Kolumnit

Aspire Global ei enää tee valheenpaljastustestejä rekryilleen

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kun Aspire Globalin israelilaiset astuivat Maltan kiviselle ja serkkuisalle saarelle ensimmäistä kertaa, heitä vastassa eivät olleet vihamieliset temppeliritarit, vaan työpanostaan ja varastettuja tietokantoja ostettavaksi tyrkyttävät kestohymyilevät geelitukat. Edellisen työnantajan databaset varastaneen palkkaaminen olisi rahapeliyhtiöltä lähes yhtä fiksua kuin kunnalliselta energiayhtiöltä olisi tehdä kasvuyrityssijoituksia.

Aspiren CEO Tsachi Maimon ei omien sanojensa mukaan tietokantoja ostanut. Tai ainakaan sellaisia kaupanneita palkannut. Ja jos olisi ostanut, ei varmasti tunnustaisi.

Helsingin Energia (Helen) kuitenkin ostaa mediatilaa halulleen roiskia 50 miljoonaa euroa kasvuyhtiöihin. Missähän muuten tätä portfoliota voisi shortata?

Vaikka moraali kestäisi varastetun asiakasrekisterin ostamisen, ei siinä silti välttämättä olisi ainakaan kovin paljon valoa. Et välttämättä ole tämänkään bordellin ensimmäinen asiakas.

Maimon varmaan totesikin Maltan bordelliksi, jossa on poikkeuksellisen paljon pohjoismaisia työntekijöitä. Vuosia Israelin armeijassa palvellut entinen tennisammattilainen lienee ottanut rekrytointiprosesseissaan pehmeimmät tietämänsä kuulustelumenetelmät käyttöön, eli valheenpaljastustestit.

Kirjoitin Aspiresta ensimmäisen kerran vähän ennen Tukholman pörssiin listautumistaan. Melko pian tämän jälkeen ensimmäinen kilpailijoittensa edustajista tuli ystävällisesti varoittamaan, että ”Siellä käytetään valheenpaljastustestejä”.

En pitänyt tätä kovin ihmeellisenä, Maltalta löytyy paljon väkeä, jonka pientä kiduttamistakaan en pitäisi kovin pahana. Eivätkä pitäisi Veikkauksen edunsaajatkaan, joskaan tuskin tätä ääneen myöntäisivät. Tai vapaaehtoisesti juuri mitään muutakaan rehellistä rahapelipolitiikkaan tai nauttimiinsa veikkaushäviövaroihin liittyen. Valehtelu on siis maan tapa sekä Maltalla että suomalaisessa rahapelipolitiikassa.

Kun Aspire 2017 listautui, se maksoi 135 miljoonaa euroa ja teki yhdeksän miljoonan nettovoittoa, josta puolet vakaahkosta B2B:stä ja puolet ystävällisesti sanottuna varianssipitoisesta B2C:stä. Tänä vuonna yhtiö on menossa kohti jotain 18 milkun nettotulosta, josta 82 pinnaa tulee B2B:stä. Yhtiö hinnoiteltiin perjantaina @29,60 SEK noin 127 miljoonaan euroon.

Jos olisin vuonna 2017 nähnyt tämän vuoden luvut, olisin veikannut markkina-arvoksi ainakin 250 Meur. Varsinkin kun kasvu B2B:ssä on Tsachin Aspiren pörssitaipaleen varrella jokaisessa pysähdyspaikassa salkoon nostama strategia, joka on pääsääntöisesti toteutunut. Useimmiten sijoittajat palkitsevat yritysjohdon visioitten mukaisesti toteutuvat, sekä tulosta että kasvua tuovat, strategiat reippaalla hypetyksellä. Aspiressa on kurssinousulle käynyt kuten vanhoille miehille, eli alkuvuodesta oli ilmassa orastavaa erektiota, mutta loppua kohden lörpähti.

Tällaisessa tilanteessa ei kannata huutaa keskustelupalstoilla kurkku suorana ”Kuka daiju tätä myy”, vaan pohtia miksi ei seiso se ei.    

Omistajalistojen tarkkailu on aina hyvästä. Aspiren neljä suurinta israelilaista omistajaa pysyvät paikoillaan järkähtämättä kuin armeijansa Golanin kukkuloilla omistaen 65 prosenttia. Toimitusjohtajalla on 1,7 prosenttia, eli sitoutus on kunnossa. Loput ovat ruotsalaisilla gaming-sijoittajilla. Koska juutalaiset eivät tätä myy, niin sitten niiden täytyy olla ruotsalaisia.

Suomessa vastuullisen sijoittamisen puolesta liputtaminen on jossain määrin muodissa, joskin jäänyt enimmäkseen pitempi-ikäisen sukupuolen harteille. Pohjanlahden länsipuolella ansvarsfull investeringistä puhuu joka ikinen hiuspussipääkin.

Rahapeliyhtiöt eivät yleensä ”vastuullisiin” salkkuihin mahdu. Puunhalailijoiden paine gamingin poistamiseen sijoitusrahastojen riveiltä ei kuitenkaan voi olla ainoa syy Aspiren pörssikurssin alennustilaan. Verrokkinsa ovat nimittäin viime aikoina ottaneet osumaa, mutta ovat kuitenkin selkeästi kalliimmin hinnoiteltuja.

Ruotsalaiset ovat hyvesignaloinnissa maailman johtava kansa. Innokkaimmat omalla vastuullisuudellaan itsensä kukkulalle korottaneet ovat usein paatuneita rasisteja - ainakin näiden mielestä vähemmän vastuullisia kohtaan.

Eikä tämä rajoitu pelkästään mihinkään natseihin. Jos olet suomalaisen suorapuheinen, svedut pitävät barbaarina. Tai tarkalleen ottaen pelkkä suomalaisuus riittää melko pitkälle.

Tietyissä piireissä Ruotsissa sivistyneisyysvaatimuksena on oikean eliittikoulun käyminen. Sitten voikin jo sikailla melko vapaasti, kunhan pysyy poissa lööppijulkisuudesta. Nämä piirit taas ovat portinvartijoina aika isolle osalle sukellusveneenetsijöiden sijoitusrahasta.

Olen kerran tavannut Maimonin ja katsellut muistaakseni kaikki Aspiren pörssitaipaleen webcastit. Hän on parantanut esiintymistään paljon alkuaikojen kalvojen läpijuoksusta, mutta jokainen ymmärtää, että Campus Manilla on käymättä.

Pääteoriani on, että ruotsalaiset luottavat enemmän maanmiestensä omistamiin ja johtamiin rahapeliyhtiöihin kuin Aspire Globaliin. Toki on edelleen syytä pohtia myös muita Aspiren huolia ja murheita.

Regulaatio

Sääntely on rahapelibisneksessä rahan printtaamisen vihollinen numero yksi. Tämä ilmenee myös Tekirin Veikkauksen markkinoinnista tekemästä tutkimuksesta. Aspirella oli Q3:lla regulaatiomurheita Ruotsissa, Hollannissa ja Iso-Britanniassa. Näiden vuoksi sen B2C-osasto Karamba joutui ottamaan heinä-syyskuussa taka-askeleita.

Aspiren strategia on keskittyä säänneltyjen markkinoiden B2B:hen. Eli se fokusoituu ensisijaisesti rahapelireguloituihin markkinoihin tarjoamalla rahapelimarkkinointiyhtiöille ”alustaa”, josta operoida. Operaattoreita ja maita alkaa olla Aspirella aika paljon, joten takaiskut yhdellä markkinalla tai yhden operaattorin menetys eivät ole kuolemaksi - tai edes haavoita pahasti.

Harkitsin jopa niinkin radikaaleja toimenpiteitä kuin alkoholinkäytön vähentämistä, kun en tajunnut heti webcastista mihin päin maailmaa Aspire on seuraavaksi suuntaamassa myymään kullankaivajille hakkuja. Maimon määritteli tämän ”Euroopan ulkopuolella, mutta ei USA:ssa”.

Aasiassa ei ole juuri reguloituja markkinoita, Australiasta heitettiin juuri kaikki ulos ja Afrikassa ei ole luotettavia regulaattoreita. Joten jäljelle jäi Etelä-Amerikka. Tätä en siis itse tajunnut, mutta webcastin jälkilämmöissä joku kysyi, että eikö se sitten ole Peru ja sen sellaiset ja Tsachi myönsi.

Pidän Aspiren strategiaa pieniriskisempänä kuin regulaattorien kanssa kissa- ja hiirileikkeihin tähtäämistä. Tosin sitten voi joutua esimerkiksi sulkemaan Hollannin suosituimman maksunvälittäjän käytöstään, joten tämä ei ole itsestäänselvyys. Tämä oli siis Aspiren Q3-takaiskuja.

Ruotsissa regulaattori on ottanut Aspiren silmätikukseen. Tämän muuten arvelen olevan suurin syyllinen pörssikurssin sulamiseen, vaikka Ruotsista tulee Aspirelle jotain prosentti, pari tuloksesta. Ilman mitään näyttöä aiheesta, epäilen silti Aspiren israelilaisuuden vaikuttaneen asiaan.

Ja koska Ruotsi on oikeusvaltio, jossa syyttömyysolettama menee varsin pitkälle, pidän mahdollisena, että Aspire vielä voittaa regulaattoririitansa. Tämä olisi varmasti hyväksi pörssikurssille, vaikkei sillä kovin suurta tulosmerkitystä olekaan.

Israelin verottaja

Osarin pienessä printissä on mainittu jo pari viimeistä kertaa, että Israelissa on Aspirella menossa verotarkastus. Kuulemma on todennäköisempää kuin ei, että mitään maksettavaa ei tule.

Olin tilaisuudessa kysyä, kuinka suuri lasku Mossadilta maksimissaan tulee, jos käy kylmät. Unohdin. Vihaan itseäni. Eli tämä on riski, jonka suuruusluokkaa en osaa yhtään arvioida.

Osakkuusyhtiöt

Koko listallaoloaikansa Aspiren osakekohtaisesta tuloksesta on osa karannut osakkuusyhtiöihin. Näihin narikoihin on sijoitettu miljoonia. Aspire ei anna näiden suhteen mitään tulevaisuuden ennusteita. Olen pitänyt näitä firman suurimpina riskeinä.

Tämän suhteen murheet vähän hälvenivät, koska ensimmäisen kerran osakkuusyhtiöt Q3 venyivät pyöreästi nollatulokseen.

Valheenpaljastustestit

Sain kuitenkin lähetettyä Tukholmaan valheenpaljastustesteistä kysymyksen. Aspire lopetti ne puolitoista vuotta sitten. Mie luulen ruotsalaisten investointipankkiirien neuvoneen näin, koska totuusseerumin juottaminen henkilökunnalle vastaa Ruotsissa samaa kuin Koraanin kyseenalaistaminen Saudi-Arabiassa.

Johtopäätökseni

Ostin viime viikolla joka päivä lisää pieniä määriä Aspirea. Hyvin potentiaalisesti jatkan ostoja ensi viikolla, joten kolumni tulee siinä mielessä vähän hätäisesti. Leppoisaa sijoituselämää kaipaaville en kenellekään suosittele Aspirea. Enkä kyllä juuri muillekaan, koska yhtiössä voi olla myös sellaisia riskejä, joita en ole edes pohtinutkaan.

P.S. Jos ostatte ruotsalaisia tai muitakaan ulkomaalaisia osakkeita Nordnetin kautta, avatkaa valuuttatili, ennen kuin ostatte osaketta. Vääjäämättömät valuuttakurssitappiot pienenevät 0,25%:sta 0,075%:iin per laaki. Pitää tosin sitten vielä itse muistaa vaihtaa valuuttaa. Mutta jos viidenkympin väärällä puolella oleva muutosvastarintainen dinosaurus osaa nyt jo tämän, ihan kaikilla on mahdollisuus oppia.

Aki Pyysing 7/2017: Neitsyet antavat paremmin

Aspire Global -keskustelu

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Kiina elvyttää pakon sanelemana Fedin vanavedessä

Johannes Ankelo
25.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nyt nykii

Aki Pyysing
22.9.2024
east Lue lisää

Kiinteistö on bisnes naamioituneena asunnoksi

Miika Vuorensola
22.9.2024
east Lue lisää