Kolumnit

Gofore hyvesignaloi kannattavasti

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Osaketieteellisen syväanalyysin jälkeen ostin perjantaina Goforea. Naapurin Tero nimittäin näytti viikko sitten teknokioskin käppyrää ja paljasti yhden itse keksimistään metodeista rahan tekemiseen osakemarkkinoilla. Ettei kampinharjavaltalainen tolkuttomasti vaurastumalla vallan ylpistyisi, mie kerronkin Laihon lain koko sijoittavalle kansanosalle:

Jos yhtiön liikevaihto kasvaa, mutta osakekurssi ei seuraa perässä, kyseessä on selkeä ostopaikka.

Goforen osake otti koronakuopasta ison pompun, mutta on lähinnä hyppinyt paikallaan 2021 syksystä alkaen.

Gofore julkaisee kuukausittaisia liiketoimintakatsauksia, mitä pidän poikkeuksellisen sivistyneenä toimintana. Joulukuun katsauksen mukaan liikevaihdon vuosikasvussa oltiin 43 prosentin tahdissa. Jos Laihon laki pitää paikkansa, Goforea ostamalla on printtaamassa rahaa.

Suhtaudun kuitenkin epäluuloisesti kaikenlaisiin osakemarkkinoiden väitettyihin lainalaisuuksiin. Hiippakuntani uskontunnustuksen mukaan jokainen päivä on ainutkertainen. Berliinin muurit voivat siis murtua ja RKP joutua oppositioon. Jälkimmäinen oli tottakin Sipilän hallituksen aikana 2015-2019. Silti Itä-Suomessa opetetaan edelleen pakkoruotsia. Jotkut muurit ovatkin kestävämpiä kuin Berliinin tai Jerikon.

Älyllisesti perustelemattomissa olevasta pakkoruotsin opetuksesta olisikin pitänyt hankkiutua heti eroon, kun RKP kauhukseen oli jätetty hallituksen ulkopuolelle. Jonkun toki olisi pitänyt selittää kolmen ässän hallituksen suomenruotsalaiselle valtiovarainministerille Ticolle, missä Itä-Suomi on ja miksi siellä(kään) ei vastentahtoisille teineille kannata väkisin yrittää opettaa kieltä, jota ne eivät todellakaan oppia halua.

Goforen P/S 2022 on 2,4

Hahmotan maailmani markkina-arvoissa ja niiden suhteisiin kaikenlaisiin lukuihin. Luin Arkadiankadun paremmalla puolella eli Hankenilla tehdyn gradun P/S-luvun ennustearvosta (kaikenlaista sitä tutkitaan) joskus 1988 paikkeilla ja siitä asti olen selvitellyt yhtiöiden Price per Sales -lukuja. Tästä aloitin Goforen fundamenttianalyysinikin.

Goforen markkina-arvo perjantain päätöskurssilla @23,35 on 362 miljoonaa euroa ja viime vuoden toteutunut liikevaihto 150 miljoonaa. Tästä saamme yhtiön P/S luvuksi 362/150=2,4. Jos tämä luku olisi osoittautunut esimerkiksi kymmeneksi, olisi Tero saanut pitää Goforensa ihan keskenään. Vieläkin vähän kikattelen analyytikoille, jotka huolettomina antavat ostosuosituksia P/S 30 lapuille, kuten TJ Groupille vuosituhannen vaihteessa - ja QT:lle viime vuonna.

En siis sano, etteikö kallis voi kallistua vielä entisestäänkin. Mutta jos hypeyhtiön tuloskasvu jostain syystä (kuten heinäsirkoista tai vedenpaisumuksesta) vähänkin hiipuu, hylkäävät hypettäjät jossain vaiheessa vanhan uskontonsa ja järjestävät isomman joukkoteurastuksen kuin takavuosina Kanadassa oli tapana kuuteille tehdä. Digia kuitenkin sai kuuttinsa lihoiksi, eikä Brigitte Bardotilla ollut siihen mitään sanomista.

Pointtini yrittää olla, että korkean P/S:n yhtiöihin sisältyy niin paljon riskiä, että sitä ei pidä kantaa, ellei tunne yhtiön näkymiä yhtä hyvin kuin mie nimet Kisapuiston hallin katossa roikkuvissa paidoissa. Minkään teknoyhtiön näkymistä kieltäydyn yleensä alle kahden promillen antamasta omia näkemyksiäni, koska ne pohjautuvat hira-menetelmään, jolla ei ainakaan toistaiseksi vielä ole tiedeyhteisön enemmistön hyväksyntää.

Goforella oli perjantaina Capital Market Day

Itse asiassa olin suunnitellut tutkivani Goforea vähän P/S-lukua syvemmällekin viime viikonloppuna ja ostavani sitä heti maanantaina, jos tutkimustulokset olisivat vähänkään suotuisat. Siinähän nimittäin freerollaa kivasti, kun ostaa naapurinsa suosituksesta jotain osaketta. Tulee joko tiliä, hyvä hyvä. Tai sitten voi syyttää tappioista naapuriaan, mikä sekään ei ole kovin huono.

En kuitenkaan saanut vuosikertomuksia avattua, mutta roikuttelin silti jotain ostoa, että pääsisin ”Osta ensin, tutki sitten” -moodiin. Lappua lohkesi viikon aikana yhtä hyvin kuin mallibööniltä yleensä inceleille.

Sitten toimitusjohtajani kertoi, että Goforella on perjantaina pääomamarkkinapäivä. Kolmikirjaimisia lyhenteitä himoitseville mainittakoon, että itseään tykö tekevät käyttävät kyseisestä tapahtumasta lyhennettä CMD.

En mie mitään kolmetuntista kelmusulkeista jaksanut alkaa livenä katsomaan, mutta tiesin, että täysipäiset yhtiöt järjestävät niitä vain, jos on jotain positiivista kerrottavaa.

Näillä eväillä (ja ihan vähän Inderesin analyysiä kurkkaamalla) ostin 2994 kappaletta Goforea @23,35. Jos joku muuten aikoo lähteä beesailemaan, haistelin markkinoille jääneen vielä isohkon täysipäisen myyjän. Eli ei kannattane ainakaan kovin kuumana fomottaa.

Osakemääräkseni tuli 2994, koska keventelijä jätti loppuhuutokaupassa kuusi osaketta myymättä bidiini. Jari Aarnion syyttömyydestä vakuuttuneet voivat uskoa tässä olleen kaikkien kamojen, mie taas en. Sen verran olen itsekin jättänyt pieniä ostolaitoja taululle roikkumaan, kun tarkoitus on ollut mättää samoihin hintoihin kamaa markkinoille vielä reilusti lisää.

Goforen jälkiliukkaat

Katselin viikonloppuna Inderesin Joni Grönqvistin haastattelun Goforen toimitusjohtajasta Mikael Nylundista. Olipahan muuten melkoista höpönlöpöä ihmisistä, vastuullisuudesta ja maailman muuttumisesta. Jos olit täysin ummikkona liikenteessä, tuskin opit haastiksesta edes Goforen toimialaa. Joni päästi Mikaelin aika helpolla. Meidän rappumme toimittajat olisivat koittaneet puristaa toimarista ulos jotain buumereillekin ymmärrettävää. Tosin näinä aikoina on oikein hyvä esittää ESG-kelpoista, joten en ole millään muotoa vaatimassa Nylundin päätä vadille.

Sitten kävin läpi CMD:n materiaalin. Kolmituntisen kuunteleminen pienessä kankkusessa tuntui edelleen liian pahalta rastilta, mutta kaikki laput kahlasin kuitenkin läpi. Liian vähäisestä hyvesignaloinnista ei niitä ainakaan voinut syyttää.

Mutta miulle selvisi myös, että 60 prosenttia Goforen liikevaihdosta tulee julkiselta sektorilta. Ilmankos puita halaillaankin sitten Goforen uudenkarheassa pääkonttorissa oikein urakalla. Asiakkaina ovat muun muassa Tampereen ja Helsingin kaupungit. Jos Bile-Ilmareille tai laulunsanoittajille aiot vuodesta toiseen myydä hyväkatteisia palveluja, kannattaa ilman muuta esittää niin maan perusteellisen vastuullista.

Asiakaskataloginsa oli muutenkin vakuuttava. Elisa, Ponsse ja Kone esimerkiksi kertoivat, että jotain yksityiselle sektorillekin kelpaavaa Goforessa puuhastellaan. Herrat Veli-Matti Mattila, Juho Nummela ja Henrik Ehnrooth ostavat vain, jos kokevat saavansa lisäarvoa. Tätä kolmikkoa on turha yrittää millään ESG-kuorrutuksella hämätä. 

Lisäksi yhtiöllä on neljän hengen kasvollinen omistus (yhteensä 37% osakkeista), jotka kaikki vieläkin askartelevat yhtiön parissa. Tätä pidän muiden omistajien kannalta erinomaisena asiana. Jos yhtiön suurin omistaja on suomalaisten kansanrunojen seppäsankari, ollaan yleensä nauttimassa palkkasoturien diktatuurista.

Lisäksi yhtiö hakee kasvua ”DACH-maista”. Joo, miekin googlasin mitä ne ovat. Saksa, Itävalta ja Sveitsi ovat siis kyseessä. Itse käyttäisin kuvausta ”Lapinpolttajat ja juustoonkastajat”, mutta tämä ei välttämättä ole Tampereen demarien täysin hyväksymä termi.

Pro tip: Jos ei aio katsoa jonkun bändin koko CMD:tä, kannattaa kuitenkin kurkata Q&A-osio. Analyytikot välillä kyselevät ihan fiksujakin.

Tosin tällä kertaa jäi parhaiten mieleen, kun ensimmäisenä kysymysvuorossa ollut anaali puhui ”Dash-maista”. Ja että tämän ”Dahhh-maiksi” korjanneella Saksankin M&A (Mergers & Aquisitions) -vastaavalla oli ainoana kraka kaulassa. Mikä oikein onkin. Jos lapinpolttajien kanssa aikoo tehdä bisnestä, on saksan puhumisen lisäksi syytä opetella kravatin solmiminen.

Ikuisesti teknologiayhtiöihin positiivisesti suhtautuva Inderesin Joni ennustaa vuodelle 2023 P/E:tä 17 ja EV/EBITDA:a 12. Ainakaan miulla ei ole kuitenkaan eväitä haastaa näitä. Gofore on kasvanut viime vuodet sekä yritysostoilla että orgaanisesti. Tavoitteena yhtiöllä on yli 15 prosentin orgaaninen kasvu. Tunnusluvut eivät ole kasvuyhtiölle Pyysingin arvaustoimistonkaan mielestä kohtuuttomia.

Näen yhtiön tulevaisuudessa kuitenkin kaksi merkittävää riskiä:

Jos julkinen sektori alkaisi skarpata hankinnoissaan, voisi Goforen syömähammas eli Suomen julkisen sektorin atk-hankinnat vähän lohkeilla. Tämä riski tosin vaikuttaa varsin maltilliselta, ainakin mikäli entistä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Sanna Marinia kuuntelee.

Lisäksi Goforen yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Ville Hurnonen saattaa löytää DACH-maista jotain lisää ostettavaa. Saksahan tunnetusti on paska maa. Toki joskus voi sokea suomalainen löytää jopa Saksasta jyvän. Näyttönsä eivät kuitenkaan ole taloushistoriallisesti superkunniakkaita.

Näillä pohdinnoilla en ota lisää Goforea, mutta saatan hodlailla lappua vähän pidempäänkin. Onhan se nyt kiva freerollailla naapurin Teron kustannuksella.

P.S. Kaikki sivistyneet ihmisethän tietävät, että Sveitsin maatunnus CH tulee kelloseppien maan latinankielisestä nimestä Confoederatio Helvetica. Miekin olen tiennyt tämän jo monen tunnin ajan.

P.P.S. Jos yhtiössä on CFO:na HKKK:ssa laskentatoimea 80-luvulla opiskellut (tässä erikoistapauksessa Teppo Talvinko) ei se ainakaan täysin läpimätä voi olla.

Keskustele

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Eikö enää tarvitse siivota?

Antti Leinonen
14.12.2024
east Lue lisää