijoittamiseen käyttämiä työtunteja on vaikea arvioida tarkkaan, mutta määrä on tähtitieteellinen.

- Minuthan tunnetaan ennen kaikkea tottakai urheiluvedonlyöjänä, mutta olen itse asiassa osakepuolella tutkinut aika tarkkaan yhtä paljon. Nämä menetelmät mitä käytän, ne lyö markkinan niukasti ja ennen kaikkea ne pudottavat heilahteluja tai volatiliteettia.

Vuoksenmaa on saanut huomiota osaamisestaan myös sijoituspuolella. Hän on luennoinut sijoittamiseen liittyvistä aiheista useissa eri yhteyksissä, myös rapakon takana.

- Olen myös maksanut jo 2000-luvun alussa puolipäiväistä palkkaa miehelle, joka on käyttänyt teknisen analyysin menetelmiäni osakkeissa ja optioissa. Ennen kuin Behavioral Finance teki läpimurron ja tuli tavallaan hyväksytyksi valtavirran sijoittamiseen liittyväksi ajatusmalliksi, olen puhunut Helsingin Kauppakorkeakoulun kansainvälisellä kurssilla samasta aiheesta. Tämä oli paljon ennen kun Kahneman sai Nobelin työstään aihealueen parissa, Vuoksenmaa listaa meriittejään ja jatkaa:

- Tämä itsekehuinen litania ainoastaan siitä syystä, että haluan osoittaa olevani sijoitustoiminnassani vähintään yhtä tosissani kuin urheiluvedonlyönnin tai pokerin kanssa. Olen ehdottomasti parempi osake- ja optiojätkä kuin pokerinpelaaja tai urheiluvedonlyöjä, koska vastustajat täällä pörssipuolella eivät pelaa välttämättä kauhean edistyneillä menetelmillä.

Sijoittaminen on siis myös peliä. Peliä, jonka ehdot ovat lähtökohtaisesti hyvät, sillä meklarinpalkkiot ja spreadit ovat pudonneet mataliksi. Sijoittaminen on peliä, jossa on loistava palautusprosentti.

Pokerissa talon osuus (rake) on suuri ja urheiluvedonlyönnissä talon osuus vaihtelee Monivedon 30 prosentista lähes nollaan, jos valitsee kohteet oikeista paikoista.

- Kun aloitin kaupankäynnin pörssissä noin 40 vuotta sitten, toimeksiannot tehtiin paperilapuilla ja telefaksilla. Nykyään kaupankäynti on sekä halpaa että käytännöllistä. Tarjolla on myös omien tutkimusmahdollisuuksien lisäksi edullisia ja erittäin hyviä teknisen analyysin työkaluja ja palveluita.

Pörssissä ei varsinaisesti korostu se, että taistelisit muita toimijoita vastaan, mutta vaikka toimijoita on paljon, perusasetelma on silti sama.

- Kun haluat tehdä kaupan, olet kilpailutilanteessa miljoonien muiden toimijoiden kanssa. Jos ostat osakkeen, ne yrittävät saada siitä mahdollisimman hyvän hinnan ja sä yrität maksaa siitä mahdollisimman vähän. Kun me yritetään tehdä hyvä sijoitus, tarkalleen ottaen me haetaan silloin pokeritermejä käyttäen hyvää pottikerrointa tai hyvää riski/palkkio –suhdetta sille, että meidän bluffi menee läpi. Vedonlyöntitermeillä me taas haetaan joukkuetta, joka on parempi mitä suuri yleisö kuvittelee, Vuoksenmaa vertailee ja jatkaa:

- Puhuttiin me sitten pitkäaikaisesta sijoittamisesta tai äärimmäisen nopeasta päiväkaupasta, me pyrimme ostamaan osakkeen halvalla ja myymään sen kalliilla. Olemme koko ajan kilpailutilanteessa, vaikka se ei olekaan niin silmiinpistävän dramaattista tai ylikilpailtua niin kuin pokerissa tai vedonlyönnissä.

Vastustajien taso ei kuitenkaan Vuoksenmaan mukaan sijoitustoiminnassa päätä huimaa, ainakaan verrattuna todella kilpailtuihin rahapeleihin.

- Jos otetaan maailman huiput urheiluvedonlyönnissä tai pokerissa, he eroavat vastustajiensa mediaanista suhteessa selkeämmin kuin mitä parhaat pörssijätkät. Toi porukka ei ole kovin osaavaa. Eivät edes nämä niinsanotut sijoitusammattilaiset. Siellä on paljon sellaista itsejulistautumista ja minun on vaikea arvata, onko se typeryyttä vai epärehellisyyttä. Toi peli on biitattavissa.

Jorma Vuoksenmaan haastattelun toinen osa löytyy täältä

Keskustele haastattelusta Sijoitustiedon keskustelufoorumilla

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää