Keskiviikkona sekä Bitcoin-skeptikot että Bitcoinin valoisaan tulevaisuuteen uskovat saivat herkkupalan: Bitcoinin hinta romahti 42 900 dollarista lähes 30 000 taalaan. Hinta on palautunut lokaalin pohjakosketuksen jälkeen nopeasti 40 000 dollarin hujakoille.
Lähde: Tradingview
Skeptikot saivat tilaisuuden julistaa Bitcoinin kelpaamattomuutta mihinkään tarkoitukseen ja vastapuolelle tarjottiin mahdollisuus ostaa Bitcoinia-dippi.
Vaikka Bitcoin romahti päivässä noin 30 prosenttia ja kuukaudessa sen hinta puolittui 65 000 dollarin huipputasoistaan, on se silti 12 kuukaudessa noussut 300 prosenttia.
Koko olemassaolonsa aikana Bitcoinin keskimääräinen vuosituotto on ollut yli 200 prosenttia.
Pitkää kuvaa logaritmisella skaalalla katsottuna Bitcoin jatkaa “tasaista” marssiaan ylöspäin.
Kuvaajan viimeisin punainen kynttilä vastaa viime viikkojen voimakasta laskua.
Raju volatiliteetti on uudelle omaisuusluokalle ominaista, sillä sen hinta on “price discovery”-vaiheessa. Markkinat yrittävät löytää sille oikeaa hintaa.
Pitkän linjan Bitcoin-sijoittajat ovat jo tottuneet Bitcoinin neljän vuoden sykliin, johon kuuluu “puoliintuminen”, voimakas nousu ja sitä seuraava lasku alemmas, josta uusi sykli voi taas alkaa. Puoliintimisessa Bitcoin-louhijoiden palkkio työstään tippuu puoleen aiemmasta. Viimeisin puoliintuminen tapahtui viime vuoden toukokuussa ja nyt olemme syklin nousuvaiheessa.
Skeptikot toitottivat Twitterissä ja foorumeilla, että nousu tyssäsi tähän romahdukseen. He voivat olla oikeassa, mutta kristallipallo on edelleen kaikilta hukassa.Sekä skeptikoilta että maximalisteilta.
Bitcoinin syklien keskimääräinen pudotus huipuista on historiallisesti ollut 48 prosenttia, tehden joka kerta “higher low:n”, eli hintapohjan noustessa kerta toisensa jälkeen.
Numeroiden kasvaessa pudotusten dollarimääräiset tappiot tuntuvat veret seisauttavilta.
Bitcoinin tarinaa voi löyhästi verrata Amazoniin ja sen osakkeen price discoveryyn. Amazonin osake on 24-vuotisen pörssielämänsä aikana joka vuosi kokenut kaksinumeroisen pudotuksen huipuilta. Keskimääräinen pudotus on ollut 31 prosenttia. Viisi kertaa Amazonin osake on pudonnut yli 50 prosenttia huipuistaan. Kaksi kertaa oli 90 prosenttia. Milloin oli oikea aika myydä Amazonin osake? Ei milloinkaan.
Lähde: @guymalone Twitter
Jos katsotaan Bitcoinin vuoden 2017 härkämarkkinaa, jolloin se hinta nousi vuodessa 1 000 dollarista vajaaseen 20 000 dollariin, havaitaan matkalle mahtuneen kaksi 40 prosentin romahdusta. Molemmilla kerroilla uskottiin lopun tulleen.
Huomionarvoista on, ettei yhdessäkään dipissä tarvittu FEDiä tai muuta tahoa pelastamaan markkinaa romahdukselta. Bitcoin-verkosto on hoitanut homman itse ja kasvanut vahvemmaksi jokaisen romahduksen jälkeen.
Jos nykyistä sykliä verrataan vuoden 2013 härkämarkkinaan, ollaan nyt aika lailla samoilla linjoilla.
Lähde: @RaoulGMI Twitter
Kun tämän vuoden rallia ja romahdusta verrataan vuoden 2017 sykliin, havaitaan Bitcoinin rytmikäs eteneminen syklistä toiseen.
Ecoinometrics vertaa Bitcoinin hintakehitystä oranssilla sen keskimääräisen syklin kehitykseen. Keskimääräistä sykliä kuvataan sinisellä viivalla. Tässä kuvaajassa Bitcoin on keskimääräisen rangen alalaidalla. Onko syklien rytmi menossa rikki?
Vielä yksi kuvaaja syklien vertailua, josta huomataan Bitcoinin hinnan pudonneen 21 viikon liukuvan keskiarvon alle, vuoden 2013 tavoin.
Selkeästi Bitcoin-analyytikot rakastavat vertailla syklejä keskenään, mutta mikä aiheutti nopean romahduksen tällä viikolla?
Syitä voi löytää monia: pitkä ralli 10 000 dollarista 60 000 dollariin, ehkä korjaus oli jo odotettu. Kryptomarkkinat alkoivat käydä kuumina NFT-buumin ja Ethereum-rallin myötä. Kiina ja Intia suunnittelevat kryptojen kieltämistä tai rajoittamista. Tether-stablecoinin tilanne mietityttää markkinoita. Elon Musk vavisutti markkinoita ilmoittamalla, ettei Tesla enää hyväksyä Bitcoinia maksuvälineenä autoistaan. Bitcoin-louhijoiden energiakulutus ei ole vielä tarpeeksi vihreää Muskin mielestä.
Syitä on varmasti monia ja kaikki vaikuttivat osaltaan romahdukseen.
Käydään seuraavaksi läpi mielenkiintoisia kuvaajia ja tilastoja pudotuksesta ja sen jälkeisestä noususta takaisin 40 000 dollariin.
Bitcoinin hinnan romahdettua 19 639 Bitcoinia siirrettiin välittömästi pörsseistä pois. Tämä tarkoittaa Bitcoinien siirtämistä kylmäsäilytykseen, eli sijoittajan omaan säilytykseen ilman välikäsiä. Bitcoinien siirtymistä pois pörsseistä pidetään yleisesti merkkinä siitä, ettei kyseisiä Bitcoineja olla heti myymässä, antaen positiivisen signaalin markkinoille.
Joku taho (tai monta tahoa) oli siis ostamassa dippiä ja siirsi 750 miljoonan dollarin edestä Bitcoinia kylmäsäilöön.
Lähde: Glassnode
Lukema oli myös historiallisesti korkea.
Lähde: Glassnode
Pahiten pudotuksesta kärsivät lyhyen aikaa Bitcoinia pitäneet sijoittajat. Bitcoinin kaikki siirrot ovat kenen tahansa tarkastettavissa, joten data-analyytikot voivat seurata miten Bitcoinit liikkuvat eri osoitteiden välillä.
Allaolevassa kuvaajassa näemme oranssilla viivalla määrän, jonka lyhyen aikavälin hodlaajat ovat joko myyneet tai ostaneet. Paniikeissa teemana on, että lyhyen aikavälin hodlaajat myyvät vakaammille käsille, jotka ostavat dipeistä lisää.
Bybt.com sivuston mukaan lukuisat kryptotreidaajat olivat vivuttaneet sijoituksensa lainarahalla. Tämä asettaa treidaajan alttiiksi nopeille hintamuutoksille, sillä positiot suljetaan automaattisesti hintojen pudotessa kun vakuusarvo ei enää riitä. Tämä aiheuttaa dominoreaktiot markkinoilla, myyntejä myyntien perään. Tämä johtaa kapitulaatioon ja rumaan punaiseen kynttilän kuvaajassa, kuten tämän viikon iso pudotus.
Keskiviikkoisessa romahduksessa 24 tunnin sisään 775 000 treidaajan positiot likvidoitiin, mikä vastasi 8,6 miljardia dollaria.
Foliohattu päässäni mieleeni tulee väkisinkin vanhojen kettujen, instituutioiden, hedge fundien jne ajaneen hinnan alas vielä varsin nuorilla ja ohuilla markkinoilla, jotta saavat täyttää Bitcoin-pussinsa halvemmalla.
Mitä kapitulaation jälkeen?
Bitcoinien nettomääräiset siirrot pörssiin kertovat karhumaisista signaaleista. Kestää tovin, ennen kuin kaikille viime päivinä pörssiin siirretyille Bitcoineilla löytyy uusi osoite.
Pidemmässä kuvassa nähdään miten Bitcoineja on siirretty pois pörsseistä viime elokuusta asti, toukokuussa virta on ollut takaisin pörsseihin.
Lyhytaikaisten hodlaajien NUPL (Net Unrealized Profit/Loss, nettomääräinen kotiuttamaton voitto/tappio) kertoo kyseisten sijoittajien kapitulaatiosta ensimmäisen kerran sitten pandemiapaniikin. Euforiaan asti tämän vuoden rallissa ei vielä päästy.
Lähde: Glassnode
Pienien osoitteiden, jotka pitävät 0,01-0,1 Bitcoinia salkussaan, määrä kasvoi koko dipin ajan.
Lähde: Glassnode
Samoin Bitcoin-valaiden määrä kasvoi tällä viikolla. Valas pitää osoitteessaan yli 1 000 Bitcoinia.
Lähde: Glassnode
Bitcoin-louhijat eivät myyneet palkkioina saamiaan Bitcoineja, vaan kasasivat niitä pussiinsa odottaen korkeampia hintoja. Louhijoiden myynnit tulevat tietysti jatkossa laittamaan painetta Bitcoinin hintaan.
Lähde: Glassnode
Stablecoinien, eli USA:n dollariin sidottujen kryptovaluuttojen, määrä kryptopörsseissä kasvaa. Se indikoi kryptodollareiden olevan valmiita ostoksille.
Lähde: Glassnode
Monien kryptosijoittajien mielestä tämä sykli alkaa näyttää enemmän vuoden 2013 kuin vuoden 2017 sykliä. Vai meneekö syklirytmi kokonaan rikki?
Yksi seuratuimmista, ja tarkimmin toteutuneista, Bitcoin-analyysin malleista on Stock-to-Flow. Sillä mitataan uusien louhittujen Bitcoinien suhdetta kaikkien jo louhittujen Bitcoinien määrään.
Mallin mukaan tänä vuonna noustaisiin 100 000 taalaan ja seuraavassa syklissä vuonna 2025 miljoonaan dollariin. Toistaiseksi malli pitää mainiosti kutinsa huimaavalla tarkkuudella.
Lähde: @s2fmultiple Twitter
Stock-to-Flow-erotusta katsomalla bitcoin on nyt yhtä ylimyyty kuin vuonna 2017 ennen rakettimaista nousua.
Mikäli mietit dipin ostamista ja uskot Bitcoinin nousuun, tutustu Sijoitustiedon tarjoamaan Coinmotionin diiliin.
Jopa aiemmin Bitcoin-fanaatikkojen hyökkäyksen keskelle ajautunut Elon Musk pitää Bitcoineistaan kiinni timanttisin käsin.
Olet sitten skeptikko tai fani, jatketaan keskustelua kryptoista palstan Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.