Kaupallinen yhteistyö, Kolumnit

Bitcoinin nousukauden tyypilliset kohuotsikot

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Bitcoinin huikea nousu vuoden 2020 loppupuoliskolla sai jälleen sekä median, sijoittajat että analyytikot kiinnostumaan siitä. Bitcoinin saama huomio on kulkenut vuosien varrella vahvasti käsi kädessä kurssin kanssa. Helpoiten korrelaation voi todeta vertaamalla bitcoinia koskevien Google-hakujen ja hinnan trendiä toisiinsa.

Voimakkaan kurssinousun myötä tutkivat journalistit ja analyytikot alkavat tarkastelemaan bitcoinia tavallista perusteellisemmin ja koettavat löytää siitä muilta huomaamatta jääneitä puolia. Helppo etsinnän kohde on tutkia bitcoinin jatkuvuuteen kohdistuvia uhkia. Vaikka olisi kuinka bitcoin-uskovainen, niin on mahdotonta kiistää, etteikö järjestelmään kohdistuisi jonkinlaisia riskitekijöitä. Uusien sijoittajien helpotukseksi voin kuitenkin todeta, että klikkaamisen arvoista artikkelia leipänsä ansaitakseen naputtavilla journalisteilla on vahvat intensiivit liioitella näitä uhkakuvia. Väitteeni perusteeksi käsittelen muutamaa viimeaikaista heikkoja käsiä markkinoista pudottanutta puheenaihetta.


Bitcoin-aiheisten hakujen määrää kuvaava indeksi seuraa bitcoinin hintakehitystä.
 

Double-spend eli samojen bitcoinien käyttäminen kahdesti

Saman rahan käyttäminen maksamiseen kaksi kertaa on ongelma, jonka kanssa digitaalisen rahan kehittäjät kamppailivat ennen bitcoinin kehittämistä. Tammikuun 20. päivä tämä mahdollisuus bitcoinin kohdalla nousi hetkeksi puheenaiheeksi, kun sijoituspalveluiden jättiläinen Bitmex twiittasi poikkeavuudesta ja mahdollisesta tuplamaksusta bitcoinin lohkoketjussa. Aihe nousi nopeasti otsikoihin ja painoi bitcoinin kurssin seuraavana päivänä noin 10 prosentin laskuun.

Todellisuudessa bitcoinin lohkoketjussa tapahtui sille tyypillisiä tapahtumia. Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoto linjasi, että bitcoin-siirto pitäisi tulkita toteutuneeksi vasta, kun sillä on kuusi vahvistusta lohkoketjussa. Tässä Bitmexin havaitsemassa tapauksessa sama maksu näytti toteutuneen kahdesti, mutta toinen siirto ei saanut vahvistuksia, vaan se toteutui vain niin sanotussa orvossa lohkossa (stale block, orphan block). Toisin sanoen tässä saatiin aikaan paljon melua tyhjästä.

Alan nuoruudesta johtuen suomenkielinen termistö on vasta kehitysasteella, joten yllä käyttämäni termi orvosta lohkosta oli oma vapaa suomennokseni eikä välttämättä yleisesti käytetty. Aika näyttää, että mikä termi vakiintuu kuvaamaan lohkoa, joka ei ole saanut vahvistuksia. Konsensus Network on muuten tehnyt tärkeää työtä sanaston laajenemisen edistämiseksi suomentamalla bitcoinia käsittelevää kirjallisuutta. Osittain samojen tekijöiden käsialaa on myös bitcoinin toiminnan esittelevän bitcoinin whitepaperin suomennos.

Uhkakuvia maalaavat otsikot kuuluvat nousukauteen

Edellisen voimakkaan nousukauden aikana vuonna 2017 sydämen ohilyöntejä sijoittajille aiheuttivat muun muassa uutiset Kiinan bitcoin-kielloista ja muista regulaatioon liittyvistä haasteista. Myös louhinnan energiankulutus, siirtohintojen nousu ja siirtojen ruuhkautuminen on nähty välillä todellista suurempina ongelmina. Nämä toki ovat asioita, jotka konkreettisesti vaikuttavat bitcoinin toimintaan ja käyttömahdollisuuksiin, joten reagointi on perustellumpaa.

Bitcoinin kehitystä pitkään seuranneen silmin kaikki kohuotsikot ja uhat näyttäytyvät tavallisina kasvu- ja kehityshaasteina. Vastaavasti myös hinnan voimakkaaseen vaihteluun tottuu sitä paremmin, mitä pidempään alaa seuraa erityisesti, jos on itsellä jonkinlainen positio sisässä. Pitkällä tähtäimellä sijoittavan kannalta lyhyen aikavälin hintavaihtelulla ei ole kovin suurta merkitystä.

Tämän hetkisen osakemarkkinan hullunmyllyn rinnalla 24 000-33 000 euron välillä tammikuun 2021 seilannut bitcoin näyttää lyhyellä aikavälillä jopa kohtuullisen vakaalle sijoituskohteelle. Bitcoin on jo ehtinyt saavuttaa niin suuren markkina-arvon ja aseman, että kurssin manipuloiminen ei enää olekaan kovin yksinkertaista yhden telegram-ryhmän tai reddit-langan avulla.

Suurempaa riskiä ja tuotto-odotusta hakevat sijoittajat ovatkin osittain siirtyneet muiden kryptovaluuttojen pariin, joiden hintaliikkeet ovat huomattavasti voimakkaampia. Otan seuraavassa kolumnissa muutamia näistä taustalta nousevista projekteista tarkempaan tarkasteluun, mutta tehdään nyt yksi nosto sen kunniaksi, että joukossa on myös suomalaista osaamista. Osin suomalaisvetoinen kryptovaluuttojen lainauspalvelu Aave oli nimittäin vuoden 2020 parhaita nousijoita ja on jatkanut tammikuussa samaan malliin. Palvelun käyttömäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa eli arvonnousu ei nojaa pelkkään spekulaatioon. Nousua vuoden alusta on tätä kirjoittaessani noin 342 prosenttia ja päivittäinen vaihtovolyymi liikkuu miljardin euron lähistöllä. Ei mitään Gamestopin lukemia, mutta melko mukavia tuottoja hieman vähempään tyytyvälle sijoittajalle.

Keskustele kryptovaluutoista sijoituskohteena


Kaupallinen yhteistyö: Coinmotion: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Ripple (XRP). Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana -Coinmotion


 

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää