Kolumnit

Arvon kannattaisi olla vallattavissa

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Olen aina suhtautunut mediaanisijoittajaa penseämmin arvon luomiseen spinneillä. Jotkut pakkosuomentajat kutsuvat spinnejä (eng. spin-off) jakautumisiksi tai osakkeiden jakamiseksi. Mutta reijoruokaset ovat onneksi uhanalainen alkuperäiskansa. Jos on olemassa napakka ja täsmällinen termi, miuta eivät isotkaan anglismit haittaa yhtään. Ja vaikuttaa TikTok-sukupolvikin niitä surutta käyttävän.

Joka tapauksessa spinnissä on kyseessä yhtiön jakautuminen kahdeksi tai miksei useammaksikin itsenäiseksi yhtiöksi. Viimeisin tällainen Fabianinkadulla lienee ollut, kun Cargotec viime kesänä spinnasi Kalmarin.

Mie en oikein näe, että kun vanhaan organisaatioon lisätään uusi hallitus ja entisestä linjajohtajasta tulee toimitusjohtaja, niin automaattisesti löytyy joku irto-Varelius ratsastamaan spinnatulla kuutilla Saimaalta Tyynelle valtamerelle.

Hilpeää kyllä suosittelin 2015 Digialle QT:n spinnaamista ja nehän ottivat ja tottelivat. Teoreettisesti on toki mahdollista, että Juha Varelius tai Ingmanit eivät koskaan edes lukeneet kolumniani ”Saako Digia kuutin lihoiksi”. Vaikka oli sunnuntaijulkaisuillani jo siihen aikaan ainakin kolminumeroinen määrä lukijoita.

Mutta ei kannata olla kiihkouskovainen oikein missään. Jos yhtiöllä on toimiala, joka hinnoitellaan markkinoilla hypehinnoilla, kannattaa se yleensä spinnata rivakasti. Hypet kun ovat jonain päivänä muisto vain, vaikka kuplassa surffaavat eivät sitä koskaan uskokaan.

Spinninihkeilyni voi johtaa lukkarinrakkaudestani monitoimialayhtiöihin. Niitä kun saa yleensä ostaa alennuksella, koska geelitukat kertovat sijoitusyhtiöalennuksen olevan luonnonlaki. Historia ja tulevaisuus näkevät Warren Buffetin ja Abigail Johnsonin yhteisen Massachusettsin yön seurauksen kaltaisten tähtisalkunhoitajien vetämien sijoitusyhtiöiden olevan arvostettuja reilusti yli omistustensa arvon. Berkshire Hathawaykin on aina välillä sellaisissa hinnoissa, ettei Warrenille itsellekään maistu.

Tykkään siis kovasti ostaa

Arvoa halvalla

Jonnat eivät tiedä, että Helsingin pörssissä on yksi osuuskuntakin. Nasdaq First North Growth Market Finland markkinapaikan Osuuskunnat -segmentille listautui viime kesänä Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta. Kyseessä on Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan metamorfoosi sijoitusyhtiöksi.

Opetelkaapa muuten ulkoa yhtiön ja markkinapaikkansa täydelliset nimet. Tällä osaamisella voi tehdä vaikutuksen baarissa siinä missä georgialaisilla aakkosillakin.

Listalle väitti olevansa tulossa myös toinen vastaava kioski, sillä kuopiolainen KPY lupasi listautua vuonna 2021. Finanssivalvonta nimittäin kaikessa nerokkuudessaan määräsi ainoan listaamattomien markkinapaikan suljettavaksi ilman, että mitään korvaavaa oli tarjolla tilalle. KPY:n sijoitukset ovat kuitenkin menestyneet ystävällisesti sanottuna vaatimattomasti ja Kuopijossa on päätetty, että kolaroidun auton peittäminen pressulla on parempi, kuin oikean arvostuksen paljastaminen pohjoissavolaisille äänestäjäomistajille.

Verenpaine nousi jonkun verrankin, kun luin tänään uudelleen KPY:n toimitusjohtajan Anssi Lehikoisen lausunnon listautumisen peruuntumisesta:

”KPY:llä on meneillään kahta keskeistä tytäryhtiötä koskevat prosessit, jotka vaativat täyden huomiomme tällä hetkellä”,

”Lisäksi olemme aloittaneet uuden pääjärjestäjän valintaprosessin. Nämä asiat tulee valmistella huolella ennen kuin mahdollisesta First North -listautumisesta ja sen suunnitellusta ajankohdasta voidaan päättää.”

Ken savolaisiin luottaa, saa kaiken toivon heittää. Eteläkarjalainen Aki kertoo teille, että olette sössineet osuuskunnan omistajien rahoja isosti ja pelkäätte Savon Sanomienkin joku synkkä päivä tämän huomaavan.

Sijoituksiaan paljon paremmalla pieteetillä hoitaneen Arvon kurssikäyrää on katsottu Mualiman Navalla luultavasti pelonsekaisin tuntein:

A graph of stock market

Description automatically generated with medium confidence

Omia rahojaan sijoittavien arvostuksen tuleminen julkiseksi on Kuopiossa pelottanut niin paljon, että eivät ole lukuisista lupauksista huolimatta hankkineet osuustodistuksille minkäänlaista markkinapaikkaa.

Kurssikäyrän perusteella voisin ostaa Arvoa helposti. Näyttää unohdetulta saarelta, jossa ei ole näkynyt vähään aikaan löytöretkeilijöitäkään.

Katsoin toimitusjohtaja Jari Pirisen tämän viikon shown Arvon hajautetusta sijoitusstrategiasta ja tykkäsin. Esimerkiksi rahan lainaaminen euribor + 8,5% esimerkiksi on hyvä nicheala, missä olla mukana. Tällaista rahaa ei pankista saa, vaikka markkinoilla on kysyntää palvelulle. Ainoat ongelmat tulevat velkojen perintävaiheessa.

Lisäksi tehdään vähemmistö- ja enemmistö- sekä finanssisijoituksia. Kuulostaa pieniriskiseltä sekatavarakaupalta. Jos tällaisella kioskilla on täysipäinen veturi, ei ole osuudenomistajilla mithän hättää. Pirinen on toistaiseksi vaikuttanut sellaiselta.

Inderesin mukaan arvoa on Arvon osuudessa 110 euroa per kipale, ja pörssikurssi on 50 euroa. En lähde Inderesin arvoa haastamaan enkä tarkastamaankaan, alennuksessa on jo hyvin varaa pieniin yliarvostuksiinkin. Osuuspääoman korkoakin (≈osinkoa) tuli viime keväänä 3,20 euroa ja pohjalaisittain Arvo pyrkii pitämään osingon tasaisena.

Jos saat 60 prosentin alennuksella hajautetun sijoitusportfolion, pitäisi olla kiinnostunut, eikö? Varsinkin jos monitoimialayhtiötkin kelpaavat.

Miksi Pyysing-yhtiöillä ei ole arvoa?

Olen Kuopiossa seurannut, miten paikallisiin projekteihin voi osuuskunta hassata valtavia summia riihikuivaa rahaa. Kun organisaation ylimmän vallan käyttäjät ovat poliitikkoja, saadaan aikaan yleensä sellainen välinpitämättömän osaamattomuuden keskittymä, että Fortumin Uniper-kaupoista vastanneet vaikuttavat sen rinnalla nerokkailta.

Osuuskunta yhtiömuotona siis pelottaa. Arvossa saat maksimi kolme ääntä per osuudenomistaja. Jos siulla on siis kolme osuutta, on se kolme ääntä. Sama homma, jos on 3.000 osuutta, kolme (3) ääntä edelleen.

Arvon hallintoneuvostoon kuuluu 30 jäsentä, jotka valitaan toimeensa 3 vuodeksi kerrallaan. Sääntöjen mukaan jokaisesta kunnasta, jonka alueella asuu vähintään 200 osuuskunnan jäsentä, valitaan yksi jäsen hallintoneuvostoon. Loput jäsenet valitaan kuntakohtaisten jäsenmäärien suhteessa. Hallintoneuvoston jäsenet valitsee osuuskuntakokous siten, että joka vuosi kolmannes hallintoneuvoston jäsenistä on erovuorossa.

Jos tällä metodilla valitaan pätevin mahdollinen hallitus, joka valitsee pätevimmän mahdollisen johdon, sitten ovat kapitalismin opintoni menneet Sepe Suteen. Onko muuten luku kolme samanlainen onnenluku Pohjanmaalla kuin kahdeksan Kiinassa?

Arvo ei ole kuitenkaan tehnyt mitään kovin arveluttavaa sitten vuoden 2013, jolloin se erotti osuuskunnan jäsenyydestä pelkkien lisäosuuksien omistajat. Juridisesti kaikki meni hyvin, moraalisesti yök yök. Paitsi niillä lakeuksilla, joissa ei jumalauta jumalaa pilkata.

Mutta toki osuuskuntakin voi toimia kuten listayhtiö konsanaan. Ja sitouttaa esimerkiksi omistuksilla toimivan johdon ja hallituksen:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Huoh. Toimitusjohtajalla on 15.000 eurolla (=aika vähän) ja muilla 150-2.000 eurolla (=ei millään).

Sössittyäni omia ja äitini rahoja Kuopiossa ei miulla ole erityistä halua jäädä Raahessa osuuskunnan hyväntahtoisuuden varaan.

Jos Arvo ilmoittaisi muuttuvansa yhden sarjan osakeyhtiöksi, ostaisin kaikki tarjolla olevat laput ainakin seitsemäänkymppiin asti. Toimitusjohtajan videon perusteella Pohjois-Pohjanmaalla ollaan hyvin tyytyväisiä nykytilaan, jossa pörssikurssi heijastelee Etelän Isojen Pahojen Sijoittajien kaikkia pelkotiloja. Ei siis varsinaisesti pörssikurssiin, mutta osuuskuntamuotoon.

Arvon markkina-arvo on 41 miljoonaa. Arvelisin, että Arvo tekisi osuudenomistajille arvoa lisää ainakin 20 megaa, jos se muuttaisi yhtiömuotoaan. Kalliilla hinnalla ostetuksi tuleminen ei ole muuten kaikkein surullisimpia yhtiökohtaloita mitä olen nähnyt.

Kännykkäbuumin pörssitähdistä Sohlbergit myivät Perloksen taiwanilaisille 2007 ja Antti Piippo teki Elcoteqillä komean konkurssin 2011. Kumpi teki enemmän lopullista arvoa osakkaille?

En poissulje mahdollisuutta, että lämpenisin ostamaan Arvoa. Onhan se halpaa ja olen pahamaineinen Bargain Hunter. Mutta savolaisten lisäksi olen pettynyt Ilkassa valtaa pitäviin pohjalaisiin. Siellä on tehty yksi hyvä päätös tällä vuosituhannella. Ilkka osti nimittäin Kai Mäkelän Alma-osakkeet 2009. Lopuilla päätöksillä on sitten nähdäkseni lähinnä tuhottu omistaja-arvoa. Esimerkiksi aliarvostettujen omien osakkeiden ostamatta jättäminen on lähinnä typeryyttä. Mutta onneksi Ilkallakin on kuitenkin hallitusneuvosto, ettei jaeta kokouspalkkioita vain liian harvoille.

Ja joo tiedän, että Seinäjoki (Ilkan kotipaikka) on Etelä-Pohjanmaalla ja Raahe Pohjois-Pohjanmaalla. Ja välissä on vielä Keski-Pohjanmaakin. Tämän sivistyneisyyteni toin esiin, jotta olisi Pohjanmaan lakeuksilla turvallisempaa turistoida.

P.S. Kirjoitin tämän kolumnin näyttääkseni Patrick Itäniemelle, että Aki vastaa rukouksiin, vaikka oman uskontoni mukaan Jumala ei. Aihe oli siis 19-vuotiaan talousgurun toivoma. Sisältö taas kokonaan omani.

Toimitusjohtaja Pirinen 28.1.2024: Arvo Sijoitusosuuskunta sijoituskohteena | Sijoittaja 2024

St 13.8.2023: Sampo spinnaa ja splittaa

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Opinko mitään annus horribilisista 2024?

Aki Pyysing
5.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Vuodenvaihteen arpalappuja etsimässä

Aki Pyysing
29.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2025

Sijoitustieto
26.12.2024
east Lue lisää