Kolumnit

Cityconin omistaja ei suostu vuokranalennuksiin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kirjoitin helmikuussa Cityconin saaneen Q4 Stalingradiin verrattavan sodan kääntävän torjuntavoiton. Mainitsin myös, että ”Yhtiön juutalainen pääomistaja Chaim Katzman saattaa toki nostaa omistuksensa yli 50 prosentin, mutta ei tarjoa pakollisessa lunastustarjouksessa senttiäkään enempää kuin on pakko”.

Näistä jälkimmäinen tosin sensuroitiin miulta mitään kysymättä, kun Cityconin IR otti yhteyttä Sijoitustietoon ja kertoi ”viittauksen pääomistajamme uskonnollisen taustaan olevan asiaton”. Meidän nuoret miehemme ovat mielellään hyvissä väleissä kaikkien kanssa ja poistivat ”asiattoman” viittauksen.

Onneksi eivät soittaneet miulle suoraan, koska olisin luultavasti sanonut jotain - tällä kertaa asiallista - tyyliin: ”Vetäkää esinahka päähänne. Jos pystytte.”

Kirjoittaisin olevani jo niin vanha ja varakas, ettei aina tarvitse kaikille nöyristellä, ellei jo viisi vuotta sitten Pokeritiedossa PikkuPro olisi sanonut, että on mautonta käyttää tällaista ilmaisua. Suomessa kun kuuluu esittää köyhää, vaikka omistaisi puolet Kaskisaaresta.

Mutta tulin juuri kuukauden pokerireissulta Las Vegasista, jossa taas kuuluu esittää rikasta, vaikka olisi ärhäkkäämmällä velkavedolla liikenteessä kuin Vihreiden nykyinen talouspolitiikka. Niinpä totean, että onpa hauskaa olla taloudellisesti niin riippumaton, että voi kirjoittaa mitä lystää.

Investor Relations

Suomessa IR tarkoittaa aika usein sitä, että yritetään pitää media kurissa, eli saada se julkaisemaan sitä, mitä yhtiö haluaa. Kukaan ei esimerkiksi vuosikymmenen ajan saanut kirjoittaa, että Jorma Ollilalla on liki yhtä leveät hartiat kuin Nipsulla. Tämän julkaisemisen estämiseksi Nokian sijoittajasuhteissa oli kokopäivätöissä monta henkeä.

IR Managerin toimenkuvaan kuuluu nykyisin luonnollisesti twiitata työnantajansa tiedotteet myös omalla tilillään. Asiaan kuuluu pitää myös huoli, ettei missään yhteydessä sellutehdasta kutsuta sellutehtaaksi, vaan käytetään sen oikeaa nimeä ”biotuotetehdas”. Se, joka keksi ruveta kutsumaan sellutehtaita biotuotetehtaiksi ansaitsisi Tasavallan Presidentin Viherpesu -palkinnon.

Lisäksi usein on pörssilainsäädäntöön perehtyneen sijoittajasuhdepäällikön vastuulla, ettei toimitusjohtaja möläyttele mitään sisäpiiritietoa ilman pörssitiedotetta. CEO:t nimittäin mielellään kertoisivat hyviä uutisia jo etuajassa. Tämä on kuitenkin valitettavasti ainakin jossain määrin kiellettyä. Ei nyt sentään FIVA:n valvomaa. Olen muuten useasti ollut yhtiökokouksessa, jossa toimitusjohtaja on innostunut valaisemaan vähän julkaisemattomiakin lukuja. Ketään en ilmianna, koska ekonomi ei näe tätä yhtä vaarallisena kuin esimerkiksi juristit.  

Mie ymmärrän sijoittajasuhteiden roolin vähän eri tavalla, kuin useimmissa listayhtiöissämme asia käsitetään. IR-henkilöitten pitäisi nähdäkseni jakaa niin monelle sijoittajalle kuin mahdollista kaikkien mahdollisten kanavien kautta mielellään relevanttia tietoa yhtiöstä, eikä niinkään olla yhdistetyissä sensuuri- ja viherpesuhommissa. Tällä maksimoitaisiin yhtiön markkina-arvoa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi Sammon Mirko Hurmerinta ja Cargotecin Hanna-Mari Heikkinen hoitavat töitään siihen malliin kuin mie haluaisin. Niitä, jotka hoitavat hommiaan, kuten Jorma Ollila olisi aikoinaan halunnut, en lähde rajallisen palstatilan takia luettelemaan.

Juutalaiset

Mie vedän pienen herneen nenääni jo siitä, kun joku pitkät puoluevalot päällä ajava tulee räksyttämään, että olin esittänyt hänen rakkaan viiteryhmänsä huonossa valossa ja käyttänyt vielä asiatonta kieltä. Tosin useimmiten vain kyselen, että oliko muitakin mullistavia uutisia miulle kerrottavana, kuten Suomen itsenäistymisvuosi 1917 tai SaiPan ensimmäisen mitalin saaminen 1966?

Mutta kun vaaditaan poistamaan ”asiaton” positiivinen viittaus, hypin seinille. Jos sensuuri jostain syystä menee läpi, alan hautoa kostoa. Esimerkiksi yhden turunhaminalaisen pokeriammattilaisen ruletinpelaamisesta en ole kirjoittanut yli vuoteen. Tämä nimittäin tuli linjoja pitkin Turusta Helsinkiin, kun olin laittanut jonkun rullaviittauksen turnausvoittojuttunsa yhteyteen. Joten poistin kaverin perherauhan säilyttämiseksi tekstin. Ja ajattelin muistuttaa tästä onnistuneesta sensuurioperaatiosta vähintään kerran vuodessa.

Mie nimittäin arvostan juutalaisten säästäväisyyttä. Juurikin sen takia salkussani on sekä Cityconia että Aspire Globalia. Kummankin pääomistaja(t) ovat juutalaisia. Kun yhtiön liiketoiminta on periaatteessa yksinkertaista, on tarkan markan politiikka todella tärkeätä. Kiinteistö- ja rahapelibisnes ovat loppujen lopuksi aika yksinkertaista puuhaa. Muuten ei nimittäin olisi yhtään kemijärveläistä Veikkauksen varatoimitusjohtajana.

Juutalaisten sniiduilu rahan suhteen ei ole mikään kaupunkilegenda. Tunnen useita suomenjuutalaisia ja olen pelannut tuhansia tunteja pokeria ranskanjuutalaisia vastaan Pariisissa ja israelinjuutalaisten kanssa Bulgariassa. Joka ikinen käkkäräpää ja koukkunokka on ollut erittäin vaikea saada maksamaan omaa juomaansa, saati sitten toisten. Vaikka esimerkiksi keskimääräisellä Aviation Club de Francen asiakkaalla oli hyvin varaa hävitä satojatuhansia euroja joka vuosi.

Mutta eivät ne sitten polta firmojensakaan rahoja. Olenkin aina sanonut, että kun firmalle on ensin palkattu juutalainen CFO ja lakimies, enää tarvitaan toimitusjohtaja liikeidealla ja voidaan hallituksessa alkaa keskittyä IPO-hinnoittelun pohtimiseen.

Citycon

Citycon on ansiokkaasti aina saanut osarinsa valmiiksi nopeasti. Betlehemissä ei kirjanpitäjien kitinää kiireistä kuunnella. Tällä kertaa tulosennustetta oli päivitetty aavistuksen alaspäin, joten tulos otsikoitiin hyväksi. Mitä se oikeastaan olikin, koska narikka on hinnoiteltu laskeviin vuokratuottoihin, mutta ne eivät vain millään meinaa laskea.

"Citycon päivittää yhtiön näkymiä puolivuotiskatsauksen yhteydessä ja odottaa nyt 0,785–0,850 euron osakekohtaista operatiivista tulosta (EPRA), 189–200 miljoonan euron operatiivista liikevoittoa ja 140–151 miljoonan euron operatiivista tulosta (EPRA).

Aiemmin yhtiö odotti 0,775–0,875 euron osakekohtaista operatiivista tulosta (EPRA), 188–206 miljoonan euron operatiivista liikevoittoa sekä 138–156 miljoonan euron operatiivista tulosta (EPRA)."

Alarajoja siis nostettiin vähemmän kuin ylärajoja laskettiin. Yhtiö treidaa hinnalla 9,17 P/E:llä 11 ja arvostettuna 72 prosenttiin EPRA-tasearvostaan. Eli hinnoittelu on hyvin halpaa, jos nykyinen tulostaso pysyy. Kauppakeskusten kuihtumista on moni pitkään - mie mukaan lukien - pelännyt. Näyttää siltä, että ainakaan toistaiseksi Cityconin vuokratuotot eivät ole lähteneet kuin lähteneetkään luisuun ja pidänkin osakkeesta entistä tiukemmin kiinni.

Olen muuten varma, että juutalaiset pitävät vuokratuotoistaankin kristittyjä – meistä ateisteista puhumattakaan – parempaa huolta.

P.S. Cityconin IR:lle tiedoksi mainittakoon, että olen kirjoittanut yhtiöstä - enimmäkseen positiivisesti - kymmeniä juttuja. Minulla itselläni on lappua yli puolella miljoonalla ja kavereillani paljon enemmällä. Yrittäkää seuraavalla kerralla sensuroida jotain kulttuuritoimittajaa, jolla ei ikinä ole ollut osakkeen osaketta. Tai soittakaa valitus entisen työnantajani ja tärkeimmän mentorini eli mummini lankanumeroon 054515035. Se tosin kuoli jo vuosia sitten.

Keskustele Cityconista

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää