Artikkelit

Elisa - osakkeelle hintasaarnaa analyytikoilta

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Elisan osakkeen yli 16 vuotta jatkunut noususuhdanne ei edelleenkään näytä laantumisen merkkejä. Osakkeen kurssin nousukiito vaan paranee entisestään. Talousmediasta voidaan lukea osakkeen olevan kallis, joko olisi siis aika kontrata markkinaa? Tuttu sanonta finanssimarkkinoilta kannattaa pitää kuitenkin mielessä: ”Markkinat voivat pysyä pidempään epärationaalisina kuin sijoittaja pysyy maksukykyisenä”.

Elisa pähkinänkuoressa

Elisa Oyj:n juuret ovat vuodessa 1882 kun Helsingin Puhelinyhdistys (HPY) perustettiin lennätinmekaanikko Daniel Wadénin toimesta. Ensimmäinen puhelinlinja vedettiin Kaivopuiston ravintolasta Oopperakellariin.

Nimenmuutosten myötä Helsingin Puhelin listattiin pörssiin vuonna 1997 ja tunnetaan nykyään nimellä Elisa Oyj.

Elisan päätoimintoja ovat tietoliikenne-, ICT- ja onlinepalvelut. Yhtiöllä on yli 6,2 miljoonaa liittymää kuluttajien, yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden keskuudessa Suomessa ja Virossa.

Elisa on johtava mobiiliverkko-operaattori ja kiinteän verkon operaattori Suomessa ja markkinakakkonen Virossa. Yhtiöllä on kansainvälistä yhteistyötä esimerkiksi Vodafonen kanssa.

Yhtiön palveluvalikoimaan kuuluvat kiinteät ja mobiilit puhelinliittymät ja laajakaistaliittymät, joita myydään sekä Elisa- että Elisa Saunalahti-brändeillä. Tämän lisäksi palveluihin kuuluvat kaapelitelevisioliittymät ja liittymien oheispalvelut sekä digitaaliset palvelut kuten esimerkiksi Elisa Viihde ja Elisa Kirja.

Elisalla on henkilöstöä 4 800 ja liikevaihto vuonna 2018 oli 1,83 miljardia euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja on Veli-Matti Anttila ja hallituksen puheenjohtaja Anssi Vanjoki.

Suomen Valtion omistama Solidium Oy on Elisan suurin osakkeenomistaja 10 prosentin osuudella, seuraavaksi suurimpia omistajia ovat eläkevakuutusyhtiöt.

Q3 jälkimainingeissa

Elisan Q3-tulos oli mainio, mutta yllätyksetön ja yhtiö tarkensi odotetusti käyttökateohjeistustaan aavistuksen verran ylös.

Liikevaihtoa Elisa paransi vuodentakaisesta parilla prosentilla. Odotukset olivat 463 miljoonassa eurossa ja myyntiä kertyi lopulta 465 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvun taustalla olivat ruotsalaisen Polystar-yhtiön osto sekä mobiilipalvelujen kasvu.

Yhtiön liikevoitto nousi viime vuoden heinä-syyskuun 110 miljoonasta eurosta 113 miljoonaan. Konsensusennuste oli 112 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen käyttökate nousi 179 miljoonaan euroon ja parannusta vuodentakaiseen tuli lähes kuusi prosenttia.

EPS, oli osakekohtainen tulos, oli täsmälleen sama kuin viimevuotinen ja osui myös analyytikkojen odotuksiin 0,53 eurolla.

Ohjeistuksensa Elisa päivitti käyttökateen osalta mutta liikevaihdon osalta se piti sen ennallaan. Vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna, aiemmin  yhtiö arvioi sen olevan viime vuoden tasolla tai hieman korkeampi. Liikevaihdon arvioidaan säilyvän viime vuoden tasolla tai olevan hieman korkeampi. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan enintään 12 prosenttia liikevaihdosta.

Kallis osake

Tasaista tulosta kvartaalista toiseen tekevän Elisan tuloskasvun jatkuminen on vaikeaa orgaanisen kasvun ollessa pientä, vaikka yhtiö on jo vuodesta toiseen pystynyt tehostamaan toimintojaan.

Aki Pyysing kommentoi Sijoitustiedon keskustelupalstalla jo vuonna 2015: ”Elisa teki miun odotuksia selvästi paremman ja vähän anaalienkin keskiarvoa kovemman tuloksen. Mie olen odotellut Elisan tuloksen roikahdusta jo vuosikausia, eikä se ole koskaan tullut. Well done, boys and girls. Kun P/E huitelee 20 paikkeilla, tarvitsisin kuitenkin jotain äreämpää näkemystä ottaakseni, jota ei ole, joten pysyttelen elisattomana.”

Artikkelia kirjoitettaessa P/E-luku on kivunnut jo 24,75 tasolla ja vaikka osakkeen osinkotuotto onkin houkutteleva 3,4%, ovat Aki ja monet muut sijoittajat todennäköisesti pitäneet näppinsä erossa Elisasta tai shortanneet osaketta.

Verrokkeihin peilatessa Elisan arvostus on erittäin korkealla tasolla sekä P/E- että EV/EBIT (yritysarvo/liiketulos)-lukujen perusteella:

Sijoitustiedon ”Daytrader”, Mikko Mäkinen kommentoi Twitterissä Elisan osakkeen pidempää näkymää:

Inderesin perjantaisessa Aamukatsauksessa analyytikko Joni Grönqvist toteaa: ”Meidän mielestämme arvostus on todella korkealla tällä hetkellä. ”Kuplaantuminen” alkoi Q2-raportin jälkeisestä 15 prosentin noususta. Yhtiö on sektorin aivan kirkkainta kärkeä, mutta tuloskasvu on vaikeaa ja korkea arvostustaso ja osinkotuotto-odotus ei enää riitä perustelemaan osakkeen nykyistä arvostusta meidän mielestämme.”

Sijoitustiedon Juha kommentoi foorumilla Traders’ Club tapahtumassa yleisen mielipiteen olleen ”aika selkeä Elisan osalta” ja moni sijoittaja paljasti olevansa shorttina osakkeessa.

Markkinat eivät ole ainakaan vielä olleet shorttaajien kanssa samaa mieltä. Sijoittajat ovat laittaneet rahansa likoon erinomaisessa kunnossa olevan Elisan osakkeen jatkuvan nousun puolesta.

Jatkuuko Elisan nousu pidempään kuin shorttaajat stoppaavat positionsa tai pysyvät maksukykyisinä?

Odotukset tulevaan

Marketwatchin 22 analyytikkoa antavat Elisalle “Alipainota”-suosituksen keskimääräisellä tavoitehinnalla 39,84 euroa, joka on yli 10 euroa alle osakkeen tämänhetkisen hinnan. Kolme kuukautta sitten kymmenen analyytikkoa antoi Elisalle ”Myy”-suosituksen, nyt heitä on neljätoista . Vain kaksi analyytikkoa kehottaa ostamaan Elisaa.

Elisan EPS:n odotetaan olevan 0,49 euroa vuoden viimeisellä neljänneksellä odotusten hajaantuessa 0,46-0,54 euron väliin. Koko vuoden konsensus on 1,94 euroa, ennustehaarukan ollessa 1,85-2,05 euroa.

Inderesin tavoitehinta osakkeelle on Marketwatchiakin alhaisempi 37,00 euroa ja suositus kylmä ”Myy”.

Liity Elisa-keskusteluun palstalla.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää