Artikkelit

Buffett ja Munger eivät säästelleet sanojaan

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Warren Buffettin ja Charlie Mungerin luotsaaman Berkshire Hathawayn vuosittainen yhtiökokous on tapahtuma, joka kerää vuosi toisensa jälkeen sijoittajien huomion. Sijoitusmaailman kuninkaalliset jakoivat tietoa ja mielipiteitään omistamistaan yhtiöistä, sijoitusfilosofiastaan ja sijoitusmaailman uutuuksista.

Yhtiö raportoi kuluvan vuoden ensimmäisen kvartaalin 7 miljardin dollarin operatiivisesta tuloksesta, joka on 20 prosenttia viimevuotista korkeampi.

Viime vuonna Berkshire osti omia osakkeitaan takaisin lähes 25 miljardilla dollarilla ja tahti jatkui ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin Buffett osti osakkeita takaisin 6,6 miljardilla taalalla.

Buffett perusteli takaisinostojaan moraalisena tekona: “Mikäli yhtiö ostaa osakkeitaan takaisin vain pumpatakseen osakkeen hintaa ylemmäs, on se syvästi moraalitonta. Mutta jos takaisinostot tehdään nykyisten osakkeenomistajien intressejä ajatellen, on se erittäin moraalinen teko ja sitä kritisoivat ovat hulluja.”

Berkshiren käteiskassa kasvoi viidellä prosentilla 145 miljardiin dollariin.

Berkshire jatkaa tasaisen varmaa tuloskuntoaan ja kellottaa jatkuvasti uusia huippulukemia.

Tilaisuudessa herrasmiehiltä kysyttiin kaikkea mahdollista sijoitusmaailman käänteistä aina politiikkaan. Muutamissa kysymyksissä sanan säilä heilui totuttua vauhdikkaammin.

Bitcoin

Buffett antoi Bitcoinista poliittisesti korrektin vastauksen: “Tiesin, että edessä on kysymys Bitcoinista. Olen seurannut poliitikkojen väistelevän kysymyksiä Bitcoinista, mikä on varsin kuvottavaa. Totuuden nimissä sivuutan itsekin kysymyksen, sillä katsojista todennäköisesti 400 000 omistaa Bitcoinia ja kaksi on shorttina. Meillä on siis tilaisuus suututtaa 400 000 ihmistä ja tehdä kaksi onnelliseksi, ja se on hölmö yhtälö.”

Munger sen sijaan ei voinut vastustaa kiusausta: “Tottakai vihaan Bitcoinin menestystä eikä kidnappaajille ja kiristäjille käyttökelpoinen valuutta ole minulle tervetullut. Enkä pidä ajatuksista lapioida miljardeja ja miljardeja dollareita jollekin, joka on keksinyt uuden sijoitustuotteen kuin tyhjästä. Joten minun pitää häveliäästi sanoa, että koko kehitys on oksettavaa ja vastoin sivilisaation etuja. Jätän kritiikin muille.”

Vuoden 2018 yhtiökokouksessa Buffett kutsui Bitcoinia rotanmyrkyksi ja Munger puolestaan nimitti sitä pökäleeksi.

Bitcoinerina mietin, että aika on ajanut viime vuosikymmenien yksistä parhaimmista sijoittajista ohi. Miesten ekordi on luonnollisesti erittäin vaikuttava ja arvostettava, mutta nyt puhaltavat uudet tuulet. Arvosijoittajana tunnettu kaksikko ei ole digiteknologiasta juuri innostunut missään vaiheessa. Heidän kunniakseen voidaan toki mainita teknokuplan välttäminen monien muiden sijoittajien polttaessa teknohuumassa näppinsä.

Finanssikriisin jälkeen legendaarisen sijoittajaparin rekordi ei tosin ole vakuuttava. Yhtiö on hävinnyt tuotossa erityisesti Nasdaqin teknologiaosakkeille, mutta myös laajemmalle S&P500-indeksille.

Berkshirellä on noin 145 miljardia dollaria käteistä kassassaan, joten voisi heidän ajatella olevan kiinnostuneita digitaalisesta arvonsäilyttäjästä. Tosin pitää mainita, etteivät he ole missään vaiheessa lämmenneet kultaankaan, vaikka kullan tuotto käteiseen verrattuna on ollut murskaava. Vajaa vuosi sitten kirjoititn Buffettin sijoituksesta kullankaivajiin. Omahan Oraakkelin flirttailu kullan kanssa jäi muutaman kvartaalin pituiseksi miehen myydessä sijoitukset alkuvuodesta.

Toisaalta Buffett ei ole koskaan suositellut Berkshire-sijoitusta kenellekään ja neuvoo poikkeuksetta ihmisten sijoittavan indeksirahastoihin. Munger kuitenkin sijoittaa mieluummin Berkshireen kuin indeksiin, sillä Berkshiren yhtiöt ja sijoitukset ovat hänen mielestään “keskimäärin parempia”.

Robinhood

Vaikka Robinhood on tuonut miljoonia uusia sijoittajia markkinoille, ovat Buffett ja Munger silti erittäin kriittisiä välittäjän toimista.

Kaksikon mielestä Robinhood hyötyy osakemarkkinoiden spekulatiivisesta treidaamisesta ja myötävaikuttavaa siihen.

Buffett kertoi odottavansa innolla yhtiön listalleottoesitteen lukemista ja lisäsi Robinhoodin olevan merkittävä osa osakemarkkinoiden kasinoryhmää viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Robinhoodia on yleisesti kritisoitu osakemarkkinoiden pelillistämisestä, houkutellen nuoria, kokemattomia sijoittajia mobiilisovelluksensa kautta.

Myös Robinhoodin kohdalla Munger oli Buffettia kriittisempi. Kritiikki liittyy välittäjän ansaintatapaan, johon osana liittyy order flowsta maksaminen. “Se on punaisen lipun heiluttamista härän edessä. Mielestäni on kammottavaa, että kyseinen metodi tuo sijoituksia sivistyneiltä ja kunnollisilta kansalaisilta. Se on erittäin väärin. Emme halua tehdä rahaa myymällä jotain, mikä ei ole ihmisille eduksi.

En malta olla tähän väliin mainitsematta Berkshiren merkittävästä Coca Cola-siivusta. Sokerivesi ei kansanterveyttä ainakaan paranna. Jatketaan.

Korot, keskuspankin toimet, verot ja inflaatio

Buffett kertoi “korkojen olevan sijoituksille kuin mitä painovoima on materialle”. Tulevaisuudessa nousevat korot voivat lähettää osakkeiden hinnat voimakkaaseen laskuun.

Mungerin mukaan aggressiivinen keskuspankkipolitiikka voi olla tarvittavampaa kuin mitä yleisesti ajatellaan. “Mutta jos se jatkuu ilman rajoitteita, tulee se päättyymäänkatastrofiin”, Munger jatkoi.

Kaksikon mukaan presidentti Bidenin suunnittelemat veronkiristykset olisivat negatiivisia osakkeenomistajille. He eivät ole asiasta erityisen huolissaan ja uskovat yritysten sopeutuvan tilanteeseen. Buffettin mukaan on yhtiöiden levittämää fiktiota, että kiristykset olisivat huono juttu kaikille ihmisille.

Buffett näkee merkittävää inflaatiota horisontissa. “Se on erittäin mielenkiintoista. Me nostamme hintoja. Toiset nostavat meille hintojaan ja se hyväksytään.” Puhuttaessa asuntomarkkinoista ja rakennuttajista, Buffett jatkaa: “Hinnat menevät ylös, ylös, ylös. Teräksen kustannukset nousevat joka päivä.”

Suurin riski yhtiöille ovat huonot johtajat

Buffettin mukaan huonot johtajat ovat suurin riski yhtiöille tällä hetkellä. Viiden vuosikymmenen aikana Berkshiren peräsimessä Buffett on nähnyt monen yhtiön kaatuvan. Hän vihjasi syyn epäonnistumisiin löytyvän muualta kuin kuluttajien käyttäytymisestä tai muuttuvista markkinatilanteista.

“Voit palkata miehen tai naisen johtamaan yritystä, he ovat miellyttäviä ja johtoporras pitää heistä. Mutta he eivät tiedä mitä tekevät ja osaavat piilottaa sen naamion taakse. Se on suurin yksittäinen vaara”, Buffett kertoi. Miehen mukaan väärän toimitusjohtajan palkkaaminen on kamala ongelma. Toimarin korvaamisessa voi mennä vuosia.

Greg Abelista Buffettin seuraaja

Yhtiökokouksessa keskusteltiin myös Buffettin seuraajasta. Buffett on 90-vuotias ja Munger 97 vuotta nuori. Buffett hassutteli Mungerin ikäätyvän kolmen vuoden päästä vain prosentin vuositahtia, siinä missä muiden nuoret toimitusjohtajat ikääntyvät kolme-neljä prosenttia vuodessa. Berkshiren johto on siis Amerikan hitaimmin ikääntyvä.

Yhtiökokouksen jälkeen Berkshire ilmoitti Greg Abelin olevan seuraavana vuorossa Buffettin joskus hamassa tulevaisuudessa poistuessa Berkshiren johdosta.

Abel on 59-vuotias kanadalainen, joka on vetää tällä hetkellä Berkshire ei-vakuutus operaatioita. Sijoittajien mukaan Abel on maltillinen johtaja, joka tullee luotsaamaan Berkshire Buffettin tapaan. Toistaiseksi Abel on vältellyt parrasvaloja, mutta on viime vuosina nostanut julkista profiiliaan. Mies oli Buffettin kanssa permannolla tämän ja viime vuoden yhtiökokouksissa.

Alkaako aika ajaa ohi Omahan kaksikosta vai ovatko heidän mielipiteensä edelleen sijoittamisen ilosanomaa? Keskustele Sijoitustiedon palstan Berkshire Hathaway-ketjussa.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää