Haastattelut

Haastattelu: Jens Kyllönen Sijoitustiedon osakkaaksi

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Useimmat nuorena rikastuneet päätyvät hoitamaan pääasiassa huvijahtisijoituksiaan ja tutkimaan yökerhotarjontaa. Jens Kyllönen meni Hankeniin tutkimaan, miltä muun kuin pokerin opiskelu maistuu ja vaikuttaa aikovan hoitaa sijoituksiaan samalla intensiteetillä, mikä nosti hänet pokerimaailman huipulle viime vuosikymmenen vaihteessa.

Niille sivistymättömille, jotka eivät tiedä kuka on Jens Kyllönen, vähän faktatietoa:

  • Voittanut nettipokerissa enemmän kuin Jarkko Nieminen tenniksessä.
  • Livepokerista mm. European Poker Tour voitto No Limit Holdemissa Kööpenhaminassa 2009 ja WSOP-voitto Pot Limit Omahassa 2017. Molemmista tuli palkintorahaa suuruusluokkaa yksi (1) miljoonaa euroa.
  • European Poker Awardsien vuoden nettipelaaja 2012.
  • Ainoana valittu kolmesti Vuoden Pelaajaksi Finnish Poker Awardseissa. Lisäksi Vuoden Tulokas 2010.

Kuva: Jens on tuttu näky Helsingin casinolla.

Jens on kirjoittanut huippusuosittua sijoistusblogiaan ”Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa” marraskuusta 2014. Puolueettoman arvioni mukaan Jensin blogista löytyy vahvempaa analyysia kuin useimpien pankkiiriliikkeiden aamukatsauksista.

Kun Jens ilmoitti halukkuudestaan osakkuuteen Sijoitustiedossa, kestivät meillä varsinaiset neuvottelut Kampin Teerenpelissä suuruusluokkaa viisi minuuttia. Nyt olemme saaneet aikaiseksi myös Jensin haastattelun:  

Mikä sai haluamaan sijoittamaan Sijoitustietoon?

Pari vuotta on vierähtänyt nopeasti bloggaillessa ja tarkoitus olisi jatkaa vielä monia vuosia lisää. Ajattelin, että olisi mukavampi jatkaa jatkossa, jos olisi itselläkin omistusta sivustosta. Uskon myös juttuni menevän koko ajan mielenkiintoisemmiksi, mitä syvemmälle sijoitusmaailmaan pääsen. Tiedän, että mulla on vielä paljon annettavaa sivustolle ja Sijoitustiedon puolelta oltiin samaa mieltä. Uskon myös siihen, että tän tyyppiselle sivustolle löytyy kunnolla kysyntää, kunhan kasvaa yli kriittisen rajan.

Kerroit olevasi menossa työharjoitteluun. Minne, miksi ja mitä maksavat?

Kyllä! Susquehanna International Groupiin Philadelphiaan. Kyseessä on yli 1500 työntekijän kansainvälinen sijoitus/treidausfirma. Voitollisen treidaamisen oppiminen on ollut eräänlainen unelmani jo pitkään. Uskon tämän askeleen vievän mut lähemmäksi sen täyttymistä. Kai se on pakko tässäkin kertoa, kun paljastin blogissa. Palkka on 37000$+lennot ja majoitus 12 viikon hommasta.

Miten pokeritaustasi vaikutti paikan saamisessa?

Susquehanna on sen vuoksi ainutlaatuinen yritys, kun siellä pidetään pokeritaitoja tärkeänä treidaamisen kannalta. Susquehannan perusti 30 vuotta sitten pokeripelaaja, ja treidereiden koulutukseen kuuluu pokerin oppimista. Tämä oli suurin syy miksi päätin hakea juuri sinne, ja tietysti pokeritaustastani oli varmasti etua. Hakuprosessi oli silti erittäin vaativa. Työhaastatteluissa laitettiin aikarajalla ratkomaan erilaisia laskutehtäviä liittyen todennäköisyyksiin, peliteoriaan, real optionseihin ja odotusarvoon. Myös hyvin hämmentäviä brain teasereita heitettiin sekaan. Onnekseni koen olevani vahvimmillani juuri tämän tyyppisessä ongelmanratkomisessa.

Mitenkäs pokerikuviot jatkossa? Oletko lopullisesti eläkkeellä vai pysytteletkö ikuisesti tarkkailuasemissa?

En tule lopettamaan pokeria koskaan täysin. Tarkoitus on ainakin käydä pari kertaa vuodessa pelaamassa jokin turnaussarja ulkomailla ja silloin tällöin netissä, silloin kun on pelifiilistä ja löytyy sopivia pelejä.

Mitenkä opiskelut sujuvat?

Hankenilla kaikki rahoituksen kanditason kurssit on suoritettu yhtä lukuun ottamatta. Olen erittäin ylpeä siitä, että olen onnistunut ylläpitämään niissä vitosen keskiarvon.

Mihin olet itse sijoittanut pokerivoittosi?

Muutamia mielenkiintoisia kiinteistöprojekteja on ollut, mutta muuten olen vain ollut all-in pörssissä viimeiset viisi vuotta. Olen käynyt kuuntelemassa kymmeniä sijoitusehdotuksia start-upeihin tms. liittyen, mutta kertaakaan ei ole napannut.

Kauanko olet harjoittanut aktiivisijoittamista?

Ehkä parisen vuotta.

Näkemyksesi osakemarkkinoista Suomessa? Entä globaalisti?

Melko kallista alkaa olemaan kaikkialla erilaisiin historiallisiin mittareihin verrattuna. En kritisoisi kenenkään päätöstä keventää osakeriskiä, mutta itse olen vielä täysillä mukana.

Olet kertonut aikovasi yrittää biitata osakemarkkinat. Millä metodilla?

Tämä on tosiaan tavoite, mutta tiedostan, ettei mikään helppo sellainen. Pähkinänkuoressa pienillä yhtiöillä on huomattavasti vähemmän analyytikkoseurantaa, eikä monet rahastot koonsa takia pysty sijoittamaan niihin. Tästä syystä hinnanmuodostus on epätehokkaampaa ja siksi olen pyrkinyt tutkimaan niitä. Samalla olen yrittänyt pysyä alhaisen P/B ja P/E ”value stock”eissa. Ei ainakaan ole haitaksi, että ne ovat historiallisesti tuottaneet muita osakkeita paremmin. Tähän mennessä strategia on ollut selvästi indeksiä tuottoisampi, mutta otos on aivan liian pieni johtopäätösten vetämiseen.

Miltä osin markkina on mielestäsi tehokas, eli biittaamisen yrittäminen ajanhukkaa?

Mitä suurempiin ja likvidimpiin markkinoihin mennään, sitä tehokkaampana näkisin markkinan. Otetaan esimerkiksi valuuttamarkkinat ja jenkki large capit. Kun joka päivä tuhannet älykkäät ja koulutetut sijoittajat ympäri maailmaa analysoivat näitä on vaikea nähdä, että hinta pääsisi vääristymään liikaa. Jos hinnat olisivat isosti pielessä, sijoittajat pystyisivät tarpeeksi suurella kassalla tekemään hetkessä miljardeja. Yksi hyvä todiste markkinoiden tehokkuudelle on se, etteivät hedge fundit ole viime aikoina onnistuneet markkinoiden biittaamisessa 2-and-20 kulurakenteen jälkeen. Uskon silti, että myös isommat markkinat ovat selkeästi biitattavissa, mutta se vaatii kuitenkin huomattavasti enemmän duunia ja näkemystä (ja mahdollisesti analyytikkotiimiä).

Jos olisi pakko ostaa kahta osaketta Suomesta, mitkä ne olisivat ja miksi?

Neljää nimeä on tullut pyöritettyä blogissani viime puolen vuoden aikana. Teleste, Raute, Capman ja Suominen. Runi on ollut kuumaa, ja poislukien Teleste, jonka hiljattain myin pois, kaikki ovat selkeästi ostohintoja korkeammalla vaikka ovat kerenneet maksamaan osinkoja välissä. Tällä hetkellä ei siis ole mitään ehdotonta suosikkia.

Raute on aivan huippufirma, mutta noussut niin paljon, etten oikein uskalla sitä enää suositella. Vieläkään P/E ei lähde lapasesta, mutta kyseessä on hyvin syklinen yhtiö, ja nyt ollaan todennäköisesti lähellä syklin huippua.

Suomisella on ollut osingonmaksu, huono osari ja taala on hieman heikentynyt, mutta kurssi on silti ostohintaa korkeammalla, ja alkaa mielestäni olla reilummin hinnoiteltu. Silti näen vielä potentiaalia, kunhan Bethunen tehtaan startti menee suunnitelmien mukaisesti.

Capman on myös noussut, mutta kunhan markkinataso kestää ja synergiahyödyt fuusioitumisesta Norvestian kanssa alkavat näkymään, vaikuttaa se silti melko maltillisesti hinnoitellulta. Ehkä suurimman potentiaalin näkisin vieläkin siinä. Eli ostan kaikella Capmania!

Kummassa onnen osuus on suurempi, pokerissa vai sijoittamisessa ja miksi?

Sijoittamisessa. Pokerissa on mahdotonta voittaa pitkässä juoksussa ilman taitoa, kun taas sijoittamisessa biittaa 90% fieldistä laittamalla rahat kiinni indeksirahastoihin. Sijoittamisessa on myös mahdollista pärjätä pelkällä onnella useita vuosia muita paremmin, kun pokerissa taas tuurilla ei selviä aktiivisella pelaamisella yli kuukautta.

Mitä tykkäät teknisestä analyysistä?

Luultavasti huuhaata, mutta en ole perehtynyt siihen tarpeeksi, jotta voisin 100% varmuudella todeta näin.

Onko Sijoitustietoon luvassa Kyllösen kolumneja?

Ei lähiaikoina, mutta ei sitä koskaan tiedä!

Jens on nyt 27-vuotias, joten sijoitusvuosia on jäljellä tyyliin 50+ vuotta, joten melko turvallinen ennustus on, että kuulemme sijoitusmaailmassa Jens Kyllösestä vielä paljon.

P.S. Minun ennustuksiini Jensistä voi luottaa. Olen toistaiseksi ollut 100-prosenttisesti oikeassa. Vuonna 2008 kirjoitin vastaukseksi nimimerkille ”Jeans”, jota en koskaan ollut fyysisesti tavannut:

”Eväät Omahaan ovat sinulla erittäin hyvät, kysyt nimenomaan järkeviä kysymyksiä ja pohdit peliäsi. Näissä jaoissa ei ollut mitään dramaattista eikä minun analyysini ole maailmanselitys.

Tämä oli todella hieno poikkeus verrattuna posteihin "kippaanko tässä keskisetin" ja vielä pahempaa "Minulla oli saletit ja minusta vedettiin ohi, mitä olisi pitänyt tehdä toisin?"

Epäilen, että tapaamme jonain päivänä samassa pöydässä. Silloin saatan katua, että innostuin näitä analysoimaan.”

Tapasimme tosiaankin samassa pöydässä, tosin hyvin pian Jens nousi pöytiin, joihin minulla ei ollut koskaan asiaa. Eliniänodotuksemme huomioon ottaen näin käy hyvin todennäköisesti myös arvopaperimarkkinoilla.

Aki Pyysing
Palaute: yllapito (at) sijoitustieto.fi

Kommentit ja keskustelu Jensin blogiketjussa.

Jensiä voi seurata myös Twitterissä.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaari 25.11. klo 17

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää