Miten asiat ovat kehittyneet edellisestä päivityksestä?
Lukuja vilkaisemalla asiat eivät ole kehittyneet oikein mitenkään. Taulukossa on hyviä ja huonoja uutisia, mutta kummatkaan niistä eivät ole kovin dramaattisia. Myynnillisesti ennätysneljännes ja Q1 aikana tehtiin jo enemmän liikevaihtoa kuin esimerkiksi vuonna 2019 koko vuoden aikana.
Ensimmäisen neljänneksen liikevaihdon kasvu oli 6 % ja viimeisen 12 kuukauden aikana kasvu on 9 %. Yhtiö on selkeästi investointivaiheessa, joten kannattavuus heittelee investointihalukkuuden ja markkinan vedon mukaan. Arvostus on hieman sulanut liikevaihdon kasvaessa ja osakekurssin liikkuessa aavistuksen alemmas. Yritysarvo / liikevaihto on mielestäni fiksumpi tapa pysyä kartalla tässä tilanteessa olevan yhtiön arvostuksesta, kuin EBITAan suhteuttaminen. Tasaisen vauhdin kannattavuustasosta meillä ei vielä ole kovin hyvää tietoa, mutta se on nykyistä korkeammalla.

Ajatuksia raportista
Inderesinkin liiketoimintakatsaus Q1 ja Q3 on aika suppea ja se antaa tietoa vain muutamista asioista. Esimerkiksi taseen ja rahavirran puolelle ei katsota käytännössä lainkaan. Tähän voisi ottaa kuvan Inderesin omasta avainlukutaulukosta tai tuloslaskelmasta, mutta se olisi käytännössä yllä olevan toistoa.
Inderes on toimittanut palveluita 442 yhtiölle edellisen 12 kuukauden aikana. Vuoden 2024 aikana kyseinen luku oli 427, eli pientä kasvua tällä rintamalla. Jatkuva liikevaihto kasvoi neljänneksen aikana 4,6 % ja projektiliikevaihto 6,8 %. Kansainvälisen liikevaihdon osuus oli 21 % eli pientä laskua kasvupanostuksista huolimatta.
Inderes-alusta on ilahduttavasti kasvanut ensimmäisen neljänneksen aikana. Tavoittavuus oli 19,3m (19,1m Q4) ja aktiivinen jäsenmäärä 67t (66t Q4). Voisin kuvitella, että Q2 alussa alkaneet tapahtumat maailmassa ovat saaneet sijoittajat aktivoitumaan entisestään. Kun epävarmuus kasvaa, on kiva hakea lisätietoa ja kädestä pitäjiä yhteisöstä.
Toimitusjohtaja Mikael Rautasen katsaus.
Ruotsissa liikevaihto laski ja teemme nyt muutoksia toimintamalliin päästäksemme kasvuun.
Kasvupanostukset eivät näytä tuottaneen hedelmää – päinvastoin.
Kuten edellisessä raportissa kerroimme, päivitämme Ruotsissa myyntistrategiaa sekä organisoitumista. Organisoidumme jatkossa kolmen liiketoiminta-alueen ympärille: Analyysi, Tapahtumat ja Ohjelmistot. Näistä jokaisella on oma kansainvälistymisstrategia. Lisäksi uudistamme Ruotsin tapahtumaliiketoiminnassa toimitusmallia. Muutoksilla haetaan oikeaa mallia uuden markkinan avaamiseen kunkin liiketoiminnan osalta.
Yhtiökokouksessa Rautanen ja hallituksen jäsenetkin pallottelivat Ruotsi-perunaa. Nykyinen malli ei selvästikään toimi. Aiemmin yhtiöille on myyty koko Inderesin pakettia (ostakaa analyysia ja tapahtumia ja softaa) alusta lähtien ja se on osoittautunut vaikeaksi. Nyt mennään ilmeisesti tuote kerrallaan ja jokainen tuoteryhmä saa etsiä omat parhaat toimintatapansa.
Strategiamuutos kuulostaa ihan järkevältä, joskin myös siltä, että siitä aiheutuu kuluja (kolme myyntihemulia yhden sijaan). Tämä kuitenkin lisännee mahdollisuuksia saada ruotsalaiset ostamaan esimerkiksi tapahtumia tai IR-softaa, vaikka eivät analyysia vielä haluaisikaan. Ja miksi haluaisivat, kun sijoittajayhteisöä ei oikeastaan ole olemassa ja suomalaiset sijoittajat eivät samaan malliin ruotsalaisista yhtiöistä lue, eikä yhtiöitäkään ehkä kiinnosta Suomi-yhteisö yhtä paljoa.
Yhtiökokousmyynti ja tuotantojen katteet painottuvat hieman edellisvuotta enemmän toisen neljänneksen puolelle, millä on vaikutus neljännesten väliseen vertailuun.
Laitoin tämän omaan taseeseeni Rautasen velaksi minulle. Q2 pitää sitten näkyä merkittävää kasvua yhtiökokouksissa ja muissa tapahtumissa. Todennäköisesti tämä kuitenkin selittää hieman heikentynyttä kannattavuutta, jos kuluja on jo tippunut, mutta tuotot realisoituvat vasta seuraavalla neljänneksellä.
Analyysiliiketoiminnan liikevaihto kasvoi ja sopimuskanta laski 141 (145) sopimukseen. Sopimuskannan laskun taustalla ovat yritysostot sekä Ruotsissa tiettyjen asiakkaiden tyytymättömyys analyysin suosituksiin ja tavoitehintoihin.
On ne länsinaapurit velikultia. Rautaselta kysyttiin yhtiökokouksessa, että muutetaanko analyysistrategiaa, jotta Kalle ja Palle ostaisivat ja pysyisivät asiakkaina. Ainakaan yhteisön edessä ei kehdannut myöntää, että joustaisivat analyysin laadusta saadakseen tyytyväisempiä asiakkaita.
Miten tämä viesti saataisiin vietyä kaikille, jotka lukevat esimerkiksi häikäilemättömämmän kilpailijan Redeyen analyyseja? Inderesiltä ei olisi kovin tyylikästä lähteä suoraan kilpailijaa lyttäämään, oli aihetta tai ei. Tämän pitäisi tapahtua diskreetimmin, tai kaikista toivottavimmin puskaradion kautta. Ei ole ihan helppo ongelma ratkaistavaksi, mutta niin kauan kun oikeasti erottaudutaan sillä, että analyysi on kilpailijaa selvästi laadukkaampaa, kuten se on, on mahdollisuuksia. Toistan: Miten tämä viesti saataisiin kuuluviin?
Ruotsissa tapahtumaliiketoiminnan myynti laski. Ruotsin tapahtumaliiketoiminnassa siirrytään vuoden ensimmäisellä puoliskolla uuteen toimitusmalliin, millä parannetaan tuotantojen laatua, tehokkuutta ja skaalautuvuutta.
Tämä on hieman yllättävää. Ymmärrän, että analyysi ei vedä, mutta tapahtumien pitäisi olla paljon helpommin myytävissä Inderesin asemalla. Ehkä analyysista mielensä pahoittaneet ja poistuneet asiakkaat ovat ostaneet myös tapahtumia ja se on näkynyt verrattain pienen vertailuluvun takia heti laskuna? Tai sitten on taas ajoituksesta kyse. Suomessa tapahtumaliiketoiminnan kehuttiin kuitenkin kehittyneen erinomaisesti.
Yhtiökokoustuotteessa kauden 2025 myynti Suomessa on vastannut tavoitteita. IR-ohjelmistoissa asiakasmäärät jatkoivat kasvua. Videosync -alustan osalta etenkin kansainvälisten asiakkuuksien ylösajo tukee kasvua tällä hetkellä.
Yhtiökokouksessa oli jänniä puheenvuoroja Inderesin tulevaisuudesta. Etenkin Tero Weckroth sai visionsa kuulostamaan suunnilleen siltä, että analyysiin ei niin haluaisi edes panostaa, vaan Inderesin pitäisi pyrkiä olemaan kansainvälinen softatalo ja Ruotsin valloittamisen sijaan keskittyä ”kasvamaan Uruguayssa ja Japanissa”. ”Kaikki ansaitut liikevaihtoeurot eivät ole yhtäläisiä.” No, vaikka tämä viimeinen on tottakin, tämä puheenvuoro oli varmaan provosointia ja keskustelun herättämistä, tai sitten Tero oli kaapannut muita osakkaita useamman drinkkilipun.
Siirrymme ensimmäisestä vuosipuoliskosta alkaen raportoimaan kansainvälistä liikevaihtoa sekä kolmen liiketoimintayksikön kasvua ja kannattavuutta erikseen.
Tämä on hyvä. Tukee uutta strategiaa ja sijoittajille on luvassa läpinäkyvämpää tietoa.
Ohjeistus:
- Liikevaihto kasvaa edellisestä vuodesta (18,4 MEUR)
- Suhteellinen kannattavuus EBITA-prosentilla mitattuna, poislukien kertaluontoiset erät paranee edellisestä vuodesta (11,6 %)
Päätuotealueiden kohdemarkkinoiden ei arvioida kasvavan vuonna 2025 (aiemmin: ”arvioidaan pysyvän vakaana tai kasvavan hieman vuonna 2025”)
Liikevaihtotavoitteen osalta näyttää hyvältä, mutta kannattavuutta pitäisi pystyä parantamaan. Kauppasotako se ottaa uhrejaan myös täällä? Yhtiöiden listautumisaktiviteettia ei varsinaisesti villitse poliittisen epävarmuuden räjähtäminen. Suomen politiikasta tosin voisi olla tulossa pientä myötätuulta, jos hallitus saa ehdotuksensa puskettua läpi.
Materiaalit ja palvelut -kuluerä oli 1,1 (0,9) miljoonaa euroa ja se oli 20,2 % (18,8 %) liikevaihdosta. Lisääntynyt ulkopuolisten palvelujen käyttö johtui isojen yhtiökokoustapahtumatuotantojen kasvusta.
Tukisi ehkä ajatustani siitä, että kuluja on tullut etupainotteisesti, mutta asiakkaat maksavat vasta sitten kun kokous on pidetty.
Henkilöstökulut olivat 2,9 (2,7) miljoonaa euroa ja olivat 54,6 % (53,6 %) liikevaihdosta. Henkilöstökulujen kasvun taustalla ovat Ohjelmistoliiketoiminnan rekrytoinnit sekä normaali palkkatason kehitys.
Kertoo hyvin Inderesin muutosprosessista, että nyt palkataan vähän erilaisia nörttejä, kuin alkutaipaleella (kaikella rakkaudella nörtiltä toisille). Tämäkin kuluerä kuitenkin kasvanut liikevaihtoa nopeammin ja kertoo yhtiön olevan investointivaiheessa. Toivottavasti nämä investoinnit toimivat muuallakin kuin Rautasen excelissä.
Ajatuksia sijoittajapuhelusta
Rautanen sanoo aluksi, että nimenomaan tapahtumapuoli oli Ruotsin liikevaihdon laskun syynä, ei niinkään analyysi. Toimenpiteet kuulemma käynnissä, mutta olisin ollut hieman vähemmän huolissani tästä, jos kyseessä olisi ollut analyysi. Sen syyt olisivat olleet helpommin ymmärrettävissä. Toivottavasti joku kysyy, miksi tapahtumat eivät Ruotsissa myy.
Suomessa koko Inderesin paketti toimii hienosti synkassa ja asiakkaat ostavat palveluita laajasti. Kuten edellä mainitsin, koko paketin myynti kerralla Ruotsissa uudella markkinalla ei olekaan niin helppoa. Rautasen mukaan jokainen liiketoimintayksikkö ja tuote vaatii täällä oman go to market -strategiansa ja uudelleen organisoituminen johtui pitkälti tästä.
Tästä tulee mieleen, että Ruotsiin varmaankin lähdettiin sillä ajatuksella, että kopioidaan Suomessa erinomaisesti toiminut menestysresepti ja monistetaan se naapurimaassa. Nyt todetaan, että itse asiassa ei se menestysresepti maistukaan fika-kansalle. Siitä huolimatta laajentumista jatketaan. Kysyisin muutaman vuoden takaiselta Rautaselta mielelläni, että lähtisitkö investoimaan tuhdisti Ruotsiin, jos tietäisit, että Suomen resepti ei onnistu siellä, vaan resepti pitää keksiä uusiksi.
Psykologisesti investointien lopettaminen on nyt vaikeaa. Sijoittajille on luvattu jotain julkisesti ja ”sunk costs” ovat korkeat. Ehkä muutaman vuoden nuorempi Rautanen kokisi reseptiuudistuksesta huolimatta, että Ruotsiin on järkevää lähteä koska X, Y ja Z, mutta ainakin ulkopuolelta on helppo tunnistaa muutama psykologinen tekijä, jotka saattavat vaikeuttaa parhaan päätöksen tekemistä juuri nyt, jos paras päätös on Ruotsin investointien lopettaminen. Minä en tiedä, olisiko investointien lopettaminen paras päätös, enkä sitä edes toivo. Rautanen tietää todennäköisesti parhaiten, mutta osaako tehdä oikean päätöksen?

Analyysiliiketoimintaa rasittava tekijä on se, että pörssistä edelleen lähtee enemmän yhtiöitä, kuin sinne tulee.
Näinpä. Tämän kääntyminen kasvuun oli itseasiassa yksi syy, miksi kasvatin aiemmin Inderes-rivini isommaksi. Ymmärrettävästi maailman tilanteen muutokset ovat kääntymistä hidastaneet, eikä Inderes tälle mitään voi. En ole ajoituksen siirtymisestä silti kovin huolissani. Jos tiedän itsekin monta yhtiötä, jotka suunnittelevat listautuvansa Suomessa, täytyy niitä olla alaa tarkemmin näkevillä tiedossa vielä merkittävästi enemmän.
Tää on se hinta, mikä riippumattomuudesta pitää maksaa.
Rautanen kertoo Ruotsin asiakaspoistumasta. Olen itsekin avaustekstissäni kritisoinut Inderesin analyysin laatua paikoitellen, mutta se on silti keskimäärin laadukasta analyysia. Jos sitä vertaa Ruotsista muuten saatavilla olevaan tilausanalyysiin, ei puhuta edes samanlaisesta tuotteesta (sijoittajan ja analyysin lukijan näkökulmasta). Inderesin analyysista on varmasti hyötyä sitä lukevalle. Redeyen analyysista on todennäköisesti haittaa, koska se ylikorostaa positiivisia asioita ja vähättelee negatiivisia. Omiaan ruokkimaan vahvistusharhaa.
Ainakin tämän omistajan ehdoton tuki tulee sille, että Ruotsissa pidetään kiinni Inderesin tavasta tehdä analyysia ja jos analyysia lukevat hiuspussipäät ovat liian tyhmiä tunnistaakseen näiden kahden tuotteen eron, niin ennemmin poistutaan markkinalta, kuin lähdetään valehtelemaan. Inderesillä ei tässä pelissä myöskään olisi mitään erottautumistekijää suhteessa kilpailijoihin, enkä usko yhteisön rakentamisen ainakaan helpottuvan, jos lähdetään sijoittajien fuulaamiseen mukaan.
Haluaisin silti kuulla Rautaselta, että miten ne sijoittajat oikeasti voitetaan puolelleen. Siihen ei näytä vielä olevan aseita.

Tässä vielä muistutuksena Inderesin liikevaihdon jakautuminen eri liiketoiminta-alueille viime vuonna. Vaikka meille suomalaisille Inderes on tuttu nimenomaan analyyseistaan, on Inderes kuitenkin enemmän ja enemmän jotain muuta kuin puhdas analyysitalo. Tämä on ehdottomasti mahdollisuus enemmän kuin uhka.
Q&A
Kysymys eurooppalaisen johtavan toimijan kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Volyymipohjainen hinnoittelu, eli mitä nopeammin tätä saadaan käyntiin, sitä nopeammin alkaa näkymään liikevaihdossa kasvavana osuutena. Nyt kansainvälinen liikevaihto pysyi kutakuinkin ennallaan, vaikka Ruotsin liikevaihto laski. Tässä ohjelmistoyhteistyö näkyi jo nyt.
Kysymys IPO-ikkunan mahdollisesta sulkeutumisesta. Rautanen kommentoi, että ei ole sulkeutunut kokonaan tapahtuneesta huolimatta.
Pankit lähteneet kilpailemaan tilausanalyysimarkkinassa, miten näkyy Inderesin tilanteessa? Ei näy, oli yksiselitteinen vastaus.
Kysymykset olivat tällä kertaa aika muodollisia tai pyrkivät täyttämään aukkoja Excelissä. Toisaalta raportti ja sijoittajapuhelun suunniteltu puheenvuoro olivat minunkin mielestäni jo varsin kattavia.
Jatkan omistajana saman kokoisella rivillä. Inderes on noin 5 % salkustani.