Barcelonassa saa jakaa kahdesti niin monelle kuin haluaa

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Aloitin matkani Barcelonan EPT:hen keskimääräistä urheilullisemmin. Onnistuin nimittäin ohittamaan Oak Barrel Pubin pysähtymättä ja lentokoneessa tilasin vain ylihintaisen salaatin ja Coca Cola Zeron.

Olen pokerimatkoillani sortunut lukemattomia kertoja suomalaisten pokerinpelaajien perisyntiin eli ylinesteytykseen. Suunnitellut olen monta kertaa aamulenkkeilyä, pokeria nollatoleranssilla ja illalla pelien jälkeen korkeintaan paria lasia viiniä. Useimmiten tästä on toteutunut supistettu osuus ”illallakin viiniä”.

Pysytelläkseni kaidalla polulla käytän tällä kertaa apuohjelmia eli laihdutusvetoa. Olen Barcelonassa vajaat kaksi viikkoa ja veto päättyy viikko paluun jälkeen. Minulle tulee Suomessa pitkiä minuutteja saunassa, jos otan täällä chorizoa punaviinillä heti aamusta – niin erinomainen aamupala kuin se onkin.

Tänne vaikuttaisi tulevan vähintään saman verran suomalaisosanottajia kuin Rion olympialaisiin. Odotettavissa oleva menestyskin lienee parempi. Ymmärrän hyvin Barcelonan suosion, sillä täällä on paremmat pelit ja kelit ja paljon halvempaa viiniä.

Jari Salonen on jo käteispöydässä. Hän tekstasi huonoja uutisia: täällä on tänä vuonna käytössä Mississippi Straddle ja kahdesti jakaminen mahdollista myös monen hengen poteissa. Osa pitää näitä molempia hyvinä asioina. Yritän vähän analysoida molempia:

Deal it twice

Kahdesti jakaminen tarkoittaa, että all-in tilanteissa voidaan jakaa tilanteesta ja paikasta riippuen vielä tulematta olevat kortit kahdesti. Tämä tarkoittaa siis koko boardia, tai turnia ja riveriä tai pelkkää riveriä. Jos voittaa molemmat, saa koko potin ja jos vain toisen splitataan potti. Sama voidaan siis tehdä myös useammalle pelaajalle, ja jokainen saa sen potin osuuden, mihin omat kortit riittävät. Kaikkien osapuolten pitää tähän siis suostua. Joskus jaetaan kahdesti vain sivupotti, kun pääpotin veturi ei halua tai säännöt eivät tätä salli.

Tämä on hyväksi pokerinpelaajien kassanhallinnalle, koska varianssi ei sitten koittele niin raskaasti – juuri siinä jaossa. Tämän vuoksi varsin monet kannattavat tätä. Tosin pitkään juoksuun jokainen pelaaja saa poteista rahaa odotusarvonsa mukaan, jaettiin niitä boardeja miten moneen kertaan hyvänsä.

Livepelissä tämä hidastaa peliä aivan tolkuttomasti. Ensin neuvotellaan, jaetaanko kerran vai useammin, sitten jaetaan potteja ja sitten tapellaan siitä menikö se oikein. Ei ole mitenkään tavatonta, että kun ensimmäinen kortti sopii paikalliselle, hän ilmoittaa, että ei hän mistään kahdesti jakamisesta ole sopinut. Hän ehkä sanoi yes, mutta vastasi eri kysymykseen kuin siihen, että jaetaanko kahdesti. Näin olen nähnyt menestyksekkäästikin valehdeltavan.

Lisäksi pelit ovat paremmat, kun niihin sisältyy kunnon isoja satuttavia ohivetoja. Tämä tosin on eduksi vain meille ainakin omasta mielestämme muita vähemmän tilttaaville. Jos on taipuvainen alkamaan roiskimaan, kun vihu saa runner runnerinsa perille, on kahdesti jakamisen kannattaminen osin rationaalista. Tosin siitä vasta hyvät tiltit luulisi saavan, kun kaveri vetää kolmoskorkuisella värinvedollaan kahdesti kärkisetistä ohi. Olen nähnyt tämänkin tapahtuvan.

Jos peli on niin isoa, että pelottaa laittaa rahat keskelle ilman kahdesti jakamisen mahdollisuutta, olisi syytä pelata pienempää peliä.

Mississippi Straddle

Normaalisti straddlen (hels. liven) voi asettaa vain heti blindien jälkeen. Straddle on tavallisesti kaksinkertainen normiblindeihin nähden ja asettajalla on lähtökohtaisesti viimeiset puheet ennen floppia. Mississipissä sen saa laittaa mistä tahansa positiosta. Tavallisimmin tätä hyödyntää buttonilla oleva pelaaja.

Olen pelannut satoja tunteja Mississippi Straddlen kanssa, ja peli on joka kerta ollut huonompaa kuin olisi normaaleilla straddlesäännöillä ollut. Tästä on todisteena lähinnä minun sanani. Arvionikin on siinä mielessä epävarma, että samoja jakoja ei pelattu Mississipin kanssa ja ilman. Yritin vähän pohdiskella, miksi peli vaikuttaisi buttonstraddlella olevan tylsempää kuin ilman:

Blindit ovat tavallistakin huonommassa asemassa puolustamaan sijoituksiaan. Täysipäiset blindit alkavat kippailemaan suoraan straddleen, ja tämä vähentää keskimäärin flopin ottavien pelaajien määrää radikaalisti.

Mississippiä vasten hyökkäämisen roskakorteilla ymmärtävät itsemurhaiseksi lähes kaikki. Tämä taas vähentää myöhäisen position pelaajien halukkuutta reippaaseen pokeriurheiluun.

Pokeri, jossa kaikki pelaavat vain solideilla korteilla on ainakin ammattipelaajan näkövinkkelistä vähän ikävää. Mississippi Straddle ajaa sekä blindeja että muiden positioiden pelaajia tähän suuntaan.

Takaisin kotona

Olen melko varma, että EPT Barcelonan jälkeen esitetään vaatimuksia, että Barcelonan säännöt pitäisi saada Helsinkiinkin. Entisenä sprintterinä ajattelin perustella näkemykseni jo ennen sääntömuutosvaatimusten lähtölaukausta.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää