Artikkelit

Fondia Q4/24: Kapitulaatio - Nyt riittää

Almanakka |
Jaa Twiittaa

Miten asiat ovat kehittyneet edellisestä päivityksestä?

Taulukossa ennätysmäärä punakynää, mikä kertookin kaiken siitä miten on mennyt. Yritysarvo / liikevoitto on mennyt osakkeenomistajan kannalta oikeaan suuntaan, mutta sekin johtuu vain siitä, että liikevoitto romahti niin paljon, ettei osakkeen hinta pysynyt perässä.

Tästä tietysti varoiteltiin tulosvaroituksilla, mutta on se vaan surkean näköistä. Mitä osake nyt hinnoittelee? Käytännössä sitä, että yhtiö ei kasva ja kannattavuus (liikevoitto) saadaan saneerattua jonnekin 8 % tasolle. Tämä kuulostaa itse asiassa ihan uskottavalta skenaariolta. Kun yhtiössä, jolle henkilöstö on tärkein ”omaisuuserä”, lähtee pudotuspelit käyntiin siitä, kuka saa jatkaa ja kuka ei, on kasvua normaaliakin vaikeampi taikoa.

Edessä voi olla aluksi vielä lisää tuskaa, ennen kuin ehkä helpottaa, jos helpottaa. Ensimmäinen ajatus tätä lukiessa on, että syyt omistaa vähenee jatkuvasti, ja jos en löydä raportista jotain hyvää, saatan äänestää jaloillani. Ei siinä, Fondiassa on edelleen mielestäni mahdollisuus hyväänkin sijoitukseen, mutta tällä hetkellä tuntuu, että nämä pääomat olisivat paremmassa käytössä muualla. Fondia ei myöskään ole yhtiö, jota haluaisin omistaa vuositolkulla, vaan olen odotellut arvostuksen ja liiketoiminnan momentumin hetkellistä paranemista – turhaan.

Kuva

Ajatuksia raportista

Kuva

Henkilöstökulut ovat liian korkealla suhteessa liikevaihtoon. Näitä pyritään skaalaamaan alas yt-neuvotteluilla. Tiedotteessa kerrottiin vähennystarpeen olevan enintään 20 henkilöä Suomen 130 henkilöstä. Veikataan siis, että vaikka 10 % näistä kuluista saadaan karsittua pois pitkässä juoksussa. 2025 kerrottiin päästävän 1,3m euron säästöihin. Siihen sitten palkkainflaatiota joitain prosentteja päälle. Liiketoiminnan muut kulut eivät kaiketi juuri skaalaudu henkilöstömäärän tai liikevaihdon mukana, joten sinnekin voi pahimmillaan odottaa pientä inflaatiota. Jos samalla liikevaihtoon kohdistuu painetta, tai ainakin sen kasvattaminen tulee olemaan vaikeaa, on tässä aika vaikea nähdä vielä kovin hyvää vuotta 2025.

Alla tupakka-askiversio toiveikkailla ei-inflatoiduilla luvuilla. Tällä voitaisiin päästä johonkin 7 % liikevoittomarginaalin tasolle, eli ei vielä edes riittäisi. Tupakka-askini ei myöskään huomioi kertaluontoisia kuluja, joita pakettien jakamisesta joulupukkina toimivalle tuoreelle toimarille koituu.

0,95 * Liikevaihto

24,7

 

Materiaalit ja palvelut

0,4

 

0,9 * henkilöstökulut

15,3

 

Liiketoiminnan muut kulut

6,3

 

Käyttökate

2,7

 

Poistot

0,9

 

Liikevoitto

1,8

7,3 %

No, minun tupakka-askini on varmasti pahasti alakantissa, joten seuraavaksi lukemaan toimarin, Timo Lapin, katsauksesta miten oikeasti aiotaan edetä. Fondialle erityisen paljon risuja siitä, että heidän tilinpäätös PDF on muotoiltu sellaiseksi, ettei siitä voi copy-pasteta tekstejä. Pahoittelen jo nyt alla tulevista kirjoitusvirheistä.

Tilikausi 2024 oli meille vaikea, etenkin Ruotsissa. Fondian liikevaihto laski 1,8 % vertailukauteen nähden. Kansainvälinen liikevaihto laski 9,7 % vertailukaudesta, josta Ruotsi laski 15,2 % ja Baltia kasvoi 37,5 %. Suomen liikevaihto kasvoi 0,5 % vertailukauteen nähden.

Fondia on liittynyt siihen pitkään jonoon Suomi-yhtiöitä, joiden Ruotsin valloitus näyttää epäonnistuvan surkeasti. Suomikin on todella heikko, mutta sitä pystyy sentään jotenkin ymmärtämään tässä taloustilanteessa. Tosin nyt kun isot yt:t iskevät, niin eiköhän Suomikin saada näyttämään rumemmalta. Ja älkää ymmärtäkö väärin, yt:t ovat todennäköisesti erittäin tarpeelliset Fondialle.

Talouden epävarmuus näkyi lakiosastoasiakkaidemme (LDaaS) resurssivarausten vähennyksinä, erillisprojektien vähenemisinä ja valitettavasti myös asiakaspoistuman lisääntymisenä. Toisaalta juridisen neuvonnan tarve myös kasvoi muun muassa ESG-alueella ja työoikeudellisessa neuvonnassa.

Fondian ydintuotteen kysyntä sulaa alta. Ehkä Fondia voi myydä työoikeudellisia neuvontapalveluita potkimilleen juristeille. Toivottavasti Timo sujauttaa ainakin mainoksen pahvilaatikon mukaan, kun hakevat kamansa.

Asiakasarvon ja asiakaskokemuksen tuottamisessa olemme kiitettävällä tasolla. Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset ja asiakkaiden suositteluindeksin NPS tulos 61 (61) osoittivat palvelumallimme toimivuuden, minkä pohjalta on hyvä jatkaa toimintamme kehittämistä.

Pähkäilin NPS-mittausta eilen Aallon Groupin osalta. Fondialla on aavistuksen korkeampi luku. Jos asiakkaat tosiaan ovat tyytyväisiä, on tämä oikeasti ihan hyvä asia, mutta suhtaudun itse vieläkin hieman varauksella tähän mittaukseen. Ja toisaalta olen Timo Lapin kanssa eri mieltä siitä, että NPS osoittaisi palvelumallin toimivuuden. Asiakkaiden Fondian palveluista maksamat laskut sen osoittavat, ja ne osoittavat nyt väärään suuntaan.

Tilikaudella henkilöstön suositteluindeksi eNPS laski ja oli 19 (48).

Toivottavasti kysely suoritetaan seuraavan kerran vasta yt-neuvotteluiden jälkeen. Jos henkilöstön tyytyväisyys oikeasti rapautuu, kuten se yt-neuvotteluissa tuppaa tekemään, on sillä Fondialle kauaskantoisia vaikutuksia. Valitettavasti tämä näyttää aika huonolta.

Timo Lapille pisteet siitä, että hän ainakin aika suorasanaisesti tunnustaa katsauksessaan Fondian ongelmat ja on nyt alkanut tekemään asioita niiden parantamiseksi. Se on ainut tapa päästä tästä suosta, mutta ei se helpolta kyllä vaikuta.

Omien ostoista: Yhtiöllä on hallussaan nyt reilut 200t omaa osaketta (5,5 % kannasta). Vuonna 2024 niitä hankittiin 87t kpl hintaan 6,36 euroa. Vielä olisi yhtiökokoukseen asti hankkia lisääkin, mutta tuskinpa hankitaan. Nähtäväksi jää, annetaanko siellä uusi valtuutus, vai koetaanko tämä liian traumaattiseksi kokemukseksi, kun nykyinen kurssi on selvästi hankintahintaa alempana. Fondia ei käytännössä joudu investoimaan, joten osinko + omien ostot on jo pelkästään ollut ihan kohtalaisen korkea tuotto-odotus.

Ohjeistus:

Fondia keskittyy vuonna 2025 kannattavuuden parantamiseen. Markkinatilanne jatkuu epävarmana ja tämä vaikuttaa heikentävästi mahdollisuuksiin arvioida jatkuvien lakipalveluiden kysyntää ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi yhtiön muutosneuvotteluiden täysimääräisiä vaikutuksia konsernin liikevaihtoon on vielä vaikea tarkemmin arvioida.

Eli tässä ei itse asiassa ohjeisteta edes kannattavuuden paranemista, vaan sitä vaan tavoitellaan. Epäilemättä menossa olevat ohjelmat vaikeuttavat arviointia, mutta kai joku on jonkun arvion tehnyt, kun on kuitenkin päätetty lähteä potkimaan henkilöstöä pois? Sen arvion olisi ehkä voinut jakaa sijoittajillekin. Yhtiö ei halua tietysti tulosvaroitella enää 2025, mutta en osta yllä mainittuja syitä.

Ajatuksia sijoittajapuhelusta

Asetelma sijoittajapuheluun lähdettäessä on jo hieman hassu, koska juuri alennuksen saanut entinen toimitusjohtaja nykyinen talousjohtaja Harri Savolainen istuu nykyisen virkaa toimittavan toimitusjohtajan vieressä. Asetelma menee vielä mehukkaammaksi, kun uusi toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo kohtalaisen säpsäkästi:

Aloitetaan viime vuoden numeroilla. Harri, ole hyvä.

No ei siinä, tämähän on talousjohtajan roolikin, mutta selvästi Timo ei halunnut myöskään ottaa vastuuta näistä luvuista, enkä olisi halunnut minäkään. Eikä hän vastuussa olekaan.

Fondia nostaa edelleen tekoälyn hyödyntämistä yhtenä tärkeimmistä asioistaan (Ruotsi, tekoäly, säästöohjelma). En ole vieläkään vakuuttunut miten tämä tulee Fondian liiketoimintaa muuttamaan. Toisaalta heillä olisi mainio mahdollisuus tehostaa juristien työtä tekoälyn avulla, toisaalta heidän asiakkaillaan olisi mainio mahdollisuus ulkoistaa koko Fondian työ tekoälylle, tai ainakin suurilta osin näin.

Esitys näyttää kolmasosan kohdalla siltä, että paljon erilaisia teemoja sivutaan, mutta mistään ei kerrota tarkemmin. Esimerkiksi sanotaan, että henkilöstöä on vähennetty, mutta ei kerrota miten paljon, tai mitä vaikutuksia tällä on. Toivottavasti Q&A:ssa saadaan näihin vastauksia.

Q&A

Inderes-Juha kysyy ohjeistuksen puuttumisesta.

HS (nämä eivät ole suoria lainauksia, koska transcriptia ei ollut saatavilla): Kannattavuuden kautta, ja olemme sitä lähteneet ohjeistamaan tässä vaiheessa suullisesti.

Harri toisti samat selitykset, jotka minä yllä kirjoitin, mutta väitti kannattavuusparannuksen olevan myös ihan ohjeistus. Selvä. Eli negaroidaanko, jos kannattavuus pysyy 2024 tasolla? Juha itse asiassa puuttuukin täysin samaan pointtiin. Harrin sormet kiemurtelee sylissään ja sanoo, että pitää paikkansa, se on tavoite. Äh.

Juha kysyy säästöohjelmasta.

HS: 1,3m euroa säästöjä Suomen isosta muutosneuvottelusta, mutta lisäksi tavoitellaan markkinointi-, IT- ja muiden kulujen säästöjä. Kokonaisuudessaan 2m euroa on tavoite, josta vasta osa realisoituu vuonna 2025.

Juha kysyi myös Ruotsista, mutta siihen ei tullut mitään järkevää vastausta. Kuulemma stabiloituu.

Henkilöstötyytyväisyydestä kysymys ja onko yhtiö huolissaan.

TL: Tänä vuonna johdon tehtävä on rakentaa luottamusta ja miniomoida riski poistumalle. Uskomme onnistuvamme ihan hyvin tässä tavoitteessa.

Jos joku tuntee fondiaaneja, niin kysäiskääs millainen fiilis siellä on tällä hetkellä.

Transaktiomarkkinan uskotaan heräävän tänä vuonna, millä olisi positiivinen vaikutus koko toimialan kysyntään. Tämä on kyllä omakin uskomukseni. Poistuuko isot pelurit sitten Fondian apajilta transaktiobisneksen perässä jää nähtäväksi. Ja onhan tämä vähän harmillista, että heti kun isot eivät saa tarpeeksi kaikista houkuttelevinta bisnestä, ne tulevat Fondian markkinaan ja vievät kysyntää saman tien pois Fondialta.

Hyvä kysymys Juhalta jatkuvien lakipalveluiden kysynnästä ja mitä siinä voisi tehdä paremmin. Asiakastyytyväisyys on näin hyvä, mutta eurot ei liiku. Ennen kuin kuuntelen vastausta, veikkaan ettei kovin kattavaa saada.

TL: Teimme kyselyn olemassa oleville, tuleville ja entisille asiakkaille. Kehityskohdat liittyivät hinnoittelumalleihin ja ennaltaehkäisevien lakipalveluiden tarjoamiseen.

Onko paketti siis liian tuhti monille asiakkaille, ja haluttaisiin ostaa pienempiä kokonaisuuksia? Vähän kuin minä Viaplayn kanssa. Lappi sanoo myös, että Fondia tulee uudistamaan LDaaS-malliaan tänä vuonna. On kyllä pienelle yhtiölle reippaasti transformaatiota, jos avaintuotekin pitää uudistaa samalla kun henkilöstömäärää pienennetään. Muutostarve taitaa olla ihan aito, mutta sisältää kyllä omaan makuun nyt hieman liikaa epävarmuutta.

Salkussa on tällä hetkellä reilu 6 % positio Fondiaa, mutta tein tämän kirjoituksen myötä henkisen päätöksen realisoida oppirahat. Jos perjantain päätöskurssilla saisi myydä, tulisi tästä osinkojen jälkeen joku 20 % tappiota kokonaisuudessaan. Toivotan Fondialle kaikkea onnea transformaatiomatkalleen, mutta vien omat rahani kohteisiin, jotka katson houkuttelevammiksi kohteiksi pitkällä juoksulla. Kärsivälliselle tässä voi olla ihan hyvä tili tehtävänä, jos muutosmatka onnistuu.

Keskustele Fondiasta

Seurantalista

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Kamux Q4/24: Vauhti kiihtyy, mutta autoa ajetaan väärään suuntaan

Almanakka
21.2.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Marimekko Q4/24: Brändin kiinnostus Aasiassa kasvussa

Almanakka
20.2.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Aspon taikina on laitettu uuniin

Antti Leinonen
20.2.2025
east Lue lisää