Artikkelit

Bitcoinin rankka vuosi 2022

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuosi 2022 on ollut negatiivinen käytännössä kaikille omaisuusluokille. Bitcoin ei ole poikkeus tässä listassa, ja moni muu kryptovaluutta on romahtanut vielä sitäkin enemmän. Käyn tässä artikkelissa läpi kulunutta vuotta Bitcoinin näkökulmasta. Otetaan myös katsaus tulevaan mm. halvingin, regulaation ja salamaverkon kautta. Annan myös oman ennusteeni tämän karhumarkkinan päätökselle!

Narratiivit menivät vaihtoon

Käynnissä oleva karhumarkkina on kestänyt 400 päivää. Siitä tuntuu olevan jo pieni ikuisuus, kun puhuttiin 100.000 dollarin kurssista. Bitcoin-maksimalistien Twitter-avatareillakin oli vielä laser-silmät. Tuohon aikaan oli voimissaan myös narratiivi Bitcoinista inflaatiosuojana ja digitaalisena kultana.

Puolustukseksi on sanottava, että tämä kävi myös hyvin järkeen. Bitcoin näytti reagoivan jo vuonna 2020 keskuspankkien printteriin, minkä lisäksi se biittasi kullan arvonnousun totaalisesti. Tuo narratiivi oli helppo jokaisen ostaa.

Vuosi 2022 on palauttanut kovimmankin maksimalistin maan pinnalle. Jokaisen on pakko myöntää, että Bitcoinin hintaa ohjaa inflaation tai Stock-To-Flow mallin sijasta Fed-pomo Jerome Powell. Bitcoin on samassa veneessä kuin muutkin riskiassetit. Sen kurssi on korreloinut etenkin teknologiaosakkeiden kanssa.

Olen kirjoittanut myös aiemmissa artikkeleissani siitä, että Bitcoin on todellisuudessa seurannut osakemarkkinan isoja liikkeitä jo pitkään. Vuoden 2018 lopun, vuoden 2020 kevään ja vuoden 2022 romahdukset ovat hyviä esimerkkejä. Vastaavasti myös vuoden 2019, 2020 ja 2021 nousut .

Bitcoin ehti nauttia syntymästään asti hyvin suotuisasta rahapolitiikasta yli kymmenen vuotta. Nyt ollaan Bitcoinin historiassa ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa uuteen vuoteen on otettava aivan uudenlainen näkemys. Tilanne oli tavallaan sama jo vuosi sitten, mutta silloin Fedin kiristystoimien vaikutuksella vasta spekuloitiin. Totuus valkeni kyllä kevään mittaan hyvin nopeasti.

Bitcoin on kiistatta korkean riskin sijoituskohde suurimmalle osalle sijoittajia. Yksittäinen sijoittaja voi toki katsoa bittirahaa eri näkövinkkelistä, mutta valtavirtanäkemys on se, mikä liikuttaa kurssia.

Bitcoinin korrelaatioon on vaikuttanut myös sen kasvaminen eli ”aikuistuminen” sijoitusluokkana. Mitä enemmän peliin tulee Wall Streetin rahaa, sitä enemmän Wall Streetin dollareita myös lähtee pelistä, kun olosuhteet kiristyvät.

Bitcoin halving 2024 – uhka vai mahdollisuus

Jatketaan hieman narratiiveista. Lienee selvää, että tulevan vuoden keskustelua tulee värittämään Bitcoin halving 2024. Kyse on neljän vuoden välein tapahtuvasta lohkopalkkioiden puoliintumisesta. Bitcoinin inflaatio putoaa siis 50 prosenttia.

Vuoden 2021 lopulla romahtanut Stock-To-Flow -malli pohjasi ennustuksensa näihin halving-sykleihin. Moni ”halving-maksimalisti” tulee varmasti puhumaan seuraavat 12-18 kk siitä, miten kevään 2024 halving ei ole hinnoiteltu kurssiin sisään.

Kuten aiemmin kirjoitin, mielestäni vuonna 2022 on saatu riittävästi todisteita siitä, kenen ohjauksessa Bitcoinin hinta oikein on. Ajoitus näyttää kuitenkin osuvan mainiosti halving-narratiiviin. Vuoden 2023 aikana keskuspankkien rahapolitiikka alkaa pehmentyä, ja markkinat lähtevät pikkuhiljaa uudelle nousu-uralle.

Vuoden 2024 halving-buusti voi pitää hyvinkin paikkansa, vaikka kursseja ajaisikin todellisuudessa ylös aivan muut voimat.

Olen itse sitä mieltä, että seuraavan vuoden aikana nähdään yhä enemmän keskustelua myös kolikon kääntöpuolesta. Siis mistä? Eikö halving ole hyvä asia jokaiselle Bitcoin-sijoittajalle?

Tästä olen samaa mieltä. Jos olet Bitcoinin hodlaaja, otat jokaisen halvingin vastaan hyvillä mielin. Bitcoin-ekosysteemissä on kuitenkin toimijoita, joille halving voi olla myös uhka. Seuraavaksi puhutaan siis louhijoista.

Voiko Bitcoin-verkon turvallisuus vaarantua?

Vuosi 2022 on ollut todella tyly monille Bitcoin-louhintafarmeille. Bitcoinin kurssi on syöksynyt koko ajan alemmas, mutta samaan aikaan Bitcoinin hash rate on rikkonut ennätyksiä. Toisin sanoen, alalle tulee koko ajan uusia louhintalaitteita, joten yhdelle louhijalle on tarjolla yhä pienempi siivu kakusta.

Jos katsotaan ns. hash price -arvoa, se on ollut laskussa jo vuodesta 2013 lähtien. Hash price saadaan jakamalla louhijoiden saamat palkkiot Bitcoin-verkon hash ratella. Alla olevassa kuvassa keltainen viiva on Bitcoinin kurssi, tumma ylöspäin nouseva viiva on hash rate ja alaspäin suuntaava viiva hash price.

hashprice

Miksi tämä on ongelma? Louhinta muuttuu suhteellisesti koko ajan vaikeammaksi. Tämän lisäksi Bitcoin-halving pudottaa lohkopalkkioita jatkuvasti, mikä syö louhijoiden tuottoja entisestään. Yhä useampi toimija joutuu pistämään pillit pussiin, koska louhinta ei ole kannattavaa.

Se tarkoittaa ainakin teoriassa louhinnan keskittymistä isoille toimijoille, jotka pystyvät neuvottelemaan hyvät diilit energian hinnalle.

Tämä aihe on alkanut pikkuhiljaa tulla esiin myös some-keskusteluissa. Ovatko Bitcoin-halvingit lähitulevaisuudessa turvallisuusuhka Bitcoinille? Muuttuuko louhinta niin heikosti kannattavaksi esim. 2–3 seuraavan halving myötä, että Bitcoin-verkon hash rate laskee merkittävästi?

Bitcoinin rajallinen kapasiteetti tulee tässä kohtaa vastaan. Vaikka verkon aktiviteetti lisääntyisi, yhteen lohkoon mahtuu vain vähän siirtoja ja transaktiomaksuja. Mitä tapahtuu, jos Bitcoinin kurssi laahaisi useita vuosia hyvin matalalla tasolla?

Tämä on kaikki vielä spekulointia. Ongelma on toki se, että emme tiedä onko jossain kohtaa ”vaarallinen piste” louhintatehon laskun suhteen. Bitcoinin hashrate putosi kesällä 2021 noin 50 prosenttia kuukaudessa, mutta se ei muuttanut mitään. Entä jos hashrate olisi pudonnut vielä 50 tai 70 tai 80 prosenttia lisää? Olisiko se ollut ongelma?

Alleviivataan sitä, että en usko tämän olevan ongelma nykytiedon valossa. Kyse on ainakin toistaiseksi vasta mielenkiintoisesta spekulaatiosta. Luulen, että keskustelu Bitcoinin lohkon koosta sekä lohkopalkkioista nousee pian taas tapetille noin viiden vuoden tauon jälkeen.

Regulaatio puhuttaa

Yksi vuoden teemoista on ollut ehdottomasti regulaatio. Tarve selkeille pelisäännöille on vain korostunut Celsiuksen, BlockFi:n ja FTX:n konkurssin myötä. Jos katsotaan Yhdysvaltojen ja Euroopan tilannetta noin yleisellä tasolla, niin Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat aavistuksen eri kastissa.

On mielestäni selvää, että idea kaikkien kryptovaluuttojen bännäyksestä on hylätty jo ajat sitten. Jopa EU:n ykköskriitikko, EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde, on todennut näin. Edes hän ei halua bännätä kryptoja.

  • Koko kryptosektorin arvo on rahallisesti aivan liian suuri, että mikään talousalue halua ajaa näitä osaajia (työpaikkoja) pois
  • Poliitikkojen kannalta on fiksumpi keskittyä verotukseen ja pyrkiä saamaan kryptosijoittajat paremmin ”haaviin”
  • Bännääminen olisi teknisesti hyvin vaikea toteuttaa

Yhdysvallat on noussut maailman johtavaksi maaksi kryptovaluuttoihin liittyen. Sen regulaatiolla on varmasti vaikutuksia myös EU:n, Iso-Britannian ja muunkin maailman toimiin. Bitcoin on leimattu USA:n viranomaisten toimesta commodity-luokkaan.

SEC:n pomo Gary Gensler on kuitenkin jatkuvasti vihjaillut, miten muut kryptovaluutat saattavat olla arvopapereita (engl. security). Edes Ethereum ei ole täysin kuivilla tältä uhalta. Paljon riippuu pian ratkeavasta Ripple vs. SEC oikeustaistelusta.

Bitcoinia tämä uhka ei koske, mutta sillä on myös omat ongelmansa. Proof of Work eli louhinta. Bitcoin joutuu yhä enemmän vihreiden poliitikkojen tähtäimeen Ethereumin siirryttyä Proof of Stake -konsensukseen. Louhittavien kryptovaluuttojen bänniä on väläytelty suurin piirtein kerran kuussa molemmin puolin Atlanttia.

Oma osansa ovat sitten erilaiset KYC-säädökset, joilla voidaan tehdä kaikkien kryptosijoittajien elämä vaikeaksi. Tässä tuore esimerkki, joka julkistettiin artikkelia kirjoittaessa.

Regulaatio tulee, se on varmaa. EU:n MiCa-kehikko on käytännössä lyöty lukkoon, ja se otetaan käyttöön parin vuoden päästä. Ainakin toistaiseksi EU:n regulaatio vaikuttaa ihan järkevältä. Yhdysvaltojen tilanne on sen sijaan enemmän avoinna.

Bitcoinin louhintakin siirtyy huonossa tapauksessa vain ko. teollisuutta suosiviin maihin. Jos regulaatio pelottaa, Bitcoin on mielestäni ainoa turvasatama kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinin pitkä ikä, asema markkinoilla ja näistä pohjautuva regulaattoreiden ymmärrys ovat sen ehdottomia vahvuuksia.

Muuttaako salamaverkko maailman?

Palataan vielä hetkeksi narratiiveihin. Mielestäni Bitcoin on alkanut jakaantua jo pari vuotta yhä selvemmin kahdeksi eri assetiksi. Toinen on digitaalinen kulta, josta tulee kenties tulevaisuudessa osa keskuspankkien ja suursijoittajien taseita. Tämä assetti on sijoitus- ja hodlauskohde.

Kolikon toisella puolella on maksujärjestelmä Bitcoin. Tässä kohtaa puhutaankin kokonaan toisesta tasosta eli kirjaimellisesti Layer 2 -ratkaisusta nimeltään salamaverkko. Tämä teknologia nousi kaikkien tietoisuuteen Jack Mallersin, Striken ja El Salvadorin myötä vuonna 2021.

Salamaverkko mahdollistaa käytännössä reaaliaikaiset ja kuluttomat maksut bitcoineilla. Jack Mallers on rakentanut sen päälle myös Strike-apin, joka mahdollistaa fiat-valuutalla vastaavat siirrot! Strike konvertoi dollarit bitcoineiksi (satoshi), siirtää ne salamaverkossa vastaanottajan päähän, ja konvertoi bittirahat taas dollareiksi. Kaikki tämä tapahtuu sekunneissa ja kuluitta. Toivottavasti Strike saadaan pian myös Eurooppaan!

Strike appi

Strike ilmoitti viime viikolla laajentavansa tämän palvelun myös kolmeen Afrikan maahan, jossa on satoja miljoonia potentiaalisia käyttäjiä. Voit tsekata tältä videolta, miten dollarit liikkuvat salamaverkon avulla Nigeriaan.

Bitcoinin salamaverkko on kehittynyt teknologiana paljon. Myös itse verkon kapasiteetti on noussut viime vuosina merkittävästi. Suurin haaste on tällä hetkellä verotus, mikä estää Bitcoinin ja kaikkien muidenkin kryptojen käytön maksuvälineenä…

… jos et satu asumaan El Salvadorissa tai Keski-Afrikan tasavallassa, jotka ovat tähän mennessä kaksi Bitcoinin maksuvälineeksi hyväksynyttä valtiota. Itse olen sitä mieltä, että tämä lista kasvaa ensi vuonna vähintään kahdella valtiolla.

Etenkin El Salvadorista kuullaan vielä paljon tulevina vuosina. Nyt maan Bitcoin-vallankumous on pudonnut pois otsikoista koko sektorin yleisen laman vuoksi. Keski-Afrikan tasavallasta on vielä toistaiseksi hyvin vähän tietoa.

Muutama hyvä Bitcoin-aihe jäi käsittelemättä, mutta paketoidaan artikkeli nyt tässä kohtaa. Pituutta alkaa olla jo melkoisesti!

Oma näkemys tulevalle vuodelle

Mielestäni vuoteen 2023 lähdetään selkeistä askelmerkeistä. Bitcoin on osakemarkkinan tavoin Fedin rahapolitiikan vanki. Toki, näemme jatkossakin lyhytaikaisia pumppeja tai dumppeja myös kryptosektorin sisäisien tapahtumien takia.

Vuonna 2022 on nähty rajuja kurssilaskuja erilaisten konkurssien vuoksi. Toivottavasti vuonna 2023 nähdään myös muutama nousu, esimerkiksi Yhdysvalloissa hyväksytyn Bitcoin ETF:n myötä. Kryptovaluutat tarvitsevat isossa kuvassa markkinoille uutta rahaa ja positiivista sijoitusilmapiiriä.

Mielestäni on selvää, että inflaation huippu on nähty, ja pian myös Fed on saavuttanut katon koronnostoilleen. Vaikka taustalla jatkuu QT eli Fedin taseen pienennys, on vaikea nähdä olosuhteiden muuttuvan riskisijoitusten kannalta tästä paljon heikoimmiksi.

Jos nyt pitäisi arvata, niin uskon markkinan pohjan löytyvän Q1/2023 aikana. Vuosi 2023 voi hyvinkin muistuttaa vuotta 2019. Markkina alkaa kevään myötä toipua, halving 2024 -narratiivi houkuttelee sijoittajia, ja kurssit lähtevät nousuun. En kuitenkaan usko mihinkään ilotulitukseen.

Kestää pitkän aikaa, ennen kuin suuret massat uskaltautuvat markkinoille vuoden 2022 katastrofien jäljiltä. Aiemmissa karhumarkkinoissa ihmisten portfoliot romahtivat, mutta kolikot olivat sentään lompakossa odottamassa uutta nousua. Nyt menivät stablecoinit, dollarit ja muutkin kolikot suoraan konkurssipesien syövereihin.

Näiden sijoittajien tilalle tarvitaan uutta verta. Sitä saadaan todennäköisesti mukaan enemmän vasta vuoden 2024 aikana. Tämä on nyt oma arvaukseni siltä pohjalta, mitä olen nähnyt ja kokenut tällä alalla vuodesta 2017 lähtien.

Tämä voi olla hieman konservatiivinen näkemys, mutta se on ollut ihan hyvä linja vuoden 2022 aikana. Mielestäni nyt kannattaa odottaa rauhassa pölyn laskeutumista ja pohjan löytymistä. Nousujunaan ehtii kyllä mukaan vuoden 2023 aikana aivan varmasti.

Tule keskustelemaan tulevan vuoden kryptotrendeistä Sijoitustiedon foorumille!

Leppoisaa joulun odotusta ja hyvää uutta vuotta Sijoitustiedon lukijoille!

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2025

Sijoitustieto
26.12.2024
east Lue lisää

Suurimpien kryptovaluuttojen näkymät vuodelle 2025

Antti Hyppänen
26.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2024. Miten kävi? (Päivitetty 12/2024)

Sijoitustieto
23.12.2024
east Lue lisää