Artikkelit

Buffett avasi suunsa, muttei lompakkoaan: “Sijoitus lentoyhtiöihin oli virhe”

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

“Osta amerikkalaista. Niin minä teen.” Näin kuului Warren Buffettiin kuuluisa lausahdus yli vuosikymmen sitten, jolloin maailma paini finanssikriisin kanssa. Buffett osti jenkkiosakkeita pää märkänä. Tällä kertaa puhaltavat toiset tuulet.

Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Buffettin Berkshire Hathaway osti osakkeita vain 1,8 miljardilla dollarilla. Käteistä Berkshirellä on käytettävissä yli 137 miljardia taalaa, mikä on 10 miljardia enemmän kuin vuoden vaihteessa. Pian 90 vuotta täyttävä Omahan Oraakkeli on ollut koronaviruskriisin aikaan hiljaa paitsi sanojensa suhteen, myös markkinoilla ostoksien suhteen. Tämä ei monelle kerro hyvää osakemarkkinoiden tilanteesta.

Berkshire raportoi ensimmäiseltä kvartaalilta 50 miljardin dollarin tappion, yhtiön suurimman tappion koskaan. Viime vuoden vertailukaudella voittoa tuli lähes 22 miljardia taalaa. Berkshiren kokonaan omistamien yhtiöiden, kuten Dairy Queen ja Duracell, tuotot kuitenkin nousivat 6 prosentilla Q1:llä 5,9 miljardiin taalaan. Buffett omistaa paljon asiakassuuntautuneita yrityksiä, joten hänen täytyy pitää reilusti käteistä saatavilla ettei likviditeetti kriisissä lopu.

Berkshiren osakkeen arvosta on alkuvuoden aikana kadonnut viidennes.

Berkshire järjesti viikonloppuna yhtiökokouksensa internetin kautta. Berkshiren yhtiökokous on normaalisti spektaakkeli, sijoittajien Mekka, tilaisuus jota tuhannet odottavat vuosittain. Tällä kertaa se lähetettiin internetin kautta areenalta, jossa yli 17 000 istuinpaikkaa ammottivat tyhjyyttään.

Buffettin värikäs historia lentoyhtiöissä

Berkshirellä on pitkä ja vaiheikas historia lentoyhtiöiden suhteen. 30 vuotta sitten Buffett osti USAir-yhtiön osakkeita, mutta joutui alaskirjaamaan suuren osan sijoituksestaan. Vuosituhannen alussa hän lupasi pitää näppinsä erossa toimialasta ilmaisten mielipiteensä seuraavasti: “Jos kapitalistit olisivat olleet paikalla Kitty Hawkissa Wrightin veljesten ensimmäinen lennon aikana, olisi heidän tullut ampua kone alas.”

Viime vuosina hän on taas lämmennyt alalle. Ostolaidalla notkunut Buffett nousi samalla yhdeksi kaikkien neljän suurimman amerikkalaisen lentoyhtiön suurimmista omistajista. Viime vuosikymmenen lopulla toimiala koki rakennemuutoksen ja konsolidaation, minkä seurauksena kilpailijoiden määrä väheni ja kukin jäljellejäänyt yhtiö muodostui aiempaa tuottavammaksi.

Viime vuonna Buffett innostui niin paljon, että liputti yli 10% omistuksia Berkshiren kautta sekä Deltassa että Southwestissä. Tämä puolestaan nosti spekulaatioita siitä, että Buffett harkitsisi ostotarjouksen tekemistä kokonaisesta lentoyhtiöstä.

Uusi ääni kellossa

Kuukausi sitten Buffett kuitenkin päätti myydä kaikki Berkshiren omistukset lentoyhtiöissä. Käteistä kaupoissa vapautui 6,5 miljardia dollaria kun Unitedin, Americanin, Deltan ja Southwestin osakkeet myytiin.

Kyseisten osakkeiden alkuvuosi on ollut murheellista katsottavaa:

Maanantai lienee synkkä päivä lentoyhtiöille Buffettin kommenttien seurauksena. “Uskon, että tietyt toimialat, valitettavasti lentoyhtiöt mukaanlukien, ovat todella suurissa vaikeuksissa viruskriisin ansiosta”, Buffett kertoi. Hän jatkoi: “Tiettyjen asioiden arvo on laskenut. Positiomme lentoyhtiöissä oli virhe. Berkshire on tänään arvoltaan vähemmän, koska tein päätöksen sijoittaa lentoyhtiöihin. Olen tehnyt myös muita samanlaisia päätöksiä.”

Buffettin päätös myydä osakkeet ei johtunut niinkään osakkeiden viimeaikaisesta romahduksesta, vaan aiemmasta virheellisestä päätöksestä olla osallisena lentoyhtiöissä.

Buffettin myydessä positioitaan hän normaalisti myy koko sijoituksensa eikä vain kevennä positiota tietyllä määrällä. Tässä mielessä päätöksessä ei ollut mitään poikkeuksellista.

“Lentoyhtiöt toimialana - voin toki olla väärässä ja toivottavasti olen - luulen sen muuttuneen nyt merkittävällä tavalla”, Buffett jatkoi. “Sen tulevaisuus on minulle hämärän peitossa”.

Viime vuosina Buffettin sijoitustapana on ollut ostaa yhtiöitä, jotka ostavat omia osakkeita aggressiivisesti takaisin, kuten Apple. Samalla hän on myynyt yhtiöitä, jotka ovat laittaneet omien osakkeiden osto-ohjelmansa hyllylle, kuten IBM. Lentoyhtiöt eivät tule ostamaan omia osakkeitaan takaisin aikoihin, joten Buffettin myynti on linjassa viimeaikaisen sijoitusstrategian kanssa. Seuraavaksi Buffettin myyntilistalla voivat olla esimerkiksi pankkiosakkeet, joiden omien osakkeiden osto on hyytynyt.

Toisin kuin vuonna 2008 jolloin Buffett aggressiivisesti osti osakkeita, hän on tällä kertaa likvidoinut positioitaan, vaikka “alennuksia” on ollut tarjolla.

Ohessa lista Berkshiren omistuksista viime vuoden lopulla, uudet positiot merkitty vihreällä:

“Jos pidämme yhtiöstä, ostamme sitä niin paljon kuin voimme ja pidämme sitä niin kauan kuin pystymme. Ja kun muutamme mielemme, emme tee vain osittaisia muutoksia”, Buffett jatkoi.

Kuten artikkelin alussa mainittiin, Berkshire on ostanut osakkeita alkuvuonna vain 1,8 miljardilla dollarilla. Tästä voidaan tulkita ettei Buffett ole vielä löytänyt markkinoilta osakkeiden alennusmyyntiä.

Oraakkeli nähnee karhumarkkinarallin “kuolleen kissan pomppuna” ja odottaa todellisia alennuksia markkinoiden seuraavasta romahduksesta.

Kysymykseen miksi Berkshire ei ole ollut ostolaidalla, vaikka markkinasta katosi pahimmillaan 35 prosenttia, Buffett vastasi: “Emme ole tehneet mitään, koska emme ole nähneet houkuttelevia sijoituskohteita. Jos havaitsemme jotain todella isoa ja houkuttelevaa, olemme valmiita toimiin.”

FED sai Buffettilta sapiskaa: “FED toimi liian nopeasti ja liian voimakkaasti, jotta Berkshire voisi tehdä merkittäviä sijoituksia juuri nyt. Voimme tutkia FEDin tasetta ja huomata merkittäviä muutoksia viimeisen 6-7 viikon aikana. Emme tiedä niiden seurauksia. Kukaan ei tiedä niiden seurauksia.” Onko aiemmin FEDin toimista hyötynyt Buffett muuttumassa pikkuhiljaa FED-skeptikoksi? Buffett ei halua olla riippuvainen FEDin toimista ja pitää senkin takia merkittävää käteispositiota valmiina.

Pitäisikö sijoittajien peesata Buffettia?

Buffett on tunnetusti neuvonut: “Ole ahne kun muut ovat pelokkaita ja pelokas kun muut ovat ahneita”. Lentoyhtiöiden myyminen ei sovi tähän mantraan, sillä Buffett myi ne halvalla ostettuaan ensin kalliilla. Tämä saa varmasti lentoyhtiöihin sijoittaneiden polvet tutisemaan, kun sijoituslegenda on valmis turskaamaan positionsa.

Maailmanlaajuinen lentoliikenne on tällä hetkellä 90 prosentin laskussa viimevuotiseen verrattuna. Jos tämä jatkuu yli kesän ja vielä syksyyn, tulee jälki olemaan erittäin rumaa. Toistaiseksi moni on vielä toiveikas ettei kovin moni lentoyhtiö päätyisi konkurssiin. Toisaalta moni lentoyhtiö tullee toipumaan kriisistä hitaammin kuin monien muiden toimialojen yhtiöt.

Buffett on aiemminkin ollut väärässä monta kertaa maineikkaalla urallaan. Lentoyhtiöt ovat ajautuneet kiitotieltä ojaan, mutta voidaanko allikko välttää? Ei lentäminen kriisiin kokonaan lopu, koneet tulevat nousemaan jatkossakin, joten tiettyjen lentoyhtiöiden osakkeilla tulee tekemään pitkässä juoksussa tiliä. Uskon, että toistaiseksi parempia ostopaikkoja löytyy muilta toimialoilta.

Buffett totesi yhtiökokouksessa: “Olemme kokeneet suuria ongelmia aiemminkin, vaikkemme ole kohdanneet juuri tämänlaista ongelmaa. Emme ole nähneet edes tämänkaltaista ongelmaa. Olemme kokeneet pahempaakin ja Amerikan ihmeet, Amerikan taika on aina voittanut. Älä koskaan lyö vetoa Amerikkaa vastaan.” Oraakkelin seuraavia sanoja ja tekoja odotellessa. Toistaiseksi Buffett ei ole sijoittanut Amerikan taikaan alkuvuoden aikana.

Sijoitustiedon Sijoituskeskustelu - korkealaatuista ajatustenvaihtoa.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää