Artikkelit

FED ampuu inflaatiopanoksiaan haulikolla

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

USA:n keskuspankki Federal Reserve tulee viimeistelemään katselmuksen linjauksiinsa ja julkaisee sen tulokset pian. Seuraavan parin kuukauden aikana FED tulee linjaamaan tulevaa rahapolitiikkaansa, jonka odotetaan sisältävän sitoumuksen korkeampaan inflaatioon ja koronaa edeltävään työllisyystilanteeseen. Linjaus pitäisi korot matalana vuosia.

FEDin viimeaikaiset kommentit viittaavat inflaation keskiarvoistamiseen, mikä käytännössä tarkoittaa keskuspankin sietävän, tai jopa suosivan, yli kahden prosentin inflaatiotasoja. Tämän saavuttamiseksi FED lupaisi pitää korot alhaalla kunnes inflaatio- ja työllisyystavoitteet on saavutettu.

Inflaatio on tällä hetkellä vain yhden prosentin tasolla työttömyyden ollessa korkeimmillaan sitten 1930-luvun Suuren Laman. FED tulee todennäköisesti tarvitsemaan vuosia tavoitteidensa saavuttamiseen.

Ilmoitusta linjauksista odotetaan jo syyskuussa. Oletettujen linjausten mukaan FED kiristäisi korkoruuvia aiempaa hitaammin inflaation alkaessa nousta. FEDin pääjohtaja Jerome Powell joutui paineen alle vuonna 2018 hänen nostaessaan ohjauskorkoa sarjalla korotuksia, jotka myöhemmin piti laskea takaisin. Tällä hetkellä FEDin tavoite yön yli korolle on noin nollassa, jonne se laskettiin koronakriisin alkaessa.

Kehno osumatarkkuus finanssikriisin jälkeen

Mielenkiintoisen vivahteen linjauksille ja niiden toteuttamiselle antaa FEDin osumatarkkuus menneeltä vuosikymmeneltä. FEDin inflaatiotavoite jo vuosia on ollut kaksi prosenttia, mutta se on päässyt 10 prosentin sisälle tavoitteestaan vain kolmena viimeisestä kymmenestä vuodesta. Jos FED olisi koripalloilija, jonka bravuuri on kolmen pisteen heitto, ei sillä kentälle olisi asiaa.

Osumatarkkuuden surkeus ja tehottomuus ei välttämättä johdu FED päätöksenteon kyvyttömyydestä, onhan keskuspankissa monta ansiokasta henkilöä töissä. Haasteena on Yhdysvaltain kokoisen monimutkaisen talouden ohjaaminen pienillä, hienovaraisilla liikkeillä.

Monimutkaisuuden takia FED voi pahimmillaan ajautua vaaralliseen tilanteeseen. Uumoillun ja todennäköisen linjauksen perusajatuksena on pitää korot keinotekoisen alhaalla pitkän aikaa. Tämä auttaisi inflaatiota nousemaan ja parantaisi työllisyystilannetta. CNBC:n Jeff Cox kirjoitti asiasta:

FED ja muut keskuspankit ovat yrittäneet ajaa inflaatiota ylös sillä verukkeella, että matala hintatason nousu olisi terveellistä kasvavalle taloudelle. He myös pelkäävät, että matala inflaatio ruokkii itseään, pitäen korot matalana ja jättäen päättäjille niukasti liikkumavaraa talouden sakatessa.

Uusimmassa yrityksessään saada inflaatio laukkaamaan FED sitoutuisi ohjaukseen, eli lupaukseen, pitää korot alhaisina kunnes inflaatiotavoite on saavutettu, tai jopa ylitetty.

Viime päivinä FEDin aluepomot Robert Kaplan Dallasista ja Charles Evans Chicagosta ovat antaneet tukensa kyseiselle ohjausmallille. Evans totesi haluavansa pitää korot nollissa kunnes inflaation on noin 2,5 prosentin tasoilla, missä se ei ole juuri ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

FEDin sisällä puhutaan korkojen pitämisestä nykyisellään, eli nollissa, kunnes inflaatiotaso nousee vähintään kahden prosentin tasoille tai jopa yli.

Tämä vaikuttaa haasteelliselta, ellei jopa sekopäiseltä, muutamasta eri syystä.

FED uskoo, että sillä on hienovarainen kontrolli inflaatioon ja talouteen kokonaisuutena. Viime vuosikymmenen osumatarkkuus on 30 prosenttia, mikä ei varsinaisesti pääse vakuuttamaan tehokkuudellaan.

Korkeammat inflaatiotasot johtavat varallisuuserojen kasvamiseen. Rikkaat rikastuvat (osakkeilla, kiinteistöllä, kullalla, Bitcoinilla) ja köyhät köyhtyvät (käteisellä, jota he eivät kykene sijoittamaan). Inflaatiotavoitteen korottamista voi tietyllä tapaa pitää hyökkäyksenä köyhempää puoliskoa vastaan.

Jokainen sosioekonominen luokka kokee inflaation eri tavoin. Monet asiantuntijat uskovat, että finanssikriisin jälkimainingeissa kaikkein köyhimmat jenkit kokivat 6-10 prosentin inflaatiota, vaikka virallinen luku oli alle kahdessa prosentissa. Mikäli tämä pitää paikkansa, voi köyhempien olettaa kärsivän 10-20 prosentin inflaatiosta odotetuilla tavoitteilla ja keskuspankkipolitiikalla.

Osakkeiden hinnat ovat jo tyystin irtaantuneet reaalitalouden todellisuudesta. Korkeamman inflaation jahtaaminen tulee ajamaan osakkeiden ja muiden omaisuusluokkien hintoja vain korkeammalle. Osakehintojen ja reaalitalouden erkaantuminen voi jatkua vain siihen asti, kunnes synneistä pitää maksaa. Mitä suurempi erotus kahden välillä on, sitä tuskaisempi tulee vääjäämättömästä korjauksesta.

Paisuneet keskuspankkien taseet kertovat tarinaa inflaatiosta. Inflaatio rahan määrää kasvattamalla toteutuu luonnollisella viiveellä, sillä keskuspankkien bondien ja eri papereiden ostot eivät välttämättä heti johda varsinaisessa kierrossa olevan rahan määrän kasvamiseen.

Synkkiä skenaarioita pohtiessa

Pahimmassa tapauksessa FED ajaa inflaation tavoiteltua korkeammalle, talouden ongelmat jatkuvat eikä keskuspankki voi aggressiivisesti nostaa ohjauskorkoa ja printata lisää rahaa. Mikäli tämä painajaisskenaario toteutuisi, FED nostaisi inflaatiota juuri silloin kun sen pitäisi sitä hillitä .

Tätä skenaariota on tällä hetkellä vaikea kuvitella todeksi, mutta se voi olla jopa todennäköinen. Jotkut analyytikot odottavat jopa 4 prosentin inflaatiolukuja. Jos FED antaa inflaation laukata näille tasoille, tarkoittaisi se keskiluokalle ja köyhille erittäin vaikeita aikoja.

Moni uskoo FEDin olevan vahvasti kontrollissa makrotalouden tapahtumista. Moni suuri on kaatunut aiemminkin. FEDin mahti voi jossain vaiheessa osoittautua olemattomaksi. Sijoittajat eivät voi sokeasti luottaa jenkkihallitukseen ja FEDiin, odottaen niiden tekevän päätöksiä sijoittajien eduksi.

Sen sijaan matalat korkotasot ja jatkuva rahan printtaaminen tulee tarkoittamaan omaisuusluokkien hintojen räjähdysmäistä nousua. Osakkeet, kulta, Bitcoin ja kiinteistöt tulevat nousemaan paljon nykyistä korkeammalle. Mitä tahansa sijoittaja tekeekin, dollarikäteinen tulee olemaan vihoviimeinen asia pitää salkussaan FEDin ajaessa sen arvoa systemaattisesti alas.

Dollarin arvo on jo pudonnut sadassa vuodessa 99 prosenttia kultaan verrattuna. Eipä ihme, että keskuspankit ympäri maailmaa haalivat kultaa ja kuluttavat dollareita ja itseprinttaamia valuuttojaan.

Keskustele Sijoitustiedon palstalla.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Kiina elvyttää pakon sanelemana Fedin vanavedessä

Johannes Ankelo
25.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nyt nykii

Aki Pyysing
22.9.2024
east Lue lisää

Kiinteistö on bisnes naamioituneena asunnoksi

Miika Vuorensola
22.9.2024
east Lue lisää