Blokkaaminen veisi enemmän kuin toisi – mutta silti voi mennä läpi

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Kansanedustajille Pokeriyhdistyksen ja Suomen Urheiluvedonlyöjät ry:n lähettämä kysely nettiblokkiasiassa tuotti niukasti vastauksia, kuten vähän etukäteen pelkäsinkin. Aika harva kansanedustaja kuitenkaan vastaa pokerinpelaajille ja urheiluvedonlyöjille kannattavansa blokkeja, vaikka kantansa olisi auringonvarma. Ennakkoäänestys nimittäin alkaa viikon päästä, eikä liikkuvien äänestäjien silmille haluta hyppiä.

Kahdeksan kokkaria, kaksi persua ja yksi sekä sininen että vihreä ilmoittivat vastustavansa blokkeja. Kolme vassaria, kolme sinistä ja yksi demari kannattivat blokkeja. Mutta kun vasemmistoliiton ja kristillisten eduskuntaryhmät ovat blokkien puolella ja sekä demarit että keskusta varovaisesti kannattavat, ja siniset katoavat poliittiseen historiaan, ei tämä yhtään hyvältä näytä. Vaikka periaatteessa tuli ”voitto” 12-7, kolmen äänestäessä tyhjää, tämä ei ole todellinen tilanne.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kannattaa lähtökohtaisesti kaikkia muita kieltolakeja paitsi nuuskan myyntikieltoa. Tästä huolimatta, ja vaikka yhtään rantaruåttalaista ei kyselyymme vastannut, voimme silti luottaa RKP:hen. PAFin rahat viedään Ahvenanmaalta pois vain ruotsalaisten yli kävelemällä. Tämä tosin tapahtuu possunnotkeasti jättämällä Anna-Maja harjoittelemaan oppositiopolitiikkaa vielä toiseksikin kaudeksi.

Kokoomuskaan ei ole aivan varma blokinvastustajapuolue. Velipekka Nummikoski ja Hanna Markkula yrittävät varmasti käännyttää puoluetovereitaan pitämään heidät palkoissa. Juuri tätä argumenttia tuskin kuitenkaan käyttävät. Mutta meillä on tässä ja toivottavasti tulevassakin kokoomuksen eduskuntaryhmässä blokkien vastustajien kova ydin: Pokeriyhdistyksen puheenjohtaja Wille Rydmanin ja Juhana Vartiaisen Helsingistä, Elina Lepomäen Uudeltamaalta, Susanna Kosken Vaasasta, Jukka Kopran Kaakkois- Suomesta ja Pauli Kiurun Pirkanmaalta oletin etukäteenkin vastustavan blokkeja. Mutta yllätysnimiä kokoomuksesta löytyi vain yksi, Saara-Sofia Siren Varsinais-Suomesta oli miulle positiivinen yllätys.

Pokerinpelaajien on syytä toivoa kokoomuksen vaalivoittoa, sillä ilman kokkareita hallituksessa tilanne vaikuttaa aika epätoivoiselta blokkien torjumisen suhteen. Ymmärrän kyllä, että äänestyspäätökseen osalla ihmisistä vaikuttavat muutkin kuin rahapelikannat.

Persut ovat olleet miulle yllättävänkin blokinvastaisia, vaikka Ville Vähämäen tiedänkin vahvaksi blokkien vastustajaksi. Pelaamisen vapauden kannalta valitettavasti näyttäisi siltä, että persut eivät ole seuraavassa hallituksessa. Olen sitä mieltä, että perussuomalaisten sulkeminen etukäteen hallituksesta on aivan älyvapaan tyhmää, mutta mie en olekaan minkään puolueen puheenjohtaja. Enkä edes jäsen, ellei Päivän Nuorten jäsenyyteni vuodelta -75 ole vielä voimassa.

Mie luulin joskus nuorena vihreiden olevan arvo- ja markkinaliberaali puolue ympäristötwistillä. Osmo Soininvaaraa olen joskus äänestänytkin. Markkinaliberalismi lähti puolueesta kuitenkin viimeistään Antero Vartian mukana. Ainakin sitä torjuttiin ansiokkaasti, kun suosikkiekonomistiani Heikki Pursiaista ei otettu Helsingin vihreiden listoille. Mutta kai siellä nyt on edes muukin arvoliberaali jäljellä kuin Jyrki Kasvi. INTERNETTIÄ AIOTAAN BLOKATA, KUULUUKO KALLIOON! Ei voi olla vihreiden arvojen mukaista.

Ymmärrän, että taidevihreät pelkäävät apurahojensa kuivumisen puolesta. Mutta meillä on heille argumentti, jota pitäisi käyttää myös Veikkauksen edunsaajille:

BLOKIT EIVÄT TOISI RAHAA

Mie pohdiskelin, olenko liian vedonlyönti- ja pokerikeskeinen, kun ajattelin, että blokit eivät juuri toisi rahaa. Tietenkään me emme siirry pelaamaan Veikkaukselle, vaikka rajat saataisiin kiinni.

Mutta entä nettirulla-ammattilaiset? Tulisivatko ne takaisin Veikkaukselle. En tiedä, ehkä. Tosin slottihullu pelaa yhtä saittia niin kauan kunnes toteaa sen olevan mahdoton biitata, ja siirtyy seuraavaan. Veikkaus on jo kokeiltu, koska melkein kaikki aloittavat toki peleistä, joissa suomalainen voittaa aina. Veikassa(kin) tuli pataan, ja takaisin ei siksi haluta mennä.

Kysyin kahdelta toisistaan tietämättömältä rahapelialan hyvin kokeneelta tekijältä ilman sidonnaisuuksia ulkomaisiin rahapeliyhtiöihin arviota, paljonko nettiblokit tuottaisivat Veikkaukselle.

Ensimmäinen kertoi, että blokit lämmittäisivät kuin housuihin kuseminen pakkasella, eli ei kovin pitkään. Toinen mietti yön yli ja konsultoi kollegoitaan, ja tulos oli ”Jos joku arvio pitäisi nykytiedolla antaa, niin sanoisin plus-miinus-nolla”.

Tämä on saanut miut pohtimaan, että mitä villua, miksi tämä blokkikampanja? Rahan perässähän tässä ovat sekä Blokkikosket että Edunsaajat, se on kaikille sivistyneille osapuolille selvää. Ei ole olemassa mitään 300 miljoonaa, jonka hallinnollisella päätöksellä voi siirtää ulkomailta Suomeen.

Edunsaajien vahvan tuen blokeille voi laskea osin hönöyden piikkiin. Politiikasta kuukausipalkkaiseen hyväntekeväisyyteen päätyneet eivät ihan kaikki ole eskimoheimon kovimpia kairaajia. Lähtökohtaisesti he eivät välttämättä edes ole rahapelisivistyneitä, vaikka istuisivat Veikkauksen hallintoneuvostossa. Tämä on blokkikeskustelua seuratessa tullut selväksi.

Mutta kyllä Veikkauksen toimitusjohtaja Sarekosken ja varatoimitusjohtajan Nummikosken täytyy olla tulevien blokkituottojen olemattomuudesta kartalla. Organisaationsa kyllä on, joten hekin ovat.

Mistähän tässä sitten oikeasti on kysymys? Voimme kysyä Blokkikoskilta, mutta emme luottaa vastauksiinsa. Joten voimme arvailla.

Kaksikolla on toki paniikki päällä, koska Veikkauksen tulos vääjäämättä laskee, ja bonukset jäävät saamatta. Sekä Edunsaajat että Olli-Pekka Kallasvuo hengittävät niskaan ja vaativat lisää tuottoja.

Mutta eivät kokeneet liikkeenjohtajat paniikissakaan ota peliyhteisön ikuista vihaa päällensä laittaen samalla oman organisaationsa H.Moilaseksi ilman että olettaisivat rahaa olevan tulossa. Veikkauksen tulosta syödään jatkossa monelta taholta, pelien siirtyminen nettiin on vain yksi tekijä.

Rahapeliautomaattien tulossa oleva pakkotunnistautuminen leikkaa tuottoja ilman muuta. Tässä muuten taas täytyy kehua lobbaussuorituksesta Lauttasaaren Väinämöistä eli Velipekka Nummikoskea. Hän sai puhuttua tunnistautumiselle siirtymäajan vuoteen 2022, vaikka Veikkaus pystyisi toteuttamaan sen muutamassa kuukaudessa. Edunsaajien kuuluisi juottaa Velipekkaa, eikä päinvastoin. Ja tulisi halvemmaksi.

Lisäksi nuoriso ei ryyppää eikä pelaa perinteisiä rahapelejä. ”Ilmaisia” nettipelejään ne sen sijaan painavat huolella. Näihin tosin saa ostaa rahalla lisäbuustia. Menkääpä kysymään teiniltä, pelaako se mieluummin GTA V:tä vai nettislotteja ja saakaa osakseen teinien hyvin osaama syvän halveksunnan vilkaisu.

Sitten pelikentän tehostamisessa vastassa on Poliisihallitus, joka on Veikkauksen merkittävin este rahantekemisessä. Veikkaus tekee bisnestä niin paljon kuin pystyy, ja Poha säännöstelee tätä minkä ehtii, näinhän rahapelimonopolimme oikeasti toimii. ” Monopoliyhtiön vastuullisuus” on ”laittomien pelintarjoajien” jälkeen veikkausliturgian pahin muunneltu totuus. Ilman regulaatiota meillä olisi marketeissa lottomainosten sijaan Kulta-Jaska-mainokset. Ja tämän tietävät muuten myös liki kaikki Veikkauksen työntekijät. Voi sielläkin olla töissä joku, joka on nielaissut propagandakoukun siimoineen.

Paras keksimäni teoria on, että Veikkauksen johtoduon strategiassa keskitytään ensin toimimattomiin blokkeihin, koska toimintaympäristön rajojen koitteleminen ei ole kovin hyvässä huudossa. Pelureiden lisäksi nykyisin vinkuvat jo sijoittajat, peliongelmaisten edustajat ja poliitikotkin väittävät olevansa peliongelmaisten puolella. Sitten kun blokitkaan eivät tuloksen kääntämisessä auta, osoitetaan syyttävä sormi Poliisihallitukseen.

Paras arvaukseni siis on, että kyseessä on savuverho, jolla halutaan suunnata regulaattorin vähäiset resurssit tutkimaan ja toteuttamaan blokkeja, jotka eivät tuo rahaa eivätkä helpota peliongelmaa. Ja näin saadaan pidettyä automaatit marketeissa mahdollisimman pitkään ja jatkettua nettislottien syöttämistä lottokansalle kaikessa rauhassa.

Vaikuttamisen aika on nyt

Potentiaalisen kansanedustajan tavoittaminen on juuri nyt helppoa. He kiertävät vaalitilaisuuksissa ja vähintään avustajat yrittävät vastata kaikkiin viesteihin. Menkää ihmeessä tapaamaan kahvinkeittäjiä ja lapuntyrkyttäjiä, ja valistakaa niitä sekä blokkien tuottamattomuudesta että niiden siviilivahingoista, kuten pokeri- ja vedonlyöntiammattilaisista. Pullolla ei saa kuitenkaan yrittää lyödä eikä polkupyörän takarengasta viedä.

Erityisesti suosittelen vaikuttamaan vaikutettavissa olevia. Kokoomus, vihreät, keskusta ja demarit, ehkä tässä järjestyksessä. Kokoomus ainakin jossain määrin puolellamme, vihreät voimme ehkä saada taivuteltua, keskusta lienee jo haastavampi ja lisäksi Suomi voi voittaa jalkapallon maailmanmestaruuden, siinä missä myö puhutaan demarit taaksemme. Tai en tiedä, argumentti ”ei rahaa saatavissa” voi purra vasemmallakin. Kristillisten ja vassareiden käännyttäminen vaikuttaa yhtä helpolta kuin oman kyynärpään puraisu. RKP:n kanssa olemme jo samassa veneessä valmiiksi. Tässä laitoin ruudinpolttamisjärjestyksen siltä pohjalta, mitkä puolueet tulevat millä todennäköisyydellä hallitukseen ja mitkä voisivat kuunnella. RKP:n ohella voimme luottaa liberaaleihin ja piraatteihin, mutta ne saavat 0-1 kansanedustajaa per puolue, eivätkä varmasti ole hallituksessa.

Persuille kannattaa toki puhua, vaikka hallituspaikkansa vaikuttaa epätodennäköiseltä. Mutta tilanne neljän vuoden päästä voi olla toinen, ja lisäksi hallitusneuvottelut näyttävät hyvin hankalilta. Joten ei persujen oppositiopaikka ole ihan yhtä varma kuin vaikkapa sinisillä.

Äänestää mitä tahansa puoluetta ja ketä tahansa edustajaa, kannattaa tarkistaa ehdokkaansa kanta nettiblokkeihin. Lisäksi jos ehdokas ei ymmärrä asiasta mitään (tämä on kepeästi yli 90% ehdokkaista kaikissa puolueissa), pitää valistaa. Velipekka kertoo ennemmin tai myöhemmin kaikille kansanedustajille naama peruslukemilla laittomista ulkomaisista peliyhtiöistä, joten ehdokkaiden sivistystason nostaminen on joka tapauksessa arvokasta työtä.

Juuri nyt on siis paras tilaisuus valistaa tulevia kansanedustajia nettiblokkien tuottamattomuudesta, niihin liittyvästä kaksinaismoralismista ja niiden haittavaikutuksista.

Jos me hukumme, mukana hukutte myös te, jotka ette sormeanne nostaneet.

P.S. Jos mie saisin päättää, Veikkaus jäisi olemaan ainakin toistaiseksi ihan valtiolle rahankeräämistarkoituksessa, automaatit kuitenkin työnnettäisiin pelisaleihin, Veikkauksen rahat menisivät valtion budjettiin ja pelaaminen säilyisi vapaana.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää