Yllätyin positiivisesti, kuinka aktiivisesti sekä pokerinpelaajat että urheiluvedonlyöjät jaksoivat tavoitella vielä viime viikolla tavoitettavissa olleita. Sekä Pokerisivujen että Ylikertoimen foorumeilla selvitettiin ahkerasti, ketkä kansanedustajaehdokkaista vastustavat nettiblokkeja.
Koska olemme todennäköisyyskansaa, osasimme keskittää ääniä potentiaalisille läpimenijöille. Todennäköisesti jopa ratkaisimme joitakin kansanedustajapaikkoja. Mutta varmasti keräsimme listan 32 kansanedustajasta, jotka ilmoittivat ennen vaaleja vastustavansa nettiblokkeja ja tulivat myös valituiksi. Lisäksi RKP:n valituista ei yksikään ottanut kantaa, mutta koska ryhmäkantansa ennen vaaleja oli kielteinen ja rajoitusten olisi tarkoitus koskea myös PAFfia, voinemme laskea RKP:n yhdeksän + yksi Ahvenanmaalta edustajaa blokkeja vastustaviksi.
Eduskunnan nuorentuminen oli meille varmasti hyvä asia. Alle kolmikymppiset eivät muista maailmaa ilman internettiä, ja he pitänevät netin tukkimista tuhoon tuomittuna absurdina hankkeena.
Profiloituneita blokkien kannattajia pääsi läpi vain muutama, kuten SDP:n Sirpa Paatero, kokoomuksen Timo Heinonen sekä vasemmistoliiton Katja Hänninen ja Matti Semi.
EDIT: Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Heinonen twitterissä: “En ole ottanut asiaan kantaa en puolesta enkä vastaan. Kannattaa odottaa SM:ssä meneillään olevan selvityksen lopputulokset ja tehdään päätöksiä vasta sen jälkeen. Selvitykset valmistuvat tämän kevään aikana.”
Vaalien alla ymmärrettävästi ei kovinkaan moni edustaja meidän silmissämme halunnut profiloitua pelien ankeuttajaksi. Valtaosalle kansanedustajista aihe ei ole lähellä sydäntä, eivätkä he tunne asiaa käytännön lainkaan.
Vaalitulos oli kuitenkin vain torjuntavoitto. Suurimmalla puolueella SDP:llä oli ennen vaaleja varovaisen myönteinen ryhmäkanta nettiblokkeihin, kuten myös keskustalla. Kokoomus ja perussuomalaiset vastustivat blokkeja, mutta ryhmistään löytyy myös kannattajia. Vihreät eivät ottaneet kantaa, vasemmistoliitto ja kristilliset kannattivat.
Blokkien läpimenemisen riski on vaalituloksen selvittyä hiukan pienempi, koska punamultahallitus näyttää epätodennäköiseltä. Mutta kun hallitusohjelmaa laaditaan, ovat Säätytalolla lobbaamassa hyvin vaikutusvaltaiset pelaajien viholliset. Heitä kutsutaan Veikkauksen Edunsaajiksi. Löisin edelleen vetoa sen puolesta, että blokit vielä tulevat, vaikkeivat ne edes lisäisi Veikkauksen tuottoja.
Vaalien jälkeen pitää jatkaa valistusta
Nyt me tiedämme uudet kansanedustajat. Heidän kimpussaan pyörii tosin kaikenlaista lobbaria kertomassa huolia, murheitaan ja turhia toiveitaan. Meillä on kuitenkin tavallista helpommin toteutettava toive: Säilytetään nykytilanne, joka on pelaajille optimaalinen.
Hallituspuolueita emme tiedä vielä, mutta voimme arvailla. Hyvin tuskaisesti muotoutuva sinipunavihreä apupuolueella, parilla lienee todennäköisin kombo, mutta moni muukin on mahdollinen.
Vihreillä on erityisen paljon uusia kansanedustajia, joita Veikkaus ei ole vielä ehtinyt korruptoida ainakaan kovin pitkään. He ovat mukana useimmissa hallitusskenaarioissa, joten erityisesti vihreitä kansanedustajia kannattaa valistaa, että 1.) Blokeilla ei tule lisä rahaa hyvään 2.) Blokkihanan aukaiseminen on vaarallista kehitystä kohti seuraavaa blokkaamista.
Demarienkaan suhteen en kehottaisi luovuttamaan. Kolme arvostettua kansanedustajaa ryhmästä ilmoitti vastustavansa blokeerausta. Ainakin Krista Kiuru ja Tarja Filatov lienevät myös mukana hallitusneuvotteluissa. Blokkaaminen ei ole mikään demarien nimikkohanke, kuten on väitetty, vaan Veikkauksen toimitusjohtajiston ja edunsaajien konjakkihöyryissään keksimä projekti.
Kokkari- ja persuedustajienkin uskoa täytyy vahvistaa. Nämä kaksi puoluetta saivat pelureiden ääniä paljon. He lienevät velkaa meille jonkun edustajapaikankin. Mutta vaaleja edeltävä ryhmäkanta ei ole mikään pitävä takuu. Lisäksi tällainen pikkuasia millekään puolueelle voidaan lehmänkaupata possunnotkeasti hallitusneuvottelujen tiimellyksessä.
Keskusta luultavasti menetti jonkun paikan, koska asettui varovaisen myönteiseksi blokeille. Näyttää siltä, että suuria hallitushaluja ei keskustasta löydy. Mutta mistä näitä tietää, ja vaalit ovat myös neljän vuoden päästä. Joten nyt on hyvä hetki muistuttaa, että kannattiko ottaa blokeille myönteinen kanta. Jospa vaikka menisi valistus perille.
Rahapelisivistämisen kohteeksi kelpaa toki ihan kuka tahansa kansanedustaja, hallitusneuvottelijasta puhumattakaan.
Minkään puolueen vaalilupauksiin ei muuten kuulunut ulkomaille pelaamisen lopettaminen. Mutta Velipekka Nummikosken (kok.) ja Vertti Kiukkaan (SDP) hallituslobbausohjelmaan se kuuluu varmasti. Heitä emme pysty käännyttämään, mutta asioista oikeasti päättäviä voimme valistaa.
Vaikka me emme jaksaisi ottaa yhteyttä kansanedustajiin, Velipekka ja Vertti kyllä jaksavat. Heille maksetaan Skodan selittämisestä Ferrariksi – ja laillisen pelintarjonnan laittomaksi.
Kiitos kaikille vapaan maailman puolesta taistelleille! Valitettavasti hyviä sotureita pyydetään aina uusiin sotiin mukaan… P.S.
Sotiminen vaikutusvaltaista ja häikäilemätöntä vastustajaa vastaan ei ole koskaan riskitöntä.
Ihmettelin Sininauhaliiton toiminnanjohtajan Teemu Tiensuun kansalaisrohkeutta, kun hänen mielipidekirjoituksensa 7.4. julkaistiin Hesarissa. ”Veikkaukselta tulee vaatia vastuullisempaa toimintaa” ja ”(Edunsaaja)järjestöissä pelihaitat on vaiettu kuoliaaksi” kuulostavat enemmän Pyysingin kolumnilta kuin veikkausvoittovaroista rahoitusta saavan järjestön ääneltä.
Seuraavana päivänä hänen työsuhteensa Sininauhaliitossa päättyi. Ei kuulemma liittynyt mielipidekirjoitukseen. P.P.S.
Kiitos ja onnittelut uusille kansanedustajille, jotka vastustivat nettiblokkeja jo ennen vaaleja: Kokoomus:
Elina Lepomäki, Uusimaa Juhana Vartiainen, Helsinki Heikki Vestman, Uusimaa Pauli Kiuru, Pirkanmaa Mari-Leena Talvitie, Oulu Wille Rydman, Helsinki Heikki Autto, Lappi
Arto Satonen, Pirkanmaa Matias Marttinen, Satakunta
Saara-Sofia Siren, Varsinais-Suomi Janne Heikkinen, Oulu
Jukka Kopra, Kaakkois-Suomi Janne Sankelo, Vaasa
Perussuomalaiset:
Ville Tavio, Varsinais-Suomi Mauri Peltokangas, Vaasa Vilhelm Junnila, Varsinais-Suomi Juho Eerola, Kaakkois-Suomi Lulu Ranne, Häme
Riikka Purra, Uusimaa Ville Vähämäki, Oulu Sakari Puisto, Pirkanmaa
Mikko Lunden, Varsinais-Suomi
SDP:
Krista Kiuru, Satakunta Tarja Filatov, Häme Raimo Piirainen, Oulu
Vasemmistoliitto:
Merja Kyllönen, Oulu
Keskusta:
Mikko Kärnä, Lappi Antti Kurvinen, Vaasa
Joonas Könttä, Keski-Suomi Vihreät:
Iiris Suomela, Pirkanmaa Atte Harjanne, Helsinki Jenni Pitko, Oulu
Lista kopioitu Pokerisivujen ”Nettiblokkeja vastustavat ehdokkaat” -ketjusta.