Artikkelit

Bitcoinin laskumarkkina koettelee sijoittajia

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Bitcoinin kurssi on laskenut jo yhdeksän viikkoa putkeen. Vastaavaa ei ole nähty koskaan Bitcoinin historiassa. Joko pian nähtäisiin valoa tunnelin päässä?

Tarkastelen tässä artikkelissa käynnissä olevaa laskumarkkinaa sekä muita mielenkiintoisia teemoja kryptojen maailmasta.

Bitcoinin korrelaatio osakemarkkinaan

Inflaatio on vuoden suurin puheenaihe sijoitusmarkkinoilla. Kryptoskenessä on pohdittu sen lisäksi Bitcoinin korrelaatiota osakkeisiin verrattuna. Etenkin teknologiayhtiöitä kuvaava Nasdaq on johdattanut kryptojen kursseja vuoden 2021 lopulta lähtien.

Bitcoinin kurssia on tarkasteltu viime vuosina suositun Stock-To-Flow -mallin eli halving-syklien perusteella. Monien (kuten myös itseni) mielestä tämä teoria meni roskiin viime vuoden lopulla.

Pari vuotta rummutettu narratiivi digitaalisesta kullasta on saanut niin ikään kolauksen. Vuosi 2022 on osoittanut, että suurin osa sijoittajista näkee Bitcoinin yhä korkean riskin assettina. Se ei ole vielä digitaalinen turvasatama suurille massoille.

Kysymys kuuluu: miten Bitcoinin kurssikehitystä pitäisi arvioida juuri nyt?

Jälkeen päin katsottuna on selvää, että Bitcoinin korrelaatio osakemarkkinoihin on ollut yleistä mielipidettä korkeampi. Instituutiot ovat vyöryneet markkinoille vuodesta 2018 lähtien, ja samalla Bitcoin on ”aikuistunut” sijoitusluokkana. Tämä vie sen käyttäytymistä kohti perinteisiä sijoituskohteita.

Olemme nähneet reilun kolmen vuoden aikana kolme osakemarkkinoiden romahdusta sekä kaksi rallia: Bitcoin on seurannut osakemarkkinoiden suuntaa joka kerta. Marras-joulukuun 2018, maaliskuun 2020 sekä kevään 2022 romahdukset pudottivat myös Bitcoinin kurssia yli 50 prosenttia. Vastaavasti 2019–2020 ja 2020–2021 nousumarkkinat mentiin käsi kädessä.

bitcoin vs nasdaq

Jopa vuoden 2018 alussa nähtiin Nasdaqissa selkeä korjausliike täysin samaan aikaan, jolloin kryptomarkkinan kupla puhkesi. Bitcoin-markkinan sisäiset liikkeet (esim. kesän 2021 romahdus louhintabännin vuoksi) sekä vuosia otsikoita hallinnut halving-keskustelu ovat vieneet sijoittajien fokusta pois korrelaatiosta osakemarkkinaan.

Analysoinnin ongelmana on tietysti datapisteiden pieni määrä. Tämä oli (ja on) myös yksi Stock-To-Flow -mallin ja halving-syklien kompastuskivi. Syklejä on ollut historiallisesti vasta muutama, joten luotettavaa dataa on vaikea saada. Lisäksi markkina on muuttunut valtavasti Bitcoinin alkuvuosista. 

On aivan eri asia analysoida osakemarkkinoiden dataa yli 100 vuoden ajalta.

Itse uskon Bitcoinin saavuttavan aikanaan digitaalisen kullan statuksen. Tämä tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun Bitcoiniin lähdetään toden teolla sijoittamaan myös valtioiden ja keskuspankkien tasolla. Siihen asti isoa kuvaa ohjaa todennäköisesti osakemarkkinoiden kehitys.

Bitcoin tulee myös nousemaan ja laskemaan jatkossakin kryptojen sisäisten tapahtumien perusteella. Esimerkiksi regulaation muutokset tai uutiset Applen Bitcoin-ostoista voivat hyvin saada aikaan laajemmasta markkinatunnelmasta eroavia liikkeitä.

Yleisellä tasolla eletään jonkinlaista murrosta; uusia teorioita ja malleja säädetään nyt joka puolella.

Ethereum vs. Bitcoin -taistelu käy kuumana

Vuoden 2022 puoliväli saavutetaan kuukauden kuluttua. Toisen puoliskon suurin tapahtuma lienee Ethereumin The Merge -päivitys. Kirjoitin aiheesta laajemman artikkelin jo aiemmin. Löydät siitä tarkempaa informaatiota The Mergen vaikutuksista.

Lyhyesti sanottuna kyse on Ethereumin siirtymisestä Proof of Stake -konsensukseen. Tällä hetkellä Ethereum käyttää Bitcoinin tavoin Proof of Work -konsensusta, mikä vaatii fyysisiä louhintalaitteita. The Merge on Ethereumin historian tärkeän päivitys ja iso askel kohti ”Ethereum 2.0” -versiota.

Mitä lähemmäs päivitys tulee, sitä kovemmaksi taistelu Bitcoin- ja Ethereum-fanien keskuudessa kiihtyy. Bitcoin- ja Ethereum-maksimalistit ovat olleet jo pari vuotta sanasodassa keskenään, mutta viime viikkoina tämä tuntuu vain kiihtyneen.

FUDia (Fear, Uncertainty & Doubt) sataa Ethereum-leiriin eri podcasteissa, joissa tulee vastaan virheellisiä väitteitä The Mergen tapahtumista. Bitcoin-maksit ovat saaneet myös lisää virtaa Ethereumin kurssikehityksestä.

eth btc

Kuvassa näkyy ETH vs. BTC -suhde viikkotason kynttilöillä. Ethereum on noussut Bitcoiniin verrattuna syksystä 2019 lähtien, mutta viikko sitten Ether menetti tärkeän tukitason ja putosi pahemman kerran muiden altcoinien perässä.

The Mergen aikataulusta on tihkunut kevään mittaan ristiriitaista tietoa. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin linjasi reilu viikko sitten ETH Shanghai Web 3.0 Developer Summit -tapahtumassa Mergen aikatauluksi elokuun… jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti.

Vaikuttaa siltä, että Ethereum vs. Bitcoin -taistelu tulee leimaamaan vahvasti vuoden 2022 toista puoliskoa. Nämä kaksi projektia ovat olleet napit vastakkain jo pitkään, vaikka Ethereumin ja Bitcoinia ei mielestäni pitäisi verrata sijoituskohteina. Ne ovat ratkaisuja aivan erilaisiin ongelmiin.

Vastakkainasettelu on syntynyt lähinnä siksi, koska Bitcoinilla ei ole muitakaan kilpakumppaneita. Kaikki Bitcoin-forkit ja kilpailevat valuutat ovat kuihtuneet viime vuosina pois parrasvaloista.

Terra yritetään pelastaa uuden lohkoketjun avulla

Terran Luna-token sekä UST-stablecoin olivat kevään 2022 menestystarinoita. UST oli markkinoiden nopeimmin kasvava stablecoin, ja sen suosio veti myös Luna-tokenin kurssia ylös. Tämän lisäksi Terra oli markkinoiden suurin Bitcoin-ostaja keräten jopa kolmen miljardin dollarin BTC-reservin.

Kaikki tämä romahti toukokuun alussa. UST stablecoin menetti markkinoiden luottamuksen ja veti Luna-tokenin mukanaan pohjaan. Markkinoilta katosi kymmeniä miljardeja dollareita sijoittajien varallisuutta. Kyseessä oli suurin katastrofi kryptomarkkinoilla sitten vuoden 2014 Mt. Gox -hakkeroinnin.

Jos romahduksen taustat kiinnostavat, tsekkaa tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli. Se löytyy myös videoformaatissa Youtubesta.

Moni arveli perustaja Do Kwonin katoavan maan alle, mutta toisin kävi. Hän lähti elvyttämään Terra-projektia välittömästi uudella pelastussuunnitelmalla, Terra 2.0. Ideana oli lanseerata hard forkin sijaan täysin uusi lohkoketju, jossa aloitettaisiin ns. puhtaalta pöydältä ilman algoritimisia stablecoineja.

Ehdotus lyötiin nopeasti kasaan ja yhteisön äänestettäväksi. Tulos oli odotettu: 65 prosenttia äänestäneistä oli Terra 2.0 -ehdotuksen kannalla. Uusi lohkoketju käynnistyi viime lauantaina. Vanha saa nimen Terra Classic ja sen Luna-token on nyt nimeltään Luna Classic (LUNC).

terra

Oli hieman yllättävää, että uutta Terraa olivat tukemassa lähes kaikki markkinoiden suurimmat pörssit Binancen johdolla.

Uusi Luna-token airdropataan vanhan Lunan ja UST:n holdaajille. Jos omistit ko. tokeneita romahdusta tai romahduksen jälkeen, olet oikeutettu uuteen Luna-kolikkoon. Tarkempia tietoja löytyy tästä artikkelista. Riippuu pörssistä ja/tai käytetystä lompakko-ohjelmistosta, miten Luna-tokenit saa itselleen.

Uuden Lunan treidaus sujui varsin odotetusti: kurssi romahti noin 70 prosenttia parissa tunnissa, kun sijoittajat kotiuttivat itselleen voittoja paikkaamaan valtavia tappioita. Tämän jälkeen Lunan kurssi on vakiintunut noin 6 dollarin tasolle.

On vaikea uskoa, että Terra 2.0 saisi laajempaa sijoittajien luottamusta. Sen kilpailuetu on myös hyvin kyseenalainen. Entinen Terra erottui muista älysopimusalustoista juuri algoritmisten stablecoinien vuoksi. Nyt Terra on vain geneerinen platform, jonka nimi muistuttaa sijoittajia aina jättimäisestä katastrofista.

Taantuma tulee, oletko valmis?

Aki Pyysing julkaisi eilen artikkelin otsikolla ”Taantuma tulee, oletko valmis”. Keskuspankkien koronnostot, Kiinan lockdownit sekä sota Ukrainassa - näistä aineksista syntyy helposti taantuma, potentiaalisesta ruokakriisistä puhumattakaan.

Todennäköisesti sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ollaan jo taantumassa. Virallisesti tuo määritelmä on kaksi negatiivisen talouskasvun kvartaalia putkeen. Mitä tämä tarkoittaa osakemarkkinoille ja kryptovaluutoille?

Itse uskon kryptovaluuttojen jatkavan toistaiseksi osakemarkkinoiden peesissä. Kuten edellä kirjoitin, korrelaatio on kenties ollut jo pitkään paljon luultua korkeampi. Tämä ei ole pelkästään huono asia. Esimerkiksi S&P 500-indeksi on plussalla 17/20 edeltävästä vuodesta. Yksi miinusvuosista on 2022.

Kuulun myös siihen joukkoon sijoittajia, jotka uskovat koronnostojen jatkuvan kunnes ”jotain menee pahasti rikki”. Keskuspankkien on taisteltava inflaatiota vastaan poliittisen paineen vuoksi. Siispä korot nousevat vielä hetken aikaa, mutta viimeistään Q4 ollaan jo täysin erilaisessa trendissä.

Fed-pomo Jerome Powell voi antaa markkinoiden syöksyä vai tiettyyn rajaan asti. Lisäksi jatkuvasti heikkenevä talousdata pakottaa keskuspankit myös elvytyslinjalle.

Mielestäni moni asia viittaa siihen, että kryptojen sekä osakkeiden romahduksen aikaansaanut rahapolitiikka tulee päätökseensä kesän jälkeen. Vuoden 2022 loppu voi hyvinkin olla jo positiivista aikaa sijoittajille. Kuten Aki Pyysing myös kolumnissaan kirjoittaa, markkinat katsovat nykyisin pitkälle tulevaisuuteen.

Suurin kysymys on tällä hetkellä se, onko pohja saavutettu? Mielestäni on varsin korkea todennäköisyys, että kesän aikana nähdään vielä yksi isompi pohja. Moni arvelee tämän olevan Bitcoinin kohdalla 200 viikon keskiarvo. Moni kuoppa on päätynyt koskettamaan tuota trendinlinjaa. Se kulkee nyt noin $22.500 kurssin tasolla.

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Applied Nutrition - Kasvuhakuinen lisäravinnebrändi Briteistä

Pentti Jokinen
21.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää