Kumppaniblogit, Kaupallinen yhteistyö

Bitcoin Suomessa

Coinmotion |
Jaa Twiittaa

kaupallinen yhteistyö: Coinmotion Oy

Suomea pidetään yleensä teknologian ja kehityksen mallimaana, ja ainakin tiettyyn pisteeseen asti väittessä on perää. Suomessa on yksi maailman kehittyneimmistä tietoverkoista, minkä lisäksi suomalaiset kansana osaavat käyttää tietokoneita lahjakkaasti ja ymmärtävät kohtuullisen hyvin teknologisen kehityksen päälle. Suomessa on kansainvälisesti arvostettu teknologisen koulutuksen sekä tieteellisen kehityksen taso ja maassa on suhtauduttu yleensä positiivisesti uusien innovaatioiden omaksumiseen.

Bitcoin ei ole ollut tässä poikkeus. Vaikka Suomi on väkiluvultaan pieni maa, pärjää Suomi monilla mittareilla kansainvälisesti vertailtuna varsin hyvin. Bitcoineja käytetään Suomessa aktiivisesti ja virtuaalivaluutta on yleisesti tunnettu niin valtamediassa kuin tavallisten kansalaistenkin keskuudessa. Bitcoin on muuttumassa kasvavissa määrin osaksi tavallisten suomalaisten elämää.

---

Voit käydä kauppaa Bitcoineilla Coinmotionissa 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden aikana käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Jatkossa 1-2% komissio kaupankäyntivolyymistasi riippuen. Lue lisää Sijoitustiedon tarjouksesta.
---


Tässä artikkelissa luodaan yleiskatsaus Bitcoiniin Suomessa. Artikkeli käsittelee Bitcoinin käyttöä sekä silmäilee Bitcoin-adaptaation nykytilannetta. Lisäksi artikkelissa tarkastellaan Bitcoinin historiaa Suomessa sekä suomalaisten henkilöiden ja yritysten merkitystä Bitcoinille laajemmin.

Jos haluat tutustua Bitcoiniin syvemmin, suosittelemme tutustumaan Bitcoin-aloittelijan oppaaseen.


Helsingissä voi pärjätä käyttämällä pelkästään Bitcoinia. (Alkuperäinen kuva: Jpienonen)

Suomi mukana Bitcoinissa alusta asti

Bitcoinilla ja Suomella on ollut pitkä yhteys. Rovaniemeläinen Martti Malmi oli ensimmäinen ihminen, joka uskoi Bitcoinin luojan Satoshin visioon riittävästi, että ryhtyi konkreettisesti kehittämään Bitcoinia Satoshin kanssa. Koko vuoden 2009 ajan Bitcoinin kehitys ja verkon ylläpito oli lähestulkoon kokonaan Satoshin ja Malmin harteilla.

Martti Malmi auttoi Satoshia monissa Satoshia vaivainneissa ongelmissa sekä ehdotti uusia kehitysideoita Bitcoiniin. Satoshin mukaan lähestulkoon kaikki Bitcoinin 0.2.-version parannuksista olivat lähtöisin Malmilta.

Malmin vaikutus Bitcoiniin ei kuitenkaan jäänyt kehitykseen, vaan hän oli myös merkittävä tekijä kansainvälisen Bitcoin-yhteisön kehityksessä. Satoshi kertoi Malmille, että hän ei ole erityisen hyvä kirjoittamaan, mutta Malmi osaisi kertoa tavalliselle käyttäjälle, mistä on kyse. Malmi kirjoitti ensimmäiset selkokieliset selostukset Bitcoinista sekä ohjeet, miten käyttää ja asentaa Bitcoinin. Malmi myös julkaisi ensimmäiset Bitcoin-keskustelupalstat, jotka olivat tärkeitä Bitcoinin yleistymiselle sekä yhteisölle.

Sittemmin Malmi jäi syrjemmälle Bitcoinin kehityksestä muiden projektien ja asioiden tullessa hänen elämäänsä. Häntä pidetään kuitenkin edelleen tarkkasilmäisenä asiantuntijana mitä tulee Bitcoiniin ja sen tekniikkaan. Tämä ei ole syyttä, sillä hän on yksi harvoista ihmisistä, jotka ovat olleet Bitcoinissa mukana alusta asti ja ylipäätään kommunikoineet Bitcoinin lähestulkoon myyttisen kehittäjän kanssa.


Martti Malmi on ollut yksi koko Bitcoin-kehityksen merkittävimmistä nimistä. (KUVA: Martti Malmi)

Suomen kansainvälisesti tunnetut BTC-brändit

Suomessa on muutamia suurempia pääasiallisesti bitcoiniin, kryptovaluuttoihin ja vastaaviin teknologioihin erikoistunutta yritystä. Näistä suurimmat ja kansainvälisesti tunnetuimmat ovat Bittiraha.fi:n emäyritys Prasos Oy sekä maailman suurin kasvokkain tapahtuvan bitcoin-kaupan yritys LocalBitcoins.

Prasos Oy pyörittää Suomen suurimman Bitcoin-sivusto Bittiraha.fi:n lisäksi muun muassa Coinmotion-vaihtopalvelua, Bittimaatti-verkostoa,  sekä nopeiden kryptorahaostojen Pikaosto.fi-palvelua. Prasos Oy on Suomen tunnetuin digivaluutta-alan yritys. Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Bradea pidetään kansainvälisissä Bitcoin-medioissa sekä suomalaisessa valtamediassa asiantuntijana, jota haastatellaan artikkeleihin, uutisiin ja mm. podcasteihin.

Prasos Oy on tunnettu kansainvälisesti myös fyysisistä Denarium-bitcoin-kolikoistaan. Denariumit ovat saaneet paljon tunnustusta ja hyviä arvosteluja ja niitä pidetään yhtenä parhaista fyysisistä bitcoin-kolikoista. Denariumit ovat saaneet myös paljon näkyvyyttä kansainvälisessä valtamediassa, jossa niitä käytetään usein kuvittamaan Bitcoinista tai digivaluutoista kertovia uutisia.

LocalBitcoins on toinen Suomen tunnetuimmista palveluista. LocalBitcoins ylläpitää kansainvälistä LocalBitcoins.com-nettisivua, joka yhdistää bitcoin-myyjät ja -ostajat toisiinsa paikallisesti. LocalBitcoins antaa myös mahdollisuuden ostaa bitcoineja suoraan käyttäjiltä sähköisesti.

Myös LocalBitcoinsin toimitusjohtaja Jeremias Kangas on saanut kansainvälistä mainetta. Koska LocalBitcoinsia käytetään kansainvälisesti, on Kankaalla hyvä näkemys siitä, missä päin maailmaa bitcoin-kaupankäyntiä tapahtuu. LocalBitcoinsilta kysytään kansainvälisessä mediassa usein esimerkiksi valtioista, joissa ei ole vielä vakiintuneita bitcoin-pörssejä.


Denarium-kolikot ovat yksi tunnetuimmista suomalaisista Bitcoin-brändeistä.


Suomalainen Bitcoin-automaattiverkosto on laaja

Bitcoin-automaattien määrä on jatkuvasti yleistymässä ympäri maailman ja Suomi on ollut alusta asti merkittävästi mukana tässä kehityksessä. Bittiraha.fi sijoitti ensimmäisen suomalaisen bitcoin-automaatin Helsinkiin vuoden 2013 lokakuussa. Automaatti oli Fennoskandian ensimmäinen bitcoin-automaatti ja yksi ensimmäisistä automaateista Euroopassa. Ruotsi oman ensimmäisen automaattinsa kaksi kuukautta myöhemmin joulukuussa.

Bitcoin-automaattien määrä on sittemmin kasvanut jatkuvasti. Bittimaatti erkani Bittirahasta omaksi brändikseen ja alkoi laajentaa Suomen ensimmäistä Bitcoin-automaattien verkkoa. Nykyään verkko on yksi laajimmista Pohjoismaissa. Bittimaatteja on kaikkiaan 9 ja niitä löytyy liki kaikista suurimmista kaupungeista. Verkostoa myös laajennetaan ja kehitetään jatkuvasti.

Suomessa bitcoin-automaatteja on yhteensä 23 kappaletta. Yksittäisten automaattien määrällä mitattuna Suomi on kuudennella jaetulla sijalla Sveitsin kanssa. Euroopan maista Sveitsin ja Suomen edessä ovat vain Iso-Britannia (80 automaattia), Itävalta (57 automaattia) ja Espanja (40 automaattia). Pohjois-Amerikka on bitcoin-automaattien määrässä omaa luokkaansa. Yhdysvalloissa automaatteja on 987 kappaletta ja Kanadassa 232 kappaletta. Ottaen huomioon Suomen pienen väkiluvun suuriin Euroopan maihin verrattuna, kertoo bitcoin-automaattien määrä hyvää bitcoinin käytöstä Suomessa.


Suomalainen Bitcoin-automaattien verkosto pärjää kansainvälisessä vertailussa hyvin.

Bitcoinin lohkoketju Suomessa

Suomessa on myös merkittävä määrä Bitcoin -full nodeja väkilukuun suhteutettuna. Full nodella, eli solmulla, tarkoitetaan Bitcoin-asiakasohjelmaa, joka on yhteydessä Bitcoin-verkkoon ja jakaa koko Bitcoinin lohkoketjua. Full node voi olla esimerkiksi pöytäkoneelle asennettu Bitcoin Core -asiakasohjelma tai suuressa hallissa pyörivä serveri.

Kuka tahansa, jolla on lähestulkoon jatkuvasti päällä oleva tietokone, jossa on paljon tilaa sekä vakaa nettiyhteys, voi perustaa oman full noden. Full noden pystyttäminen ei vaadi muuta kuin Bitcoin Core -asiakasohjelman lataamisen ja koko lohkoketjun synkronisoimisen. Bitcoinin käyttäminen ei kuitenkaan vaadi full nodea ja suurin osa käyttäjistä käyttääkin toisenlaisia asiakasohjelmia.

Maailman Bitcoin-solmujen määrää mittaavan Bitnodes.21.comin mukaan Suomessa on päivittäin 48 full node -asiakasohjelmaa. Suomi on 27. maailman nodejen määrässä mitattuna. Ruotsissa full nodeja on 121 kappaletta ja se sijoittuu sijalle 12. Pohjoismaiden sijoitus on hyvä etenkin verrattuna Aasian suuriin Bitcoin-maihin verrattuna: Japanissa full nodeja on 139 kappaletta ja Etelä-Koreassa 87 kappaletta. Venäjällä full nodejen määrä on 295. Johtavat full node -maat Yhdysvallat ja Saksa ovat omassa luokassaan. Yhdysvalloissa nodeja on 2 574 ja Saksassa 1 692.


Osaavissa käsissä Bitcoin full noden näpertelee vaikka Raspberry Pi -pienoistietokoneesta. (KUVA: Matoking)

Suomessa on aktiivinen Bitcoin-yhteisö

Kasvavana teknologiana Bitcoin on hyötynyt alusta asti aktiivisesta yhteisöstä, joka pyrkii kehittämään Bitcoinia, tiedottamaan Bitcoinista sekä käyttämään Bitcoinia aktiivisesti omassa arjessaan. Bitcoin-yhteisöt toimivat kansainvälisesti keskenään Internetissä, mutta digivaluutan ympärille on kehittynyt myös monia paikallisempia yhteisöjä.

Suomessa on aktiivinen Bitcoin-yhteisö. Bitcoin-harrastajat järjestävät usein erilaisia tapaamisia ja tapahtumia keskenään, kuten yhteisiä syömis- ja keskustelutuokioita ravintoloissa. Tapahtumissa viihtyvät niin vähemmän mekkalaa itsestään pitävät rivikäyttäjät kuin myös näkyvissä asemissa toimivat Bitcoin-yrittäjät. Tapahtumat järjestetään yleensä ravintoloissa, jotka hyväksyvät bitcoinit maksuvälineinä.

Bitcoinilla on myös hyvä paikallinen Internet-edustus. Bittiraha.fi:n alla toimivalla Bitcoin-keskustelupalstalla voi puhua Bitcoinista, myydä ja ostaa bitcoineilla sekä pyytää toisilta Bitcoin-käyttäjiltä teknistä apua. Facebookissa toimiva Bitcoin ja kryptovaluutat -palsta on puolestaan sosiaalisen median suurin Bitcoin-palsta, jolla on yli 2 200 käyttäjää.


Bitcoin-tapaamisissa käy monenlaista väkeä ja niiden osanottajamäärät ovat kasvaneet sitä mukaa, kun Bitcoin on yleistynyt.

Bitcoinin laillinen asema ja verotus

Bitcoinilla on kansainvälisesti verrattuna hyvä laillinen asema Suomessa. Bitcoineilla on laillista ostaa ja myydä tuotteita ja palveluja ilman erillisiä tunnustautumisia tai muita toimenpiteitä. Bitcoin-käyttäjiä ei pyritä erityisemmin valvomaan eikä heiltä edellytetä tunnustautumistoimenpiteitä. Suomalaiset viranomaiset eivät ole missään vaiheessa tulkinneet Bitcoinin käyttöä rikolliseksi

Bitcoinien ostaminen on Suomessa alv-vapaata, mikä on linjassa Euroopan Unionin tuomioistuinten asiassa tekemiin tulkintoihin. Mikäli bitcoinien kurssi kasvaa huomattavasti, joudutaan tästä kurssinoususta maksamaan pääomaveroa. Pääomavero lasketaan sen mukaan, paljonko bitcoinin kurssi on noussut ostohetkestä myyntihetkeen. Verotus perustuu verollisen omaan ilmoitukseen. Myös louhituista bitcoineista tulee maksaa vero niiden myyntihetkellä.

Suomen rahankeräyslaki koskee lain sanamuodon mukaan euroja, ei esimerkiksi irtainta tai muiden valtioiden rahaa. Bitcoin-keräystä katsotaan samalla tavalla kuin esimerkiksi tavaroiden keräämistä eikä se tarvitse rahankeräyslupaa.

Bitcoin on Suomen lainsäädännölle uusi asia eikä sitä koskevaa lainsäädäntöä ole erikseen säädetty. Tästä huolimatta viranomaiset ovat kohdelleet bitcoinia kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvin. Suomea on pidetty kansainvälisessä Bitcoin-mediassa yhtenä Bitcoin-ystävällisimmistä maista.


Monissa maissa Bitcoinia on koitettu iskeä maanrakoon, mutta Suomessa virtuaalivaluutta on saanut olla suhteellisen rauhassa lainsäätäjän kuumotuksilta.

Lohkoketjun tutkimus ja käyttö Suomessa

Sen lisäksi, että Bitcoinilla on arvoa valuuttana, sen teknologia on itsessään vallankumouksellinen keksintö. Bitcoinin lohkoketjuteknologian uskotaan voivan mullistaa monia tietoon, turvallisuuteen ja luotettavuuteen liittyviä tekijöitä. Suomalaisten lohkoketjututkijoiden Kimmo Halusen, Kristiina Valtasen ja Visa Vallivaaran mukaan lohkoketju voi olla jopa Internetin kaltainen mullistaja.

Monien muiden kehittyneiden valtioiden tavoin Suomi on mukana lohkoketjututkimuksessa. Muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT tutkii tapoja, miten lohkoketjua voidaan hyödyntää parantamaan erilaisia järjestelmiä.

Lohkoketjua testataan Suomessa myös käytännössä. Kouvolassa on käynnissä kansainvälistäkin huomiota saanut hanke, jossa lohkoketjulla jäljitetään kontteja. Lisäksi lohkoketjua pyritään hyödyntämään konttiliikenteen automatisaation lisäämiseksi. Hanke on Kouvolan kaupungin omistaman kehitysyritys Kouvola Innovation Oy:n ja IBM:n yhteishanke.


Kouvolan rahtiliikennettä pyritään optimoimaan lohkoketjun avulla, mikä on vain yksi monista lohkoketjuun liittyvistä tutkimusprojekteista Suomessa. (KUVA: Anttihav)

Bitcoin-kaupat Suomessa

Suomessa on kaikkiaan hiukan yli 60 yritystä, jotka hyväksyvät bitcoinit. Bitcoin-kaupankäynti ei ole rajoittunut Suomessa millekään tietylle alalle, vaan bitcoineilla voi ostaa monenlaisia erilaisia palveluja. Perinteisten tietotekniikka- ja elektroniikka-alan lisäksi bitcoineja hyväksyviä palveluja tarjotaan suurin piirtein alalla kuin alalla. Bitcoineilla voi ostaa Suomessa käytännössä mitä tahansa ruoasta lakipalveluihin.

Suurin osa bitcoinit hyväksyvistä palveluista sijaitsee Helsingissä, jossa 22 yritystä hyväksyy bitcoinit. Helsingin bitcoin-palvelutarjonta on riittävän laaja, että kaupungissa voi elää käyttämällä pelkästään bitcoinia. Kaupungista löytyy ravintoloita, erikoisliikkeitä että jopa suurempien elintarvikealan ketjujen kauppoja, jotka hyväksyvät bitcoinin. Bitcoinilla voi hoitaa Helsingissä kaikki arjen ostokset. Laskut voi maksaa esimerkiksi käyttämällä Bittiraha.fi:n laskunmaksupalvelua.

Suomen bitcoin-kauppojen tarjonta laajenee jatkuvasti ja Suomeen ollaan tuomassa Bitcoin-luottokorttia. Bitcoin-luottokorttiin voi ladata bitcoineja, minkä jälkeen luottokorttia voi käyttää missä tahansa kaupassa tai palvelussa, joka hyväksyy tavallisimmat luottokortit.

Suomessa on myös tehty bitcoin-kaupankäynnin historiaa. Kun suomalainen luksusautojen myymiseen erikoistunut Auto-Outlet otti käyttöönsä bitcoinit, ensimmäinen asiakas osti heiltä 140 000 euron arvoisen sähköauto Teslan. Tämä on yksi arvokkaimmista bitcoineilla tehdyistä kaupoista.


Suomessa ostettu Tesla oli yksi historian suurimmista bitcoin-kaupoista. (KUVA: Steve Jurvetson)

Suomi on turvallinen Bitcoin-maa

Suomalaisilla Bitcoin-yrityksillä on kansainvälisesti hyvä maine ja niiden osaamiseen sekä asiantuntemukseen luotetaan vahvasti. Väkilukuun suhteutettuna sekä Bitcoinien omistaminen että käyttö on Suomessa korkealla tasolla. Suomi on aktiivisesti omaksumassa kryptovaluutan ja sen tuomat mahdollisuudet.

Suomessa Bitcoinin käyttäminen on helppoa ja turvallisesti. Suomessa on esimerkiksi kansainvälisesti niin korkea tietoturvan taso, että erilaiset haitta- ja kiristysohjelmaepidemiat eivät ole aiheuttaneet Suomessa merkittävää vahinkoa. Suomalaisten bitcoinit ovat olleet turvassa virusten aiheuttaessa tuhoa globaalissa Internetissä.

Suomessa ei ole tapahtunut ainoatakaan merkittävää Bitcoineihin liittyvää hyökkäystä. Yhtäkään suomalaista Bitcoin-palvelua ei ole esimerkiksi onnistuttu hakkeroimaan ja palvelut ovat varautuneet jo ennakolta mahdollisiin uhkiin. Bitcoin-palvelut ovat myös noudattaneet huolellisesti lakia eikä viranomaisilla ole ollut syytä antaa niille moitteita.

Suomella on hyvä sauma nousta yhdeksi maailman johtavista Bitcoin- ja lohkoketjuteknologian maista, mikäli pelaamme korttimme oikein. Suomessa on korkea tietotekninen osaaminen sekä kaikki tarvittava infra teknologioiden yleistymiselle. Bitcoin, lohkoketjuteknologia sekä kryptovaluutat laajemmin voivat olla talousvaikeuksista kärsivälle maalle kirjaimellisesti uusi Nokia.


Bitcoin-käyttäjän näkökulmasta Suomi on poikkeuksellisen hyvä maa. (KUVA: Cointelegraph)

Jiri Keronen | Coinmotion

Jiri Keronen on ollut kryptovalutta-sektorilla vuodesta 2012 ja hän kirjoittaa aktiivisesti bitcoinista ja sen kehityksestä mm. Bittiraha.fi-uutissivustossa. 

---

Voit käydä kauppaa Bitcoineilla Coinmotionissa 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden aikana käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Jatkossa 1-2% komissio kaupankäyntivolyymistasi riippuen. Lue lisää Sijoitustiedon tarjouksesta.
---

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää