Kolumnit

Cibuksen K-Supermarketit kävivät hyvin kaupaksi

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Osallistuin Cibuksen road showhun Pareto Securitieksen tiloissa maaliskuussa. Vakuutuin hallituksen puheenjohtajan Patrick Gyllingin esityksestä niin paljon, että päätin ostaa osaketta ensimmäisessä sopivassa tilaisuudessa. Tällainen tuli vasta viime torstaina. Puristin liipaisinta laukaisematta yli kaksi kuukautta, koska

Ylimääräinen road show tarkoittaa yleensä osakemyyntiä

Monet listayhtiöt tekevät pienimuotoisen kiertueen säännöllisin väliajoin, vaikka niillä ei olisi varsinaisia välittömiä pääomatarpeita. Jos pääomasijoittaja on saanut onnellisesti Tukholman listalle jonkun narikan, jossa sillä on jo hyvät voitot sisällä, ja tällainen kioski saapuu Aleksille pitämään suomenkielisen(!) hengennostatustilaisuuden, on osakemyynti tai -anti tulossa kerran kerrasta.

Maaliskuussa Cibus oli karvan verran alle 120 kruunua, eli all time high:ssa. Suomalaisetkin sijoittajat löysivät yhtiön, kun Inderes alkoi seurata kioskia 11.4. Jesse Kinnunenkin oli tajunnut, että tässä voi hyvin tulla lappua ostolaitaan, koska oli kirjoittanut ”Pääomistajan (Siriuksen rahastot) irtaantuminen voi painaa osakekurssia lähivuosina.”

Meinasin välillä jo luopua uskostani, kun yli kahdeksan pitkää viikkoa odottelin Siriusten keventävän Cibuksiaan. Olin juuri saapumassa keskiviikkona junalla Ylivieskaan, kun Pareton meklari lopulta soitti Cibuksen sen iltaisesta osakemyynnistä. Lappua oli tulossa markkinoille aika paljon, eli 31 prosenttia kaikista ja kolme neljäsosaa Siriuksen osakkeista. Hintaväli oli 112-114, jossa tavaraa oli tarjolla reilulla miljardilla kruunulla.

Osaketta olivat merkkaamassa myös Cibuksen hallituksen miesjäsenet. Kioskihan on ruotsalaistyyliin varustettu tasa-arvoisella hallituksella, mutta naiskiintiöt eivät yleensä kanna oman rahan osakemerkintöihin asti.

Olin missata Ylivieskan aseman miettiessäni pikaisesti merkintöjen kokoa. Olenko liian vanha näihin hommiin vai olinko liian kiireinen, kun merkitsin vain sen määrän, mitä osakkeita halusin? Nuorempana, mutta nykyvarallisuudella olisin laittanut nollan merkintämäärän perään. Nimittäin tästä myynnistä oli tulossa pikikset yhtä suurella varmuudella kuin Lenny Kravitzille halutessaan ensi lauantain Helsingin keikan jälkeen. Kurssi oli noussut kytätessäni jo 124:ään ja kyseessä ei ollut teknologiayhtiö, vaan

K-Supermarkettien ja Tokmannien kiinteistöjen omistaja

Cibus on siis listattuna Ruotsiin, mutta se on kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa ruoka- ja päivittäistavarakauppakiinteistöjä Suomesta. Yhtiö ei ole Helsingin listalla, koska täällä on riskinä joutua Timo Harakan ja Lauri Finérin suunnittelemien tuottamattomien rangaistusverojen piiriin.

Toki näillä veroilla on kannattajansa demariäänestäjien piirissä, joten Timo ja Lauri toimivat ihan rationaalisesti ajaessaan lähdeveroja, jotka paitsi ovat verosopimustemme vastaisia, myös saavat rahastot rekisteröitymään ulkomaille sekä pörssiyhtiöt muuttamaan osingonjakonsa osakkeiden takaisinostoiksi.

Ruotsissa kiinteistösijoitusyhtiötkin on perinteisesti arvostettu isommilla kertoimilla. Länsinaapurin NHL-tähdet eivät tämän kevään Skoda-cupissa SM-liigajoukkueelle pärjänneet, mutta pörssimarkkinana hiuspussipäät biittaavat Suomen luultavasti ainakin sen ajan, kun mie vielä kursseja seuraan.

Luultavasti pidempäänkin. Demokratian ongelma on, että ihmiset pääsevät äänestämään ja Suomessa kateus on aina voittanut kiiman. Cibukselle selkeästi fiksuin koti on Pohjanlahden länsipuolella. Ruotsalaisia demareita ei tarvitse pelätä likikään niin paljon kuin Antti Rinnettä rakkikoirineen.

Minun ja Patrik Gyllingin mukaan verkkokauppa ei ole sen kauppaketjuille ei ole uhka, vaan mahdollisuus. Kun posteja suljetaan niin nopeasti kuin iletään, tulevat tilalle pakettiautomaatit supermarkettien auloihin. Ihmiset noutavat mieluummin pakettinsa automaatista, kuin odottelevat sen saapumista kotiin tiistaina kello 10-16 välisenä aikana.

Cibuksen vuokralaiset ovat 55% Kesko, 28% Tokmanni ja 8% S-ryhmä. Täysin holtittomia luottotappioriskejä ei Cibuksessa nähne edes tarkkanäköisin pahanilmanlintu.

Menee vielä pitkään, ennen kuin Haapajärven tyyppisellä paikkakunnalla sammutetaan valot sekä K- että S-kaupasta. Mie tuskin ehdin nähdä tätä tapahtuvan, koska paikkakunnalla on niin vireää sekä saha- että muutakin teollisuutta. Kävin nimittäin tutkimassa asiaa tällä viikolla.

Tunnusluvut

Cibus tekee rahansa euroissa, mutta osake noteerataan kruunuissa. Tämä tekee laskemisen yhden excelrivin verran mutkikkaammaksi. Yhdellä eurolla saa tänä päivänä 10,7 kruunua eli enemmän kuin yhdeksään vuoteen. Ruotsalainen sahateollisuus kiittää tästä.

Inderes ennustaa Cibukselle tälle vuodelle 0,88 euroa tulosta per osake. Tämä antaisi P/E:ksi 11,5 perjantain päätöskurssilla 124 (pikikset olisivat siis tulleet). Osakekohtaista varallisuutta pitäisi olla vuoden lopussa 120 SEK edestä, eli yhtiö noteerataan yli NAV:n.

Tämä on Suomessa kiinteistösijoitusyhtiölle harvinaista ja Ruotsissa tavallista. Stefan Löfven (Ruotsin demaripääministeri) onkin sijoittanut osakerahastoihin ja Antti Rinne veneeseen. Ruotsalainen demari toivoo pörssikurssien nousevan ja suomalainen laskevan, koska porvarien kyykyttäminen on Suomen vasemmistolle tärkeämpää kuin omista sijoituksista järkevästi huolehtiminen.

Mie etsin Venäjä-voiton tuomassa kankkusessa tunnin osareista ja Inderesin analyyseistä, millä tuottovaateella Cibuksen kiinteistöt on arvostettu. Muistelin Gyllingin sanoneen kuusi prosenttia, mutta se oli monta Jalosen leijonien voitonmaljaa sitten. Löysin Pareton vanhan analyysin, jossa sanottiin kuusi, joten kai se sitten on kuusi.

Tämä on muuten luku, jonka monet sivuuttavat, vaikka se on perustavaa laatua oleva tieto. Kun myymälät arvostetaan kuuteen ja ostoskeskukset neljään prosenttiin, tässä yhtälössä mättää joku. Myymälät eivät ota iskua verkkokaupasta, mutta kauppakeskukset kyllä ottavat. Megatrendit ovat siis nähdäkseni Cibukselle oikein ja Cityconille väärin päin. Toisin sanoen arvelen myymälöiden tuottovaateiden vielä joku päivä laskevan, mikä siis nostaa kiinteistöjen hintoja.

Merkityksettömistä asioista mainittakoon, että Cibus jakaa kasvavia kvartaaliosinkoja. Yhtiö on sitoutunut (=luvannut) niiden kasvavan viiden prosentin tahtia. Nykyhinnoilla ja seuraavilla kvartaaliosingoilla tämä antaa tuotoksi reilut seitsemän prosenttia. Tämä saanee osinkokiimaisilla lahkeen kovenemaan, kun kasvuakin on luvassa. Uskon muuten Cibuksen pystyvän pitämään kevyesti lupauksensa.

Lähiajan suunnitelmat kiinteistösijoitusyhtiöiden suhteen

Sain 114 SEK viisitoista prosenttia siitä mitä osaketta halusin. Määrään olin pettynyt, en uskonut K-Supermarkettien kelpaavan näin isolla rahalla. En kuitenkaan lähde riuhtomaan myyntilaidasta lisää tähän hätään. Vaikka on täysin älyvapaata, että jotkut brexitit heiluttelevat kiinteistösijoitusyhtiöitä, ne kuitenkin tekevät niin. Hintaan 124 olen tyytyväinen pikkupositiooni ja luultavasti johonkin 134 myisin kaiken. Jos kurssi joskus laskee, saatan ostaa sitten lisää.

Kiinteistösijoitusyhtiöihin sijoittaminen on tylsää, mutta kannattavaa – jos vähänkin ymmärtää mitä tekee.

Olenko täysin ymmärtänyt, mitä teen, kun olen tankannut Ovaron salkkuni suurimmaksi neljän euron hinnoissa jää nähtäväksi.

Kolumnissa mainitusta Cityconistakin minulla on positio, joka tyyliin kymppiin lähtee ja kasiin kasvaa. Kurssi oli perjantaina @9,12.

Olen laittanut rahaani kiinteistösijoitusyhtiöihin, koska en usko korkojen lähiaikoina nousevan yhtään mihinkään. Näiden yhtiöiden pelkkä ostaminen ja unohtaminen olisi muuten lähinnä laiskuutta. Näiden kurssit nimittäin heiluvat miten sattuvat, vaikka samat vuokrat erääntyvät joka kuukausi.

Keskusteluketju: Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone?

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Ylituottoa osakepoiminnalla - Maksuton webinaaritallenne

Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Näin ostat osuuden Mäntsälän datakeskuksen kasvusta

Antti Leinonen
16.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Esa Juntunen: Omistusasuminen on yliarvostettu tapa vaurastua

Esa Juntunen
11.11.2024
east Lue lisää