Artikkelit

Bitcoinin puoliintuminen on sen vastaisku keskuspankeille

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Bitcoin-fanaatikot ovat odottaneet Bitcoinin puoliintumista kuin kuuta nousevaa. Automaattinen puolittuminen on Bitcoiniin sisäänohjelmoitu systeemi, joka nostaa kunkin Bitcoin-yksikön arvoa. Puoliintuminen toimii päinvastoin kuin keskuspankkien loputon rahan printtaaminen, joka alentaa rahan arvoa.


Lue myös: Pessi Peura 11.5.2020: Bitcoin toipui nopeasti Koronan aiheuttamasta pudotuksesta


Bitcoinin viimeksi puoliintuessa hinnalle kävi näin

Bitcoineja on markkinoilla tällä hetkellä noin 18,3 miljoonaa. Ne eivät kaikki tosin ole vapaassa kierrossa. Yli kymmenen vuotta sitten kehitetyn Bitcoinin vapaassa kierrossa oleva Bitcoinien määrä kasvaa tasaisesti louhijoiden (ylläpitäjien) tekemän työn ansiosta. Joka neljäs vuosi louhijoiden palkkio puolittuu. Bitcoinin louhinta tulee loppumaan vuonna 2140, joten Bitcoineja on rajoitettu määrä tarjolla. Lopulta niitä tulee olemaan 21 miljoonaa. Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 160 miljardia dollaria.

Bitcoin jakaa sijoittajia voimakkaasti kahtia. Viimeisimpänä isona nimenä Bitcoin-veneeseen hyppäsi hedge fund-legenda Paul Tudor Jones. Jones sanoi ostavansa Bitcoineja suojaksi inflaatiota vastaan, minkä hän uskoo olevan FEDin rahan printtaamisen vääjäämätön lopputulos. Hän kertoo asiakkailleen Bitcoinin muistuttavan roolia, jota kulta pelasi 1970-luvulla. Tällöin kullan hinta nousi voimakkaasti korkean inflaation ja matalan kasvun aikaan – talouden ollessa staglaatiossa.

Bitcoinin alkuvuosi on muiden omaisuusluokkien tapaan ollut vauhdikasta menoa.

Jones kertoi jääneensä sanattomaksi printtereiden ulvoessa ja kärytessä: ”Todistamme ’Suurta Monetaarista Inflaatiota’ – ennennäkemätöntä kaikkien rahamuotojen kasvamista, jota ei kehittyneessä maailmassa ole ennen nähty.”

Tutkitaan Jonesin suojaamislogiikkaa tarkemmin:

QE – Quantitative easing

Keskuspankeilla on kaksi asetta käytössään taantumien ja laman aikaan – korkojen manipulointi ja rahan printtaaminen (QE, quantitative easing). Kun korot vajoavat tarpeeksi alas, kuten on tapahtunut viimeisen kuuden kuukauden aikana, ainoa tapa elvyttää markkinoita on printata lisää rahaa ja tarjota likviditeettiä. Jos keskuspankki ei näin toimi, on edessä likviditeettikriisi (toiselta nimeltään likviditeettiansa). Likviditeettiansat ovat erityisen pahoja, kun markkinaosapuolet ovat ylivelkaantuneita. Näin yleensä tapahtuu pitkien nousukausien loppuvaiheessa, kuten ennen koronakriisin alkua.

Monet uskovat, että QE-toimenpiteet ovat estäneet totaaliset taloudelliset katastrofit tällä vuosituhannella. Analyysin päätelmä on välttämättä ole ihan näin mustavalkoinen. QE on tarjonnut likviditeettiä markkinoille, mutta ei ole ratkaissut talouden systemaattisia ongelmia. Se vain siirtää vääjäämätöntä tuonnemmaksi ja sysää ongelmien kohtaamisen myöhempään ajankohtaan.

Näin tapahtui vuonna 2008 ja myöhempi ajankohta on nyt. Tulemme maksamaan kahden viimeisen vuosikymmenen aikana tehdyistä synneistä. Synteihin lukeutuu vuonna 2008 alkanut QE, joka ongelmien ratkaisemisen sijaan vältti ongelman kohtaamisen. Jos käytämme QE-toimenpiteitä taantumien pääasiallisena taltuttajana, tulemme näkemään niitä joka vuosikymmen ja ne vain pahenevat kerta kerralta.

FEDin tase on kasvanut voimakkaasti viime vuosikymmenen mittaan ja ennustetaan Morgan Stanleyn mukaan paisuvan 12 triljoonaan dollariin ensi vuoden loppuun mennessä:

Finanssikriisin aikaan FED printtasi rahaa satojen miljardien edestä. Vuosikymmen sen jälkeen, eli tänä vuonna, painokoneet ovat huutaneet triljoonien taalojen edestä. Ongelmat ovat samat, mutta niiden koko on paljon suurempi. Näin käy kun ongelmaa ei ratkaista vaan vastuuta siirretään tulevaisuuteen.

QE antaa illuusion varallisuudesta ja hyvinvoinnista, mutta repii samalla yhteiskuntaa juuriltaan.

USA:n työttömyys on korkeinta sitten Suuren Laman:

Mutta samalla Nasdaq-indeksi on lähes kaikkien aikojen huipuissaan:

Tulee mieleen: miksi kukaan maksaisi veroja, jos valtio voi printata niin paljon rahaa kuin haluaa?

Poteroissa ei ole ateisteja, eikä kriisissä kapitalisteja. QE ei ole kapitalismia.

Epäilemättä osa QE-rahoista on valunut Bitcoinin hintaan. Sitä voinee ajatella eräänlaisena lisääntyvän fiat-rahamäärän mittarina.

Inflaatio

Toinen ongelma QE-toimenpiteissä on se, että ne radikaalisti lisäävät kierrossa olevan rahan määrää ja tämä johtaa inflaation nousuun. Tosin pelkkä rahan määrän kasvu yksinään ei riitä, vrt. Japani. Inflaatio on eräänlainen varjovero, rahan arvon systemaattinen aleneminen. Ekonomistit väittävät, että jos henkilö tietää rahan arvon alenevan vuosittain, todennäköisemmin hän kuluttaa tai sijoittaa rahansa. Se ei kannusta säästämään. Se laskee valuutan arvoa, mikä tarkoittaa säästäjille inflaation suuruista ”veroa”.

Inflaation salaisuus: se tekee käteisestä halvempaa ja muista omaisuusluokista kalliimpaa. Rikkaat rakastavat inflaatiota, sillä heillä on paljon omaisuutta ja vähän käteistä. Köyhät joutuvat maksumiehiksi, koska heillä ei ole omaisuutta. Näin rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

Nykyisellään inflaatio ei tule äkillisesti ja voimakkaasti nousemaan. Siitä pitää huolen koronakriisin aiheuttama kysyntäshokki. Toisaalta FEDillä on keinot pitää inflaatio aisoissa korkopolitiikallaan. Talouden ollessa ylivelkaantunut tulee korkojen nostosta kivulias toimenpide inflaation hillitsemiseksi. FEDin QE voi jatkua pitkään, mutta en usko että se voi jatkua loputtomiin.

Mikä avuksi, jos inflaatio nostaa päätään?

QH - Quantitative hardening

QH (Quantitative Hardening) on QE:n vastakohta. QE lisää rahan määrää markkinoilla ja laskee rahan arvoa. QH pienentää likviditeettiä ja nostaa rahan arvoa.

Esimerkki Quantitative Hardeningista on Bitcoin.

Bitcoinin puoliintuminen

Bitcoinin algoritmi luo ja vapauttaa ennaltamääritetyn määrän Bitcoineja kiertoon noin joka kymmenes minuutti. Tämä ominaisuus on ohjelmoitu koodiin sisään eikä kukaan kontrolloi sitä.

Aluksi tahtina oli 50 Bitcoinia noin joka kymmenes minuutti ja tämä jatkui virheettömästi neljän vuoden ajan. Tämän jälkeen luotujen Bitcoinien määrä laski 25 per 10min, ja tämä jatkui taas neljä vuotta. Tänään Bitcoineja vapautuu kiertoon 12,5 per 10min.

Joka neljäs vuosi tapahtuu kyseinen Bitcoinin (lohkopalkkioiden) puoliintuminen.

Seuraava puoliintuminen tapahtuu tänään maanantaina 11. toukokuuta. Tästä eteenpäin Bitcoineja luodaan 6,25 joka kymmenes minuutti. Tämä tapahtuma on Bitcoinin luonnollinen QH. Se leikkaa päivittäin kiertoon vapautuvaa tarjontaa ja nostaa jokaisen yksikön arvoa.

Aiemmin maailman kaikki valuutat ovat perustuneet inflatooriseen malliin, joka sallii keskuspankin rahan printtaamisen QE-toimenpiteenä. Ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin joutua systemaattisen rahan arvon alenemisen uhriksi. Nyt puhaltavat toiset tuulet. Tarjolla on inflatoorisen mallin lisäksi deflatoorinen malli.

Perinteinen malli käyttää hyväkseen QE-toimenpiteitä ja uusi systeemi QH:ta. Perinteinen malli nojaa siihen, ettei yli puolet ihmisistä ymmärrä miten raha toimii (siksi sitä ei opeteta kouluissa) ja siten nöyrästi hyväksyvät valuuttansa jatkuvan arvon alenemisen. Uusi malli nojaa ihmisten itsekouluttautumiseen ja systeemin etujen ymmärtämiseen.

Stock-to-Flow-malli hyödykkeiden arvon mittarina

Niukkuutta mallintava Stock-to-Flow-malli (SF) vertaa hyödykevarannon nykyistä kokonaismäärää vuosittaiseen tuotantoon. Kullan SF on 62, eli nykyisen kultavarannon tuottamiseen menisi 62 vuotta. Hopean SF on 22.  Tämä tekee niistä taloudellisia hyödykkeitä. Platinan, palladiumin ja muiden raaka-aineiden SF on 1, mikä tekee tuotannosta tärkeän muuttujan. 

Bitcoinin SF on 25. Tämä asettaa sen samaan kategoriaan kullan ja hopean kanssa taloudellisina hyödykkeinä.

SF-mallin perusteella mallinnettu Bitcoinin hintakehitys (punaiset pallurat) on toistaiseksi seurannut mallin ennustamaa kanavaa varsin mallikkaasti. Bitcoinin puoliintumiset on merkitty vihreillä renkailla.

SF-malli ennustaa Bitcoinin lähitulevaisuudessa saavuttavan 100 000 taalan rajan ja mallin mukaan Bitcoinin hinta olisi viiden vuoden päästä miljoonassa dollarissa.

CoinTelegprahin Jake Yocom-Piatt kommentoi: ”Lyhyellä aikavälillä uskon Bitcoinin hinnan tuplaantuvan, mutta pidemmän aikavälin ennusteet ovat haastavia kryptovaluutoille ominaisen ”Boom&Bust”-syklin ansiosta. Stock-to-flow kasvaa merkittävästi puoliintumisen seurauksena, joten se on Bitcoinin pitkän aikavälin hinnalle hyvä merkki.”

Kuten Sijoitustiedon nimimerkki "kryptotrader" kirjoittaa viisaasti foorumiblogissaan: ”Aiemmin halving [puolittuminen] on tarkoittanut nousua, mutta kuten aina sanotaan; Mennyt ei ole tae tulevasta. Pitää paikkansa. Itse uskon vahvimmin nousun voittavan, mutta daytraderina olen tottakai valmiina kumpaakin skenaarioon.”

Bitcoin on vastaisku keskitetylle vallalle, joka voi manipuloida tarjolla olevan rahan määrää ja sen hintaa. Se hakee vielä jalansijaa, mutta koronakriisin kaltaiset tapahtumat paljastavat halkeamia nykyisen rahapolitiikan kuoressa.

En pidättele hengitystäni Bitcoinin suurta läpimurtoa odotellessa. Jotkut ovat verranneet kryptovaluuttaa rahan erkautumisena valtiosta, kuten kirkko teki vuosisatoja sitten. Muutos on hidasta. Kävi miten kävi, elämme läpi todella mielenkiintoisia aikoja.

Nouseeko Bitcoinin parin vuoden sisään sataan tonnin asti vai katoaako se otsikoista kokonaan? Lisää kommenttisi Sijoitustiedon ansiokkaaseen Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjuun.

Disclaimer: Omistan Bitcoinia, HODLaan.
 


Mainos: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Ripple (XRP). Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana -Coinmotion


 

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Hedge fundit shorttaavat nyt aktiivisesti

Johannes Ankelo
9.1.2025
east Lue lisää