Parin viimeisen kuukauden aikana ensimmäiset pörssiyhtiöt USA:ssa ovat muuttaneet taseitaan dollareista bitcoineiksi. Ne pelkäävät inflaatiota, eli rahan arvon alenemista. Kierrossa olevien dollarien lisääntyessä Bitcoinin louhimistahti hidastuu joka neljäs vuosi, tehden jokaisesta Bitcoinista arvokkaamman. Samalla yhden dollarin arvo laskee Fedin rahakoneiden käydessä kuumina talouden pelastamiseksi, ainakin väliaikaisesti.
Nyt myös pankit ja rahoituslaitokset ovat lämpenemässä digivaluutoille.
Vielä muutama vuosi sitten oli melkoista rienausta jos pankkimaailmassa julkisesti mainitsi olevansa kiinnostunut Bitcoinista tai kryptovaluutoista. Nämä olivat vain huijareille ja rikollisille tarkoitettu järjestelmä. Warren Buffett kutsui niitä rotanmyrkyksi. Buffettin partnerin Charlie Mungerin mukaan kaupankäynti kryptoilla on kuin kuolleiden vauvojen aivojen treidaamista. JP Morganin pomo Jamie Dimon sanoi antavansa potkut niille, jotka jäävät kiinni kryptojen treidaamisesta.
Tarinan sävy on muuttunut nopeasti. JP Morgan julkaisi pari viikkoa sitten tiedotteen, jonka mukaan pankin analyytikot uskovat Bitcoinin hinnan tuplaantumiseen tai triplaantumiseen. Tämä on täyskäännös yhtiön aiempaan kryptovaluuttapolitiikkaan.
Osittainen syy JP Morganin täyskäännökseen Fortune-lehden mukaan on PayPalin päätös alkaa tarjota Bitcoin-kaupankäyntiä asiakkailleen ja Square-yhtiön päätös vaihtaa taseestaan 50 miljoonaa dollaria bitcoineiksi. PayPal tulee tarjoamaan mahdollisuuden käyttää Bitcoinia tai muita kryptoja maksuvälineenä alustallaan. PayPalin 345 miljoonaa käyttäjää ja 25 miljoonaa myyjää tekevät siitä maailman 20. Suurimman ”pankin” talletusten perusteella.
Mainos: Osta Bitcoineja - Coinmotionin erikoistarjous Sijoitustiedon lukijoille
Toinen suuri syy on nuoremmat sukupolvet, jotka pankin mukaan valitsevat Bitcoinin kullan sijaan. “Vanhempi väestö suosii kultaa, kun taas nuoriso suosii Bitcoinia ‘vaihtoehtoisena’ valuuttanaan”, tiedotteessa kerrotaan.
JPM:n analyytikoiden mukaan jos tämä trendi jatkuu, voi Bitcoin haastaa kullan aseman pitkässä juoksussa. Tämä aiheuttaisi merkittäviä seurauksia Bitcoinin hintaan. Tiedotteen mukaan jopa vaatimaton varojen siirto kullasta Bitcoiniin vaihtoehtoisena valuuttana tuplaisi tai triplaisi Bitcoinin hinnan näiltä tasoilta.
Lyhyellä aikavälillä JPM uskoo Bitcoinin olevan yliostettu ja altis voittojen kotiutuksille.
Kullan markkina-arvo on yli kymmenen kertaa suurempi kuin Bitcoinin. Kullassa on dollareita kiinni noin 2,6 biljoonaa. Bitcoinin markkina-arvo on 240 miljardia dollaria.
Fidelity uskoo Bitcoinin olevan riskinsä arvoista institutionaalisille sijoittajille. Yhtiön raportin mukaan salkunhoitajat voisivat parantaa salkkujensa suoritusta hajauttamalla 1-3 prosenttia salkustaan Bitcoiniin. Fiktiivisiin 60/40-salkkuihin (60 prosenttia osakkeita, 40 prosenttia bondeja) lisättiin 1-3 prosenttia Bitcoinia. Jokaisessa skenaariossa salkun tuotto parani ja mitä enemmän Bitcoinia oli, sitä parempi tuotto.
Fidelityn mukaan jatkuvasti laskevat bondien tuotot voivat ajaa salkunhoitajia vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Yhtiön optimistisen ennusteen mukaan Bitcoinin markkina-arvo voisi nousta 2 biljoonaan taalaan, eli noin nelinkertaiseksi nykyisestä.
Tällä hetkellä Bitcoin treidaa noin 13 400 dollarissa ja on huippulukemissaan sitten vuoden 2017 piikin.
Osa JP Morganin takinkäännöstä voidaan laittaa makrotalousilmapiirin muutosten piikkiin. Osasyy lienee FinTech-yhtiöiden, kuten Square ja PayPal, lämmin suhtautuminen Bitcoinia kohtaan. Ja kun sijoittajalegenda Paul Tudor Jones avaa suunsa Bitcoinin puolesta, voi Wall Streetilla alkaa puhua vapaammin kryptovaluutoista.
Viisaat kykenevät arvioimaan ja jopa muuttamaan mielipidettään saadessaan uutta tietoa. JP Morgan ei aio katsoa sivusta kun potentiaalisesti yksi historian suurimmista varallisuussiirroista on tapahtumassa. JPM ei kuitenkaan ole ainoa pankki, joka aikoo tehdä peliliikkeitä Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen suhteen.
Singapore pankkiylpeys DBS aikoo lanseerata oman pörssinsä, jossa voi treidata digivaluuttoja. Uutinen on merkittävä, sillä DBS on Kaakkois-Aasian suurin pankki varoilla mitattuna.
Coindeskin mukaan DBS:n suunnitelma on seuraava:
- Vahingossa julkistetun, ja sen sittemmin netistä poistetun, artikkelin mukaan DBS Digital Exchange “tulee tarjoamaan ekosysteemin ratkaisuja, joiden avulla voi päästä käsiksi yksityisten markkinoiden ja digivaluuttojen potentiaaliin.”
- Neljää suurinta kryptovaluuttaa eli bitcoinia, bitcoin cashia, etheriä ja XRP:tä voi treidata Singaporen, Hong Kongin ja USA:n dollareissa sekä Japanin jeneissä.
Binancen toimitusjohtaja Catherine Coley oli uutisesta innoissaan: “Asuessani Hong Kongissa DBS oli haluttu pankki palvelujensa ansiosta varakkaille asiakkailleen. Mikä tahansa asiakaskeskeinen pankki tulee tutkimaan digivaluuttoja osana palvelujaan.”
Digitaalinen talousjärjestelmä Bitcoinin johtamana on perinteistä pankkien muodostamaa järjestelmää tehokkaampi; varansiirrot ovat helpompia ja halvempia. Jos perinteinen pankkimaailma ei laaja-alaisesti herää muutokseen, tulee digivaluuttojen disruptio vavisuttamaan sitä.
Ongelmaa perinteisille pankeille on vaikea nähdä, sillä ne voivat jatkaa perinteistä bisnestään samalla rakentaen digitaalista alustaansa. Tämä on harvinaista disruptio-tilanteissa.
DBS aikoo positioida itsensä paremmin digivaluuttojen suhteen. Huhujen mukaan PayPal aikoo ostaa Bitgon tai muita kryptofirmoja. Tällä hetkellä jokaisen suuren pankin johtajien keskusteluissa yhtenä teemana tulee olla “Mikä on meidän Bitcoin- ja kryptostrategiamme?”
Bitcoin-fanaatikkojen luottamus tulevaan on särkymätön. Suurin osa bitcoineja omistavista pitivät kiinni positioistaan vaikka volatiilissa markkinassa sen arvo putosi tänä vuonna yhdessä päivässä 50 prosenttia. Perinteisessä markkinassa vastaavassa heilunnassa sijoittajat olisivat myyneet omistuksiaan paniikissa.
JP Morgan, Fidelity, PayPal ja todennäköisesti DBS Bank ovat kaikki hypännet Bitcoin-junan kyytiin. Monia muita on luvassa. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa ajattelemme näitä Bitcoinin ensiaskelia ja hymyilemme väittelyille siitä, onnistuuko Bitcoinin murtautumaan läpi vai ei.
Keskustele lisää Sijoitustiedon ketjussa Kryptovaluutat sijoituskohteita.
*Omistan bitcoineja ja HODLaan