Legendaarinen sijoittaja Stanley Druckenmiller oli viime viikolla muutaman minuutin edestä CNBC:llä, mutta todellinen herkkupala oli miehen tarjoama 60-minuuttinen virtuaalinen esitelmä kalifornialaisen USC-yliopiston opiskelijoille. Sijoittajalegenda kun ei julkisuudessa kitapurjeitaan juuri muutamaa minuuttia pidempään kerrallaan tuulettele.
Druckenmiller uskoo talouden olevan erikoisimmassa tilanteessa hänen uransa aikana ja toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Hän uskoo päättäjien toimenpiteiden seuraamusten kestävän vuosia, tai jopa vuosikymmeniä.
Nykytilanne pohjautuu pandemian aiheuttamaan talouden sekasortoon. Jenkki-BKT:n pudotus viime vuonna oli neljä kertaa pahempi kuin toisen maailmansodan aiheuttama taantuma, mutta pandemian aiheuttama lovi koettiin vain neljänneksessä siitä ajasta, mitä sodan aikainen taantuma kesti.
USA:n hallituksen reaktio taantumaan oli vähintäänkin yhtä poikkeuksellinen. CARES-lain ansiosta kolmessa kuukaudessa budjetin alijäämä kasvoi enemmän kuin viiden edellisen taantuman aikana yhteensä.
FED ei jäänyt kakkoseksi, vaan sekin toimi erittäin aggressiivisesti. Kuudessa viikossa keskuspankki elvytti markkinoita suuremmalla määrällä pääomaa, kuin se teki vuosina 2009-2018 yhteensä. Ajanjakson aggressiivisimman kuukauden aikana silloinen pomo Ben Bernanke elvytti markkinoita 85 miljardilla taalalla. Viime vuoden kuuden ennätyksellisen viikon jälkeen FED laittaa likviditeettiä edelleen markkinoille 120 miljardin dollarin edestä joka kuukausi.
Tämän lisäksi FED otti jättimäisiä askelia vaaralliseen suuntaan liittyen yritys- ja kuntavelkoihin. Yritykset lisäsivät velkaansa taantuman aikana yli biljoonalla dollarilla. Druckenmiller ei usko vastaavaa tapahtuneen koskaan aiemmin. Finanssikriisin aikana yrityslainat kutistuivat 500 miljardilla dollarilla, mikä on selkeästi paremmin linjassa historiallisten trendien kanssa.
Hyvinä uutisina Druckenmiller mainitsee miellyttävän yllättäen tapahtuneen nopean ja voimakkaan talouden palautumisen. Rohkeat ja dynaamiset toimet keskuspankin ja hallituksen puolesta auttoivat välttämään syvän laman.
Paljon on kuitenkin muuttunut sitten viime vuoden kevään. Budjettialijäämät tulevat nousemaan 30 prosenttiin BKT:sta vain kahdessa vuodessa.
Kumulatiivinen budjettialijäämä on suurempi kuin vuosien 1980-2007 taantumien aikana yhteensä. Viisi ylintä värillistä viivaa kuvaavat viittä aiempaa taantumaa, musta on niiden yhdistelmä ja punainen on tämänhetkinen tilanne.
Druckenmillerin mukaan pandemian ensimmäisten kuukausien elvytystoimet olivat järkeenkäypiä, mutta on erittäin yllättynyt toimien jatkumisesta talouden silmiinnähden palautuessa voimakkaasti.
Myös talouden palautuminen on ollut vertaansa vailla. Kuvaajassa punaisella viivalla työttömyyden voimakas nousu pandemian aluksi ja sitä seurannut nopea palautuminen verrattuna aiempiin taantumiin.
Vaikka jenkkitalous menetti 11 miljoonaa nettotyöpaikkaa viime vuoden aikana, henkilökohtaiset tulot kasvoivat nopeimpaa tahtiin yli kahteenkymmeneen vuoteen. Siinä riittää Druckenmillerin mukaan pohdittavaa.
Työttömyys on palautunut huipuistaan 70 prosenttia alemmaksi vain kuudessa kuukaudessa. Aiemmin samaan on mennyt keskimäärin 25 kuukautta.
Jenkkitalous on palautunut BKT:n puolesta pandemiaa edeltäneillä tasoille vain viiden vuosineljänneksen aikana. Keskimääräisessä taantumassa vastaava palautuminen kestää seitsemän kuukautta, mutta pitää edelleen huomioida että pandemiataantuma oli viisi kertaa keskimääräistä taantumaa pahempi.
Druckenmillerin mielestä on tarpeetonta, ja jopa holtitonta, että 575 miljardia 850 miljardin dollarin suunnitelluista suorista maksuista on maksettu vähittäismyynnin jo palattua pandemiaa edeltäneille tasoille ja rokoteaikataulun varmistuttua.
Finanssikriisin aikaan vähittäismyynnin palautuminen trendiin kesti kuusi vuotta. Viime vuonna nähtiin myynnin voimakas V-mallinen palautuminen. Kuvaajassa Check 1-3 tarkoittavat eri elvytyskierroksia, joista 2 toteutettiin vähittäismyynnin jo palauduttua ja Check 3 sen ollessa 15 prosenttia pitkän aikavälin trendin yläpuolella.
Myynti siis palautui trendiinsä kuudessa kuukaudessa ja nyt talous käy erittäin kuumana.
FED mielellään muistuttaa miten keskuspankki toimii pitkäjänteisesti. Druckenmiller kysyy FEDiltä: miksi FED tarjoaa edelleen hätäapua, vaikka palautuminen on täydessä vauhdissa? Miksi FED ostaa asuntolainapaketteja joka kuukausi 40 miljardilla dollarilla, vaikka talonrakentamisen raaka-aineista alkaa olla pula?
Tämän lisäksi FED on luvannut pitää korot nollissa vuoteen 2023 asti, vaikka taantuma on jo nyt ohi. Korkoruuvi kiristyisi siis vasta 41 kuukautta työttömyyden palauduttua 70 prosenttia pahimmasta piikistään. Normaalissa taantumassa siihen on mennyt neljä kuukautta.
FEDin pääjohtajan Jerome Powellin mukaan keskuspankki ei edes mieti 120 miljardin dollarin kuukausittaisten bondiostosten lopettamista.
Talouden nopein palautuminen sitten toisen maailmansodan otetaan vastaan FEDin kyyhkysmäisimmin ottein, Druckenmiller jatkaa. Päättäjien mielestä elvytystoimien tulee olla järisyttäviä, jotta vältetään Suuren Laman riskeiltä.
Druckenmiller kertoo vertausten Suureen Lamaan olevan täysin perusteettomia.
Entä talouden vakaus, hän kysyy. Pahimmat talousvaikeudet moderneina aikoina ovat aiheutuneet kuplien puhkeamisista.
Druckenmiller jatkaa viiltäviä kysymyksiään: “Dogecoinin markkina-arvon ollessa 60 miljardia dollaria ja NFT:n kattaessa kaikkea maan ja taivaan väliltä, onko mitään epäilystä, että olemme kuplassa? Samoin osakemarkkinoiden ja BKT:n ollessa tasoilla, joita emme ole nähneet vuosisataan. Entä riskit reservivaluutta-aseman menettämisestä?”
Viimeisimmän yli kahdenkymmenen vuoden aikana USA:n valtion bondit ovat olleet turvasatama salkunhoitajille ympäri maailmaa. Viime vuoden maaliskuussa tapahtui jotain poikkeuksellista: ulkomaiset sijoittavat myivät jenkkibondeja sen sijaan, että näkisivät ne turvasatamana kriisissä.
Aasialaiset ja muut ulkomaiset sijoittajat ovat sen sijaan ostaneet Kiinan valtion bondeja. Kiinan hallitus ei elvyttänyt taloutta läheskään USA:ta vastaavalla intensiteetillä pandemian aikana. Kiinan taloudella menee tällä hetkellä mainiosti.
Kiina vastaa 20 prosenttia koko maailman BKT:sta, mutta sijoittajien salkuista vain 1,6 prosenttia. USA:n talous vastaa 25 prosenttia BKT:sta, mutta sijoittajien salkuista 28 prosenttia on kiinni jenkkipapereissa.
Kuten monina sodan jälkeisinä aikoina, tämänkin elvytyksen jälkeen on odotettavissa inflaatiota ja talouden tukahduttamista keskuspankin toimesta, vaikkei tällä kertaa edes tarvinnut rahoittaa sotaa.
Druckenmillerin mielestä USA on ottanut ratkaisevan askeleen ja nykyiset toimet ovat ainoa ratkaisu tarpeettomaan ja itseaiheutettuun tilanteeseen, josta voi syyttää keskuspankin radikaalia rahapolitiikkaa ja hallituksen elvytystoimia.
Tällä hetkellä 85 prosenttia maailman transaktioista toteutetaan USA:n dollareissa. Ensimmäistä kertaa urallaan Druckenmiller uskoo dollarin menettävän aseman maailman reservivaluuttana ja kaikki sen mukanaantuomat hyödyt seuraavan 15 vuoden aikana. Tällainen vaihtoehto ei hänelle ollut aikaisemmin tullut edes mieleen.
Vaihtoehdot dollarin korvaajaksi ovat kuitenkin vähissä: luottamus kommunistista Kiinaa kohtaan on heikko ja Eurooppa on sekasorrossa. Hän ei tiedä mikä tulee korvaamaan dollarin reservivaluuttana, mutta parhaan arvionsa mukaan se on kryptopohjainen tilikirja, jonka ovat suunnitelleet joukko insinöörejä johtavista amerikkalaisista yliopistoista.
Itse uskon kyseisen ratkaisun jo löytyvän markkinoilta, mutta keskitytään Druckenmillerin pohdintaan.
Sijoittajalegenda päättää 20 minuutin esitelmänsä kertomalla, miten hän on positioinut sijoituksensa edellämainitut tekijät huomioon ottaen. Hän muistuttaa, että on valmis vaihtamaan mielipidettään nopeasti ja keskipitkän aikavälin näkemys on hyvin joustava.
Druckenmiller on shortannut dollaria ja globaalia bondimarkkinaa. Hänen mielestään 1,6 prosentin yieldit kymppivuotisesta bondista ovat naurettavia. Normaalisti kymppivuotinen tuottaa noin 10 prosenttia, muttei hän usko yleldien nousevan enää niin korkealle.
Druckenmiller on longina isoon nippuun hyödykkeitä, kuten öljy, kupari ja viljat.
Hän on longina myös osakkeisiin, mutta olisi erittäin yllättynyt jos ei myy positioitaan tämän vuoden loppuun mennessä.
Druckenmillerin mielestä presidentti Joe Bidenin ja keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell ovat täysi vastakohta Ronald Reaganin ja Paul Volckerin muodostamalle kaksikolle, joka laittoi jenkkitalouden kuntoon ja inflaation aisoihin.
Jos sijoitit Reaganin vannoessa valansa, menetit paljon rahaa ensimmäisen 18 kuukauden aikana Volckerin takia. Heidän päätöksensä tukivat pitkäjänteistä kehitystä, kun taas Biden/Powell-parivaljakon linjaus on päinvastainen.
Q&A-osuudesta poimittuja herkkupaloja:
- Druckenmillerin mentoriltaan oppimaa: Älä koskaan ajattele nykyhetkeä sijoittajana. Se on paras tapa menettää rahaa. Keskity miettimään millainen maailma on 18-24 kuukauden päästä ja sijoita sen mukaisesti.
- George Sorosilta opittua: Ei ole väliä oletko oikeassa vai väärässä. Merkitystä on vain sillä, miten paljon voitat kun olet oikeassa tai häviät kun olet väärässä. Soros kehotti Druckenmilleria jatkuvasti kasvattamaan panoskokoaan. Druckenmiller käveli kerran Sorosin toimistoon hoitaessaan seitsemän miljardin dollarin rahastoa. Hän halusi shortata Englannin puntaa ja longata Saksan markkaa seitsemällä miljardilla dollarilla, eli koko rahaston arvolla. Mies esitti perustelunsa Sorosille, joka ei vaikuttanut lainkaan tyytyväiseltä ja Druckenmiller alkoi vihastua. Soros avasi vihdoin suunsa: “Tällaisia tilaisuuksia tulee vastaan vain muutaman kerran elämässä. Et panosta tarpeeksi. Sen sijaan että panostaisit koko rahaston arvon, meidän tulee panostaa tuplasti rahaston arvo.” Druckenmillerin mielestä Soros ei aina löytänyt parhaita treidejä, mutta teki siitä huolimatta valtavasti rahaa, koska valitsi panoskoonsa oikein.
- Suurin osa sijoittajista ei ole tarpeeksi kurinalaisia ja innostuvat liikaa kun asiat menevät hyvin, jolloin kaikki odotukset on jo leivottu kohtaan hintaan sisään.
- Talouden tulevat muutokset ja sen makrokuva ovat hedelmällinen tilaisuus isoille treideille. Jos treidaat lauman mukana, tulet tuskin tekemään paljon rahaa.
- Mikäli kryptoista nousee voittaja vaihdon välineeksi, tai jopa reservivaluutaksi, sitä ei Druckenmillerin mielestä ole vielä identifioitu tai edes keksitty.
- Yhtenä legendan sijoitusniksinä on seurata, minne nuoret lahjakkaat henkilöt menevät töihin. Tällä hetkellä hän näkee kryptomaailman vievän lahjakkaimmat nuoret pariinsa.
- Hän ei usko Bitcoinista koskaan tulevan valuutta vaihdon välineeksi, sillä se on liian volatiili. Mies on agnostinen Bitcoinin suhteen, uskoo sen hinnan nousevan mutta ei näe sillä olevan arvoa. Hänen salkustaan yksi prosentti on kiinni Bitcoinissa.
- Druckenmiller uskoo FEDin viimeisten 11 vuoden toimien olevan jenkkien epätasa-arvon taustalla. Hän koki viime vuonna parhaan sijoitusvuotensa 15 vuoteen ja uskoo FEDin rahaprinttauksen olevan menestyksen takana hänelle itselleen, ja muille rikkaille. Samaan hengenvetoon hän kertoo olevansa hämillään, miksi jenkkihallinto haluaa jatkaa printtaamista.
- Druckenmiller povaa kasvavan kuplan purskahtavan ennen kuin inflaatio nostaa rumaa päätään. Finanssikriisin aikaan ei päästy inflaatioon asti, koska kupla puhkesi. Pahiten kuplan puhkeamisesta tulee kärsimään köyhä osa väestöstä.
- Nuorena sijoitusammattilaisena Druckenmiller meni aamulla kuudelta töihin ja tuli kotiin illalla yhdeltätoista. Ei siksi, että olisi halunnut tehdä paljon rahaa, vaan koska oli niin intohimoinen työtään kohtaan.
- Markkinan nykyinen mania on hulluinta, mitä hän on urallaan nähnyt. (Dogecoin, SPAC jne). Hän ei usko nykyisten arvostusten kestävän pitkään.
- Vaikka tuleva makrokuva tarjoaa mahdollisuuksia valtaville treideille, myöntää Druckenmiller tilanteen olevan sijoittajalle erittäin haastava.
- Druckenmiller on tehnyt viimeisen kahden-kolmen kuukauden aikana suhteellisesti enemmän rahaa shorttaamalla kuin ostamalla.
Keskustele Druckenmillerin kommenteista Sijoitustiedon palstalla.